...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Κολοκύθες στο πάτερο

Νομίσατε οτι πέρασε η εποχή της κολοκύθας;
Γελιέστε!
Εγω με κολοκύθες ξεκίνησα το Νέο χρόνο κι ελπίζω να μη μου βγει κολοκύθι, αν και μ αρέσουν τα κολοκύθια, αλλά θα προτιμούσα ενα χρόνο πιο γευστικό και πιο juicy 
Πάντως για να μη νομίζετε οτι είμαι άκαιρη θα σας παραθέσω τα κάτωθι ιστορικά παραδεδεγμένα😉
Πάτερο είναι το μεγάλο ξύλινο δοκάρι που στηρίζει άλλα μικρότερα δοκάρια της στέγης ή τις σανίδες του πατώματος• πατόξυλο. Παλιά τα σπίτια ήταν αταβάνωτα. Οι νοικοκυραίοι λοιπόν κρεμούσαν στο πάτερο ξερά κολοκύθια για να τα φάνε τον χειμώνα. Δεν υπήρχαν τότε ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες και συντηρητικά. «Τα πάντα στον αέρα». 
Αααρα  😉, δεν είμαι εκτός εποχής
Ειδικά τη φράση κολοκύθια εις το πάτερο τη λέμε για να αμφισβητήσουμε ή να αποδοκιμάσουμε τους ισχυρισμούς κάποιου. Και έχει βέβαια την ιστορία της. για τη φράση πολλά μπορείτε να μάθετε απο την δημοσίευση των ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ, εγω μόνο για τις δικές μου κολοκύθες μπορώ να σας εξηγήσω.
Τις είχα παραγγείλει λοιπόν πριν Φθινοπωριάσει, μια που τότε γίνεται ο κακός χαμός της κολοκύθας, ομως ο καιρός παρήλθε όπως και η έμπνευση και οι κολοκύθες απο φελιζόλ έμεναν ανενεργές στο εργαστήρι -αποθήκη. 
Ωσπου με το Νέο Χρόνο και απο την κούραση που μου βγήκε, δεν έκανα κάτι άλλο,  αλλά μου ξύπνησε η  ιδέα να τις πιάσω στα χέρια μου. 
Τη μία ήδη την είχα περάσει με εφέ πέτρας γιατί είχε και κακοποιηθεί εν τω μεταξύ απο το απο δω κι απο κει, η άλλη ήτο παρθένα ακόμη και απ αυτήν εγινε η αρχή! 
Ε τις παρθένες πρέπει να τις σεβόμαστε  γιατί είναι δυσεύρετες στις μέρες μας 😂

Είχα λοιπόν ένα μαύρο πουκάμισο που ουδέποτε φόρεσα, αλλά μ' άρεσε το ανάγλυφο ντεσέν του, μου έδωσε κι η νύφη μου να ξεφορτωθεί 3 μπομπονιέρες σατέν τριαντάφυλλα και αμέσως μου έκαναν το κλικ να τα παντρέψω τούτα τα δύο. 
Τα κουμπάκια απο το πουκάμισο έγιναν διακοσμητικά πάνω στους φιόγκους απο τις ίδιες μπομπονιέρες και στα σαμπανιζέ τριαντάφυλλα κόλλησα χρυσά κουμπιά. 
Το μόνο ετερόκλιτο, αλλά φυσικό κομμάτι, επι της δημιουργίας αυτής είναι το κοτσάνι που προέρχεται απο αληθινή κολοκύθα, που μας δωρήθηκε και θυσιάστηκε για τους κοιλιόδουλους. 
Νομίζω οτι έγινε πολύ elegant , εσείς τι λέτε;


Η άλλη, είχα σκοπό να την κάνω με ξυλόγλυπτα, αλλά θα κόστιζε και δεν ήξερα αν το αποτέλεσμα θα μ άρεσε, οπότε η λύση δόθηκε με το decoupage. 
Κομματάκια χαρτοπετσέτας λοιπόν (ουτε καν μία ολόκληρη δεν πήγε) , φτερά και πούπουλα κολλήθηκαν γύρω απο το πλαστικό κοτσάνι της, τριανταφυλλάκια απο γλυκάκια εξ ΑΘηνών (Χριστινάκι,γλυκά σαν εσένα 😉) να κοκκινίσουν οι μαλακές παρειές της πρώην νεάνιδος, κάτι σπασμένα κομμάτια τύπου ξυλόγλυπτου, τάχα μου δήθεν μου για φύλλα αφου ήταν ήδη πράσινα και ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη χρυσή φούντα.


 
Βρήκε δε τη θέση της στο τραπεζάκι του σαλονιού στο κέντρο του στεφανιού με τα μικρά μπλε πιατελάκια κι οχι μόνο.



Βλέπετε σιγά σιγά η διακόσμηση του σπιτιού μετά την εορταστική περίοδο αρχίζει και βαίνει προς την ανοιξιάτικη .
Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός αλήθεια!

14 σχόλια :

  1. Πολύ όμορφα μας προσγείωσες απ το πάτερο στο τραπεζάκι.....οι κολοκύθες είναι παντός καιρού, αρκεί να υπάρχει έμπνευση κι εσύ δεν υστερείς καθόλου σ αυτό. Έγιναν και οι δύο πανέμορφες !!!
    Καλή συνέχεια....φιλώ σε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχα ελπίζω να μην ήταν αναγκαστική η προσγείωση και να έγινε ομαλά ;)
      Φιλώ σε <3

      Διαγραφή
  2. Κάτσε πρώτα να πάρω την ανάσα του θαυμασμού μου για τα όσα έχω δει και απολαύσει, Χαρά μου, όχι μόνο εδώ, αλλά και στην προηγούμενη ανάρτηση σου μαμούθ...για να μπορέσω να βρω λόγια να περιγράψω το τι είδαν τα ματάκια μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Αυτές τις ανάγλυφες δημιουργίες σου, ποια να πρωτοπώ; που όπου και να τις βάλεις σε όποιο αντικείμενο, είναι εκείνες που κάνουν την δημιουργία σου να μοιάζει ονειρική...το ξέρω ιδίας όμματι αφού κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο υαλότουβλο σου (ναι ακόμα και τέτοιο έχεις κάνει αν το θυμάσαι) παίρνει περίοπτη θέση στον μικρό γιορτινό στολισμό του σπιτιού μας!
    Για τα υπέροχα πετρωτά σου τι να πω, πες μου, που άλλα λόγια θαυμασμού δεν μπορώ να βρω για όλα όσο κάνεις με τα χεράκια σου τα χρυσά ψυχή μου!
    Να είσαι καλά Χαρούλα μου, να σου δίνει ο Θεός έμπνευση (πόση ποια; 🤣)
    και να κάνεις ότι αγαπάς πάντα!!!! Στέλνω αγκαλιά και αγάπη πολύ!! 🤗🧡!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι να είμαι ενα μικρό κομμάτι μέσα στο σπίτι σας μεταφέροντας νοιαξιμο και αγάπη εκτός απο ευχές!
      Ρουλάκι μου γλυκό κι αγαπημένο η παρουσία σου πάντα γλυκειά και αγαπησιάρικη ,ευχομαι να την απολαμβάνω για χρόνια!
      Καλή μας χρονιά!!!!

      Διαγραφή
  3. Βρε, Χαρά μου, αυτά τα πιατελάκια, τα λάτρεψα, κορίτσι μου! Πού κατοικοεδρεύουν βρε παιδί μου; Είναι ιδιωτικά; Ή σέρνονται εδώθε-κείθε; Και σε τι διάσταση είναι; Ρωτάω τώρα εγώ ο περίεργος, ε;
    Οι κολοκύθες μετασχηματίστηκαν άριστα, δεν το συζητάμε. Και στις δύο εκδοχές τους. Εντάξει, η καλπάζουσα φαντασία σου, με τη δημιουργικότητά της, έχουν δοκιμαστεί και δίνουν εξαίσια αποτελέσματα.
    Ιδού λοιπόν.
    Άντε, καλή βδομάδα, καλή μου φίλη. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχα αυτά τα πιατελάκια, μεγέθους κουραμπιέ, τα είχα αγοράσει οντας στην ΑΘήνα, ετός απο τα τσοκαράκια που ειναι δώρο απο Ολλανδία και το ραμίνι με τη βάση του που είχε μια μπομπονιέρα 40χρόνων!!! Σκέψου απο πότε μαζεύω πράγματα!!! Αλλά να ,που όλα κάποτε βρίσκουν τη θέση τους ;)
      Οσο για τα φωτάκια των μπουκαλιών που με ρώτησες στο φβ, τα είχα βρει αρχικά σενα σάιτ στα ξεκούδουνα και παρήγγειλα ενα (και ακριβό) .Φέτος που ήμουν Αθήνα το Σεπτέμβρη τάχα βρει στο TIGER και πήρα 4 και αφου έγινε ο κακός χαμός στο τσαι και σκοτώνονταν ποιά θα πρωτοπάρει και δεν είχα άλλα βρήκα με 1Ε (!!!) στο Jumpo και τωρα βάζω και στα λάχανα ,που λέει η παροιμία. Μάλιστα είναι καλλίτερα εκτός απο φθηνότερα όλων, γιατί το σύρμα τους ειναι πολύ λεπτό σ αντίθεση με τα πρώτα που ήταν διάφανο μεν, πλαστικό δε και δεν φαινόταν ωραίο αν έπεφτε πάνω σε πρόσωπα. Οπότε όπου τα βρεις ,μη τα χάσεις. Θάναι ιδανικά και για τις μινιατουρες σου.
      Φιλιά πολλά κι απο μένα

      Διαγραφή
    2. Μάλιστα! Κρατώ σημείωση, Χαρά μου. Αν και πλέον, λόγω χώρου, έκλεισε ο κύκλος των κατασκευών μου. Μόνο για κανένα δώρο σε κάποια περίπτωση δουλεύω πλέον μινιατούρες. Μάς έμεινε η ζωγραφική αλλά χωρίς ...τοίχους και αυτή δυστυχώς, Χαρά μου.
      Τελικά ξέρεις κάτι; Αν δημιουργείς και δεν μπορείς να χαρείς τα έργα σου, νομίζω σε γεμίζει θλίψη. Είναι ένα θέμα, που με απασχολεί.
      Φιλιά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  4. Οι κολοκυθοδημιουργίες σου Χαρά μου, αντάξιες και της κολουθοσούπας που αγαπώ!
    Συνέχισε να μας εκπλήσσεις και η ζωή θα σε ανταμείψει με απίστευτες δημιουργίες!
    ΑΦιλάκια πολύ χαμογελαστά μέσα από τη καρδιά μου! <3
    Στεφανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που εκτός απο τη δική μου ψυχική διάθεση φτιάχνω και τη δική σας Στεφανία μου!
      Νάχουμε υγεία να μοιραζόμαστε.
      ΑΦιλάκια γλυκά

      Διαγραφή
  5. Έχεις φάει Θρακιώτικο σαραγλί με κολοκύθα κίτρινη και σιρόπι, κανέλα και καρύδια; Ε, δε σου λέω τίποτα!!!! Τη γλύκα του να έχεις Χαρά μου, όσο γλυκές είναι και οι κολοκύθες που έφτιαξες! Υπέροχές όλες, αλλά ψηφίζω την ντεκουπαρισμένη! Να είσαι καλά να δημιουργείς ομορφιές!
    Μεγάλη ζεστή αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς γενικά δεν τόχουμε με τις κολοκύθες.Δεν παράγουμε. Πρωτη φορά τις είδα απέναντι στην Ηλεία ταξιδεύοντας. ΑΚόμα και τις νεροκολοκύθες που φύτευε ο αδελφός μου μικρός, για διακοσμητικούς λόγους τις χρησιμοποιούσαμε. Οταν αρχισε μία ΄φιλη της κόρης μου να μας φέρνει τις δοκίμασα σ ε κέικ, σουπα ,ψητές και μ αρεσουν ομολογώ. Μακάρι κάποια στιγμή να δοκιμάσω και Θρακιώτικο σαραγλί. Θάχει ζάχαρη και δε θα μ αρεσει;;;;Μη το περιμένεις τέτοιο θαύμα,χαχαχχα
      Φιλάκια πολλά και αγάπη

      Διαγραφή
  6. Παντός καιρού πλέον οι κολοκύθες! Και πιστεύω πως όλες τις έχουμε αγαπήσει και σε όλες τις μορφές τους! Χαλάλι η μπλούζα σου για την πρώτη που της ταίριαξαν και τα ωραία λουλούδια, αλλά προτιμώ κι εγώ την γαλάζια με το ντεκουπάζ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντυπωσιάζομαι Μαριάννα που προτιμήσατε όλες την ντεκουπαρισμένη. Εμένα πάλι όλως παραδόξως γιατί δεν είμαι του dark μ αρέσει αυτή η μαύρη version γιατί είναι και διαφορετική απ ό,τι συνήθως και το ύφασμα της δίνει μία λάμψη πολυτέλειας.
      Οπως και νάχει χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Πότε δεν πάνε χαμένα ρούχα που δεν φοριούνται!ία καλή νεράιδα τα μετατρέπει σε κολοκύθες.
    Ωραίος τίτλος για παραμύθι!
    Μου αρέσουν πολύ οι κολοκύθες, ιδίως σε πίτα με καρύδια και σταφίδες!
    Για να δούμε τί άλλο ανοιξιάτικο θα μας χαρίσεις;
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...