...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

E la nave va...

Δε θα μπω στον κόπο ν' απολογηθώ γι ακόμα μία φορά για το κενό της απουσίας μου.
Απλά θα πω οτι κάθε τι που αγαπώ και ξεχωρίζω θέλω να υπάρχει και εδώ μέσα. Να βρίσκεται και μετά απο μενα  ρε αδελφέ. Αλλά να ξέρουμε και την ιστορία του.
Γιατί, όπως έχουν πει πολλοί, όλα έχουν μία ιστορία κι ένα παιδεμό απο πίσω τους.
Με τη ζωγραφική εχω ενα ιδιαίτερο σύνδεσμο κι επειδή την αγαπώ, αλλά τη σέβομαι πολύ περισσότερο, αργώ να την πιάσω.
Αντίθετα το κάνω με περισσότερη σιγουριά οταν είμαι υπο το άγρυπνο ...φρύδι της φίλης, δασκάλας και εμπνευστού μου.
Κάθε φορά λοιπόν που ανεβαίνω Αθήνα είναι σίγουρο οτι  θα  γυρίσω πίσω μ' ένα τουλάχιστον έργο (πολλές φορές και παραπάνω)
-θα ζωγραφίσουμε;;; η ερώτηση πριν καν αναχωρήσω απο τα πάτρια
_Φυσικά, αβίαστη η απάντηση
κι απο εκεί αρχίζουν τα δύσκολα...
-Τι προτιμάς;;
- Ο,τι θες...αλλά νααα ..ξέρεις μμμ... εμένα μ' αρέσουν τα χρώματα (φατσούλα τσαχπίνικη να τη ρίξω ,έστω και τηλεφωνικά )
_ευτυχώς που μ αφήνεις στη διάθεση μου... "Ο,τι θες"!!! Γραφίτη δεν εχεις κάνει συστηματικά
_ μμμμ ναι το ξέρω  και ...θεεέλω...αλλά να μωρεεέ τώρα... Καλοκαίρι ,ήλιος ,φως,θάλασσα, να κάνω μαυρίλα;;;
_ ο.κ. . Να σου βρω εγω θέμα ή θα φέρεις εσυ;
_Οχι  βρες εσυ , σ εμπιστεύομαι (άλλο ρίξιμο,μη και ζοριστώ και σ αυτο)
Και το θέμα βρίσκεται...
Ποιός είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε!
_Τι ειν΄ τούτο;;;
_Δε μου ζήτησες, χρώμα, ήλιο,φως,θάλασσα; Το θέμα!
_ Εγω θα κάμω αυτοοό;;;πααας καλααά;;; (χάθηκε ο σεβασμός παντελώς στη δασκάλα)
_ Γιατί να μη το κάνεις;;(με ύφος ενοχλημένο)
_ Αυτό ειναι πανδύσκολο. Είπαμε ...δύο μέρες ήρθα να ζωγραφίσω,δε θα βγάλουμε το μήνα μαζι με τα μάτια μας
_ Εχεις φτιάξει κι άλλα δύσκολα και τα κατάφερες περίφημα ,να σου θυμίσω το Ποδήλατο. Τι νόμιζες με τις κλειδαριές και τα φρούτα θα έμενες εσαεί; (υψώνεται το φρύδι)
_ Απο πού ν αρχίσω και πού να τελειώσω μ αυτό;; Απο τα μαλλιά;;; οι εκατό αποχρώσεις του ξανθοκαστανοπορτοκαλοκόκκινου; το φόρεμα που δεν ξέρεις αν ειναι άσπρο,γαλάζιο,ροζ ή μωβ;;; με το νερό;;; Εχω κάνει εγω νεροοό;;;; Ασε που μέσα διαγράφεται ένα παιδί ακόμα, εκτός οτι έχει και επιπλέοντα (κατεβάζω μούτρα)
_ Δηλαδή θέλεις να βρω άλλο;;; (να δώσει τόπο στην οργή)
_... (δισταγμός)
Ωχ πάνω που άρχισε να μου καλαρέσει λες να αλλάξει ;;; Την προλαβαίνω.
_ Δεν ειναι οτι δ ε μ' αρέσει  το θέμα, αντίθετα... με ξετρελαίνει (ξεστόμισα επιτέλους την αλήθεια),αλλά είναι πολύ δύσκολο για μένα και πολύ λίγος ο χρόνος να το φτιάξω
_ δεν υπάρχει βία, θα το τελειώσεις στη Ζάκυνθο (συγκαταβατική όπως πάντα)
- ααα μπααα! δεν υπάρχει τέτοια  περίπτωση,εγω  μόνο εδώ ζωγραφίζω
_ αφου πρώτα με σκάσεις (δεν άντεξε άλλο)... αλλά τόχεις χούι, χωρίς γκρίνια δε ξεκινάς έργο,τώρα θα σε μάθω; (νάτα μας και που με ξέρειιι!!!)
Είναι να μη σου βγει τ'  όνομα... γιατί μάτι δεν έχω περιθώρια να μου βγει. Ποιά εγω ! πού στόμα έχω και μιλιά δεν έχω.
Μεταμελούμαι για την γκρίνια, παίρνω την απόφαση ν' αρχίσω...ε εντάξει,οχι απόλυτα αδιαμαρτύρητα...
_ Μη μου δώσεις μεγάλο χαρτί, να το τελειώσω.
 Δε θα κάνω και τη Μόνα Λίζα (αν κι αυτή εχω μάθει δεν ειναι τεραστίων διαστάσεων παρά τη φήμη της και τον τοίχο που καταλαμβάνει στο Μουσείο).
Αντε τωρα να διαλέξω χρώματα...όλη την κασετίνα θα χρειαστώ (εχω και τύψεις γιατί της τρώω τα μολύβια).  Παστέλ θα το κάνω (απεφάνθην), ειναι πιο γρήγορο (τ' αποδέχεται. Ας έκανε κι αλλιώς). Κι αμα το κάμω παστέλ πώς θα δώσω τη διαφάνεια και του φορέματος (συνεχίζεται η μίρλα, εμ δε κόβεται και μαχαίρι)
_Να σε βοηθήσω;; (προσφέρεται)
_Οχι μόνη μου! με πείσμα μικρού παιδιού που η πρώτη λέξη που λέει  είναι το "μόνο μου"
_Ναι, αλλά πρέπει να σου δείξω κι εγω κάτι,  να δικαιολογήσω τη διδασκαλική μου ιδιότητα
_ Το ξέρω,αλλά μου αρκεί που είσαι στο χώρο και ξέρω οτι με παρακολουθείς άγρυπνα κι ας μην σου επιτρέπω να επέμβεις. Άσε με να κάνω λάθος, άσε με να το διορθώσω
_Να προλάβω το λάθος θέλω,να μη χρειαστεί να το διορθώσεις
_Οχι, ξέρω. Αμα χρειαστώ βοήθεια θα στο πω (...μουλάρι)
Αρχίζει  το γρουτσου γρουτσου του μολυβιού στο χαρτί  κι ύστερα απο λίγο το μόνο που ακούγεται είναι αυτό κι ο ήχος της ξύστρας ( ααα της επιτρέπω να μου ξύνει τα μολύβια να μην παραπονιέται,χαχαχχα) Κατά τ άλλα μούγγα!
Κι είχαμε τόσα φλέγοντα θέματα να συζητήσουμε τούτη τη φορά,αλλά όπως οταν τρώμε δε μιλάμε έτσι εγω όταν δουλεύω. Το κεφάλι κάτω, βιδωμένη επι ώρες στην καρέκλα, αλλοι θα το είχαν για βασανιστήριο χωρίς φαί  και νερό,σε λίγο θα χρησιμοποιώ καθετήρα να μην σηκώνομαι ούτε και για την ύστατη ανάγκη.
Κατά καιρούς  οταν  δυσκολεύομαι,όλο και κάτι μουρμουρίζω, δε παίρνω όμως απάντηση,σηκώνω το βλέμα βλέπω να με κοιτάζει  αμίλητη με την έκφραση "τι να σου πω τωρα; σκάσε και συνέχισε" αλλά με τόση τρυφερότητα που μ αναγκάζει πραγματικά να σκάσω και να συνεχίσω με περισσότερο πείσμα ,ωστε  στο τέλος του έργου νάχει να μου κάνει τις λιγότερες παρατηρήσεις ή διορθώσεις και νάχω την ικανοποίηση οτι τα κατάφερα μόνη μου αλλά να δω έστω και τη σιωπηρή επιβράβευση των προσπαθειών μου , έστω κι αν της έβγαλα το λάδι!
Αλλά δε φταίω εγω, αφου κάθε φορά οι ίδιες σκηνές διαδραματίζονται και δε μ έχει σιχτιρίσει να μη μου το ξαναπεί αυτό το "θα ζωγραφίσουμε;"
Κι εγω νοιώθω τόσο χαρούμενη αν δικαίωσα την πεποίθησή της οτι θα το καταφέρω!!!
Υπ αυτές τις απόλυτα αληθινές στιχομυθίες δημιουργήθηκε κι αυτό το τόσο τρυφερό και καλοκαιρινό θέμα,
"E la nave va"
Painting with Colored pencils

 σ ε μέρες που η Πρωτεύουσα  έβραζε σαν τα καζάνια της Κόλασης,αλλά εμείς είχαμε βρει το δικό  μας δροσερό  Παράδεισο!
Και κοιτάξτε  σύμπτωση, οχι οτι το ήξερα,απλά απο τα μηνύματα που μου ήρθαν το έμαθα , σήμερα ήταν η "Παγκόσμια ημέρα κολλητού φίλου" (να δω τι άλλη παγκόσμια μέρα θα μηχανευθούν,εμένα πάντως με βολεύει η παρούσα) ποιά λοιπόν καλλίτερη απόδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης απ αυτό το έργο που προτάθηκε απο εκείνη  και δουλεύτηκε με πάθος  απο μένα για να μη την διαψεύσω;
Δε θα πάψω ποτέ να λέω οτι υπήρξε η κινητήρια δύναμη που ξανάβαλε μπροστά τις μηχανές και συνεχώς με σπρώχνει να προσπαθώ και να επιδιώκω το καλλίτερο στη ζωγραφική, παρότι εγω με το μουλαρίσιο πείσμα μου την πρήζω αλλά στο τέλος με το δικό της μοναδικό τρόπο με τουμπάρει και μ ενθαρρύνει να μη παύω να κάνω όνειρα και να πετυχαίνω νέους στόχους.
Μαράκι (ηλίου φαεινώτερον σε ποια αναφέρομαι) χαίρομαι για όλο αυτό που έχουμε καταφέρει όλο αυτό τον καιρό, σ ολα τα επίπεδα και μακάρι πάντα τα έργα μας νάναι τόσο τρυφερά και αισθαντικά και να μεταδίδουν και στους άλλους τη θετική ενέργεια απο τις ώρες της δημιουργίας τους!
Μπορεί νάμαι κουρασμένη (και οχι μόνο) από το ταξίδι,αλλά μέσα σ' εξι ωρες εχω τη δυνατότητα να σκέπτομαι και να επεξεργάζομαι ποooλλά, μα πιο πολύ ν' αναπολώ,να μετανοιώνω, να νοσταλγώ,να χαμογελώ και  να γεμίζω  συναισθήματα, κι ολ αυτά, κάπου πρέπει να εκτονωθούν ;) .


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΙ

12 σχόλια :

  1. Ω! και πάλι Ω!
    Πρώτα γιατί προς το παρόν είμαι η πρώτη που σχολιάζω... τι να σχολιάσω, απλά να εκφράσω τον απέραντο θαυμασμό μου για τη πρόοδο που έχεις κάνει και αυτή η πρόοδο, αισθάνομαι πως δεν αγγίζει μόνο μολύβια και ξύστρες αλλά και τη καρδιά σου!
    Αγαπημένη μου Χαρά, παρόλο που δεν έχουμε συναντηθεί "ζωντανά" θέλω να είσαι σίγουρη πως είσαι και θα είσαι πάντα στη καρδιά μου!

    ΑΦιλάκια με πολύ αγάπη! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς λόγια, παρά μόνο θαυμασμό σε σένα και τις δυνατότητές σου και σ΄Εκείνη!!!
    Είναι..το έργο σου που λάτρεψα περισσότερο ,επειδή δείχνει ένα κοριτσάκι που ονειρεύεται, που ανοίγει πανιά στις θάλασσές του!κι επειδή η θάλασσα είναι αγαπημένη!
    Να είστε και οι δυο πάντα καλά, να δημιουργείτε, να σας χαιρόμαστε!Οι διάλογοι, σαν να είμαστε δίπλα σας και να έχουμε και εικόνα!
    Γιαυτό τα γράφουμε...να υπάρχουν οι σκέψεις μας στο μέλλον!την αγάπη μου, αγαπημένη μου φίλη και αγαπημένη μου δασκάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαπα τι περνάει η γυναίκα με σένα! Γιατί παιδί μου τα κάνεις αυτά τα πράγματα; Δεν μπορείς να συμμορφωθείς λιγουλάκι να την γλυκάνεις την δόλια; Εκ του αποτελέσματος, θα μου πεις, την ρίχνω και τα ξεχνάει όλα. Δεν έχει και την καλύτερη μνήμη, οπότε της μένει μόνο το ζουμί που είναι το έργο...χαχαχα. Και κάθε φορά όλο και πιο νόστιμο αυτό το ζουμί. Κι έχουμε ακόμη να δούμε πολλά από σένα, γιατί όσο μουλαρώνεις εσύ τόσο κι εκείνη επιμένει και στο τέλος να δεις που θα δικαιωθεί πανηγυρικά! Συνέχισε Χαρά μου. Τα οφέλη αυτού του δρόμου είναι αμοιβαία. Σ'ευχαριστώ και σ'αγαπώ πολύ για όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το είδα το έργο σου και στο φέισμπουκ κι έπαθα πλάκα!
    Το λάτρεψα...ονειρική εικόνα!!...δεν ξέρω τι να πω...με κάνει να νιώθω πράγματα...με κάνει να μπαίνω στο σκηνικό, να θέλω να γράψω γι' αυτό να ζήσω σ' αυτό...αυτό δεν είναι το ζητούμενο στην τέχνη;
    Υποκλίνομαι στη δική σου!
    Φιλιά πολλά και να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η στιχομυθία είμαι σίγουρη ότι έγινε έτσι ακριβώς Χαρά μου !! Και μετράει πολύ τούτη η σχέση με την στενή έννοια του όρου φιλία , που εξελίσσεται και σου δίνει την ορμή να δοκιμάσεις (κάτω από το άγρυπνο μάτι της δασκάλας) έργα δύσκολα !! Το είδα και πραγματικά είναι πολύ όμορφο έργο , τόσο ρομαντικό , τόσο τρυφερό!!! Καλό καλοκαίρι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα που τα σκέφτομαι μαζεμένα... βρε τι τραβάνε κι αυτές οι δασκάλες;; Αλλά δε γίνεται κι αλλιώς, όταν έχεις για μαθητριες τόσο ταλαντούχες και ξεχωριστες προσωπικότητες, πρέπει να ανεχεσαι και να καταλαβαίνεις. Ασε που με το αποτέλεσμα η δασκάλα και φίλη φουσκώνει από περηφάνια περισσότερο από τη μαθήτρια!
    Φιλάκια καλοκαιρινά και στις δυό σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν εμφανίζεσαι τακτικά αλλά όταν εμφανιστείς κάνεις μπαμ. Υπέροχο το έργο σου Χαρά μου, μπορεί να έγινε με λίγη γκρίνια αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Να είσαι καλά και να έχεις όμορφο καλοκαιράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νταξ.... Έπαθα πλάκα. Τι έφτιαξες πάλι βρε Χαρά μου;;;
    Υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απο τα πιο ομορφα εργα σου!μου αρεσει ισως γιατι ειναι ρομαντικο αλλα κ γιατι εχεις φως κ θαλασσα οπως ζητησες!συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν χρειάζεται να απολογήσε εσύ Χαρά μου...για τις απουσίες σου απο το σπιτικό σου..αφού ξερουμε πως πάλι με χρόνους με καιρούς παλι εδώ θα είσαι..χα..χα..
    Με βλέπεις που γελαω; σνιφφφ....κατι μαυρο τετραγωνο που γραφει ...περίμενε..να το γραψω...PLEASE UPDADE YOUR ACCOUNT TO ENABLE 3RD PARTY HOSTING..(μα τι γραφει μάτια μου;)δεν ξερω τι είναι τούτο.... είναι στο κεντρο της σελιδας σου.. και σκεπαζει τα μισα γραμματα ..δεν μου αφήνει να διαβασω συνεχόμενα παω πανω κατω και ξερεις Χαρουλακι μου μεγαλη γυναικα είμαι καλε;
    Και να διαβαζω να χαμογελώ με τους διαλόγους ..χα..χα.. έτσι ακριβώς σας σκεφτομαι με το Μαρακι μας δασκαλα με τα όλα της.. αλλα και εσύ; μαθητρια απο τση πρωτες..σαν το έργο σου... ενα παιδί με ονειρα ταξιδιαρικα ..!! το πόσο αληθινο φαίνεται το ξερεις ε; ακομα και το νερόοοοο!!
    Πάντα έτσι να είσαι αγάπη μου να περνας ομορφα να κάνεις αυτό που αγαπας ναι;
    Πολλή αγαπη... πολλα φιλακια απο όλους μας Χαρά μας
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι να έχετε..!!
    Υ.Γ. Ααααα ανυπομονούμε να δούμε και εμεις το ΜΑΡΑΚΙ μας απο κοντά.. τι στο πηγάδι...... εμείς; χα..χα.......!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το είχα δει στο fb το έργο σου και είχα κολλήσει να το κοιτάω και να ονειρεύομαι... πραγματικά μαγικό τα πόσα συναισθήματα δημιουργούνται κοιτώντας το... και αυτό το υπέροχο γράψιμό σου... έχω πραγματικά μαγευτεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...