Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και… τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν στους δρόμους πολλών πόλεων του κόσμου.
Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα (ή και όχι τόσο) φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας trick or treat (φάρσα ή κέρασμα) και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.
Το Halloween
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα.
Τι σημαίνει η λέξη Halloween
Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.
Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.
Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία.
Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική Ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια η γιορτή αυτή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το Halloween να γιορτάζεται δειλά – δειλά και στην Ελλάδα.Με το Halloween να πλησιάζει, η εικόνα της μάγισσας μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στη Βόρεια Αμερική. Το πώς αποκτήσαμε εμμονή με τη φιγούρα και την εικόνα της μάγισσας είναι μια ιστορία με περισσότερη ιστορία από ό, τι μπορεί αρχικά να έχετε φανταστεί. Όπως και με τις δίκες μαγισσών του Σάλεμ, ξεκίνησε με παράλογο φόβο και συνέβαλε στη διάδοση ψευδών ισχυρισμών περί μαγείας. Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, η αμερικανική κουλτούρα έχει διατηρήσει μια σταθερή γοητεία με τις μάγισσες μέσω της λαογραφίας, των τοπικών ιστοριών, των παραμυθιών, των εθίμων του Halloween και τελικά της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Από τότε που τα άτομα άρχισαν να ντύνονται μάγισσες για το Halloween πριν από έναν αιώνα, μια ενιαία προσωπικότητα μάγισσας έχει σχηματιστεί στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα, με το στερεότυπο μυτερό καπέλο, σκουπόξυλο, μαύρη γάτα και καζάνι.
Πριν από την εξάπλωση του καθολικισμού σε όλη την Ευρώπη, οι παγανιστές ασκούσαν μια μεγάλη ποικιλία πεποιθήσεων και τελετουργιών που είχαν τις ρίζες τους στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαγείας, και τιμούσαν μια μεγάλη πληθώρα θεοτήτων. Πριν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρήσει τη μαγεία αίρεση, η πίστη ήταν ευρέως διαδεδομένη σε πολλές κοινωνίες.
Η εικόνα της μάγισσας μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στη Βόρεια Αμερική, με τη γοητεία της να πηγάζει από τον παράλογο φόβο και τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών μαγείας. Συμπερασματικά, η μαγεία και η γνήσια μαγεία έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, με τη σύγχρονη κοινωνία να γίνεται όλο και πιο αποδεκτή από τις μάγισσες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Την επόμενη φορά που θα δείτε το σύμβολο της μάγισσας θα έχετε μια βαθύτερη κατανόηση της παρουσίας και της δύναμής της στις παραδόσεις σε όλο τον κόσμο.
Εγω επέλεξα αυτά τα κομμάτια, από τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που παραθέτω, επειδή ταιριάζουν με την εικόνα του πετρωτού, το οποίο δημιουργήθηκε πριν αναζητήσω τις σχετικές πληροφορίες.
Η έμπνευση δόθηκε απο την πέτρα -καζάνι! Οχι, πες τε μου τώρα αν εχω άδικο οτι οι πέτρες μιλάνε από μόνες τους για το πού θέλουν να ενταχθούν 😉
Και για την ολοκλήρωση της ιστορίας να πω, οτι τα μαλλιά της μάγισσας είναι απο...😉 ρίζες κρεμμυδιού 😂,οι νυχτερίδες είναι από αφρώδες υλικό (θα μπορούσαν να γίνουν και από πετρούλες, απλά για να ελαφρυνθεί η όλη κατασκευή προτιμήθηκε) η δε σκούπα, κομμάτια από διχτάκια συσκευασίας γαλάτων, που έκαψα τις άκρες τους με αναπτήρα, σγούρυνα, και τα έβαψα μαύρα