Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Θάναι σαν να μπαίνει η Ανοιξη

 ...ουρανού κατάνυξη" όπως έλεγε και το τραγουδάκι, να σας χτυπά τικ τακ την πόρτα κι εσείς ν ανοίγετε με αγαλλίαση στο καλημέρισμα της ζωής!
Γιατί κάθε μέρα πρέπει να φοράμε το καλλίτερό μας χαμόγελο και να καλημερίζουμε τη νέα μέρα, ένα ακόμα δώρο στην πορεία μας.
Άνοιξη λοιπόν γύρω μας και μέσα μας. Κι αν κάποιοι δε τη βλέπετε μέσα στα διαμερίσματα, φτιάξτε την και απολαύστε την όπως εσείς την ονειρεύεστε! Δε θέλει κόπο ,θέλει τρόπο 😉(πολύ σωστή τούτη η διαφήμιση)
Ας αφήσουμε λοιπόν για λίγο τα πετρωτά να περιμένουν και ας πιάσουμε μία άλλη σημαντική πληροφορία:
Ο,τι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε!
Είναι ένα θεώρημα που έχει πολλές εφαρμογές στην πράξη (και γενικά και ειδικά) και τυχερός αυτός που το ακολουθεί και κάνει τη ζωή του ευκολότερη 😉.Εγώ βέβαια το εφαρμόζω κατά κόρον στη δημιουργία. Το παν σ' όλα είναι να κάνεις την αρχή 😃!
Έτσι πολλά πράγματα που είτε δεν πήγαν καλά, είτε χάλασαν, είτε άλλαξε η μόδα τους, είτε κυκλοφόρησαν νέα προϊόντα που θέλουμε να τα δοκιμάσουμε ή να δούμε πώς θ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, προσφέρουν πεδίον δόξης λαμπρό για ανακατασκευή και αλλαγές.

Κάπως έτσι άλλαξε ένα ρολόι τοίχου, που ήρθε, μαζί με άλλα, σ' ένα "δέμα απορριμμάτων". 
Κι όπως πάντα η πρώτη μου σκέψη ήταν "τί να το κάνω ετούτο πάλι;"  

Δε κοίταξα καν αν λειτουργούσε! 

Από ρολόγια άλλο τίποτα και δεν έχω και χώρο πια. Ηδη το εργαστήρι ασφυκτιά κι εγω μαζί του και είναι ένας λόγος που μ' αποσυντονίζει όλη αυτή η ασφυκτική κατάσταση από υλικά και πράγματα. Ομως, παρότι οι αρχικές σκέψεις ήταν αρνητικές, με την αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή μου ήρθε η έμπνευση να το αλλάξω και να το κάνω ανοιξιάτικο






Έτσι το διέλυσα προσεκτικά, του έξυσα το γυαλί να φύγουν οι στάμπες από την αρχική διακόσμηση (το καντράν ήταν βασικά), κάλυψα τη βάση μ' ένα ουδέτερο χαρτί scrapbooking . Θέλησα να κάνω σε δεύτερο επίπεδο το καντράν των αριθμών (decoupage πάνω σε χαρτόνι οντουλέ) κι αυτό το ύψος δυσκόλεψε στη συνέχεια το κλείσιμο του γυαλιού, αλλά βρήκα έναν μηχανισμό που οριακά έκανε στο ρολόι και δεν εμπόδιζε πλέον το γυαλί τους δείκτες . Έτσι η βάση διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα.



Κόλλησα λουλούδια (από πηλό αλλά και scrapbooking) και πεταλουδίτσες στο εσωτερικό, κι επειδή οι δείκτες έδειχναν άχαροι τους έντυσα με χαρτιά scrapbooking επίσης και κόλλησα στο λεπτοδείκτη μία πεταλουδίτσα να πετάει μαζί με το ρυθμικό του γύρισμα ανά λεπτό και να κυνηγάει το λουλουδάκι των λεπτών 😍! 
Μετά ασχολήθηκα με το εξωτερικό, που δεν ήθελα να δείχνει πλαστικούρα.

Έτσι, γύρω γύρω στο πλαίσιο έβαλα πάστα διαμόρφωσης  με στένσιλ (δυστυχώς σε καμιά φωτογραφία δεν αποτυπώθηκε όπως έπρεπε κι έτσι δεν έβαλα εδώ) και του κόλλησα ξυλόγλυπτα στην κορυφή και τη βάση (τύπου εκκρεμές) Παρακινδυνευμένο βέβαια αυτό, γιατί τα ξυλόγλυπτα είναι πολύ ευαίσθητα σε τυχόν πέσιμο και σπάνε εύκολα. 

Στην ολοκλήρωση βάφτηκε μ' ένα χρώμα τύπου βεραμάν, που ταιριάζει με το χαρτί βάσης (εδώ φαίνεται σαν νάναι μαύρες οι κουκίδες, κι όμως δεν είναι).

Γενικά άλλαξε εκ βάθρων 😍, δε συμφωνείτε;

Μόλις το έδειξα στη νύφη μου ενθουσιάστηκε και το ήθελε

Δε μπορείτε να φανταστείτε βρε κορίτσια τη χαρά μου, όταν τα παιδιά μου εκτιμάνε τις δημιουργίες μου και μου τις ζητάνε για δικές τους ή για δώρο! κάτι που ομως δε συμβαίνει συχνά κι έτσι κάθε νέα "απαίτηση" με ενθουσιάζει και το παραχωρώ με όλη μου την καρδιά 💖
Βέβαια ο γιος μου διαμαρτυρήθηκε γιατί ήδη υπήρχε άλλο ρολόι στο σπίτι τους και το θεωρούσε περιττό, όμως η γυναίκα ξέρει να επιβάλει τα θέλω της κι έτσι το πήραν και έχουν στερεοφωνική εγκατάσταση χτύπων ρολογιών 😂(μάλλον με βρίζει ο γιος, αν δε του κάνει κάτι να το απενεργοποιήσει 😟 
Ανάλογη τύχη είχε κι ένα εκκρεμές που μου το είχε κάνει γαμήλιο δώρο ένας αγαπημένος οικογενειακός φίλος και δυστυχώς χαλάσαμε μέχρι που πετάχτηκε εντελώς (δεν είχα ανακαλύψει τότε τις δυνατότητές μου 😕). 
Βέβαια η αλήθεια είναι οτι όταν χτυπούσε τις ώρες, πρέπει να μας σιχτίριζε ολη η πολυκατοικία μαζί , αλλά εμένα μ άρεσε 😢 Ίσως αυτό το τραύμα ναναι υπόλογο για την αδυναμία μου στα ρολόγια και πόσα έχω φτιάξει κατά καιρούς, γιατί αλλιώς με την ώρα δε τα πάω καλά, ούτε θέλω χρόνο όταν είμαι ειδικά στο εργαστήρι. Οπότε είναι εκεί μόνο για διακόσμηση, γιατί ελάχιστα τα συμβουλεύομαι.

Και συνεχίζουμε με μία άλλη αλλαγή!
Λουλούδιασε επίσης άλλο ένα αντικείμενο, που δυστυχώς δεν έχω φωτογραφήσει το πριν (καθόλου πρωτότυπο για μένα, μάλλον σύνηθες) αλλά μπορείτε να καταλάβετε από το "μετά". 
Μου δόθηκε ένα απλό μαύρο σιδερένιο κηροπήγιο με την εντολή ν' αλλάξει, γιατί δεν μπορούσε το μαύρο η ιδιοκτήτριά του και προκειμένου να το σουτάρει με σκέφτηκε.

Του πέρασα λοιπόν agging effect για ν αποκτήσει μία άγρια επιφάνεια και το έβαψα με κόκκινο σκούρο χρώμα κιμωλίας (κατά τόπους και με υποψία μαύρου).
 Όταν στέγνωσε το πέρασα με dry brush λευκό και να σπάσει το κόκκινο και να αποκτήσει κάτι σαν πατίνα του χρόνου. 
Στη συνέχεια η ιδιοκτήτρια ήθελε άνθη και λέλουδα και παρότι δεν με ενθουσίασε η ιδέα, της έκανα το χατήρι.
 Για να μην ξαναβάλει κεριά που λυώνουν και κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη (εμένα τουλάχιστον με παίδεψαν μέχρι να τα ξεκολλήσω από τις βάσεις), έβαλα μηχανικά ρεσώ τα οποία, για τσαχπινιά και καλλίτερη ενσωμάτωση στο σύνολο, έντυσα με χαρούμενα χαρτιά scrapbooking (αφωτογράφητα κι αυτά 😡). 
Το αποτέλεσμα ενθουσίασε την ιδιοκτήτρια κι εμένα απλά μου έδωσε την ικανοποίηση, οτι κάτι που ήταν έτοιμο να πάει στα σκουπίδια, γλύτωσε για μία φορά ακόμα και ίσως φωτίζει ρομαντικές ανοιξιάτικες βραδυές και μ' ευγνωμονεί.

Αυτά για σήμερα και πριν πετάξετε τίποτα στα σκουπίδια, ξανασκεφτείτε το! Ολα αξίζουν μια καλλίτερη τύχη 😍

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Βελονιά βελονιά μου τρυπάς την καρδιά

 Ετούτο το πετρωτό ήταν η αιτία για το νέο μου πισωγύρισμα

Pebble art by Hara with ricepaper & fabrics


Ξανάγινα παιδί και θυμήθηκα τις εποχές που δεν υπήρχε το έτοιμο ένδυμα, αλλά πολλοί υφασματέμποροι και ακόμα περισσότερες μοδίστρες και ράφτες, γιατί εννοείται αλλού ράβονταν τα γυναικεία και αλλού τα ανδρικά κοστούμια

Υπήρχαν 3 μεγάλα υφασματεμπορικά στην Πλατεία Ρούγα (τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Νησιού μου) του Δάρρα, του Χριστόφορου και του μπάρμπα Γιάννη του Παυλόπουλου. Ο τελευταίος ήταν αδελφός του παππού μου εκ μητρός. Στέκονταν μονίμως στις πόρτες των μαγαζιών τους ή στις πολυθρόνες στημένες κάτω από τσι κολώνες και έκοβαν κίνηση, αφ ενός ο ένας από τον άλλον, ποιός έμπαινε και ποιός έβγαινε στα άλλα μαγαζιά, αφ ετέρου χαιρετούσαν υποκλινόμενοι κάθε περαστική κυρία κάνοντας της και κοπλιμέντα ή ρωτώντας την με ενδιαφέρον (τάχα μου) για τους υπόλοιπους της οικογένειας μπας και την καταφέρουν να μπει στο μαγαζί τους
Αυτά που συναγωνίζονταν και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους  και στην ποιότητα και στην πελατεία, ήταν του μπάρμπα και του Δάρρα. 

Ήταν κάτι τεράστια (για τα παιδικά μου μάτια ) μαγαζιά με έντονο φωτισμό για τις βραδυνές ώρες κυρίως ώρες (τα πρωινά μου φάνταζαν σκοτεινά) που γύρω γύρω υπήρχαν ράφια με τόπια υφάσματος τοποθετημένα λοξά , στο κέντρο του μαγαζιού μία μεγάλη μπανκάδα γεμάτη κι αυτή υφάσματα, ακόμα και έξω στην πόρτα στέκονταν όρθια ρολά ύφασμα για κράχτες. Όταν έφτανε η ώρα να κόψει το ύφασμα της πελάτισσας έκανε μία ταχυδακτυλουργική σχεδόν κίνηση με το ξύλινο μέτρο και το ύφασμα, εύρισκε το ακριβές σημείο που έδινε μια ψαλιδιά και χρατς! με τα δύο χέρια έσκιζε πέρα για πέρα το ύφασμα! Ο μπάρμπας, που το μαγαζί του ήταν γωνιακό, είχε κάτι τεράστιες βιτρίνες με κοκκάλινες κούκλες σε φυσικό μέγεθος, χτενισμένες στο στυλ της εποχής και βαμμένες εντυπωσιακά, τυλιγμένες με διάφορα υφάσματα εν είδη φορέματος, με χέρια προτεταμένα λες να σε προσκαλέσουν να πάρεις το συγκεκριμένο. Αντίστοιχες ήταν και οι βιτρίνες των άλλων
Παρόλο που θεωρητικά θάπρεπε να με ιντριγκάρει αυτός ο άγνωστος κόσμος των υφασμάτων λόγω της πολυπλοκότητας και της πολυχρωμίας του, δεν ενθουσιαζόμουνα καθόλου όταν μ' έπαιρνε από το χέρι η μαμά μου να πάμε να ψωνίσουμε. Γιατί είχε το σύνδρομο της πελάτισσας που έχουμε δει άπειρες φορές στις ελληνικές ταινίες (Βλέπε "Παριζιάνα" και "το  Ανθρωπάκι") κατέβαζε ό,τι της σκάμπιζε στο μάτι, 
-"Αυτό εκεί το πουά!" "α κι εκείνο το πρασινάκι απέναντι" "μα δε μου κατεβάζεις κι εκείνο το ριγέ πορτοκαλί ;" (μου κατέβαζε εμένα τ άντερα και του εμπόρου βεβαίως, αλλά υπέμενε...μπας και...) ανεβοκατέβαινε ο άνθρωπος και στο τέλος έκανε μία στροφή και λέγοντας "θα το σκεφτώ, μια ματιά ήρθα να ρίξω"  φεύγαμε κουνιστές και λιγιστές (εμένα καλλίτερα ν΄ άνοιγε η γη να με καταπιεί)
Το πόσες κατάρες και φάσκελα θάχαμε φάει ούτε θέλω να το φανταστώ! Ο μπάρμπας ο Γιάννης μπορούσε να της πει και κάτι μέσα από τα δόντια του, έχοντας το θάρρος της συγγένειας, αλλά ουδόλως του έδινε σημασία εκείνη (τουχε άλλωστε πολλά μαζεμένα εκπορευμένα εκ της νεότητος 😉) οι άλλοι όμως θα τα έλεγαν μόλις πισωπλατίζαμε . Η αλήθεια είναι πάντως οτι έπεφτε το βουνό και με πλάκωνε οταν κατεβαίναμε για τέτοια εξερεύνηση. Παρότι μικρό παιδί ντρεπόμουν όλες αυτές τις γυμναστικές επιδείξεις που υποχρεόνονταν οι κακόμοιροι έμποροι στα γούστα της. Γιατί για να πούμε την αλήθεια ήταν απίστευτη κοκέτα και είχε μοναδικό γούστο.
Κάτι άλλο πάλι που την έκανε να φύγει και να μην ψωνίσει ήταν όταν κοίταζε κάποιο ύφασμα και πάνω που ήταν έτοιμη να του πει "κόψε μου τόσο" έκανε το μοιραίο λάθος να της πει "απο το ίδιο πήρε και η κυρία τάδε" (συνήθως κυρία της αριστοκρατίας) .  Εκεί τον παρατούσαμε σύξυλο και φεύγαμε. Δεν έπρεπε να φοριέται δεύτερο! Και μάλλον δε θάταν η μόνη, γιατί οι έμποροι το γνώριζαν  και έφερναν λίγα μέτρα από τα πιο καλά υφάσματα. Έτσι αν το προλάβαινες είχε καλώς, αλλιώς...
Το κάθε εμπορικό είχε την πελατεία του κι ενα στοιχείο μάρκετινγκ της εποχής ήταν οι κουμπαρίες! Δεν ξέρω οι άλλοι, αλλά ο μπάρμπας ο Γιάννης είχε τόσες που ούτε ο ίδιος δε θυμόταν! Γιατί γινόταν αποκλειστικά για να δέσει τον πελάτη. Αν πήγαινε καμιά γκαστρωμένη να ψωνίσει τις έκανε τόσα κιάσα για να πάρει το ύφασμα που στο τέλος της έλεγε "εγω θα στο βαφτίσω" (το βάφτιζε μεν, δεν το ξανάβλεπε δε) Συνήθως ήταν χωριάτες που κατέβαιναν στη Χώρα με την είσπραξη από τη σοδειά να κάνουν τα ψώνια τους κι ανάθεμα αν ξαναθυμόταν το βαφτιστήρι του ποτέ, αρκεί να γίνεται το νταραβέρι γιατί κι ο κουμπάρος μετά ένοιωθε δέσμευση να πάει να ψωνίσει απ αλλού.

Μπορεί λοιπόν τα εμπορικά νάταν λίγα και καλά, μοδίστρες όμως και ράφτες ήταν πολλοί και ακόμα περισσότεροι οι μαθητάδες τους. 
Κάθε κορίτσι (ειδικά) που δεν έπαιρνε τα γράμματα ή δεν ήθελαν οι γονέοι του ν' ανοίξουν περισσότερο τα μάτια τους (ίδιον της εποχής, τα κορίτσια είναι για το σπίτι) άντε ένα Δημοτικό και μετά τα έστελναν για μαθήτριες σε ράφτρες. Άλλη για πουκάμισα, άλλη για παντελόνια, άλλη για φορέματα, άλλη για μενταρίστρα (σήκωναν τους πόντους από τις νάιλον κάλτσες). Για να πω την αγία μου αλήθεια, δεν ξέρω αν το ίδιο γινόταν και στους ράφτες, εκείνους τους θυμάμαι συνήθως μόνους, αλλά ίσως και να μην ήταν, ή τουλάχιστον οχι τόσο πολλοί οσο στις μοδίστρες.

Εμείς πηγαίναμε στην Αθανασία του Μακρή περιοχή Αγίου Λαζάρου. Ένα μεγάλο δωμάτιο στο ισόγειο του σπιτιού, μ ένα γύρω κοπέλες -μαθήτριες που έραβαν ακαταύπαστα και βοηθούσαν να αποτελειωθεί το φόρεμα και συνήθως το πήγαιναν και στο σπίτι της κυρίας που ανήκε πλέον. Στο δωμάτιο επικρατούσε ένα δημιουργικό χάος,  στους τοίχους κρέμονταν έτοιμα φορέματα, μεγάλοι ξύλινοι χάρακες, πατρόν, παντού κλωστές ροκέλες, ανεμούλες, φιγουρίνια να διαλέξουν το σχέδιο οι πελάτισσες  ένα "μανεκέν" για τις πρόβες εν τη απουσία σώματος, ένας μεγάλος καθρέφτης να παρακολουθείς την πρόβα και φυσικά η ραπτομηχανή της  (οι μαθήτριες έκαναν βοηθητικές δουλειές, σπανίως έκαναν το τελικό γάζωμα και φυσικά  έκαναν χρέη καθαριστριών πριν σχολάσουν) 
Άλλο μαρτύριο εκεί! 
detail

Εμ να στέκεσαι όρθια και ακίνητη όσο ήθελε η μοδίστρα να στριφώσει τον ποδόγυρο και να κάνει τη μανικοκόληση,
 εμ να γυρνάς γύρω γύρω και να σε πιάνει ζαλάδα, εμ να σε τρυπάει με την καρφίτσα και να μην πρέπει να βγάλεις άχνα. Μιλάμε μαρτύριο!
Πάντα υπο το άγρυπνο βλέμμα της μαμάς "πάρτο λίγο απο δω, κρεμάει" "κατέβασέ το  απο κει, σηκώνει", 
-"μη κουνιέσαι", "σήκωσε τα χέρια ψηλά",
" στάσου ίσιαμη σκύβεις και χάνω το ίσο",
 "κάνε μία στροφή και τελειώσαμε" εκείνη.

Κατά διαστήματα μας διέκοπτε κάποια από τις μαθήτριες να δείξει την πρόοδο των εργασιών της η δασκάλα και να πάρει την έγκριση να συνεχίσει. Η κα Αθανασία δε ξέρω αν ήταν έτσι όντως ή εγω τη θυμάμαι λάθος, φορούσε πάντα σκούρα ρούχα και μ εντυπωσίαζε που είχε ένα μάτσο καρφίτσες στο στόμα χωρίς να τις καταπίνει, που έπαιρνε και έβαζε μία μία στο στρίφωμα. 
 Μου ήταν απίστευτο επίσης, πως έκαναν μπουκούνια (που λέει ο λόγος) ένα ολόκληρο  ύφασμα και μετά το συνέθεταν κομμάτι κομμάτι και γινόταν ένα φόρεμα στα μέτρα σου! Εντυπωσιακό! κι ολο αυτό αφου έκοβαν εφημερίδες πρώτα και σου στερέωναν στο κορμί να πάρουν το "καλούπι" για να κόψουν ακριβώς μετά τα υφάσματα. Κι αφού το φόρεμα ή το παλτό ή οτιδήποτε έπαιρνε σάρκα και οστά που λέει ο λόγος, ερχόταν η ώρα για τα κουμπιά, τα φερμουάρ, τις δαντέλες και ο,τι άλλο χρειαζόταν. 
Εκεί να δείτε πεδίον δόξης λαμπρόν! 
Κάτι μικρά μαγαζιά που είχαν κουτάκια κουτάκια μέχρι το ταβάνι και μπροστά από κάθε κουτί ανά χρώμα όλα τα μεγέθη των κουμπιών! Πού εύρισκαν άκρη ακόμα αναρωτιέμαι γιατί δεν είχαν και μόνο κουμπιά!
Υπήρξαν και φορές που δεν ήταν πετυχημένες και η μαμά ακόμα κλαίει το εν λόγω ύφασμα και μετέπειτα ρούχο, αλλά στην πλειοψηφία το ρούχο μίλαγε πάνω της και εκείνη το αναδείκνυε με τον καλλίτερο τρόπο γιατί είχε και το σώμα και τη φινέτσα!
Τα Πτι Μπερ από το 1922 μέχρι και την δεκαετία του '70
διατίθενται και σε χύμα συσκευασίες από λευκοσίδηρο

Αλλά μετά την απελευθέρωσή μου από την πρόβα και μέχρι να τελειώσει και της μαμάς μου, η χαρά μου ήταν να βγω στον κήπο της πίσω αυλής και να παίξω με το συνομήλικό μου Γιάννη (που κρίμα, γιατί έφυγε πολύ νωρίς). 
Η χαρά μου δε ήταν όταν φεύγαμε, μετά απο ώρες, από το μοδιστράδικο και πηγαίναμε δίπλα, για τις προμήθειες του σπιτιού, στο μαγαζί του κυρίου Νιόνιου του Μακρή "Εδώδιμα Αποικιακά" (η επιγραφή του) που διέθετε δύο πράγματα που μ εντυπωσίαζαν, τα τσίγκινα κουτιά με τα μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (λατρεμένα μέχρι σήμερα!) και τα ζυμαρικά-μπαστουνάκια που κρέμονταν από τα σκοινάκια στο ταβάνι για να στεγνώσουν! 
Σας εντυπωσιάζει πόσο νωρίς γνωρίζαμε τα φρέσκα ζυμαρικά; Ε ναι! 
Τόσο αυτά, όσο και το φύλλο του γαλακτομπούρεκου και του μπακλαβά που έφτιαχνε η θεία Αθηνά και προμηθεύονταν τα ζαχαροπλαστεία της Ζακύνθου, ήταν από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έμειναν αξέχαστα στο μυαλό μου στο πέρασμα των χρόνων. 
Το δε φύλλο ολόκληρα σεντόνια στέγνωνε μέσα στο ισόγειο εργαστήρι της θείας και ήταν τόσο διάφανο που μόνο μηχανή θα μπορούσε να το κάνει, κι όμως εκείνη το έκανε με τα χέρια!

Να προσθέσω κάτι για το τέλος για να ολοκληρωθεί το οδοιπορικό, οτι στα χωριά, που δεν υπήρχε ή ο χρόνος ή το μέσον να κατέβουν στη Χώρα για τα ψώνια τους περνούσαν οι γυρολόγοι  με τα "Είδη προικός". Στην αρχή με άλογα (φορτωμένα σε τρυβοκάλαθα), μετά με τρίκυκλα και τέλος με βανάκια, φορτωμένα μέχρι έξω απ αυτά από ο,τι βάζει ο ανθρώπινος νους που χρειάζεται  ένα νοικοκυριό. Από αυτούς ψώνιζαν και τα υφάσματα και πολλές φορές τους πλήρωναν σε είδος (ενα ζευγάρι αυγά π.χ. ή ο,τι άλλο είχε ο καθένας περίσσιο) και με δόσεις. Απ αυτούς φτιάχνονταν και οι προίκες των κοριτσιών τους!

Μια ακόμα παιδική ανάμνηση που ξύπνησε ( ή μάλλον ποτέ δε κοιμήθηκε) μέσα μου, έλαβε τέλος. Τώρα εκτός από μένα και τη μαμά μου δεν υπάρχουν οι άλλοι, πέρασαν κι αυτοί μαζί με τα χρόνια, στην επόμενη διάσταση.

Υ.Γ. 1 Η ταπετσαρία με τα παλιά φιγουρίνια έπεσε λίγο μεγάλη στο θέμα, αλλά ενεκα η νοσταλγία...συμπαθάτε με για την ανισορροπία

Υ.Γ. 2 Ο τίτλος είναι στίχος τραγουδιού από τη φωνή του Στράτου Διονυσίου και τον δανείστηκα (τίτλος "Μοδιστρούλα")

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Πόσο Μάϊο αντέχεις;

 Μάιος,  Άνοιξη, η Γιορτή της Μητέρας όλα μαζί και πως να τα προσπεράσεις; 
Μ' ένα ποίημα λοιπόν του Κωστή Παλαμά συγκεράζω όλα αυτά μαζί

 ΜΑΙΟΣ

Ο Απρίλης ξανθός, αρχοντιά φημισμένη,

ζαχαρένια θωριά, ο Απρίλης πεθαίνει·και ο Μάης απάνου του γέρνει,χαροκόπος λεβέντης, μα δίχως μυαλά,και του φρόνιμου Απρίλη τα μάτια σφαλά,και τα πλούτη του παίρνει.

Ο Απρίλης σωρούς θησαυρούς και καλούδια,τί πουλιά, τί νερά, τί δροσιές, τί λουλούδιαστα παλάτια τα πράσιν’ αφήνει!Κι απ’ την ίδια στιγμή και απ’ την πρώτη βραδιάνά ο Μάης· αλύπητα δίχως καρδιάτα ξοδεύει, τα χύνει.

Με τ’ αηδόνια καλεί τη χαρά και τη χάρη·όπου νιότη, παιδί, λυγερή, παλικάρι,όπου φτώχεια, όπου πλούτος γελάει,του γλυκού μηνυτή καταφτάν’ η λαλιά·η ζωή με ολάνοιχτη τρέχει αγκαλιάστο τραπέζι του Μάη.Της αυγούλας το φως πολυέλαιον έχουν,τραγουδούν κι αγαπούν και θερίζουν και τρέχουν.Στ’ αποφάγια, σαν πρόβαλ’ η μέρα,φεύγ’ η νιότη χορτάτη και φεύγ’ η ζωή,στις αγάπες η χάρ’, η χαρά στη βοή,το παιδί στη μητέρα!




-Τὸ στεφάνι ποῦ βλέπεις, αὐτὸ τὸ στεφάνι,
Ἀπ' τὰ πλούτη τοῦ Μάϊ ἐγὼ τὤχω κάνει,
Μητεροῦλα, μὲ λουλούδια χίλια·
Ταπεινὰ κι' ἀκριβὰ, εἶνε μία χαρά·
Πῶς ταιριάζουνε, κύττα ζαμπάκια λαμπρὰ
Μὲ φτωχὰ χαμομήλια.




»Ὅλα τ' ἄνθη, μητέρα, δὲν εἶν'ἀδελφάκια;
Σὲ γαστροῦλες καὶ κήπους, ἀγροὺς καὶ ῥυάκια,
Μιὰ δροσιὰ, καὶ μικρὰ καὶ μεγάλα ;
Νὰ πονῶ τὰ φτωχὰ δὲ μοῦ εἶπες ἐσύ ;
Ὅλα τἄθελα· τ' ἄλλ' ἀπ' ἀγάπη χρυσῆ,
Ἀπὸ ἔλεος τ' ἄλλα!



»Ποιὸ παιδὶ σὰν ἐμὲ τέτοια ἔχει μανούλα ;
Τίνος ἄλλου ἀνθοὶ ἔχουν τέτοια δροσοῦλα ;
Τέτοια χάρι καὶ μύρο καὶ χρῶμα ;
᾿Σ τοῦ σπητιοῦ μας τὴν πόρτα θ' ἀνθῇ κρεμαστὸ
Ὡς τὴν ἄλλη χρονιὰ ποῦ θ' ἀλλάξω κι' αὐτὸ
Μὲ καλλὶτερ' ἀκόμα.»

«-Ὦ παιδί μου, ὁ Θεὸς ἕνα ἄλλο στεφάνι
᾿Σ τὴ μεγάλη μικρή σου καρδιὰ ἔχει βάνει
Ἀπὸ ἄλλου Μαγιοῦ ὡραιότητα
Μοσχομύριστο πάντα κι' ὁλόλευκ' ἀνθεῖ·
Μὰ σὰν γείρῃ ξερὸ δὲ' 'μπορεῖ ν' ἀλλαχθῇ·
Καὶ τὸ λὲν α θ ω ό τ η τ α».


Κωστής Παλαμάς

ΕΣΤΙΑ Τεύχος Ἀριθ. 335 ΕΤΟΣ ‘Ζ, 30 Μαΐου 1882


Τρίτη 3 Μαΐου 2022

- Yes, I do!

 Αχ έτσι και ειπωθεί αυτή η πρόταση...τρεχάτε ποδαράκια μου!!!
Οχι καλέ, μην παρερμηνεύσετε, δε μου έγινε εμένα πρόταση γάμου και αποδέχθηκα, πιά φαγωθήκατε τόσα χρόνια "δε θα γίνεις", "δε θα γίνεις;...θα δεις" ! Έτσι έγινα και ησυχάστε εσείς, ανησύχησα εγώ 😵
Ένα βράδυ στα καλά καθούμενα εκεί που πήγαινε να κατακάτσει το κομφετί και η σερπαντίνα και να ξεκινήσει η Σαρακοστή να αποτοξινωθούμε, έρχεται στο κινητό  ένα χέρι μ'  ένα δαχτυλίδι με μια πέτρα ΝΑΑΑ 💎με το συμπάθιο, σαν εκείνο που έψαχνε η κυρά Καλλιόπη_Γεωργία Βασιλειάδου στην καφετζού  στο ντελβέ του καφέ ή στον Ηλία του 16ου , αν ενθυμείστε 😉 
Κοτρώνα, μιλάμε 💍
Ένα σοκ ομολογώ το έπαθα, παρότι το πράγμα τράβαγε 3 χρόνια τώρα, κι όλο "γρηγορείτε και προσεύχεστε" ορμήνευα το γιο μου. Αλλά τελικά τη δεδομένη στιγμή μ έπιασε εξ απήνης!
 Έπρεπε να πάει στη Μονεμβασιά να τον πιάσει το ρομαντικό του (σόι πάει το βασίλειο) και ν' αποφασίσει να απαντήσει θετικά στην άλλη ατάκα του αλησμόνητου ελληνικού Κινηματογράφου "Γαμπρός ή ..." (όξω και μακρά τέτοια κουβέντα)
Η μία λοιπόν φόρεσε το δαχτυλίδι και η μάνα άρχισε να τρέχει και να μη φτάνει, να ετοιμάσει τα δώρα για το επίσημο μπάσιμο του γαμπρού στης νύφης! 
Κάποτε βέβαια η ιεροτελεστία ήταν πολύ αλλιώς, αλλά είπαμε να κρατήσουμε κάτι από το τυπικό, μην τα εκποιήσουμε όλα στο βωμό τση μοδός!
Παλιά λοιπόν με το που έδενε ο γάμος πήγαιναν τα συμπεθέρια  στο σπίτι της νύφης με κανίσκια και δίσκους με γλυκά και κουφέτα. 
Δεν θα επεκταθώ στα δικά μας έθιμα του γάμου που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς από την Καθηγήτρια φιλόλογο κα Μαίρη Ρουκανά-Αμπελά, στο βιβλίο της "Οι σταθμοί της ανθρώπινης ζωής στη Ζάκυνθο" (εκδόσεις ΤΡΙΜΟΡΦΟ), διότι τα πράγματα άλλαξαν εκ βάθρων και ούτε εμείς τηρήσαμε την σειρά των παλιών, όμως εγώ ήθελα να προσφέρω ένα ανάλογο κανίσκι στους συμπεθέρους μου μέσα από τη δική μου οπτική και καλλιτεχνική φαντασία 😉
Αντί για δίσκο λοιπόν, σκέφτηκα ένα ευμεγέθες κουτί, στυλ καπελιέρας, και μέσα να χωρέσει διάφορες συσκευασίες με τα γλυκίσματα. 
Η παραγγελία του κουτιού έφτασε αισίως στη Λάρισα, που όντως με λαχτάρησε τρις 😰, αλλά εκεί το βρήκα στα μέτρα και στο χρώμα που το ήθελα. Δε θα επεκταθώ ούτε στις λοιπές παραγγελίες προκειμένου να ολοκληρωθεί, διότι όλα έγιναν  μετ' εμποδίων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε μήνα για να συγκεντρωθούν όλα και να ολοκληρωθεί το δώρο.
Θα μείνουμε λοιπόν στο κουτί, το οποίο ντύθηκε με τύπου βελούδο ύφασμα (τα υφάσματα ευγενική χορηγία του ταπετσέρη μου) σε παλ χρωματισμούς γκρι-μπεζ, στο καπάκι ένας τουρτόδισκος ντύθηκε με ίδιου τύπου ύφασμα, σε απόχρωση baby powder και πάνω του κολλήθηκε ένα ξυλόγλυπτο ζεύγος αγγέλων που έβαψα. Κολλήθηκε πάνω στο καπάκι και γύρω γύρω κολλήθηκε κορδόνι στις μεικτές αποχρώσεις γκρι-μπεζ και ροζ και στη μία μεριά του κύκλου κολλήθηκαν δυο τριαντάφυλλα με μια βελούδινη κορδέλα.  


Η περίμετρος του καπακιού στολίστηκε με ξυλόγλυπτη τρέσσα χρωματισμένη στα ίδια χρώματα και επειδή ήταν μικρότερου μεγέθους από τη βάση, ολοκληρώθηκε με το ίδιο διπλόχρωμο κορδόνι .
Στη βάση του κουτιού κόλλησα δαντέλα Chantilly (σαντιγύ). 



Το εσωτερικό που στρώθηκε με τούλια από μπομπονιέρες σε υπόλευκο και ροζ, περιείχε διαφορετικού ύψους γυάλινα, τα οποία στολίστηκαν επίσης με βαμμένα ξυλόγλυπτα και δαντελίτσα μ' ένα μικρό τριανταφυλλάκι. 



Το ένα χώρεσε κουφέτα, το άλλο αμυγδαλωτά, το τρίτο μπεζέδες χειροποίητους σε εκρού και ροζ χρώμα (αμ πώς! 😜) και το μπουκαλάκι λικέρ τριαντάφυλλο. Έραψα  και ένωσα Δυο καρδούλες με τα μονογράμματα των παιδιών από τα ίδια με το κουτί υφάσματα  . Ψεύτικα ροδοπέταλα και αληθινοί λεμονανθοί σκορπίστηκαν μέσα στο κουτί ανάμεσα στα βάζα. 


Ηθελα το περιεχόμενο του κουτιού νάναι λειτουργικό και να μην μείνει απλά ένα κουτί, όσο ωραίο κι αν είναι, σκέτο, αλλά να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες χρήσεις.
Απόλαυσα ολη τη διαδικασία κατασκευής του κουτιού, γιατί εκτός από σκέψη είχε και πολύ αγάπη και έτσι το κράτησα περήφανη στην αγκαλιά μου, να το προσφέρω στη φίλη-συμπεθέρα, που φυσικά ενθουσιάστηκε
Τώρα θα έρθω σ' ένα άλλο φλέγον θέμα που μας απασχολεί οταν στους γάμους δεν έχουν λίστα γάμου και θέλεις να τους δώσεις χρήματα να τ αξιοποιήσουν κατά τις ανάγκες τους.
Εμένα πάντα μ άρεσε τα δώρα μου να "μιλάνε" για το νοιάξιμό μου και να μη θεωρούνται οτι απλά ξεπέταξα μία υποχρέωση. 
Ετσι όταν παντρεύτηκε ο συνομήλικος με το γιο μου γιος της καλλιτερής μου ξαδέλφης, δε θέλησα να του βάλω ενα ποσόν σ'  ενα φάκελο και να το χώσω βιαστικά σε κάποια τσέπη ή τσάντα τους.
Είχα βέβαια μία "προϋπηρεσία " μ' ένα δώρο βάφτισης (εκεί η πλάκα ήταν οτι άργησαν μέρες να καταλάβουν οτι δεν ήταν απλά μία κάρτα-ενυδρείο, αλλά τα ψαράκια ήταν χρήματα! 😂) έτσι  επιδόθηκα σε μία άλλη δημιουργία γαμήλιου-δώρου  🎁
Είχα ένα αυτοκινητάκι μινιατούρα, κόλλησα μπροστά μια "νυφική ανθοδέσμη", στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού τα αρχικά του νυφόγαμπρου σε χάντρες που είχα, πίσω ένα τούλινο φιόγκο πάνω απο την πινακίδα "Just married" (αμερικανιά θα μου πείτε, αλλά νέοι είπαμε 😉)


 και από κει κρέμονταν μεταξωτά σκοινάκια με τα χρήματα, που τύλιξα οσο πιο σφιχτά μπορούσα να μοιάζουν με ντενεκεδάκια (το μέγεθος βέβαια δε βοηθούσε, αλλά η σκέψη μετράει και η φαντασία)



Βρήκα κι ένα κουτί ακριβώς στα μέτρα του αυτοκινήτου, λες και τοχα παραγγελία και αφού στολίστηκε μέσα έξω, ολοκλήρωσε το δώρο μου!
Δεν φαντάζεστε πόσο όμορφα ένοιωσα, όταν τόσο η ξαδέλφη μου, όσο και η νύφη ανέβασαν το δώρο με κολακευτική αναφορά στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ξαδέλφη μου την άκουσα τόσο ενθουσιασμένη στο τηλέφωνο να μ ευχαριστεί, οχι τόσο για τα χρήματα, αλλά για ολο το κονσεπτ


Αναμνήσεις μένουν οι ωραίες στιγμές, λέει το τραγούδι κι εγώ θέλω κάθε στιγμή που αφιερώνω σε κάποιον νάναι μοναδική, όπως του αξίζει, και να δίνω έμπνευση και στους άλλους, όπως εγώ παίρνω από παντού!
 και κλείνω μ' ένα γαμήλιο τραγούδι του τόπου μας 
Χαράς τη μάνα του γαμπρού
της πεθεράς τη νύφη
που έκανε τέτοιο γιο
και παίρνει τέτοια νύφη!

και θα σας ευχηθώ: ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝΕ ΣΑΣ!
Αυτά ήταν τα ευχάριστα που περίμεναν καιρό να ειπωθούν που σας έλεγα 😉 μην περιμένετε αδίκως κάτι άλλο, όσο για τα του γάμου ,εκτός απροόπτου πάμε για το 2024 (διαφωνώ μεν ,δεν παρεμβαίνω δε)