...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Στα επιστρόφια η νύύφηηη...

Όχι γιατί τα προικιά ήταν λίγα, μη με βλέπετε έτσι, έχω τον τρόπο μου, αλλά μη βγει παραέξω και φτάσει σ αυτιά που δεν πρέπει!
Τι μου γλυκοπικρογίνεστε;
Ελπίζω να περάσατε καλά, αν εξαιρέσουμε την οικονομική κρίση (που ούτως ή άλλως δεν μας εξαιρεί), την έλλειψη βενζίνης (άλλοι αποφάσισαν να μην ξοδευτούμε σε άσκοπες μετακινήσεις) και φυσικά την αφόρητη ζέστη. Ε, εντάξει πώς κάνετε κι έτσι για τόσο δα προβληματάκια ; όλα τ άλλα όμως εεε;;; Ντούρασελ!!!
Επιστροφή λοιπόν από το χωριό που τα τελευταία 27 χρόνια είναι ο σταθερός τόπος των δια-κοπών μου.
Εγώ γέννημα-θρέμμα του νησιού και του κάμπου ήρθα εις γάμου κοινωνία με το βουνό!
Αγαπώ τη θάλασσα και δεν θα μπορούσα να ζήσω σε πόλεις χωρίς αυτήν, γι αυτό πάντα απορούσα πώς μπορούσε να τίθεται το δίλημμα “βουνό ή θάλασσα” και δη για καλοκαιρινές διακοπές.
Θα συμβιβαζόμουν αν μιλούσαμε για χωριά όπως τα Ζαγοροχώρια, τα χωριά του Πηλίου ή της ορεινής Αρκαδίας. Όχι για τη φήμη τους ή την τουριστική τους προβολή, αλλά για την πολιτιστική και Αρχιτεκτονική τους ταυτότητα. Κυρίως γι αυτήν.
Τρελαίνομαι για τα χωριά αυτά, που είναι ζωντανοί ύμνοι στον ανώνυμο τεχνίτη, που με μεράκι και πρωτόγονα μέσα δημιούργησε αυτά τα μοναδικά μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ένα λαξευμένο φουρούσι, μία πελεκητή ακρογωνιά, ένα σκαλισμένο υπέρθυρο, ένα κεντημένο μπαλκονάκι, ένα πέτρινο καλντερίμι, μπορούν να παγιδέψουν για ώρα την ματιά μου και να κλέψουν την καρδιά μου.
Δυστυχώς το χωριό των διακοπών μου δεν διατήρησε αυτή την ταυτότητα.
Χυμένο θαρρείς μέσα σε μια λαγκαδία και γαντζωμένο από τις οξυγώνιες πέτρες που ξεμυτάνε απειλητικά από τη γη, θεώρησε πολυτέλεια ή οπισθοδρόμηση την συνέχιση κατασκευής σπιτιών από πέτρα αφήνοντας πίσω το παρελθόν του, θέλοντας ίσως και να το ξορκίσει, παραδόθηκε στον κακόγουστο “πολιτισμό” του τσιμέντου.
Χωριό που παρόλο που βρίσκεται στον ομφαλό της Εύβοιας, στην κατάφυτη δηλ. πλευρά της
η φτώχεια έσπρωξε όλα τα νιάτα του προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και έμεινε να μαραζώνει
μαζί με δυο ντουζίνες γέρους. Ακολούθησε κατά πόδας δηλ. τη μοίρα της Ελληνικής επαρχίας
στην καθοριστική δεκαετία του 60-70.
Έτσι τα σπίτια, που η ίδια η γη πρόσφερε πλουσιοπάροχα το υλικό της στα χέρια ντόπιων μαστόρων για την κατασκευή τους, εγκαταλείφθηκαν και χάσκουν ξεδοντιασμένα να μαρτυρούν περασμένα μεγαλεία (;) αλλά και πικρές ιστορίες φτώχειας και στέρησης,  ενώ έκλεισαν τα όνειρά τους για μια καλλίτερη ζωή στους τέσσερις άχαρους πανομοιότυπους τσιμεντένιους τοίχους.

 Επειδή όμως η λαϊκή σοφία λέει “ουδέν κακόν αμιγές καλού”,  οι καταστροφικές φωτιές του 2007 που του στέρησαν ολοσχερώς το πράσινο που περιέβαλε το χωριό κι έκαψε και πολλά σπίτια, έδωσε το κίνητρο της ανακατασκευής.



Τώρα πλέον που έχει εκτιμηθεί το υλικό που ολόκληρη η Ελλάδα εμπορεύεται (πέτρα Καρύστου, γι αυτό μιλάμε), που έχει συγκριθεί το “πριν” και το “μετά” και το πριν υπερτερεί κατά κράτος, συν την αθρόα είσοδο Αλβανών μεταναστών, που ειδικεύονται στο κτίσιμο της πέτρας και την επιστροφή νέων ηλικιών στα χωριά λόγω της κρίσης και της ανεργίας, άρχισαν αργά αλλά θαρρετά να εμφανίζονται ξανά τα πετρόκτιστα σπίτια και να εντάσσονται αβίαστα στο φυσικό τους χώρο.

Δεύτερος σταθμός: ΚΎΜΗ.

Δίκαια την ονομάζουν “Αρχόντισσα”, η αρχοντιά της φωνάζει από μακρυά.

Κωμόπολη καλοζωϊσμένη, απλώνεται νωχελικά μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση και θεραπευτικά τρεχούμενα νερά.


Θεραπεία και γαλήνη σου προσφέρει και μόνο η θωριά της!
Αιωνόβια πλατάνια, ελιές, καρυδιές, συκιές, πανύψηλες βελανιδιές και άγρια αυτοφυή θαμνώδη είναι η όλη γκάμα του πράσινου που σε συντροφεύει στη διαδρομή και μετά,


 κάτω από τα πόδια της το γαλάζιο του Αιγαίου.











Κι εκείνη στέκει καμαρωτή κι αγέρωχη και σου μιλάει για το ένδοξο παρελθόν της, αυτό της κοσμοκρατόρισσας (ξεχάσατε τις αποικίες της Ν.Ιταλίας;) μέσα από την Νεοκλασική της Αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ποιότητα των κατοίκων της.





Άνθρωποι, που παρόλο επαρχιώτες, η ναυτική τους παράδοση, το εμπόριο του ορυκτού πλούτου της περιοχής (κάρβουνο και βωξίτης), το λιμάνι-σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου



 με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τους έδωσε από νωρίς τις αναγκαίες δόσεις ούτως ώστε να αποκτήσουν κοσμοπολίτικο αέρα, χωρίς να χάσουν την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα.



Η Κύμη συνδυάζει αριστοτεχνικά την πόλη με το χωριό, χωρίς να μειονεκτεί από το δεύτερο και να τυραννιέται και να τυραννάει από το πρώτο.



Αξίζει να την επισκεφθείτε, όπως και το λιμάνι της, την Παραλία, που σου δίνει ακόμη μια αίσθηση από τα ψαροχώρια παλιών ελληνικών ταινιών.



Ο Κυμαίϊκος μπακλαβάς και τα κυμαίϊκα ξεραμένα σύκα θα ναι η μελένια σας αναμνηστική γεύση από την Κύμη.


Κάλαμος- Μουρτερή
Τι περίεργο! Εδώ η θάλασσα μοιάζει να ξερνάει χρώματα.

Ποιανού άραγε μεγάλου ζωγράφου έπεσε η παλέτα κι έβαψαν τα πετρώματα, κι έδωσε χρώμα και ψυχή στ΄ άψυχο;
Πού μπορεί να βρίσκει όλ΄ αυτά τα βότσαλα και να τα φέρνει να τ απιθώνει στη στεριά;
Σε ποιο καζάνι κρατάει κι ανακατεύει το υλικό στα έγκατα της;
ποιός αρχιμάστορας ρίχνει τη δοσολογία; πού ξοδεύει αυτό το υπέροχο υλικό;
Όλες οι πιθανές και απίθανες αποχρώσεις!
Κάθε χρώμα σ΄όλες τους τις διαβαθμίσεις!
Κάθε χρώμα σε άπειρους συνδυασμούς κι απίθανους ιριδισμούς!
Κι εκεί που κάθεσαι και χαλαρώνεις κι απολαμβάνεις τα χάδια του ήλιου, σε συντροφεύει το συνεχές κροτάλισμα, άδειασμα του καζανιού κι όλο το νέο υλικό ξεχύνεται στα πόδια σου και σ εντυπωσιάζει η αστείρευτη φαντασία του δημιουργού, που εμπλουτίζει το τοπίο με νέα σχήματα και νέες αποχρώσεις.


Ναι, αυτό το απλό υλικό μ εντυπωσίασε, άλλωστε η φύση πάντα με την μοναδική της μαεστρία μ εντυπωσιάζει κι επειδή στο απλό και όχι στο εξεζητημένο είναι η αληθινή ομορφιά, δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ οτι “τα πάντα εν σοφία εποίησες”!!!



Σας τα κερνώ λοιπόν με την αγάπη μου και μην στραβομουτσουνιάζετε (σας βλέπω) και μην τα υποτιμάτε , άλλωστε σεβαστείτε τον κόπο μου και την ...μαυρίλα μου!
Κατράμι έγινα για χάρη σας, να σας κοινωνήσω λίγο από την ομορφιά που αντίκρισα.
Κερασμάτα λοιπόν σ όσους μ αναζήτησαν (κι όχι μόνο) όπως και σ αυτούς που γιορτάζουν σήμερα...τι στο καλό τόσα λιοντάρια ανάμεσά μας, που μας καταδυναστεύουν΄ολοχρονίς, δεν θα γιορτάζει ΕΕΕΝΑ;;; Ε, λοιπόν χαλάλι σας και χαλάλι του!!!
Απολαύστε τα...


20 σχόλια :

  1. Χαρούλα μου καλώς μας ήρθες!!!!!!!!!!!!!!!! Μου έλειψες πάρα πολύ. Ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές σου.Απο οτι βλέπω στις φωτογραφίες ήταν όμορφα. φιλάκια πολλά πολλά .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι φανταστικές φωτογραφίες είναι αυτές!
    Πολύ ζηλεύω!Αν και ψηφίζω εξωτερικό για διακοπές,πρέπει να παραδεχτώ ότι τέτοια μέρη αξίζουν πραγματικά!Χαίρομαι που πέρασες καλά και ανυπομονώ για τις επόμενες δημιουργίες σου!!:):)
    Στέλνω πολλάααααααα φιλιά για καλωσόρισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλως όρισες και πάλι! Θέλω να πιστεύω πως ξεκουράστηκες και "γέμισες τις μπαταρίες σου", έτοιμη πια για το τσουνάμι, που όλοι προσπαθούν να μας προετοιμάσουν ότι έρχεται από Σεπτέμβρη...
    Καλή δύναμη, και ... να το πω;
    Καλό χειμώνα...
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xαρούλα μου καλώς ήλθες!!! Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψες πολύ..... σε κάθε μου ανάρτηση έλειπε το δικό σου σχόλιο...... Χαίρομαι που πέρασες καλά, ελπίζω να ξεκουράστηκες και να γέμισες τις μπαταρίες σου!!! Τώρα εδώ στα δικά μας, στα καθημερινά μας, στην παρέα μας!!! Νομίζω ότι κι εμείς σου λείψαμε αρκετά.....γι΄αυτό ξεκίνα...φτιάξε τα ωραία που ξέρεις να φτιάχνεις, εμείς τα περιμένουμε!!!!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!
    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς την, καλώς την!! Μας έλειψες! Τι ωραίες περιγραφές, πρέπει να πέρασες ωραία.... Και σε άλλα τέτοια "ταξίδια" λοιπόν! Ενδιαφέρον το σχόλιό σου για την αισθητική της περιοχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρά μου καλώς μας ήρθες !! Η απουσία σου αισθητή και όπως ήδη έχουν τονίσει τα κορίτσια μας έλειψες πολύ !! Μας ταξίδεψες και πάλι με την περιγραφικότητα σου και το λογοτεχνικό σου πνεύμα που θαυμάζω πολύ !! Χαίρομαι που πέρασες καλά και δεν στο κρύβω ... χαίρομαι που γύρισες και θα σε διαβάζω πάλι!! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς ήρθες και πάλι με γεμάτες μπαταρίες από τα πολύ ωραία μέρη σου!!
    Ελπίζω και με νέες παραστάσεις για τις νέες σου αναρτήσεις και ιδέες.
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς μας ήρθες Χαρά,μας έλειψες πολύ,πραγματικά!!Πανέμορφα τα μέρη που επισκέφθηκες και σ'ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και την φανταστική περιγραφή σου!!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς μας ήρθες Χαρά μας!!! Τι όμορφα μέρη! Τι υπέροχη περιγραφή! Πραγματικά αισθητή η απουσία σου από τη blogoγειτονιά μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς όρισες καλή μου φίλη
    Απ' ό,τι είδα πέρασες πάρα πολύ καλά
    Νάσαι καλά και του χρόνου για ένα ακόμη καλύτερο καλοκαίρι
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Welcome! Bienvenue! Καλώς όρισες!!!
    Οι διακοπές σου ήταν πράγματι μοναδικές (όπως κι εσύ!)και οι περιγραφές σου φανταστικές :-D
    Πήρα κι εγώ απο τα κεράσματά σου. Αλήθεια με τι τα γυάλισες τόσο ωραία; Μου έφεραν τα παιδιά μου απο τη Σχοινούσα, καθώς και αχινούς κοχύλια,θα ήθελα να γίνουν τόσο λαμπερά κι ωραία με τα δικά σου ;-))
    ΘΕΟΦΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίίίλοι μου αγαπημένοι, αναφωνώ ως άλλος Οικονομίδης, με ειλικρινή χαρά που σας ξαναβρίσκω.
    Δεν θα πιστέψετε το πόόόσο μου λείψατε!
    Και σε μένα φαίνεται απίστευτο,αλλά είναι απόλυτα αληθινό. Χαίρομαι ειλικρινά, οπως χαίρομαι που μ επισκεφθήκατε πριν καλά καλά καταλάβω οτι ξαναγύρισα, όλοι εσείς που θάθελα να μ υποδεχθείτε.
    Αυτή η ζεστή αγκαλιά που μ ανοίξατε, τα χαμογελαστά σας πρόσωπα (τι νομίζετε οτι δεν σας βλέπω; γελιέστε) τα τρυφερά σας λόγια (με κακομαθαίνετε)και τα επαινετικά σας σχόλια που με κάνετε και κοκκινίζω, δεν έχουν ανταμοιβή.
    Σας ευχαριστώ θερμά όλους μαζί και την-τον καθένα ξεχωριστά.

    * Θεοφανώ μου, θα σου απαντήσω για το
    γυαλιστικό (αν και θα μπορούσα κατ ιδίαν,
    αλλά θα μπορούσε να ενδιαφέρεται και άλλος)
    δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο βερνίκι σε σπρεϋ
    για πέτρα ζήτησα απο χρωματοπωλείο.Εχω
    πέτρες, χρόνια πριν μαζεμένες και τις έχω σε
    γυάλα και έχουν διατηρηθεί όπως την πρώτη
    μέρα. Δοκίμασε και θα μου πεις...
    Ευτυχώς που θυμήθηκα οτι εχω εκκρεμότητα με
    το βιβλίο, ντρέπομαι.Θα επανορθώσω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Purtroppo non ho potuto godere di quello che hai scritto, perchè il traduttore non funziona, ma dalle foto posso dedurre che sei stata bene!!!Bellissio posto! Buona giornata deny

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γυρίιιιιιιιιιιισατεεεεεεεεεεε; Τώρα που γυρίσατε, έφυγα εγώ για 2-3 μέρες, όχι για διακοπές. Θα διαβάσω με ησυχια το ποστ μόλις γυρίσω, γιατί εδω, χωρίς dsl, άσε...Μία ώρα να φορτώσουν τα μπιχλιμπίδια τση σελίδας σου...
    Σμουτς! Μου 'λειψες (μέχρι που πέρασα κι από τη δουλεια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαρά καλώς ήρθες!
    Πολύ πλούσιες οι περιγραφές σου και άκρως δελεαστικές! Με ταξίδεψες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλως μας ηρθες Χαρα ... αισθητη η απουσια σου !!!Πολυ ομορφες περιγραφες και πολυ ομορφες εικονες μας εφερες!!!Φανταζομαι θα εισαι και γεματη διαθεση και ορεξη για δημιουργιες ε???Καλο χειμωνα λοιπον Χαρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν μου αρέσει εκείνο το "Καλό Χειμώνα" που λέμε, αλλά σε σένα θα το πω, δεν φαντάζομαι να έχεις παράπονο, ζάχαρη πέρασες αλλά έτσι όπως σε βλέπω, σου άξιζε....
    Φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαρούλα μου,
    καλώς τη μας...
    με τις ομορφάδες σου και τα πεσκέτσια σου..
    δε λέω καλό χειμώνα ακόμα...η ξεμυαλίστρα δε μ'αφήνει κι όλο βουτιές με προκλεί να κάνω ...

    καλώς μας ήρθες..-:))

    ( ο κέρσορας με τη πεταλουδίτσα..όλα τα λεφτά..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. * Kiki μου τη λες πάλι για τη σελίδα μου ή
    είναι ιδέα μου;;; Κι εγω σε πεθύμησα...καιρός
    να πάμε για καφέ. Σμουτςςς στα μούτρα σου.

    * Αναϊς, κορίτσι μου τα ταξίδια τα δωρίζουμε η
    μία στην άλλη απλόχερα!Τον Λογγό τον έχω
    κάνει εικόνα φόντου στο pc του γραφείου και
    σε θυμάμαι.

    * Γωγώ μου απο τώρα Καλό Χειμώνα; δε λέει.
    Νάσαι καλά, ελπίζω κι εσείς να περάσατε καλά
    και να περάσουμε έναν δημιουργικό χειμώνα
    και χωρίς ίώσεις στο μωρό μας...

    * to alataki, γιατί η εξαίρεση γίνεται σε μένα;;
    Αχ και νάξερες! Εχω όμως την δυνατότητα να
    κάνω τα ξυνά γλυκά, κι ετσι παραπλανώ κι εσάς.
    Υγεία να υπάρχει και νοστιμιά (alataki)στη
    ζωή βρίκσεις παντού!

    * SpIrToKoYto,συμφωνώ και επαυξάνω. Είναι ακόμα
    νωρίς εκτός κι αν μας τα χαλάσει ο καιρός.
    Ποτέ δεν ξέρεις...απο Αϋγουστο χειμώνα δεν
    λέει.Ας ελπίσουμε οτι θα καθυστερήσει.Ξεμυα
    λισμένη είμαι και το δείχνω (ίδε κέρσορ!!!)

    Σας φιλώ όλες και σας στέλνω την αγάπη μου.
    Δεν θα πάψω να επαναλαμβάνω πόσο μου λείψατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφες φωτογραφίες... Τα αρχοντικά της Κύμης υπέροχα. Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...