...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η Μ.Εβδομάδα της καρδιάς μου!

Φίλοι μου συχνά-πυκνά σας γράφω για την πατρίδα μου τη Ζάκυνθο.
Είκοσι χρόνια ζούσα μακρυά της και ριγούσα στην εικόνα των αναμνήσεων μου που δεν έφευγε από το μυαλό μου. Η αναφορά και μόνο του ονόματός της, μου έφερνε δάκρυα στα μάτια.
 Ώσπου γύρισα...για να δω μία άλλη, άγνωστη Ζάκυνθο. Δεν θ αναφερθώ στ αρνητικά της, άλλωστε αυτά αφορούν εμάς που την ζούμε, θα σας ξεναγήσω για άλλη μια φορά στα έθιμά της.
Στο ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο!
  
Αυτό, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα εξακολουθεί να
με συγκλονίζει.
Αυτό, που όσα χρόνια ζω, ουδέποτε το έζησα μακρυά του.
Αυτό, που όμοιο του δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα
Η Μ.Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει το δικό της χρώμα, το δικό της εθιμοτυπικό, την δική της ιδιαιτερότητα στις θρησκευτικές τελετές, που γίνονται με ιδιόμορφη θρησκευτική λαμπρότητα και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.


Η έναρξη σηματοδοτείται από την Κυριακή του Βαγιώνε,
κατά τη ζακυνθινή ντοπιολαλιά, με το κρέμασμα του βαγιού,
όπου “βαγί” είναι τα εσωτερικά φύλλα του φοίνικα,
τα οποία πρώιμα τα φασκιώνουν και τα προφυλάσσουν από
τον ήλιο κι έτσι παραμένουν υποκίτρινα. Μ' αυτό
(και όχι με δάφνη) κατασκευάζουν οι “νόντσολοι” των
εκκλησιών βαγιοφόρες, περίτεχνους σταυρούς, αλογάκια
και ήλιους . 
Κι ενώ στην πρωινή λειτουργία κυριαρχεί χαρμόσυνος βαγιοστολισμός, από το μεσημέρι και μετά το σκηνικό αλλάζει σε πένθιμο με μαύρα “πεύκια” παντού, από τα άμφια μέχρι τα ιερά σκεύη. Όλη η Εβδομάδα συνεχίζεται με κατανυκτικές λειτουργίες, μέχρι την Μ.Πέμπτη που οι καμπάνες των εκκλησιών “χηρεύουν”.

Οδηγούμαστε πλέον στην κορύφωση του θείου δράματος. Αλλά δε χηρεύουν μόνο οι καμπάνες, πενθούν τα πάντα. Μαύρα λάβαρα κρεμιούνται από τα μπαλκόνια των σπιτιών, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ο κόσμος μαυροντυμένος.
Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται στην ιδιάζουσα ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου “ μπροστά στον Εσταυρωμένο που εδώ βγαίνει μετά το 11ο Ευαγγέλιο.
Είναι μια στιγμή που κι ο πλέον αδιάφορος θα ανατριχιάσει σ αυτό το άκουσμα. Στη συνέχεια λιτανεύεται ο Εσταυρωμένος εντός του Ναού σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Και τώρα ξημερώνει η Μεγάλη Μέρα για τη Ζάκυνθο.
Η δική μου Μοναδική και πολυαναμενόμενη μέρα!
Η Μ.Παρασκευή!
Η Μέρα του Μεγάλου Πάθους, η Μέρα που ακόμα κι η Φύση συμμετέχει ενεργά.
Δεν θυμάμαι Μ.Παρασκευή στη ζωή μου απόλυτα ηλιόλουστη. Πάντα ένα σύννεφο σκιάζει την ατμόσφαιρα. Η θλίψη είναι διάχυτη. Ο κόσμος μαυροφορεμένος και ντυμένος επίσημα. Τα τελευταία χρόνια αυτοί που κρατάνε αυτή την ενδυματολογία είναι οι παλιοί ζακυνθινοί και μόνο.
Στις 2 μ.μ. ακριβώς από την ιστορική εκκλησία του Αγ. Νικολάου του Μώλου, βγαίνει εν πλήρη σιωπή, υπό τους ήχους του κομματιού “Ινα τι εφρύαξαν έθνη...”, με την συγκίνηση να διαπερνά κάθε ψυχή,ο Εσταυρωμένος κι ακολουθεί μεγάλη λιτάνευση ανα την Πόλη.
Στην επιστροφή στην Πλατεία, ο Μητροπολίτης υπό του ήχους μιας υποβλητικής μουσικής υπόκρουσης σταυρώνει τα συγκεντρωμένα πλήθη, κάνοντας το σημείο του σταυρού στα 4 σημεία του ορίζοντα.

Το βράδυ πια ακολουθεί ακόμα μια συγκλονιστική εμπειρία.
Η περιφορά του Επιταφίου!
Παντού ανα την Ελλάδα περιφέρονται όλοι οι Επιτάφιοι των εκκλησιών και συναντώνται σ ένα σημείο της Πόλης, εδώ περιφέρεται ο ένας και μοναδικός της Μητροπόλεως.
Ο επιτάφιος είναι βαρύς ξυλόγλυπτος, με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου, πραγματικό έργο Τέχνης, γι αυτό και δεν στολίζεται με λουλούδια.
Η εικόνα δε του νεκρού Χριστού είναι αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία και ονομάζεται “Αμνός”.
Ξημέρωμα  πλέον (4,30) βγαίνει από την εκκλησία της Μητρόπολης, στην πλ. Αγ. Μάρκου αυτή τη φορά, ο Επιτάφιος για βραδυνή περιφορά ανα την Πόλη.
Η ατμόσφαιρα βαραίνει από την διάχυτη μυρωδιά του λιβανιού, ανακατεμένη με την ευωδιά των λεμονανθών και των πασχαλιών από τα παρακείμενα περιβόλια. 

Εμένα η ανάμνηση αυτής της ημέρας έρχεται από τα παιδικά μου χρόνια, όταν ανησυχούσα μήπως αποκοιμηθώ και δεν με ξυπνήσουν οι δικοί μου και δε μου κολλούσε ύπνος και στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, κατεβαίναμε ποδαράτο (3 Χιλ.) υπό τη συνοδεία μόσχων από τα περιβόλια, ομάδα παιδιών που δρόμο-δρόμο πολλήστευε.


Αξέχαστα χρόνια, ανεκτίμητες αναμνήσεις!
Κι όταν πια με το αχνοβγάλσιμο του Ήλιου (αλησμόνητη Ανατολή!) ο Επιτάφιος γυρίζει στην εκκλησία, γίνεται η πρώτη Ανάσταση (Gloria) ή το “κομμάτι” (όπως το λέμε στα ζακυθινά), όπου ακολουθεί ομοβροντία από το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί πλέον στην Πλατεία, ενώ μέσα στην εκκλησία με διάφορους ήχους αναπαριστάται ο σεισμός του Γολγοθά .και βγαίνει θριαμβευτικά από την Ωραία Πύλη ο δέσποτας κρατώντας ψηλά την εικόνα της Ανάστασης.
Παλαιότερα, κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, θέλοντας ν αναπαραστήσουν την αναστάτωση που προκάλεσε αυτός ο βιβλικός σεισμός, ανακατάτασαν τις ξύλινες ταμπέλες των καταστημάτων με σκωπτική διάθεση (π.χ του φαρμακείου σε κάποιο κατ/μα ενδυμάτων ή κοσμηματοπωλείο κ.λ.π.). Σήμερα αυτό έχει παραφθαρεί σε τέτοιο βαθμό που δεν αξίζει να υπάρχει.
Επίσης όταν απαγορευόταν αυστηρά η σφαγή ζώων πριν το Μ.Σάββατο, γινόταν μεγάλο σβιντάρισμα (συναγωνισμός) μεταξύ των κρεοπωλών, ποιος με την πρώτη καμπάνα της Α΄. Ανάστασης θα έσφαζε γρηγορότερα και θα έμπαζε στη Χώρα το σφάγιο, ώστε προσφέροντας το “κομμάτι” (εξ ου και η ονομασία που παραμένει) στον τότε άρχοντα του νησιού έπαιρνε κάποιο βραβείο. Ούτε αυτό βέβαια υπάρχει σήμερα .
Κι αφού ο κόσμος διαλύεται στην Πλατεία, αγοράζοντας το εθιμικό του “ματζέτο” κι μια κουλούρα φτάζυμο (εφτάζυμο), μετά από μια στάση για ζεστή σοκολάτα λόγω του ξενυχτιού και της πρωινής δροσιάς, γυρίζει στα σπίτια να συνεχίσει τις προετοιμασίες των υπόλοιπων ωρών.
Για μένα προσωπικά, ό,τι περίμενα ένα ολόκληρο χρόνο έχει τελειώσει, όμως το βράδυ ολοκληρώνεται με την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία στην ίδια Πλατεία, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου,με τα μάτια στραμμένα πυρετικά στο Ρολόι του Φόρου, για να δούμε αν θα χάσει λεπτό στην εκφώνηση του “Χριστός Ανέστη” ο Δεσπότης. Αλλά εις μάτην, 'e sempre giusto!!!
τα αυγά μου βαμένα παραδοσιακά
Εδώ ολοκληρώνεται το τελετουργικό των ημερών, με τον κόσμο να προστρέχει να πάρει το Νιο Φως από το χέρι κάποιου, τα φιλιά να δίνουν και να παίρνουν και το “Χριστός Ανέστη”- “Αληθώς ο Κύριος” να ανταποδίδεται με ζέση.
Ακόμα και γαστριμαργικά το ζακυνθινό Πάσχα είναι διαφορετικό αν και τελευταία το σουβλιστό αρνί εξοστράκισε το παραδοσιακό Αυγολέμονο (οχι απο όλους...). Χοιρομέρι λοιπόν ψημένο στον ήλιο , τυρί ντόπιο πικάντικο και καλή διάθεση και παρέα η συνταγή του Πάσχα!!!
Οι ημέρες που ακολουθούν είναι σ άλλο κλίμα, χαρούμενο, εορταστικό, αναστάσιμο και ανοιξιάτικο. Τα χωριά μας γιορτάζουν με ανοιξιάτικα πανηγύρια, μ ένα από τα ωραιότερα λόγω θέσης, της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής, στα καθ ημάς) στην Μπόχαλη, με περιφορά των Υπέρβαρων σκαλιστών εικόνων ανάμεσα από μοσχοβολιστά και ανθισμένα περιβόλια και με κορύφωση την Κυριακή του Θωμά με το Λαϊκό Πανηγύρι τουΑγ.Λύπιου, στο προάστιο του Καλλιτέρου.

Από όλα αυτά που εκτέθηκαν παραπάνω κι όσα δεν μπορούν λόγω όγκου, αντιλαμβάνεσθε οτι εμείς οι ζακυνθινοί βιώνουμε έντονα και διαφορετικά αυτή την ιδιαίτερη θρησκευτική περίοδο.
Αξίζει να το ζήσετε έστω για μια φορά.
ενα Αναστάσιμο ματζέτο 
αφιερωμένο  στους εν θαλάσση μακρά, τόσο κοντά όμως ψυχικά ΠΑΝΤΑ, που ξέρω οτι θυμούνται και νοσταλγούν...
Πάρτε μια γεύση κι εδώ: http://decoupageaddict.blogspot.com/2011/04/blog-post_17.html



52 σχόλια :

  1. Όμορφα τα έθιμα του νησιού σας Χαρά μου, και η περιγραφή σου τόσο καλή που με έκανες να θέλω να ζήσω αυτές τις στιγμές από κοντά!! Να ΄μαστε καλά και που ξέρεις.....ίσως κάποτε βρεθώ το Πάσχα κοντά σας!!
    Εύχομαι και φέτος να ζήσετε το Θείο Δράμα με τον ίδιο συγκινητικό τρόπο και να νιώσετε το Θαύμα της Ανάστασης στις ψυχές σας!!
    Σου στέλνω την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως γιορτάζετε τελείως διαφορετικά στη Ζάκυνθο! Η αλήθεια είναι πως στα περισσότερα νησιά ακολουθείται κάποιο διαφορετικό εθιμοτυπικό από εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά πραγματικά δεν περίμενα τόσα διαφορετικά στοιχεία. Ακούγεται μοναδική εμπειρία και δε μου κάνει εντύπωση που δε νιώθεις πουθενά το Πάσχα όπως στο νησί σου, γιατί οι μνήμες που κουβαλάς από την παιδική σου ηλικία σε καθορίζουν απόλυτα. Σου εύχομαι ολόψυχα να βιώσεις και φέτος με την ίδια ένταση και κατάνυξη την Εβδομάδα της καρδιάς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. * Αγαπημένη μου Μπέττυ
    διακινδυνεύω να σας πείσω και να σας απογοητεύσω
    όμως πιστεύω οτι όπως κι αν το δεις, με τα δικά μου ή τα δικά σου μάτια είναι διαφορετικό (το Πάσχα). Αυτό το "ισως" το διαγράφω κι ελπίζω...
    Προς το παρόν να περάσετε υπέροχα στο Νησί της Αφροδίτης!

    * simonmad
    Μας σας έχω πει ψέμμα μέχρι σήμερα;;;
    Ετσι όπως σας τα γράφω γίνονται και φυσικά, επειδή το κουβαλάω τόσα χρονια μέσα μου, τόχω εξιδανικεύσει! Σας προκαλώ να με διαψεύσετε...
    Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά υπέροχη και πλήρως κατατοπιστική των εθίμων σας, η διήγηση σου Χαρά μου!!
    Συγκινήθηκα πολύ ...
    Να είμαστε γεροί και θα έρθω στην Ζάκυνθο να το ζήσω, κάποια φορά...
    Πριν από χρόνια έζησα την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κέρκυρα, όπου ο Επιτάφιος με τη συνοδεία πένθιμων ήχων (Albinoni-Atagio) και άλλων, ήταν συγκλονιστική εμπειρία !
    Εύχομαι σε σένα και την οικογένεια σου, Καλό Πάσχα, με υγεία και χαρά !
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Χαρά μου μια Χαρά μας τα είπες!!!Αν θέλει ο Θεός θα τα πούμε σύντομα και από κοντά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρά μου,
    καθώς διάβαζα βρήκα πολλές μα πολλές ομοιότητες με το δικό μας Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα αλλά και χαρακτηριστικές διαφορές. Θα ήθελα κάποια φορά να είμαι εκεί, "κουβαλώντας" τις δικές μου συγκινησιακές "αποσκευές" από τα δικά μου βιώματα, να ζήσω όλες αυτές τις Μέρες με τους δικούς σας τρόπους ώστε να δω εκείνα που δεν γνωρίζω από ..αντανάκλαση. Πιστεύω οτι πρέπει να είναι πολύ έντονη η αίσθηση και η κατάνυξη και η συγκίνηση μεγάλη. Πιστεύω επίσης οτι και εσύ αν βρισκόσουν αντίστοιχα εδώ αυτή την περίοδο θα ένοιωθες αντίστοιχα και θα γευόσουν μία άλλη συγκινησιακή κατάσταση παρεμφερή, παράλληλη; Θεωρώ οτι είναι εντελώς "συγγενικά" αυτά τα βιώματα τελικά εκεί κι εδώ. Κάτι σαν..εμάς τις ..δίδυμες!
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα Χαρά μου.
    Και να ζήσουμε αυτές τις Μέρες το Χριστό μέσα μας, τη Σταύρωση ώστε να φθάσουμε και στην Ανάσταση!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαρά μου τη φαντάστηκα τη Μ. Βδομάδα στη Ζάκυνθο σαν να 'μουν εκεί, έτσι όπως μας τα 'γραψες... Σου έχω πει κι άλληφορά για τη μεγάλη αγάπη μου για τα Επτάνησα. Πού θα πάει όλο και κάποιο Πάσχα θα εκδράμουμε! Καλό Μεγαλοβδόμαδο και Καλή Ανάσταση! Να προσέχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία που τα περιέγραψες Χαρουλίνι μου! Πραγματικά το Πάσχα και η Μεγάλη Εβδομάδα εδώ είναι μοναδικά! Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ μου άρεσε όπως μας τα διηγήθηκες Χαρά μου!!!Καλή Μ.Εβδομάδα να έχεις!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι καλύτερη περιγραφή από την δική σου. Μας ξεσηκώνεις και μας βλέπω κάποιο Πάσχα να μαζευόμαστε, αν όχι όλες, οι περισσότερες στην γειτονιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ!!!ΠΑΣΧΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΟΠΕς.....ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαρα μου με τοσο ομορφη περιγραφη πως να μην μας ξεσηκωσεις???ειναι τοσο ζωντανα αυτα που γραφεις που νομιζω οτι ειμαι και εγω στην πλατεια μαζι σας
    ευχομαι να περνας καλα ολα τα Πασχα της ζωης σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό Πάσχα!
    Σ 'αγαπώ και μου αρέσει τα λόγια σας!
    Μου έλειψες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμάν βρε Χαρά διάβασα την ανάρτησή σου κι ανατρίχιασα!!!Δεν είναι μόνο όσα μαγευτικά περιγράφεις αλλά ο τρόπος που τα λες που κρύβει μέσα του τόοοοση αγάπη και κάνουν το κείμενο σου συγκλονιστικό!!!Η περιφορά του Επιταφίου τα ξημερώματα μοναδική!!!Πολλά πολλά-αμέτρητα- φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία και κατατοπιστικότατη η διήγηση των εθίμων της Ζακύνθου...Καλό Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου κ. Χαρά.
    Εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίον τόσο περίτεχνα περιγράφετε τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος στο νησί μας. Πολύ όμορφα και λογοτεχνικά δοσμένες οι εικόνες της κάθε ημέρας με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή που καταλαβαίνω ότι σας συγκλονίζει πλέον περισσότερον των άλλων. Διαβάζοντας την περιγραφή σας μπορεί άνετα κανείς να ζήσει τις Άγιες γιορτές στο νησί μας. Αλλά και η αφιέρωσή σας στους πέραν της θαλάσσης πολύ εύστοχη. Αλήθεια πόσοι αυτές τις Άγιες ημέρες βρίσκονται πέραν και μακρά της θαλάσσης και όμως θα επιθυμούσαν να ήσαν πλησίον σε πρόσωπα που αγαπούν.
    Να σας ευχηθώ καλή Ανάσταση αγαπητή μου κυρία και ένα όμορφο Πάσχα.
    Με άπειρη εκτίμηση και σεβασμό
    Γρηγόρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η περιγραφή σου υπέροχη - συγκλονιστική !!! Νομίζω ότι το Πάσχα που έχω κάνει στην Ζάκυνθο δεν θα το ξαναζήσω ποτέ!!!!
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση μαζί με αυτούς που αγαπάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πειράζει που μ'αρεσε και η θερινή Ζάκυνθος,αν κα περάσαν χρόνια;:)
    Καλό Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είστε τόσο μοναδικοί! Πόσο ξέρετε να μεταλάσσεετε και να ζείτε το πνευμα των ημερών...Και δεν είναι τυχαίο, μόνο όποιος μπορεί να νιώσει μεγάλη χαρά μπορει να νιώσει και βαθιά λύπη και κατάνυξη.
    Πόσο θα' θελα να ήμουν εκεί μαζί σας, μακάρι να γινόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χαρα μου ποσο ομορφα τα περιγραφεις!!
    Ετσι ακριβως ειναι!
    Πραγματικά το Πασχα στην Ζάκυνθο ειναι μοναδικό!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πολυ χαιρομαι που μοιραστηκες μαζι μας τα ηθη και τα έθιμά σας! αλλα πανω απ ολα χαιρομαι που δε παψατε να τα τιματε! :)

    Καλο Πάσχα να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καταπληκτική περιγραφη!!Μου βγαινει ενα ιδιαιτερο συναισθημα την Μεγαλη Παρασκευη κι ετσι οπως διαβασα το κειμενο σου θα ηθελα πολυ να την ζήσω μια φορα στη Ζακυνθο!!!Καλο Πασχα να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. δεν μπορω να πω οτι σαν νησι μου αρεσε αν και εχει μερη σπανια
    ομως νομιζω πως πασχα=κερκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η Μεγαλοβδομάδα γιορτάζεται και σε εμάς, λιγάκι πιο πάνω, με μεγάλη κατάνυξη και ιδιαίτερο τρόπο. Ετούτες εδώ τις λεπτομέρειες και τις ιδιαιτερότητες, όμως, δε τις βρίσκεις εύκολα σε άλλο τόπο...
    Ζάκυνθος, όμορφη, με όμορφους ανθρώπους!
    Να είσαι καλά, Χαρά μου, και να περάσετε πολύ όμορφα αυτές τις μέρες.
    Όσο για την προκοπή των Επτανησίων νοικοκυρών, αυτή είναι αναμφισβήτητη...θα προσπαθήσω να επανορθώσω έστω και τελευταία στιγμή...Μη χαλάσω και την εικόνα μας! :)
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάθε μέρος έχει τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα σε όλες τις γιορτές και τα έθιμα του τόπου της καρδιάς μας είναι σίγουρα μοναδικά για μας!
    Φαίνεται από την αγάπη που ξεχειλίζει από το γραψιμό σου Χαρά μου!
    Φιλιά, καλή Μεγάλη Βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όμορφη και παράξενη πατρίδα... Ελπίζω να σας δούμε από κοντά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα έθιμα και τους εορτασμούς τα φτιάχνουν οι άνθρωποι.Στη Ζάκυνθο λοιπόν είναι ξεχωριστά επειδή είναι ξεχωριστοί οι άνθρωποι!
    Αχ αυτή την περιφορά στις 4....τι τη θέλατε;;;Πέρσυ αφου βολοδέρναμε μέχρι τις 2, συμφωνήσαμε όλοι να ξεκουραστούμε λίγο και να ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο.Κανείς δεν ξύπνησε(άμαθοι βλέπεις) και χάσαμε την ιεροτελεστία.Κάθε φορά που το θυμάμαι, λυπάμαι τόοοσο πολύ!Ευελπιστώ όμως...
    ΚΑΛΗ ΛΑΜΠΡΗ να έχεις!!!Υγεία και χαρά σε σένα και αυτούς που αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντα ήθελα να περάσω τη Μεγάλη Εβδομάδα σε νησί...Καλή Λαμπρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Unas fotos preciosas de una Semana Santa ¡divina!.
    Besitos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αν και έχω βρεθεί Πάσχα στο νησί μας δεν το έζησα έτσι όπως το παρουσίασες μιας και δεν ήμουν κοντά στην πόλη. Βέβαια και μόνο η ατμόσφαιρα που υπήρχε εκείνες της μέρες ήταν μαγική. Το έθιμο με τις κανάτες για μένα είναι το πιο ανατριχιαστικό.Και στο άλλο μου νησί το έχουμε το έθιμο και όσες φορές το έχω ζήσει ομολογώ οτι συγκινούμε.Ελπίζω κάποια στιγμή νε επιστρέψω και να με ξεναγήσεις όπως πρέπει.
    xo Καλή Μεγάλη εβδομάδα σου έυχομαι και καλή Ανάσταση.
    xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το κείμενό σου με συνεπήρε. Μου φαίνεται μοναδική εμπειρία η Μεγαλοβδομάδα και το Πάσχα εκεί και με έκανες να θέλω να τα ζήσω... Σίγουρα οι μνήμες από την παιδική σου ηλικία και η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα σου σε κάνουν να περιγράφεις με τόσο συναισθηματισμό, αλλά με κάνεις να θέλω να συμμετάσχω μαζί σας, μέσα στο όμορφο νησί σας, ακολουθώντας τα έθιμα και την κατάνυξη των ημερών.
    Σου εύχομαι ολόψυχα να βιώσεις και φέτος αυτά τα συναισθήματα σε όλη την πορεία - εσωτερική και εξωτερική - προς την Ανάσταση.
    Και ποιος ξέρει, κάποια στιγμή ίσως το ζήσουμε κι εμείς με ανάλογα συναισθήματα το Πάσχα της Ζάκυνθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητή μου Χαρά
    Η σημερινή σου ανάρτηση είναι συναρπαστική. Ο τρόπος, η ευχέρια αλλά και η ομορφιά με την οποία δίνεις αυτές τις υπέροχες εικόνες του Επιταφίου στην όμορφη πόλη σας, είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Πραγματικά πρόκειται γιά ένα μικρό λογοτεχνικό αριστούργημα.
    Μια θαυμάσια ξενάγηση στη Θεία ομορφιά τηε πλέον σημαντικής ημέρας της Μεγαλοβδομάδας.
    Έχω ζήσει αυτές τις στιγμές στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά Όμως ο δικός σας Επιτάφιος, έτσι όπως τον παρουτσιάζεις είναι το κάτι άλλο.
    Μακάρι κάποτε να μπορούσα να το ζήσω στ' αλήθεια.
    Νάσαι καλά και καλή Ανάσταση.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Xαρούλα,έχετε πολύ όμορφα έθιμα,πραγματικά συμμετέχεις όλη τη Μ. Εβδομάδα-έχω πάρει γεύση τα προηγούμενα χρόνια από τη φιλενάδα μας.
    Να περάσεις όμορφα,χαρούμενα!
    Καλή Ανάσταση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. πολυ ομορφη ολη η περιγραφη σου.

    Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
    ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υπέροχο!
    Καλή Ανάσταση γλυκειά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. χαρα, δωρο μεγαλο μου κανες, με γυρισες πολλα χονια πισω... σε ευχαριστω!!!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χαρά σου εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Χαρά για άλλη μια φορά με τις περιγραφές σου μας έβαλες στο κλίμα και σχεδόν βρέθηκαμε για Πάσχα στην Ζάκυνθο. Να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα αυτές τις Αγιες Μέρες με τους αγαπημένους σου. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αχ τι μου κάνετε εσύ κι η Μαρία!!! Θα το πάρω το Φέρρυ σε λίγΟ!!!! Φιλια και αγκαλιάααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπώ τη Ζάκυνθο με τις μυρωδιές της, τα μέρη της, τις θάλασσές της... όλα τα αισθάνομαι έντονα εκεί, όσες φορές και να την επισκέφτηκα δεν τη χόρτασα ακόμα... Φαντάζομαι τις Άγιες τούτες μέρες και από την αφήγησή σου, το ιδιαίτερα όμορφο κλίμα που θα επικρατεί.. Σε φιλώ και εύχομαι να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγαπημένοι μου φίλοι,μια κι... η Κασσιανή (εγω) απόψε δεν πήγε να εκαθαριστεί απο τις αμαρτίες της,μπήκα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψη.
    Χάρηκα που έστω και λίγο σας έδειξα έθιμα που δεν έχετε ξαναζήσει,μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω ατόφια την ατμόσφαιρα...
    Παντού οι Μέρες αυτές λατρεύονται με το δικό τους τρόπο, καθένας σεβαστός και ιδιαίτερος, δεν πάμε να παραβγούμε ο ένας Τόπος του άλλου ο καθένας κουβαλάει το δικό του συναισθηματικό φορτίο και τ ακουμπά στις ψυχές μας. Αρκεί νάναι ανοιχτές να το δεχτούν...ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Χαρουλάκι μου καλή Ανάσταση κι από μένα!!!
    Έστω και καθυστερημένα πέρασα για μια καλησπέρα κι ένα Χρόνια Πολλά...
    Πολύ όμορφες εικόνες!!! Ευχαριστούμε πολύ, πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Dear friend, I got so so so so happy with your comment on my blog!! You touched my heart!! I love you!!
    Bela

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Χαρά μου, Καλή Ανάσταση! Να περάσεις ενα υπέροχο Πάσχα με υγεία και τους δικούς σου ανθρώπους! Σου στέλνω την αγάπη μου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπημενη μου Χαρα σου ευχομαι να εχεις ενα ομορφο και ευχαριστο Πασχα και καλη Ανασταση!!να χαιρεσαι την οικογενεια σου κι ολους τους αγαπημενους σου!!!σε φιλω γλυκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Τελικά, σήμερα αξιώθηκα να το διαβάσω, που έχω ρεπό! Εγώ δεν το έζησα σχεδόν ποτέ αυτό το Πάσχα, γιατί τις περισσότερες φορές πηγαίναμε Αμφιλοχία, οπότε το βίωνα όπως το διάβασες, αν και παρέλειψα -χάριν συντομίας- πολλά θρησκευτικά έθιμα, όπως κάψιμο ομοίωμα Ιούδα κλπ.
    Επίσης, 463 αναγνώστες;; Νομίζω, έχω πολλά μαθήματα να πάρω!
    Ελπίζω να αντάμωσες τη θυγατέρα σου! Σε παρακαλώ, να της πεις να μου απαντήσει στο μήνυμα! :) Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγαπημένη μου Χαρά
    Θέλω να σου πω συγγνώμη, που ως το τέλος Απριλίου, δεν θα σ επισκέπτομαι, επειδή θα ταξιδέψουμε.
    Και πάλι Καλό Πάσχα, γεμάτο αγάπη και ειρήνη!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μακάρι κάποια στιγμή να ζήσουμε κι εμείς τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο, όπως τα περιγράφεις πρέπει να είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Να είσαι καλά και Καλή Ανάσταση σε εσένα και την οικογένεια σου!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Υπέροχη περιγραφή..Σου εύχομαι να είσαι
    πάντα σε αυτό το μέρος που τόσο αγαπάς.Καλό Πάσχα καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ευχαριστώ για το πέρασμά σας ΟΛΟΥΣ και ελπίζω κάποια στιγμή να θελήσετε να ζήσετε απο κοντά τα ιδιαίτερα έθιμά μας.
    Και ίσως τότε να μου πείτε οτι δεν διέψευσα τις ελπίδες σας.Αυτό θάναι η υπέρτατη ικανοποίηση.
    Σας στέλνω Αναστάσιμους ασπασμούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Χαρά μου,
    με ταξίδεψες σε ανεπανάληπτες στιγμές. Για όλους εμάς που τα έχουμε ζήσει, τα έχουμε συνδέσει με παιδικά και νεανικά χρόνια με μυρωδιές, ακούσματα, χρώματα και μνήμες καιτα έχουμε χάσει - αλλά όχι ξεχάσει - στην ξενιτειά, οι περιγραφές σου είναι κάτι παραπάνω από αληθινές. Νάσαι πάντα καλά.
    Ρένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αν αυτό το είχα διαβάσει στην ώρα του κι αν στο χρόνο αυτό δεν είχαν γίνει τόσα (σε μένα...σε σένα...),ίσως φέτος να ήμουν εκεί ή τουλάχιστον θα το ευχόμουν.Πάντα έλεγα πως θέλω να κάνω ένα Πάσχα στην Κέρκυρα(αν κι έχω πάει και Πάσχα αλλά χωρίς να μπορέσω να το παρακολουθήσω),διαβάζοντας αυτά αλλάζω επιθυμία Πασχαλινού προορισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...