...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Με γλύκα παράδοσης.

Σήμερα σας επιφυλάσσω μία διαφορετική ανάρτηση, απο αυτές που δεν έχετε συνηθίσει από μένα.
Κάποιες θα τρίβουν τα μάτια τους, γιατί απλούστατα δεν με πιάνει το μάτι τους, με θεωρούν έναν απλό καθημερινό άνθρωπο...όόόχιιι...δε θα τους κάνω τη χάρη!
Δε μπορεί άλλες να κατέχουν τον τίτλο της χρυσοχέρας και άλλες του... ψαλιδοχέρη, της ανεπρόκοπης.
Μια που σας ξενάγησα λοιπόν, έστω κι ακροθιγώς, στον Τόπο μου, κάτι ακόμα τοπικό.
Παλιά λοιπόν, που οι άνθρωποι δεν είχαν τις σημερινές πολυτέλειες κι ευκολίες και ντελίβερι προσπαθούσαν να επιβιώσουν , να βγάλουν τα προς το ζην και να τραφούν, εκ των ενόντων και εκ των γεννημάτων τους.
Εφεύρισκαν  τρόπους να καταναλώνουν τη σοδειά τους και να τρέφονται, είτε ως φαγητό, είτε ως γλύκισμα.
Απλά καθημερινά τα προϊόντα της μάνας γης, απλοί , αγράμματοι άνθρωποι οι ίδιοι, αλλά το μυαλό έκοβε ξυράφι και η οικονομία των πόρων δεν επέτρεπε να πηγαίνει τίποτα χαμένο.
Μία λοιπόν παραδοσιακή συνταγή γλυκίσματος (τι άλλο; μπάμιες θα σας έδειχνα;),  θα σας παρουσιάσω σήμερα,


που στις μέρες μας τείνει να εκλείψει, μια που οι παραδοσιακές νοικοκυρές, έδωσαν τη θέση τους στις σκληρά εργαζόμενες, εντός κι εκτός σπιτιού, γυναίκες και τα σιτηρά πάλι έγιναν εισαγόμενα και όχι παραγώμενα στα ιδιόκτητα χωράφια.


ΚΟΥΜΠΟΣΤΟΣ, λοιπόν, και σύμφωνα με το "Γλωσσάριο ιδιωματισμών της αλλοτινής ζακυνθινής ντοπιολαλιάς" του αξέχαστου Γιάννη Πομόνη-Τζαγκλαρά, είναι: "Τοπικό (άλλοτε) προσφιλές λαϊκό "έδεσμα", παρασκευαζόταν απο νέας εσοδείας στάρι, χονδροαλεσμένο σε χειρόμυλο, που το έβραζαν με ζάχαρη και λάδι. Σερβιριζόμενο στο πιάτο το πασπάλιζαν με κανέλα"
Ιδού λοιπόν αυτό το γλύκισμα της εποχής (καθότι μετά το θερισμό) για τις μέρες τις καλοκαιρινής σαρακοστής !

Κουμπόστος: τοπικό εποχιακό γλύκισμα
Αυτό προοριζόταν για κανίσκι, τι σε  αλουμίνιο θα σας τρατάριζα; Πορσελάνη  Λιμόζ  και βάλε θα επιστράτευα, δυστυχώς όμως, είχε ήδη φαγωθεί πριν τη φωτογράφιση το ευπαρουσίαστο!!!χαχαχαχα
Τώρα, ώρες είναι να θέλετε να σας αποκαλύψω και τη μυστική οικογενειακή συνταγή... μμμμ να το σκεφτώ λιγάκι...άντε ας το πάρει το ποτάμι...πώς τα καταφέρνετε και με τουμπάρετε, δε ξέρω!
Τα υλικά είναι με το μάτι, δεξί, αριστερό δεν έχει σημασία, σκοπός είναι να σας το γεμίσει, άντε να σας το κάνω πιο εύκολο...

Υλικά

2 1/2 ποτήρια νερού χοντροκομμένο στάρι νέας εσοδείας
2       κουτάλες βαθιές λάδι
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη (η ζάχαρη είναι δικό σας θέμα. Εξαρτάται πόσο γλυκό το θέλετε)
μια πρεζούλα αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μισή κατσαρόλα νερό  που άρχισε να κοχλάζει ρίχνουμε το στάρι, σβήνοντας συγχρόνως τη φωτιά και τ' αφήνουμε όλη νύχτα να φουσκώσει.
Την επομένη προχωράμε στο βράσιμο του σταριού με το λάδι.
Δεν πρέπει νάχει πιεί όλο το νερό, αν τόχει κάνει, συμπληρώστε νερό, προκειμένου να μη σβολιάσει.
Ανακατεύετε  τακτικά να μην πιάσει στην κατσαρόλα.
Όταν έχει βράσει το στάρι κι έχει μαλακώσει (να το βρίσκεις όμως λίγο στο δόντι), τότε ρίχνετε τη ζάχαρη και τ' αφήνετε να χυλώσει.
'Αν παρ' ελπίδα  πήξει πολύ, αραιώστε το με λίγο ζεστό  νερό,να μην διακοπεί η διαδικασία βρασμού. Αν πάλι έχει μείνει αραιό παρότι έχει βράσει, προσθέτετε λίγο κορν φλάουρ.
Αν έχουν γίνει όμως, όλα όπως πρέπει, δε θα χρειαστείτε τίποτε απ όλα αυτά.
Σερβίρετε σε μπωλ, ρίχνετε κανέλα απο πάνω, και ...Καλή σας όρεξη!

Μη πιστέψετε οτι πάω να παραβγώ στις καθ ύλην αρμόδιες, απλά σήμερα, είχα άμεση ανάγκη από κάτι γλυκό, γι αυτό άλλαξε κι η προγραμματισμένη ανάρτηση.Θα χαρώ ν ακούσω τις απόψεις σας, κι αν έχετε κάποια παραλλαγή αυτού του γλυκίσματος στον Τόπο σας.

Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες σήμερα, ιδιαίτερα στις αγαπημένες μου φιλενάδες που γιορτάζουν  η Παναγία ας  προστατεύει  ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Μην ξεχνάτε... αυτό!

92 σχόλια :

  1. ΤΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΒΡΑΔΥΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΩ;
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ!!
    ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΙ ΑΛΛΑ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ , ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΣΥΚΑ, ΡΟΔΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ....
    ΝΑΧΑ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΤΣΑΝΑΚΑ, ΔΕ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρενακι μου και εγώ για τα βάρβαρα θα της έλεγα και πιο κατω θα της κάνω ανάλυση ..τωρα σφήναρα..χι..χι..

      Διαγραφή
    2. Εχεις δίκιο Ρένα μου, είναι χορταστικό ένα μπωλάκι Κουμπόστος.
      Τη-α, κατά σφηνοΡούλα) Βαρβάρα την ξέρω κι εγω ομως έχουν απλή συγγενική ρίζα (το στάρι)
      Φιλάκια κι ευχές

      Διαγραφή
  2. Μόλις είδα "τοπικό έδεσμα" ο νους μου πήγε στη "φιτούρα"...
    Χρόνια πολλά για την αυριανή ημέρα(12 η ώρα, σημερινή καλύτερα).
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι,τη φιτούρα θα την βρεις στης Κικής (mikrikouzina.blogspot.gr),αν κι αυτή είναι πολύ εύκολο γλύκισμα,δεν την έχω κάνει
      Φιλάκια κι ευχές πολλές

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά ξαδέλφη!Νά χαίρεσαι όσους δικούς εορτάζουν!Χρυσονοικοκυρά μου εσύ!!Αυτό τό Ζακυνθινό έδεσμα δέν τό ξέρω!Μπράβο σου πού μάς τό κερνάς σήμερα!Νά είσαι καλά!!Πολλά φιλάκια Χαρούλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα μου έκανε μεγάλη εντύπωση που δε τον ήξερες απο τη μαμά σου.Οσο κι αν δεν τον έφτιανε θα πρέπει να τον ήξερε. Είδα πάντως οτι δεν έχει ανέβει στο διαδίκτυο απο κάποια άλλη κι είπα... why not?
      Φιλάκια πολλά ξαδέλφη!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά , ωραίο φαίνεται και υγιεινό,πρώτη φορά το βλέπω ούτε καν σε κάποιο βιβλιο συνταγών ,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Νέλη, ούτε σε κάποιο βιβλίο συνταγών, κι αυτό ήταν και το ερέθισμά μου, μια που τον φτιάχνουμε ακόμα.Πράγματι είναι νόστιμος κι υγιεινός.
      Καλή σου κι όμορφη μέρα

      Διαγραφή
  5. ευχαριστούμε για τις ευχές ευχαριστούμε και για το τρατάρισμα!!!!Χρόνια πολλά!
    πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πω πω σιτάρι, δεν ήξερα οτι γίνεται και γλυκό...άντε ρε και είχα ταράξει παλιά την μάνα μου να μου κουβαλάει σιτάρι (όταν ήταν φτιαγμένο απο σπίτι) απο μνημόσυνα (μην παρεξηγηθώ αλλά μόνο απο εκεί έβρεισκα)...θα το φτιάξω!!!

    καλό 15αύγουστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ξετρελαίνομαι για κόλυβα, δεν είναι κακό αυτό να το παραδεχθούμε, άψογη συνταγή και υγιεινή!Αυτός είναι πιο γλυκό απο αυτά. Αν έχεις σιτάρι κάντον
      Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού!

      Διαγραφή
  7. Πιο ευκολο τοχω να ελθω στη Ζακυνθο(να το φαω και απο τα χερακια σου!)παρα να βρω σταρι νεας εσοδειας!
    Παντως το χρονο του τον θελει..ασε θα φτιαξω κατι γρηγορο με βρωμη,δημητριακο ειναι κι αυτο!!
    Χρονια πολλα για τη μερα...και για καποια που τρωει σημερα γαλακτομπουρεκο.. με δημητριακο γινεται κι αυτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε προκαλώ να πραγματοποιήσεις αυτό που απο μέρες μου καρκαλογάς...

      Διαγραφή
  8. Την γλύκα του νά'χεις Χαρά μου!!! Ευχή μιάς γλυκατζούς που δεν αντιστέκεται σε κανένα γλυκό όσο άγνωστο κι αν είναι!
    Κι ας μήν είναι σερβιρισμένο σε Limoges!!! (τί είναι το κανίσκι?)
    Νά'σαι καλά! Ότι κι άν μας δείχνεις στις αναρτήσεις σου, είναι πάντα παρουσιασμένο τόσο όμορφα και με τόσο ωραίο κείμενο!
    Φιλιά και ευχές για όλους τους εορτάζοντες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκατζού,κι εσύ Μαριαννάκι;;;;Τώρα έδεσε ο κουμπόστος...σορόπιασε μιλάμε!χαχαχαχα κι εγω ο,τι έχει ζάχαρη του δίνω και καταλαβαίνει!!!
      Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές, αντεύχομαι απο καρδιάς!
      Οσο για την άγνωστη λέξη κανίσκι:είναι το δώρο. Οποιος είχε φρούτα εποχιακά π.χ τα στόλιζε σ ένα καλάθι και τα πήγαινε σε συγγενείς και φίλους που δεν είχαν.Ετσι κι με τα γλυκίσματα. Είναι κατάλοιπο απο τα ωραία χρόνια της ανταλλαγής και των κοινωνικών δεσμών, άρρηκτων στο χρόνο,κι οταν η συνήθεια αυτή συνεχιζόταν για πολλά χρόνια, το λέγαμε (και το λέμε) αντέτι!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Χαρούλα μου !!!Χρόνια πολλά σε όλους μας!!!Το γλυκάκι σου θα ήταν υπέροχο,αφού εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα!!!Φιλιά φιλενάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι δε μένει για πολύ Ρενάκι...
      Φιλάκια κι ευχές ομοίως.

      Διαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά με υγεία!!!
    Σε ευχαριστούμε που μας γνώρισες έδεσμα της πατρίδας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω και τις εντυπώσεις απο την εκτέλεση Ξανθή.
      Νάσαι καλά και Χρόνια Πολλά σ εσένα και την οικογένειά σου

      Διαγραφή
  11. χρονια πολλα με υγεια πανω απ ολα!!!!μου αρεσε πολυ το ταξιδι στον τοπο σου που μας προσφερες!!και το γλυκο δειχνει θαυμασιο!!!απ την πρωτη ματια δεν φαινοταν για σιταρι!!!ευχαριστουμε για το κερασμα!!!!φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια Πολλά, Χαρά!
    Ευτυχώς που έχουμε τις παραδόσεις και την πίστη μας κι έτσι στεκόμαστε ακόμη...

    Και του χρόνου να είσαι καλά να μας χαρίσεις κεράσματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στράτο
      όλα αυτά είναι οι ρίζες μας, που μας κρατάνε όρθιους, παρά τον ανεμοστρόβιλο που περνάει απο πάνω μας...

      Και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
  13. Χαρά μου ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου και το τρατάρισμα.
    Να σου πώ οτι είναι το αγαπημένο μου έδεσμα!!!!
    Πότε θα ξαναφτιάξεις!!!!
    Φιλιά πολλά και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημουν σίγουρη οτι σ αυτή θα χτυπήσεις!!!χαχαχα
      Μαράκι οταν επαναληφθεί θα σου τηλεφωνήσω.
      Και του χρόνου με υγεία και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!
      ΦΙΛΙΑΑΑ

      Διαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά Χαρά μου, κάλό Δεκαπενταύγουστο!
    Και σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας μια συνταγή άγνωστη ίσως σε πολλούς, αλλά τόσο ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι
      στα χέρια σας είναι τώρα και μπορείτε να την δοκιμάστε και να την εμπλουτίσετε όπως θέλετε!Ετσι συνεχίζετε η παράδοση
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Χρονια πολλα και καλα Χαρα μου. Η Χαρη της Παναγιας να σου χαριζει υγεια και ο,τι επιθυμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς επέστρεψες Κατερίνα μου και χαίρομαι για την επίσκεψη και τις ευχές. Αντεύχομαι για όλη σου την οικογένεια ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

      Διαγραφή
  16. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!Και του χρόνου, να μας βοηθά η Παναγία!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Παναγιά βοήθεια ας είναι για όλους μας!Πινελάκιευχαριστώ

      Διαγραφή
  17. Έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο από Μυτιληνιά μαγείρισσα...δεν ξέρω αν είναι το ίδιο.Θα ρωτήσω από περιέργεια.Μπορώ να το πάρω να κεράσω έτσι;Δεν θα μου το αρνηθείς κοριτσάκι μου!!!Ως μία εκ των αγαπημένων σ'ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλα Μαράκι μου και απο εδώ..... Η συνταγή της νονάς μου ειναι.....ωραία; και πως θα την δοκιμάσουμε;;δεν στέλνει κατα εδώ καμια τσανάκα;;;μετα απο το σημερινο φαγοπότι..ειναι ότι πρέπει για βραδυνό.. χι..χι.. ελα μην φωναζεις ενα σκαλοπάτι μονο ειναι παρακατω πάωω.....

      Διαγραφή
    2. Μ αρέσει που εδώ μέσα βρίσκετε ν ανταλλάσετε όρκους αιώνιας πίστης (βλέπε προς Σωσώ) ευχές για ονομαστικές εορτές...σαν στο σπίτι σας βρε!

      Ρούλα πως θες να ρθει η τσανάκα ως φρίσμπι;αυτό που πετάνε παίζοντας (ο δίσκος ντε) στη θάλασσα. Μας χωρίζουν βλέπεις και κάτι Πέλαγα και απο το βάρος μη βουλιάξει...
      Φαντάζομαι τι έφαγες!!!Οχι για βράδυ είναι βαρύς
      Φιλάκιαααα

      Διαγραφή
  18. Parece arroz con leche pero no estoy segura.
    Muchas felicidades.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οριστε ..ήρθα... για να δείτε οτι κρατώ τον λόγο μου..χι..χι..στην σειρα μου..και τωρα Χαρούλα μου αγαπημενη μου νονά..αφου σου πώ οτι τρελενομαι φ\για οτι έχει σιταρι μεσα...έδώ στην Κρήτη..κάνουνε της Αγίας Βαρβάρας..(ενα έθυμο που το έφεραν οι πρόσφυγες τις μικρά Ασίας εδώ) τα βάρβαρα...που είναι σιταρι που το βαζουν απο βραδύς στο νερό να φουσκώσει.. την άλλη μερα το βάζανε σε πέτρινες γούρνες και το σπάζανε λίγο να φύγουν τα φλόυδια (τωρα το πουλανε ξεφλουδισμένο ) εξέλιξη γάρ...το βραζουμε.. μαζί με δυό τρία απο ολα τα όσπρια.. και οταν ειναι έτοιμο.. χυλομενο...ρίχνουμε μεσα ζάχαρι..καρύδια αμύγδαλα καθαρισμενα .. σταφύδες σισαμι .. ρόδια κανελα.....ειναι μια πανδαισία γευσεων....και θερμίδων..χιι.χι.. ευτυχως που το κανουμε μια φορα τον χρόινο.... και τωρα παω να παιξω λίγο με τον κένσορα να τον κανω πανω κατω ..πανω κάτω.. και γυρω ..γύρω..χι..χι.. φιλακια πολλα ... και του χρόνου με υγεία.. πω..πω.. ανάρτηση κόντεψα να κάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιοτσίδι μου
      οτι έχεις λόγο είναι γνωστό τοις πάσι!
      οτι είσαι παιχνιδιάρικο επίσης! Τι να κάνουμε μικρό είσαι ακόμα κι άμυαλο, θα πήξει το ρημάδι που θα πάει...χαχαχα κι έτσι νάσαι πάντα μ αρέσει περισσότερο, αλλιώς πώς θα έχει βάση η γνωστή ρήση "μουρλός νονός σε βάφτισε";
      Οσο για τη Βαρβάρα 9εκτός της ανεψιάς μου) γνωρίζω το γλυκισμα,αλλά νομίζω δεν έχει κοινά πλην του σταριού.
      Και που είσαι...βοήθα λίγο ...κάνε καμιά ανάρτηση κι εδώ, μη φοβάσαι δεν μαλώνω .ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ!!!
      Φιλάκιααααα

      Διαγραφή
  20. ωραιο πρεπει να ειναι
    μημπως μπορει να γινει και με το πληγουρι????? αν ξερεις θα ηθελα να το μαθω
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη
      απ ό,τι έχω διαβάσει το πληγούρι είναι μεν στάρι, και δη κοπανισμένο,αλλά και ΒΡΑΣΜΕΝΟ,εκ των προτέρων και στεγνωμένο. Αυτό είναι απο στάρι απλά αλεσμένο που βράζει μετά με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν ξέρω,μη σε πάρω στο λαιμό μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  21. Χαρούλα μου Χρόνια Πολλά για σήμερα και η Παναγία να μας σκεπάζει πάντα με τη χάρη της! Με συγκίνησε τόσο πολύ αυτή η συνταγή σου... Πώς αφήσαμε και χάθηκε η σοφία τόσων αιώνων και πώς θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το κενό; Σ' ευχαριστούμε πολύ! Πολλά φιλιά και εύχομαι να 'χεις όμορφες μερούλες και ήσυχα βραδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου
      θάθελα να ελπίζω οτι "το χάσμα που άνοιξ' ο σεισμός ευθύς εγιόμισ άνθη", που λέει ο Σολωμός, αλλά φοβάμαι οτι μπήκε πολύ νερό στ αυλάκι και δεν...
      Τα παιδιά μας δε γνωρίζουν πια καμιά λέξη απο την Επτανησιακή διάλεκτο,που για μας ήταν η καθημερινότητά μας, σ αυτά πια μοιάζουν ξένες λέξεις.Και σου μιλάω για το πιο ζωντανό, τη γλώσσα! Κάποια βασικά θα μείνουν,αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Τι να περιμένω ας πούμε απο την κόρη μου που ζει στην Αγγλία και μπορεί να παντρευτεί κανένα απο πού δε ξέρω, οτι θα αναβιώσει τις Ελληνικές (γενικά) παραδόσεις; Μακάρι...αλλά δύσκολο...
      Απο την άλλη βλέπω όμως και στον εαυτό μου πράγματα που πριν σνόμπαρα να τα ζητώ και να τα εφαρμόζω.Ποτέ δεν ξέρεις...
      Πιστεύω πολύ στη δύναμη της μνήμης και δη της παιδικής.
      Φιλιά πολλά και σε σένα κορίτσι μου

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Πρέπει πάντως να σου πω για να αναθαρρήσεις ότι ο παππούς μου ήταν εξαιρετικός παραδοσιακός βιολιστής κάτι που εγώ η δυτικοτραφείσα μουσικώς πότε δε θεώρησα κάτι εξαιρετικό. Ε, και; Ο παππούς μου πάντα έπαιζε βιολί κι η γιαγιά μου τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια... Στο πρώτο έτος της Μουσικολογίας έμαθα ότι αυτοί ήταν οι τόσο σπουδαίοι (όπως εκτίμησα αργότερα) ημιεπαγγελματίες παραδοσιακοί μας μουσικοί που κράτησαν στα χέρια τους όλη τη μουσική παράδοση του τόπου μας με όλο το ταπεινό φρόνημα που είχαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Κι αυτό που κάποτε προσπαθούσε ο μπαμπάς μου να μου δείξει και το σνόμπαρα, το εκτίμησα πολύ αργότερα.
      Και ακόμη θέλω να σου πω ότι όταν έγινα μάνα είδα τις ρίζες μας με άλλα μάτια. Σε φιλώ και πάντα ελπίζω. Άσε που δεν έχω καμμιά αμφιβολία για τη γλυκιά κορούλα μιας τέτοιας μανούλας... ;-)

      Διαγραφή
    4. Χριστινιώ
      μου πόσα σνομπάραμε στην εφηβική μας ηλικία, ως αντιρρησίες συνείδησης και πόσα τώρα ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια!!!άστοοοο, είμαι παθός και σε καταλαβαίνω απόλυτα.
      Πολλές φορές συνέρχομαι και λέω στον εαυτό μου"αυτά ακριβώς που λες στα παιδιά σου πριν πολλά χρονια στα λεγε η μάνα σου και τούρκευες!" κι όμως έχω γίνει πιο συντηρητική απο αυτό που κορόιδευα!
      Τώρα όμως εκτιμάμε κι αξιολογούμε τις "ρίζες"! Και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Και θέλω να πιστεύω οτι θα διαιωνισθεί...
      Φιλάκια πολλάαααααααααααα & ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩ...

      Διαγραφή
  22. Χρόνια Πολλά από την Παναγία Χαρά μου.Το γνωρίζω το γλυκάκι σου.Εμείς το φτιάχνουμε με αλεύρι και το κάνουμε σε στύλ κρέμας και από πάνω βάζουμε μέλι ή πετιμέζι και κανέλα.Για τις νηστείες είναι ότι πρέπει.Εμείς το λέμε το γλυκό του φτωχού σε χορταίνει και δεν θές να φάς κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με το αλεύρι, εμείς το λέμε ΠΟΛΕΝΤΑ (Ιταλικό παραδοσιακό )το τρώμε ακόμα τα χειμωνιάτικα βράδυα και για λίγη γλύκα παραπάνω προσθέτει όποιος θέλει μέσα σταφίδες.Πράγματι αυτά τα γλυκά τα λέγανε "γλυκά των φτωχών",επειδή ήταν με λίγα υλικά που τα καλλιεργούσαν οι ίδιοι
      Νασούλι νάσαι καλά,σου εύχομαι βοήθειά σας η Παναγία!

      Διαγραφή
  23. Θα μας πάρετε τη δουλειά μανδάμ; Κι εμείς τι θα κάνουμε; Κλέφτες θα γίνουμε; :-p
    Και του χρόνου! Σμουάααατς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραδέξου οτι το αγνοούσες κι άσε τσι μπίμπιες...
      Αφού ξέρεις οτι μπροστά σε σένα δε πιάνω χαρτωσιά!
      Και του Χρόνου αγαπημένη, νάχετε Υγεία και προκοπή!!!
      Απειρα φιλιά

      Διαγραφή
    2. Το κουμπόστο το ήξερα αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ! ;-)

      Διαγραφή
  24. πωπωπω λαχταριστο μου φαινεται!διαβασα προσεκτικα τις οδηγιες και φαινεται ευκολο,.....θα το δοκιμασω!!!!!
    φιλακια πολλααααα χαρουλινι μουυυ(με ειδες?...κυρια....δεν εθιξα καθολου τις ικανοτητες σου στην μαγειρικη χαχαχαχα.Παντως η μαγειρικη μαζι σου ειναι απολαυση...δεν ξερεις ποτεεεε τι σε περιμενει χαχαχα....σα το κρακελε χαχαχα)σ αγαπωωω....μη μου θυμωσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α,ρε χαμένο,που υποκλέπτεις καθημερινές μου στιγμές για να με ξεφωνίζεις μετά!!!χρώστα χάρη που δε παρεξηγιέμαι, γι αυτό με χορεύεις στο ταψί...και λαστιχώνουν τα κέικ...

      Δε το πρόσεξα λες,πόσο διακριτική ήσουν, τίποτα δεν είπε το στόμα σου!!!!Η "άλλη" σχολίασε στην προηγούμενη ανάρτηση γιατί τούτο της έκανε για κόλυβα και για κακό παρατήριο!!!Να μη μου βασκαθεί!

      Διαγραφή
    2. Eιμαι ο παπαρατσι σου...δινω μικρες πληροφοριες στους αναγνωστες σου γιατι θελουν να μαθουν για σενα!!!!!!χαχαχαα....
      Εσυ απο την αλλη δινεις πληροφοριες ...που στα χερια της Σωσους(συγνωμη σωσω)ειναι θανατηφορο οπλο!!χχχχχχχχαααααααααααα

      Διαγραφή
    3. Είδες κανέναν περίεργο εδώ μεσα που ρωτάνε εσένα για πληροφορίες; Αφού μόνη μου εκτίθεμαι! Αλλά θες να δώσεις αιτία της Σωσούς,να γίνει το σώσε! Ευτυχώς που είναι σ αποσταση ασφαλείας και χωρίς σήμα, δ επήρε μαζί το λαπτοπ της για τιμωρία που τη γράφει "Μαρία Κελέκου" αντί "Παρακέλσο"(που τη λέει και το φιοτσίδι μου). Σκληρή τιμωρός η Σωσώ!

      Διαγραφή
    4. Χαρά, γιατί την παραπληροφορείς;Και σήμα έχω και σας παρακολουθώ.Και σφηνάρω σαν την Ρούλα.Όσο για τα υπόλοιπα..... επιφυλάσσομαι.

      Διαγραφή
    5. Παρότι η επιφύλαξη ακούγεται ως απειλή,δεκτή!

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα Χαρά !!
    Αυτό το γλυκό Κουμπόστος φυσικά και δεν το ξέρω , φέρνει κάπως σε χαλβά σιμιγδαλένιο από εικόνα !
    Ευχαριστούμε για το κέρασμα της συνταγής ,
    να σαι καλά , Αιγαιοπελαγίτικους χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά μου και Χρόνια Πολλά!
      Ως υφή, μπορέι να πεις οτι μοιάζει,σπυρωτός,αλλά καμία σχέση. Είναι πολύ πιο χοντροκομένο το στάρι απο το σιμιγδάλι,φαντάσου το στάρι κομένο στα 2 ή στα 4 και σε μορφή κρέμας περισσότερο. Δε στέκεται όπως ο χαλβάς, είναι ρευστός, παχύρευστος για την ακρίβεια.
      Μελένια φιλιά κι απο μένα

      Διαγραφή
  26. Νόστιμο και υγιεινό φαίνεται!! Η μόνη μου σχέση σε γλυκό με σιτάρι είναι τα κόλλυβα! Πολύ μου αρέσουν!! χιχι! Είμαι σίγουρη θα μου αρέσει πολύ το γλυκάκι!! Ορίστε! Άλλος ένας λόγος να έρθουμε Ζάκυνθο!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxa Funs που έχουν τα κόλλυβα!!!Κι εμένα!κι εμένα!!
      Αν σου αρέσει Χριστίνα το στάρι,πιστεύω οτι θα σ αρέσει κι αυτό.
      Ψάχνεις λόγους νάρθεις; Ελα και θα τους βρείς στη συνέχεια,χαχαχαχα
      Φιλάκι;

      Διαγραφή
  27. Κατ'αρχήν συγχαρητήρια και για αυτό το κερασματάκι! Μου΄άρεσε και έδωσες ακριβείς οδηγίες για την παρασκευή του.
    Βέβαια, έκανα αστραπιαία τη σκέψη:και πού να βρεθεί σιτάρι νεας εσοδείας αφού ολα τα σιταροχώραφα έγιναν μονάδες φωτοβολταΐκών συστημάτων; Όμως θυμήθηκα οτι μπορούμε να βρούμε το πληγούρι, που είναι χοντροαλεσμένο σιτάρι, αυτό με το οποίο γίνονται τα παραδοσιακα , τραχανάς κ.ά.
    Και επειδή στο νησί σου θα αργήσω να έρθω, θα επιχειρήσω εδώ στο...βορρά την παρασκευή του, δοκιμαστικά τη μισή ποσότητα, μόνο για μένα.'Εχω την άδειά σου; φιλάκια. barby-b....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Barny-barby
      ΧΑΡΑ ΜΟΥ που σε βλέπω εδώ!!!
      Φυσικά και δεν χρειάζεσαι άδεια να το δοκιμάσεις, μόνο μήν ξεχάσεις το αλατάκι που προστέθηκε εκ των υστέρων. Οπως έγραψα παραπάνω και στην Ειρήνη,επειδή το πληγούρι έχει άλλη προετοιμασία,δεν ξέρω αν γίνεται,πάντως όπως μου είπαν και άλλες φίλες στα καταστήματα βιολογικών μπορείς να βρείς σιτάρι,θα μου πεις το θέμα είναι το άλεσμα...μήπως κι αυτό λύνεται στο μουρτάρι (μπορέι να λέω και βλακεία) βλέπεις εμείς έχουμε ακόμα Μύλους που αλέθουν τα σιτηρά, έστω κι αν δεν παράγονται εδώ.
      Φιλάκια και περιμένω ενημέρωση επιτυχίας...
      Φιλιά και δε θέλω απογοήτευση..θάρθεις

      Διαγραφή
  28. Πως και δεν το δοκίμασα τούτο το γλυκό; Η Ζάκυνθος είναι ο μοναδικός τόπος που είδα τόσα διαφορετικά και ταυτόχρονα "απλά" γλυκά! Διορισμένη η κόρη μου εκεί για ένα χρόνο και πραγματικά τη λάτρεψα...από την πρώτη στιγμή που την είδα απ' το πλοίο...εκεί θα μπορούσα να ζήσω, εγώ που είμαι δύστροπη!
    Μοναδικό νησί, με μοναδικές λιχουδιές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαιρούλα
      κρίμα να μην γνωριζόμαστε τότε,θα χαιρόμουν πολύ!!!
      Τώρα που είναι το κοριτσάκι σου;
      Μη νομίζεις κι η Ζάκυνθος, όπως κάθε Πόλη ή χωριό αυτού του Τόπου,έχει τα δικά της προβλήματα χάρη στην αναλγησία και αδιαφορία των κάθε λογής υπευθυνοανεύθυνων που τα βιώνουμε οι ντόπιοι,και καλό είναι να μην αφήνουμε να επηρεάζουν τους επισκέπτες μας που έρχονται ν απολαύσουν χρονο διακοπών.
      Αν όμως μας ξεχώρισες εσύ που είσαι και δύσκολη (κατα πως λες),είσαι η καλλίτερη διαφήμισή μας!
      Νάσαι καλά και να καμαρώνεις το παιδάκι σου!

      Διαγραφή
  29. και μόνο που το ανέβασες,για να μη χαθεί η συνταγή ,είναι καταπληκτικό...
    μου φαίνεται οτι πρέπει να φτιάξουμε μία σελίδα ,να μαζεύουμε όλες τις παλιές παραδοσιακές συνταγές εκεί με΄σα...
    φιλιά Ζακυνθινό μου φιόρο...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβίκα
      ειλικρινά έτσι το σκέφτηκα κι εγώ.
      Μπορεί να μην είναι κάτι σπουδαίο,είναι όμως κάτι που ήλθε αιώνες δρόμο (όπως κάθε τι παραδοσιακό)και είναι κρίμα να χαθεί στις μέρες μας που όλος ο Κόσμος είναι μια γειτονιά!
      Φιλάκια πολλά

      Υ.Γ. είδες λύσσα με το Λύκο στην προηγούμενη;χαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. ευτυχώς που δεν είδε ο Λύκος γιατί εμέ ποιός με γλύτωνε...θα έπαιρνε αέρα και ποιός το μαζεύει μετά...λολ

      Διαγραφή
    3. Κρύβε λόγια, γιατί μετά σε ...λυπάμαι (που λέει ο λόγος)χαχαχα.
      Α,ρε Λύκε απωθημένο θα γίνεις κάθε blogger!

      Διαγραφή
  30. Χαρά, μπράβο σου που δίνεις την δυνατότητα στους αναγνώστες σου, να γνωρίσουν τα παλαιά Ζακυνθινά γλυκά. Έχω την εντύπωση, δεν είμαι σίγουρη όμως, ότι δοκίμασα αυτό το γλυκό πριν 18 περίπου χρόνια, στην εορτή της Αγία Μαύρας στην Ζάκυνθο. Μοιάζει πολύ με αυτό της φωτογραφίας.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη
      επειδή η γιορτή της Αγίας είναι το Καλοκαίρι,καθόλου απίθανο αυτό που δοκίμασες νάταν κουμπόστος.Αν το θυμάσαι και 18 χρόνια μετά, φαντάζομαι θάταν δυνατή γευστική αναμνηση.
      Νάσαι καλά και Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
  31. Καταπληκτικό φαίνεται,
    μπήκες σε ξένα χωράφια,
    δεν θα παραξενευτώ να
    πιάσεις και την βελόνα....
    υπάρχει κάτι που δεν το
    κάνεις καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι να σου εκμυστηρευθώ οτι με τρώει καιρό τώρα το δάχτυλο...
      Ας είναι καλά η γιαγιάκα μου εκεί που είναι που μου είχε μάθει και κέντημα και βελονάκι και πλέξιμο...αλλά τότε για μένα ήταν αγγαρεία γιατί με απασχολούσε απο το παιχνίδι.

      Αλλά με πόσα να καταπιαστώ πια;
      Φιλάκια πολλά κορίτσακι μου

      Διαγραφή
  32. Χμ, καλό φαίνεται!!
    Παραγγελίες παίρνεις ή μπα!!!
    Η καλύτερα, να έλθω από κει να πάρω και για το σπίτι κανένα ταψί??!!!
    Φιλί μεγάααλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η Μεγαλόχαρη βοήθεια σε όλο τον κόσμο.

    Χρυσοχέρα.....φιλί για την παράδοση που αναδεικνύεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαλασσάκι μου
      νάσαι καλά νάχεις Υγεία εσύ, κι όσοι αγαπάς!
      Οσο για μυστικές συνταγές εγω δε κρατώ ποτέ μου,άλλωστε η παράδοση μεταφέρθηκε μέχρι τις μέρες μας απο στόμα σε στόμα,γιατί ν ανακόψεις την πορεία της;
      Φιλάκια ακόμα ζεστά.

      Διαγραφή
  34. νοστιμιες εχουμε ε; εγω μονο την φρυγανια εχω δοκιμασει και μ αρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φρυγανιά,που πράγματι ξεκίνησε απ εδώ, έχει καταγραφεί πλέον και σε μπρλογκς και με παραλλαγές, αυτό κάνει παρθενική εμφάνιση

      Διαγραφή
  35. Γεια σου Χαρά.
    Ήρθα "καθυστερημένη"(!?) να απολαύσω την ανάρτηση και το παραδοσιακό σου κέρασμα!
    Πόσο απλό και πόσο νόστιμο.
    Οι άνθρωποι κάποτε έφτιαχναν, με τα προϊόντα της δικής τους παραγωγής, το γιορτινό ή το καθημερινό φαγητό και γλυκό τους!
    Έκανες καλά που αφιέρωσες μια γωνιά στο blog σου για αυτή τη συνταγή, που τείνει να εκλείψει.

    Μου κάνει σαν να είναι ο πρόγονος των σημερινών βιομηχανοποιημένων δημητριακών, που καταναλώνουμε μέσα στο γάλα ή το γιαούρτι για το πρωινό μας.

    Με βάζεις σε μπελάδες να καταπιαστώ και με τον Κομπόστο!
    Έχω στο ψυγείο σιτάρι αλεσμένο (χόντρο για τους Κρητικούς), που προορίζεται να γίνει για τους "Χοχλιούς με Χόντρο" αλλά έχω συνεχή προμήθεια από δαύτο και νομίζω θα δοκιμάσω μια ποσότητα σε αυτό το γλύκισμά σου.
    Τώρα αν είναι φετινής σοδειάς, θα πρέπει να ρωτήσω τους εισαγωγείς του σταριού...:(

    Φιλιά σου πολλά, πολλά και να ομορφοπερνάς!
    Ζ.(-ορό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζ(-ορό)
      στο τσακ γλύτωσες το κλείσιμο της πόρτας.Πού χαζεύεις οταν χτυπάει κουδούνι παιδί μου; Σιγά μη βάλουμε κι απουσιολόγο καλέ!Χαίρομαι που είσαι εδώ, όποτε κι αν ερχεσαι,και θα χαρώ όταν τον φτιάξεις να μου πεις εντυπώσεις.
      Αν χρειαστείς αντικατάσταση ποσότητας,πες.
      Φιλάκια πολλά, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

      Διαγραφή
  36. Χαρα μου γειασου!! Ευχαριστω για τις ευχες και για το πολυ ομορφο γλυκακι σου γιατι οτι εχει σχεση με το σιταρι μ αρεσει! θα προσπαθησω να το κανω!ελπιζω να τα καταφερω!Καλη νυχτα και αυριο με υγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι
      χαρά μου όποια το φτιάξει και της αρέσει κιόλας. Είναι υγιεινό και η καθεμιά απο κεί και πέρα μπορεί να βάλει την πινελιά της.
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι

      Διαγραφή
  37. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑ,ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΗ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ!
    ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΣΟΥ ΤΟ ΞΕΡΩ ,ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ,ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΒΑΡΒΑΡΑ.ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΙΜΕΝΟ ΚΑΡΥΔΙ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα δε χάνω τίποτα να δοκιμάσω και τη δική σας πρόταση, αφού το επανέλαβαν πολλές φίλες και να σας πω την άποψή μου,αν τελικά συμπίπτουν οι γεύσεις.
      Νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  38. Χάρηκα κι εγώ που σε βρήκα Χαρά.
    Σαν ιχθύς λατρεύω ό,τι μας χαρίζει η θάλασσα απλόχερα!
    Από σήμερα ακολουθώ το πολύ όμορφο και ποιητικό σου blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στράτο χαρά μου να σε βλέπω στο σπιτικό μου!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Κι εγω που δεν είμαι ψαράκι ευαίσθητο και καλλιτεχνικής φύσης (δε ξέρω απο πού εχω δεχτεί επιρροές )ΛΑΤΡΕΥΩ οτι μας χαρίζει η θάλασσα!
      Χαρά μου να τα λέμε...

      Διαγραφή
  39. ciao quante cose carine che fai!!!!! brava!! baci a presto lu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χαρουλίτα μου, διάλεξα να σου μιλήσω σε αυτή την ανάρτηση σου, που είναι όλο γλύκα, γιατί, ενώ σε ξέρω λίγο καιρό, πολύ γλύκα μου έχεις δώσει. Όπως είπα και στην Μισιρλούκα (δες το μετέπειτα σχόλιο μου στην ανάρτηση στο blog της με το ποιηματάκι) το ποιηματάκι αυτό ήταν έτοιμο από καιρό, γιατί απλούστατα την είχα ανακαλύψει από καιρό ! Το ποιηματάκι για σένα είναι στα σκαριά, αλλά θέλει δουλειά. Αν δεν το ξέρεις ήδη, σου δηλώνω μετά παρρησίας ότι
    "Σ' έχω μέσα στην καρδιά μου,
    περιδιαβαίνεις στα όνειρά μου,
    αδημονώ, όταν σε χάνω,
    άραγε πώς να σε φτάνω ;;;"
    Μια ελάχιστη προκαταβολή που λέει πολλά. Αυτό θα πει να είσαι μούσα ! Φιλιά ατελείωτα ΧΧΧΧΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πω μόνο οτι είσαι ΜΕΓΑΑΑΛΗΗΗ ΜΟΥΣΙΤΣΑ!!!
      ...και μ αρέσεις ακόμα περισσότερο, γιατί ελίσσεσαι ως αιλουροειδές!!!χαχαχαχα
      Θα περιμένω την ποιητικη σου έξαρση,όχι ως μούσα,επειδή βλέπω οτι είσαι πολυτάλαντο πλάσμα και ΤΙΜΗ ΜΟΥ αν σου προσφέρω ενδιαφέρουσα συντροφιά.
      Ανταποδίδω ισόποσα φιλιά xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...