Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Μαγικά φίλτρα και ιστορίες μαγισσών

 Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και… τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν στους δρόμους πολλών πόλεων του κόσμου.
Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα (ή και όχι τόσο) φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας trick or treat (φάρσα ή κέρασμα) και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.
Το Halloween
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα.
Τι σημαίνει η λέξη Halloween
Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.
Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.
Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία.
Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική Ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια η γιορτή αυτή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το Halloween να γιορτάζεται δειλά – δειλά και στην Ελλάδα.Με το Halloween να πλησιάζει, η εικόνα της μάγισσας μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στη Βόρεια Αμερική. Το πώς αποκτήσαμε εμμονή με τη φιγούρα και την εικόνα της μάγισσας είναι μια ιστορία με περισσότερη ιστορία από ό, τι μπορεί αρχικά να έχετε φανταστεί. Όπως και με τις δίκες μαγισσών του Σάλεμ, ξεκίνησε με παράλογο φόβο και συνέβαλε στη διάδοση ψευδών ισχυρισμών περί μαγείας. Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, η αμερικανική κουλτούρα έχει διατηρήσει μια σταθερή γοητεία με τις μάγισσες μέσω της λαογραφίας, των τοπικών ιστοριών, των παραμυθιών, των εθίμων του Halloween και τελικά της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Από τότε που τα άτομα άρχισαν να ντύνονται μάγισσες για το Halloween πριν από έναν αιώνα, μια ενιαία προσωπικότητα μάγισσας έχει σχηματιστεί στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα, με το στερεότυπο μυτερό καπέλο, σκουπόξυλο, μαύρη γάτα και καζάνι.

Η Λαογραφία των Μαγισσών
Πώς συνδέθηκαν οι Μάγισσες με το Halloween;
Οι μάγισσες συνδέονται πλέον στενά με το Halloween. Η σύγχρονη αντίληψή μας για μια μάγισσα προέρχεται άμεσα από τις ανησυχίες του ύστερου μεσαίωνα για τη μαγεία και την Ιερά Εξέταση.
...


Το καζάνι
Ένα καζάνι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή λαογραφία, ήταν ένα δοχείο που χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες για να παρασκευάσουν φίλτρα και δηλητήρια. Έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο και όργανο από μάγισσες και μάγους για αιώνες. Το καζάνι, σύμφωνα με τη λαογραφία, αντιπροσώπευε πάντα μια μαγική δύναμη στον πολιτισμό μας. 
...

Μαύρες γάτες 
Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι έχουν δει τις γάτες ως μαγικά όντα που συνδέονται με το υπερφυσικό. Τα αμφίθυμα συναισθήματα που έχουν οι άνθρωποι για τις μαύρες γάτες δεν διαφέρουν από αυτά που έχουν για τις μάγισσες. Οι γάτες συνδέονται είτε με καλή είτε με κακή τύχη, θεραπεία ή βλάβη, παρόμοια με τις μάγισσες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η γάτα είναι ένα κοινό σύμβολο μαγείας, μαγείας και προφητείας στη μυθολογία. Υπάρχουν αμέτρητες δεισιδαιμονίες γάτας. Θεωρήθηκε ότι οι μάγισσες θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε γάτα εννέα φορές. Ο θρύλος λέει ότι ο ίδιος ο διάβολος κατοικεί μαύρες γάτες. Οι μαύρες γάτες ήταν συνήθως στόχος σε μέρη της μεσαιωνικής Ευρώπης, όπου συχνά συναντούσαν ένα φλογερό τέλος λόγω των δεισιδαιμονιών που τις περιβάλλουν και της σύνδεσής τους με μάγισσες.
...

Πετώντας με τη σκούπα
Οι τρόποι με τους οποίους οι μάγισσες συνδέθηκαν με τη σκούπα και το πέταγμα μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένατε. Μερικοί ανθολόγοι θεωρούν ότι οι αγρότες της υπαίθρου πηδούσαν και χόρευαν πάνω σε στύλους, δίκρανα ή σκούπες υπό το φως της πανσελήνου ως μέρος μιας παγανιστικής τελετής γονιμότητας για την προώθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών τους, η οποία μπορεί να είναι η προέλευση της σχέσης μεταξύ μαγισσών και σκουπών. Κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο «χορός σκουπόξυλων» μπερδεύτηκε με ιστορίες μαγισσών που πετούσαν όλη τη νύχτα καθ' οδόν προς πάρτι γεμάτα με τραχιά συμπεριφορά και άλλες φαύλες συγκεντρώσεις. Η αρχική "σκούπα" ήταν ένα φυτό ή θάμνος από τον οποίο κατασκευάστηκαν πρώιμα εργαλεία σάρωσης.
...

Συμπέρασμα
Πριν από την εξάπλωση του καθολικισμού σε όλη την Ευρώπη, οι παγανιστές ασκούσαν μια μεγάλη ποικιλία πεποιθήσεων και τελετουργιών που είχαν τις ρίζες τους στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαγείας, και τιμούσαν μια μεγάλη πληθώρα θεοτήτων. Πριν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρήσει τη μαγεία αίρεση, η πίστη ήταν ευρέως διαδεδομένη σε πολλές κοινωνίες.
Η εικόνα της μάγισσας μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στη Βόρεια Αμερική, με τη γοητεία της να πηγάζει από τον παράλογο φόβο και τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών μαγείας. Συμπερασματικά, η μαγεία και η γνήσια μαγεία έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, με τη σύγχρονη κοινωνία να γίνεται όλο και πιο αποδεκτή από τις μάγισσες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Την επόμενη φορά που θα δείτε το σύμβολο της μάγισσας θα έχετε μια βαθύτερη κατανόηση της παρουσίας και της δύναμής της στις παραδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Εγω επέλεξα αυτά τα κομμάτια, από τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που παραθέτω, επειδή ταιριάζουν με την εικόνα του πετρωτού, το οποίο δημιουργήθηκε πριν αναζητήσω τις σχετικές πληροφορίες. 
Η έμπνευση δόθηκε απο την πέτρα -καζάνι! Οχι, πες τε μου τώρα αν εχω άδικο οτι οι πέτρες μιλάνε από μόνες τους για το πού θέλουν να ενταχθούν 😉
Και για την ολοκλήρωση της ιστορίας να πω, οτι τα μαλλιά της μάγισσας είναι απο...😉 ρίζες κρεμμυδιού  😂,οι νυχτερίδες είναι από αφρώδες υλικό (θα μπορούσαν να γίνουν και από πετρούλες, απλά για να ελαφρυνθεί η όλη κατασκευή προτιμήθηκε) η δε σκούπα, κομμάτια από διχτάκια συσκευασίας γαλάτων, που έκαψα τις άκρες τους με αναπτήρα, σγούρυνα, και τα έβαψα μαύρα

Διαβάστε και τα άρθρα, είναι πολύ ενδιαφέροντα.
ΚΑΛΟ ΜΑΓΙΚΟ  ΜΗΝΑ, μια αναπνοή πριν τα Χριστούγεννα 👀💝

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Πορτοκαλί,το χρώμα του Φθινοπώρου

 Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω, πόσο γρήγορα πέρασε τούτος ο χρόνος και φτάσαμε κιόλας στο Φθινόπωρο και μια αναπνοή από τα Χριστούγεννα και ξανά μανά ...Καλή χρονιά κ.λ.π.😕
Και να πεις οτι ήταν άνετος!
Εδώ είχαμε γάμους, εκθέσεις!!!Πράγματα ασυνήθιστα, που ήθελαν προετοιμασία, που έλεγες δεν θα σου φτάσουν οι μέρες κι ομως! τις περίμενα ,ήρθαν, πέρασαν και δε τις αισθάνθηκα!
Από μία μεριά θα μου πεις  "καλό είναι αυτό" και δεν θα διαφωνήσω. Γιατί δεν αισθάνθηκα το βάρος τους, τόσο, που κι εγω απορώ με τον εαυτό μου, που αγχώνεται και για το πέταγμα της μύγας, από την άλλη ένα κενό το νοιώθω, ψέμματα να πω;
Τέλος πάντων, προσπαθώντας να επανέλθω στην κανονικότητα, αναζητώ την καταχωνιασμένη μου έμπνευση. Πρέπει νάναι πολύ βαθειά όμως, γιατί με τίποτα δεν βρίσκω την άκρη του νήματος, ν αρχίσω να ξετυλίγω το κουβάρι, κι αυτό μου τη βαράει στα νεύρα😡
Άλλη φορά, είχα φτιάξει από το Σεπτέμβρη το πρώτο χριστουγεννιάτικο, τώρα είμαστε αρχές Οκτώβρη και τα πράγματα μίζερα 😔
Οχι οτι δεν υπάρχει ήδη χριστουγεννιάτικο, έτσι για το καλό, αλλά άλλοτε ο Σεπτέμβρης ήταν φουλ στην δημιουργία😏
Εν πάση περιπτωσει κούτσα-κούτσα κάτι όλο και ζεσταίνω τα χέρια μου 😉, αλλά παραμένω ανικανοποίητη.
Και μια κι έχουμε μία εποχή να τιμήσουμε πριν φτάσουμε στο "χιόνια στο καμπαναριό" άρχισε η συγκομιδή της κολοκύθας! 
Η αλήθεια είναι, οτι στο Νησί μας δεν τόχουμε με τις κολοκύθες. 
Αυτές τις πρωτογνώρισα ταξιδεύοντας από Κυλλήνη για Πάτρα, που ο δρόμος είναι γεμάτος πόστα με κολοκυθοπουλητάδες. Μου έκαναν εντύπωση τα περίεργα σχήματά τους, αν και αυτές που προορίζονται για φαγητό είναι συνήθως οι μεγάλες στρόγγυλες.
Έτσι, εκτός από αυτές που είχα φτιάξει  αρχές του χρόνου, με φελιζολ στο εσωτερικό, φέτος έφτιαξα τρεις 🎃🎃🎃, διαφορετικών ειδών η καθεμία.
Η μεγάλη ήταν  ένα κομμάτι πλεκτού, που είχα κάνει για δείγμα και είχε μείνει και μισοξηλωμένο μάλιστα, η άλλη από ύφασμα και η τρίτη από κάλτσα (δε φταίω εγω αν γύριζε αταίριαστη μετά απο πλυντήριο, κακό της κεφαλής της!)! Γέμισαν και οι τρείς με γέμιση για μαξιλάρια και στήθηκαν για φωτογράφιση.
3 κολόκυθες κι ενα μαγισσοκαπέλο

Μια μέρα που ταξινομούσα τα ψώνια, κράτησα κάτι σακκούλες του μανάβη. 
Μ' αυτές, άλλες φίλες έχουν κάνει θαύματα, εγώ πάλι "μαγικά"! έφτιαξα ένα ζευγάρι μπότες μάγισσας κι ένα καπέλο (θυμάστε τη μαγισσούλα, που είχα φτιάξει πέρσυ;)
Εκοψα τις σακκούλες στο σχήμα που ήθελα, τις κόλλησα με σιλικόνη, αφού τις γέμισα για να φουσκώσουν με γέμισμα μαξιλαριών. Τις έβαψα με μαύρο σπρέϋ, μετά τις στόλισα με αγκράφες, κουμπιά και δαντέλες
Οσο για το καπέλο, το μόνο που χρειάστηκα ένα χαρτονένιο κύκλο από κουτί ζαχαροπλαστείου για τη βάση και φελιζολ που έβαλα μέσα στον κώνο για να στένει. Μία αράχνη από σύρμα, δώρο φίλου καλλιτέχνη αιωρείται από το σκοινάκι 
στολισμός μαγισσών 

Και για το τέλος ενας φθινοπωρινός αγρότης κι ενα σκιάχτρο!
Ένα μικρού μεγέθους μπουκαλάκι αναψυκτικού γέμισε άμμο για το βάρος, ντύθηκε με φθινοπωρινά υφάσματα, κρατάει δε στα χέρια του με περηφάνεια την κολοκύθα 🎃 (από αυγό-έκπληξη 😉)που μόλις έκοψε από το χωράφι. 



Οσο για το σκιάχτρο, ένα μίνι μπουκάλι, αναμνηστικό ξένης Χώρας, που είχε κάποια στιγμή γίνει κηροπήγιο, με διάφορα σκουπιδάκια, πήρε νέα μορφή κρατώντας στα χέρια καλαμπόκι και κολοκύθα από χάντρες και τα δυο 


Με τούτα και μ' εκείνα, πάλι μέσα στο πνεύμα της εποχής είμαι 😉.