...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Οταν ο Μεσαίωνας εμπνέει...

Και πλάκα πλάκα ο πρώτος μήνας του χρόνου πέρασε και απο τα Χριστουγεννα και τις λοιπές γιορτινές μέρες φτάσαμε αισίως στην αρχή του Τριωδίου!
Πόσο γρήγορα αλήθεια περνάει ο καιρός!!!
Σαν στεγνή άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά μας και άντε να την συγκρατήσεις...Πόση και πώς;;;
Παρά ταύτα συνεχίζουμε με τον τρόπο του ο καθένας, κάποιοι εμμονικά επιμένουν φαντασιόπληκτοι  και φαντασμένοι,  εγώ πάλι, επιμένω να φαντάζομαι και να φαντασιώνομαι  και να φτιάχνω από το τίποτα κάτι, λέγοντας ιστορίες μέσα από τις πέτρες μου αντί να πετροβολώ ανεμόμυλους
Οταν τέλειωσαν λοιπόν τα χριστουγεννιάτικα κι άρχισαν να μου ζητάνε αποκριάτικα,είπα "μπααα, εδω τελειώσαμε"
Κάπως έτσι είχα πει βέβαια και τα Χριστούγεννα και αστεία-αστεία βγήκαν αυτά που είδατε στην προηγούμενη ανάρτηση
Και επειδή πρώτη εγώ λέω "ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ" όλα γίνονται,ειδικά όταν οι αναμνήσεις είναι τόσο έντονες και σ' επισκέπτονται όλο και συχνότερα.
Αντί λοιπόν για πιερότους και κολομπίνες ή κλόουν και άλλα συναφή, που ούτως ή άλλως για ν αποδοθούν απαιτούνται χρώματα και ειδικές πέτρες, το μυαλό πήγε στο... Μεσαίωνα.

Η τελευταία αφίσα
Κάποτε,στα χρόνια πριν την ψεύτικη ευμάρεια με δανεικά,όταν στην Ζάκυνθο υπήρχαν ακόμα φωτεινά μυαλά και άνθρωποι με όραμα,όπως ο Διονύσης Ρώμας,ο Χρήστος Ρουσσέας κ.λ είχε αρχίσει  η Διεθνής Συνάντηση Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου που απόδειξε, για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα της αναδρομής στο «παραδοσιακό» θέαμα, στις προσπάθειες    συνυπάρξεως ζωντανής του κοινού και της σκηνής.
Εν έτει λοιπόν 1965 (πόσο μακρυνή φαντάζει πια αυτή η ημερομηνία), ξεκίνησε αυτή η μεγαλεπίβολη διεθνής συνάντηση, που μέχρι και το Ντάριο Φο φιλοξένησε στην εκπνοή της.
Το τι ήταν και τι φιλοδοξούσε ν αναβιώσει θα το διαβάσετε΄, όσοι ενδιαφέρεστε, ανατρέχοντας στις πηγές στο τέλος .
Στη συνέχεια ,όπως όλα τα ωραία τελειώνουν, αποβιώνοντας οι εμπνευστές τους και μπαίνοντας διάφορα άλλα προβλήματα στην πορεία τους,μετά βραχύβιο βίο μας εγκατέλειψαν και μείναμε ξανά μόνοι

Την περίοδο της Αποκριάς στη Ζάκυνθο, συνηθιζόταν  και ακόμα ευτυχώς συνεχίζεται , να παίζονται οι ΟΜΙΛΙΕΣ. 
Μία λαϊκή παράσταση που παίζεται  αποκλειστικά και μόνο από άντρες,απόρροια της Commedia del arte.
Στις μέρες μας επίσης προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους δύο δρώμενα, ανατρέχοντας στη Μεσαιωνική εποχή. Ο Βενετσιάνικος Γάμος στο Τζάντε  και η Γκιόστρα.
Το πρώτο έστω κι αν εχει χάσει την αρχική του αίγλη εξακολουθεί ν' αναπαριστάται  την Καρναβαλική περίοδο δίνοντας μία νότα Εποχής στους δρόμους της Χώρας.
Το Δεύτερο που ειναι Ιππικές επιδείξεις δεξιοτεχνίας και κονταρομαχίες, μεταφέρθηκε στην αργία του Αγίου Πνεύματος.
Απ όλ αυτά λοιπόν,που κάποτε συμμετείχα κι εγω (στα τελευταία δρώμενα να εξηγούμαστε,δεν είμαι και η Καπνικαρέα) ,ανέσυρα εικόνες και έγιναν πέτρινες δημιουργίες
Και θα με ρωτήσετε και δικαίως: Εδω δεν μπορούσες να φτιάξεις πιερότους και κολομπίνες κι έφτιαξες μεσαιωνικά κοστούμια;

Ειδατε περίεργη που ειναι η τέχνη! Κάνει το αδύνατο δυνατό
Πλημμυρισμένη λοιπόν από μνήμες και εικόνες και θαυμασμό, ειδικά για τα κοστούμια Εποχής των Ιταλών που κάθε χρόνο συμμετέχουν στην Γκιόστρα της Ζακύνθου και βλέποντάς τους και συνδυάζοντας με την Μεσαιωνική ομορφιά που διατηρεί η Ιταλία ξαναζείς εκείνη την εποχή  και έτσι προσπάθησα να τα μεταφέρω κι εγώ.




Πέτρες και ειδικά όστρακα (από τις Ελληνικές θάλασσες,την Καραϊβική ,την Ισπανία,την Αγγλία...ας είναι καλά οι φίλες γνωστές κι άγνωστες που ε σκέπτονται και με τροφοδοτούν και του εξωτερικού...το κοριτσάκι μου) που όταν τα έπιανα στα χέρια μου απορούσα, που θα μπορούσαν να μπουν και με τι να συνδυαστούν,ήρθαν κι έδεσαν τόσο αρμονικά σ αυτές τις φιγούρες που λες και βρέθηκαν ειδικά για να γίνουν Ιππότες, μαρκησίες




 και σαλπιστές! 
(Συγχωρείστε μου τη φωτογραφία δεν γινόταν να φωτογραφηθεί καλλίτερα από μια ανίδεη ,μια που είναι τρισδιάστατο,με την κάπα να   ανεμίζει  και τα χρώματα ν αλλοιώνονται 😌) 




Ιδιαίτερες στολές,πλούσιες και πομπώδεις, κομμώσεις  εποχής και καλύμματα κεφαλής ασυνήθιστα , έγιναν  κρίκοι στις αναμνήσεις μου, στις αναζητήσεις μου,στις εικόνες μου  και απέκτησαν ψυχή και κίνηση για να σας παρουσιάσουν ο,τι ωραίο υπήρξε σ αυτό το  Νησί, πριν μετατραπεί σε μια απέραντη χαβούζα και ο,τι προσπαθεί ακόμα να διατηρηθεί από την μακραίωνη ιστορία του, από τις φιλότιμες προσπάθειες ιδιωτών κι όχι του επίσημου Κράτους...όπως πάντα άλλωστε!

Πηγές:
https://katalogia.me/category/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%B1/

http://www.enosieptanision.gr/el/politismos/theatro-menu.html
http://eptanisos.blogspot.gr/2017/02/blog-post_19.html
http://www.giostradizante.gr/gr-home.php
https://www.zakynthosevents.com/venetsianikos-gamos-tzante/

29 σχόλια :

  1. Είχα θαυμάσει το πρώτο που μας έδειξες στο φατσοβιβλίο, αλλά και τα άλλα τρία είναι εξ ίσου εξαιρετικά!!!!!
    Μας είχες βάλει και παλαιώτερα συνδέσμους για τις υπέροχες ζακυνθινές εκδηλώσεις αλλά τρέχω να διαβάσω και ότι άλλο έχεις προσθέσει!
    Καλές Αποκριές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σ άρεσαν Μαριάννα μου.Βγήκαν τόσο αναπάντεχα και λάτρεψα κι εγω τη δημιουργία τους!
      Πάντα προσπαθώ να βάζω συνδέσμους να μαθαίνετε το κάτι παραπάνω και ιστορικά τεκμηριωμένο κι οχι μόνο το δικό μου μπλα-μπλα
      Καλές Αποκρές (ετσι ευχόμαστε στο Τζάντε )

      Διαγραφή
  2. "Αυτή" Χαρά μου, δεν είναι μια από τις συνηθισμένες σου αναρτήσεις με τις πέτρες που τόσο προσεχτικά μαζεύεις, είναι πανέμορφες πρωτότυπες δημιουργίες που προέκυψαν μετά από μελέτη της ιστορίας των κοστουμιών και τη χρήση και νέων "υλικών"!
    Το αποτέλεσμα μοναδικό, σπάνιο και τώρα έχεις υλικό για μια ακόμη έκθεση!!!
    Χίλια μπράβο σου αξίζουν!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά και καλές Απόκριες να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχαχαχχαχααααααα μεσ το μυαλό μου είσαι μαγισσούλα μου!!!
      Κι εγω σκέφτηκα πρόσφατα "γιατί να τα καταχωνιάζω στα κουτιά αφου δε χωράνε πουθενά και είναι κρίμα και να μη τα χαρουν κι οι φίλοι μου; "
      Αν κι οταν θα γίνει να ελπίζω στην παρουσία σου;;;;
      Αφιλάκια λέει!!!άπειραααααααα

      Διαγραφή
    2. Αχ! ναι Χαρά μου, θα είναι μια υπέροχη συνάντηση, μόνο να με ειδοποιήσεις πολύ πριν!!!

      Διαγραφή
  3. Είναι θαυμαστά τα έργα σου αγαπητή !!!!!Και πόσο μάλλον η συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι και ενδιαφέρουσα και έχεις αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα !!!!! Μπράβο, μπράβο, μπράβο !!!! Μοναδικά !!!!!! Φιλώ σε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γλυκειά μου φιλενάδα!!!
      Χαίρομαι οταν μοιράζω τις δημιουργίες μου και η χαρά μου επιστρέφει διπλή και τρίδιπλη!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Είσαι καταπληκτική!! Πώς συνδύασες τις πέτρες και τα όστρακα και έφτιαξες κουστούμια απορώ!!
    Η δεξιοτεχνία σου είναι εμφανής και εντυπωσιακή!
    Μπράβο Χαρά μου μπράβο σου!!
    Υπέροχα όλα!!
    Πάω να διαβάσω τα λινκ και σίγουρα θα ξαναπεράσω να θαυμάσω τα πετρωτά σου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια απορία έχω κι εγω Αννα μου αγαπημένη. Η αλήθεια είναι οτι με ταλαιπωρούν αφάνταστα μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή. Ωρες ατέλειωτες δοκιμών μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη πέτρα και πάλι πολλές φορές την πατάω στο κόλλημα ,που μου ξεφεύγουν απο την αρχική θέση.Αλλά είναι τόση η χαρά της ολοκλήρωσης που χαλάλι ο χρόνος,η αγωνία,οι προσπαθειες!
      Χαρά μου να μάθετε και απο τα λινκ κάτι παραπάνω
      Φιλάκια κοντοχωριανή!

      Διαγραφή
  5. Ποτέ κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σκαρφιστείς να φτιάξεις με τις πετρούλες σου. Πάντα μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Όλο και πιο περίτεχνα και πρωτότυπα, όλο και πιο εντυπωσιακά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν χάσει την ομορφιά τους τα πρώτα σου έργα. Όλα μοναδικά! Δεν ξέρω τι να πω κάθε φορά. Μόνο πως σε θαυμάζω...και σ'αγαπώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω θάθελα πάλι να σου κάνω μια σφιχτή σφιχτή αγκαλιά που τόσο μου 'χει λείψει ;)

      Διαγραφή
  6. Αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη δυσκολία να δουλεύεις ένα άκαμπτο υλικό και πόση σκέψη και φαντασία απαιτείται για να τα συντεριαξεις σε μικρού ιδίως μεγέθους φιγούρες και μάλιστα με τόση λεπτομέρεια. Σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια Χαρά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά Χρυσάνθη μου δεν μπορώ να σου πω πως προκύπτει όλ αυτό.Ουτε εγω εχω καταλάβει...Γίνεται θαρρείς μαγικά και μετά εκπλήσσομαι κι εγω η ίδια ,γιατί ποτέ δεν είχα φαντασθεί όλ αυτό! Κι οταν γυρίζω πισω στην αρχή και βλέπω τις απλοποιημένες φιγούρες σε σχέση μ αυτές, αδυνατώ κι εγω να πιστέψω οτι ειναι δικά μου έργα.
      Και δε το λεω με έπαρση,αλλά με συναίσθηση και συστολή
      Σ ευχαριστώ πολύ καλή μου

      Διαγραφή
  7. Χαρά μου είναι ΥΠΕΡΟΧΟΙ, νομίζω ότι μου άρεσαν περισσότερο από όσα έχεις κάνει, φοβερά πετυχημένα όλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για όλες τις φίλες που σχολιάζουν με τόσο όμορφα λόγια,αλλά να μην χαίρομαι διπλά για τα δικά σου,που είσαι μία καλλιτέχνης με σπουδές που θαυμάζω;;;
      Ευχαριστώ πολύ Αχτίδα μας!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλημερα Χαρουλα μου!
    Εκπληκτικά όπως πάντα ολα τα έργα σου με τις πετρούλες!!
    Πολυ εντυπωσιακά και πρωτότυπα!!Μπραβο σου!!
    Καλα να περνάς στην όμορφη Ζακυνθουλα μας!Καλες αποκριες!!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μιμίκα μου και Καλές Αποκρές!!!
      Μακάρι νάναι για όλους μας μια περίοδος ενδοσκόπησης και αυτοκάθαρσης και να τη χαρούμε ,έστω και λίγο απο τα μάτια των παιδιών και των εγγονιών, όσων έχουν
      Φιλιά πολλά απο την ηλιόλουστη Ζακυθούλα μας

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό Χαρά μου το πως συνθέτεις τις πέτρες, που δείχνουν όχι απλά ένα θέμα, αλλά τους δίνεις κίνηση, στην τρίτη ειδικά σύνθεση φαίνεται ότι οι πέτρες σου πραγματικά χορεύουν.
    Εντυπωσιασμένη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρόλο που δεν είσαι και η... Καπνικαρέα (χαχαχα), μας ταξίδεψες σε πολύ όμορφες εποχές της αγαπημένης Ζακύνθου!

    Υ.Γ. Εντάξει τώρα, έχεις και απίστευτο ταλέντο! Εξαιρετικές κατασκευες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα θελα να έβλεπα τον όγκο των υλικών σου κι εσένα να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις τα πέπλα και τα καπέλα και τις πανοπλίες και τις καραμούζες και...και....
    Ποσό δύσκολο είναι και το κάνεις με τόσο ευκολία εσύ Χαρά
    Πανέμορφα όπως πάντα.
    Μήπως να τα έφερνες στη Θεσσαλονίκη για την επόμενη έκθεση ;
    Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!καλλιτεχνης αυτο θα πει παντα ανησυχη.......παντα εμπνεεσαι απο ο,τι σου δωθει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Preciosas y originalísimas tus figuras hechas con materiales reciclados. Bravo!
    Un beso grande.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχα, γι' άλλη μια φορά Χαρά μου!! Καλά να περάσετε αυτές τις τόσο γιορταστικές μέρες! Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δέξου, Χαρά μου, τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις αξιοθαύμαστες δημιουργίες σου και φυσικά χαίρομαι που συνεχώς εξελίσσεσαι προς το καλύτερο!
    Συνέχισε!
    Αγκαλιά, φιλί κι αγάπη μεγάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχαα τέτοια λες και μας παίρνουν τα βόλια!!!
      Παρακάλα να πάνε όλα καλά να τα πούμε κι απο κοντά και να μου δώσεις ή οχι τα συγχαρητήρια,αν τα αξίζουν ;)

      Διαγραφή
  16. Χα..χα.. οσο και να λέω δεν μπορεί όλο και κατι αλλο θα βρει να κανει με τα πετρωτά της η Χαρά μας και ενω το περιμενω ..δεν μπορώ να βαλω την φαντασία μου να σκεφτεί τι να είναι αυτό...όσο όμως και να προσπαθήσουμε να μαντεψουμε Χαρά μου δεν θα μπορέσουμε να φτασουμε την δική σου εμπνευση...που καθε φορα μας αφήνει με το στομα ανοιχτό...
    Πόση δουλεια έχεις ριξει αγαπημενη μου.!! και τι ομορφες που ειναι οι καινούργιες σου δημιουργίες!!!!
    Εχεις κανει τις πετρούλες να παιρνουν "ζωή"μεσα στα χέρια σου τις πλαθεις σαν να είναι ζυμαρακια...χα..χα.Πολύ χαιρομαι που τα βάζεις και εδώ για να τα καμαρωνουμε και εμεις που δεν εχουμε φεης... να είσαι καλα και να περνας ομορφα ματια μου δημιουργώντας ομορφιές!!!φιλακιαααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σαν να είπαμε:πάμε στο σπίτι της Χαράς!κάθε φορά...σαν συννενοημένες!!και είχα και θέμα με τη σύνδεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Xαρά μας, είσαι αστείρευτη!Εύγε!Υποκλίνομαι για μια ακόμα φορά!
    Απλά για την ιστορία...ίσως τη βδομάδα της αφίσας, να ήμουν εκεί!
    Φιλιά πολλά!!!
    Οι συνθέσεις σου, όπως πάντα, υπέροχες!!Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάντα μας ταξιδεύεις με λόγια, με έργα και με εικόνες!
    Οταν υπάρχει ταλέντο και φαντασία βλέπεις την ομορφια παντού και κάνεις και τους άλλους να τη δουν!
    Φιλιά πολλά Χαρά μου, καλή Σαρακοστή στο όμορφο νησί σας, που θα' χει πια φτάσει η άνοιξη!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...