...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ωραία και Μόνη...

* Μια πρόκληση κι ένα αφιέρωμα στη σημερινή μαύρη επέτειο (και μια "φρέσκα" μαρτυρία επ αυτού)

Για το Τόπο που με γέννησε πολλά κατά καιρούς έχω γράψει,άλλοτε για το σήμερα και κάποιες φορές  για το χθες.
Παρ όλα αυτά,  ενέδωσα στην πρόκληση  της φίλης Μαρίας, να γίνουμε εμείς διαφημιστές του τόπου μας, σε μια δύσκολη για όλους εποχή κι έτσι είπα να σας δώσω κάποια ενημερωτικά ιστορικά στοιχεία που ίσως δε ξέρετε γι αυτήν.
Καλώς αριβάρατε Ζάκυνθο, λοιπόν!
λίγα μέτρα πριν το λιμάνι

Δε θέλει κόπο θέλει τρόπο, όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση, αφού είναι προσβάσιμη με όλα τα μέσα.
Οδικώς μέχρι Κυλλήνη, το επίνειο του Νομού Ηλείας και μετά μια ώρα με το φέρυ, αεροπορικώς από ΑΘήνα και Θεσσαλονίκη και... σκαφάτα απ όλα τα σημεία της οικουμένης!!! Γιατί καλέ; κάποιος μπορεί να διαθέτει σκάφος, βέβαια ας μην του πούμε οτι εμείς δεν διαθέτουμε μαρίνα... Είναι απο τα έργα, που όσα λεφτά κι άν έπεσαν στο νησί, ουδέποτε έγινε.
Λοιπόν
Η Χώρα απο το Κάστρο

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα "Τζάντε", ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά του Επτανησιακού συμπλέγματος.
Το ενδέκατο  σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) των Ιονίων, ενώ  δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Επτανήσων.   Οι κάτοικοί της(οι Ζακυνθινοί, ή Ζακύνθιοι)  όχι χωρίς λόγο, λέγονται και σπουργίτες, γιατί δεν αντέχουν μακρυά της,ακόμα και μέχρι την Κυλλήνη!
                                                 
                                       


Ενα μικρό ακανόνιστο τρίγωνο το σχήμα της ριγμένο άτσαλα στα σμαραγδένια νερά του Ιονίου.


                                           


 Με βόρειο άκρο το ακρ. Σκινάρι


       
και δύο κάτω ακμές του τριγώνου Γέρακας




 και Μαραθίας. 


με θέα στον κόλπο του Κεριού


Στο κόλπο του Λαγανά "φωλιάζουν" εκτός απο τις χελώνες caretta-caretta δύο επίσης νησάκια, το Μαραθωνήσι και το Πελούζο, προστατευόμενα για την πανίδα τους. 
Το Πελούζο είναι επίσης χώρος ωοτοκίας μια ψιλής μαρίδας, "το μαριδάκι του Πελούζου" ,όπως λέγεται.
 37 δε ναυτικά μίλια νότια είναι το Νησάκι Στροφάδες,


Το Καστρομονάστηρο (Παναγίας της των πάντων Χαράς) στα Στροφάδια
                                          


όπου εκεί μόνασε ο Αγιός μας, του οποίου τη μετακομιδή του σκηνώματος απο τα Στροφάδια,  γιορτάζουμε κάθε 24 Αυγούστου πανηγυρικά!




Ο κόλπος του Λαγανά είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση όλου του νησιού, γύρω στα 9 χιλιόμετρα αμμώδους παραλίας, ενω οι ακτές προς την Ιταλική μεθόριο είναι βραχώδεις, 


η θέα από το Καμπί
                                          

απροσπέλαστες στο μεγαλύτερο ποσοστό και απόκρημνες, σχηματίζοντας μικρούς κολπίσκους και υδάτινες σπηλιές. 

Γενικά διαθέτει 37 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με αμμώδεις και ζεστές θάλασσες, ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά,ενω οι βόρειες θάλασσες είναι βαθιές με νερά πάντα καθάρια και προκλητικά.(μπείτε κι ΕΔΩ, και δε θα χάσετε
Παρ΄όλη την επέλαση των "βαρβάρων" κάθε καλοκαίρι, για τους ψαγμένους πάντα υπάρχουν απομονωμένοι κολπίσκοι, που μπορείτε να απολαύσετε ανενόχλητοι το μπάνιο σας.


ΝΑΥΑΓΙΟ: Σίγουρα όχι εδώ! χαχαχα
                                              
Πλούσια σε ιστορική διαδρομή η Ζάκυνθος, αν δε βαρεθείτε διαβάστε παρακάτω πόσα "αφεντικά" άλλαξε, μέχρι να ανεξαρτοποιηθεί και να προσαρτηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα τις 21 Μαίου 1864.
Η Ζάκυνθος, την οποία ο Ομηρος ονομάζει Υλήεσσα, δασώδη δηλ. πήρε τ όνομά της απο τον πρώτο της επικοιστή Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δαρδάνου.
 Η ιστορική της διαδρομή μακρά.
Απο το βασίλειο του Οδυσσέα και τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο, μέχρι τους Περσικούς πολέμους,όπου παρέμεινε αμέτοχη και τον Πελοποννησιακό που ήταν με την πλευρά των ΑΘηναίων, έφτασε να υποταχθεί στους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αργότερα στους Ρωμαίους.
 Το Χριστιανισμό η παράδοση λέει τον ασπάστηκε οταν το 34 μ.Χ πέρασε απο εδώ η Μαρία η Μαγδαληνή πηγαίνοντας για τη Ρώμη, εξ και το χωριό Μαριές, προς τιμή της!
 Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων γίνεται στόχος λεηλασίας πειρατών και βανδάλων. Συνεχίζει την εναλλαγή κατακτητών το 115 μαζί με την Κεφαλονιά,κατακτάται απο τους Νορμανδούς της Σικελίας, όπου τα αποσπούν απο τη βυζαντινή Αυτοκρατορία και τα εντάσουν στην Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθουυπο τηνηγεμονία των Κομήτων Ορσίνι , Ανδηγαυών και Τόκκων. 
Στη συνέχεια καταλαμβάνεται απο τους Ενετούς και παραμένει υπο την ενετική κυριαρχία έως το 1797, όπου και λαμβάνει χώρα λαϊκή εξέγερση, το γνωστό Ρεμπελιό των Ποπολάρων. Μέχρι το 1799 αποδίδεται στη Γαλλοκρατία με τη Συνθήκη του Καμπο Φόρμιο, όπου οι Γάλλοι δημοκρατικοί αρχικά και στη συνέχεια οι Ρώσοι με συμμάχους τους  Τούρκους κατέλαβαν το νησί μέχρι το 1800, οπότε με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης συστήνεται η Επτάνησος Πολιτεία (1800).
Επανέρχονται οι Γάλλοι Δημοκρατικοί, αυτή τη φορά έως το 1815 και δημιουργούν το Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων,που τέθηκε υπό Αγγλική προστασία έως το 1864. Κατόπιν σκληρών αγώνων και 680 χρόνια ξένης κατοχής, πραγματοποιείται η πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα. 


Το κλίμα είναι ήπιο μεσογειακό, με πολλές βροχές τη χειμερινή περίοδο και μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που ευνοεί τις καλλιέργειες  σταφίδας, αμπέλου, ελιάς (ντόπιας και κορωνεϊκης),οπωροκηπευτικών με γνωστότερο το μυρωδάτο ζακυνθινό πεπόνι και τα νεροκρέμμυδα           όπως επίσης καλλωπιστικών φυτών, 


τζαντζαμίνι
αν σας είναι άγνωστο το συγκεκριμένο, ανοίξτε εδώ!
                                             
μπουγαρίνι και γραντούκα.
Μπορεί νάναι μικρό σε μέγεθος νησί, όμως έβγαλε έναν Αγιο, τον προστάτη μας Αγιο Διονύσιο, ο μόνος γηγενής απο τους Αγίους προστάτες των Επτανήσων, δύο Εθνικούς 
ποιητές  το Διονύσιο Σολωμό για την Ελλάδα

                           
και τον Ugo Foscolo,     μετέπειτα  για την Ιταλία, χωρίς να παραγνωρίζεται η αξία και το μέγεθος του Αν. Κάλβου, του Ξενόπουλου, που έγινε ο πρεσβευτής της στην Ελλάδα, μεγάλους ζωγράφους, μουσουργούς και συνεχώς βγάζει νέους σ όλες τις Καλές Τέχνες. 


Δυστυχώς οι συχνές επισκέψεις του Εγκέλαδου, ξεθεμέλιωσαν όλο το αρχαίο κάλλος του Τζάντε μας,
ένα απέραντο οικόπεδο μετά τη σεισμοπυρκαγιά του 1953
  
 παρ όλα αυτά, αντιστέκεται με τη φυσική του ομορφιά και γοητεύει τον επισκέπτη.
Αν λοιπόν, φτάσατε μέχρι εδώ διαβάζοντας, καιρός να μας επισκεφθείτε, να επιβεβαιώσετε τα γραφόμενα. 
Ανοίξτε τα link που σας δίνω, κι είμαι σίγουρη, θ' αντλήσετε σπουδαίες πληροφορίες γι αυτό το πολύπαθο Νησί του Ιονίου, το δικό μου Νησί!

133 σχόλια :

  1. Ξαδελφούλα,πολύ ωραία ανάρτηση γιά τήν τόσο όμορφη Ζακυνθό μας!!Τό ξακουστό ναυάγιο,η Μπόχαλη,οί ζακυνθινές καντάδες,τά νεροκρέμμυδα πού ευτυχώς τά βρίσκω καί εδώ,τό μπουγαρίνι πού τόσο άρεσε στήν μανούλα μου,τό λαδοτύρι,οι φριτούρες!!Μού άνοιξες τήν όρεξη νά κάμω περατζάδα από εκεί!!Νάσαι καλά Χαρούλα μου!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαδελφούλα Καλημέρα!
      Μας καλημέρισε ήδη επετειακά ένας μικρός σεισμούλης... έτσι για να μην ξεχνιόμαστε...όχι μόνο εγω να το θυμάμαι!
      Αν κατάφερα να σου ξυπνήσω θύμησες,ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!!!ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ...
      Φιλάκια πολλά γλυκειά μου

      Διαγραφή
  2. Πρώτη; Δεν τον πιστεύω!
    Από την Κρήτη, πολλά φιλιά στο Τζάντε μας, αυτό
    το υπέροχο νησί.
    Είσαι τυχερή Χαρά που ζεις εκεί, ήρθα και θα ξανάρθω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες για να μην έχεις πίστη; έχασες την κοπή του νήματος...καλό και τ ασημένιο, δε νομίζεις;
      Ναι, είμαι τυχερή Σοφάκι,έστω κι αν κουνιόμαστε. "Κούνια και σπαβέντο!"που έλεγε ο καημένος ο Νιόνιος ο Νιονιάκης απο το γνωστό "Φιόρο του Λεβάντε" του Ξενόπουλου,αλλά παρ όλα αυτά λατρεμένη Πατρίδα!
      Και χαίρομαι για όσους την επισκέπτονται και φεύγουν με καλές αναμνήσεις στα μπαγκάζια της επιστροφής.
      ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙΣ!

      Διαγραφή
  3. Με διαφορά στήθους με νίκησε η εξαδέλφη, μια άλλη φορά, ίσως, μέχρι εδώ μύρισαν τα μπουγαρίνια,
    καλά τα λέω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι σου κάνει μία πρόταση του στήθους!!!
      Μπουγαρίνια τα λένε,ναι.Πράγματι έχουν μεθυστικό άρωμα!
      Φιλάκια Καληνύχτας,ας ελπίσουμε νάναι ήσυχη νύχτα για μας(κουνιόμαστε!).

      Διαγραφή
  4. Χαρά μου είναι υπέροχο νησί η Ζάκυνθος!!!
    ήμουν εκεί πριν τρία χρόνια για καλοκαίρι και πέρασα υπέροχα!!οι παραλίες της, τα τοπία της,τα αρχοντικά της, τα πεντανόστιμα φαγητά!! αυτό το σκαρτσοφόλι, αν δεν κάνω λάθος έτσι λέγεται, ακόμα το θυμάμαι!! και περιττό να σου πω ότι από το νησί φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και στο μπαλκονάκι μου έχω τρεις γλάστρες με μπουγαρίνι,τζατζαμίνι και στεφανωτή!!!!
    πολλά φιλιά!
    Μαριλένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα, χαίρομαι για τον ερχομό σου τόσο στο μπλογκόσπιτό μου όσο και στη Ζάκυνθο,που οσυ άφησε τόσο ευχάριστες αναμνήσεις!
      ΣΚΑΡΤΣΟΦΟΛΙ λέγεται πράγματι η ταβέρνα που θυμάσαι στο Βασιλικό.Και ως άγνωστη λένε για τους υπόλοιπους σημαίνει: το προικοσύμφωνο!
      Χαίρομαι που 3 χρονια μετά επιβιώνει το μπουγαρίνι στο μπαλκόνι σου είναι κι αυτό σπουργίτης και δύσκολα ζει μακρυά της Πατρίδας!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Συγχαρητήρια πολύ καλή ανάρτηση!!Η μισή καταγωγή μου είναι από την Ζάκυνθο..κι έχω περάσει πολλά καλοκαίρια στο νησί.. Όμορφη Κυριακή να έχεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου
      χαίρομαι για τη μισή σου καταγωγή, θα περιμένω (ιδιωτικά) να μάθω περισσότερα στοιχεία επ αυτού.
      Ας ελπίσουμε να πιάσει η ευχή σου γιατί η μέρα ξεκίνησε με σεισμικά κέφια! Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Με τζατζαμίνια ή γιασεμί χιώτικο στολίζαμε κλαράκια πεύκου και μοσχοβολούσε ο τόπος.
    Όμορφη ανάρτηση γεμάτη γνώση αλλά και μνήμες για όσους γνωρίζουν....
    Τα καλύτερα έχω ακούσει για το Τζάντε αλλά δεν τα έχω δει.....ακόμα:)
    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Θαλασσένια μου,είχες μεθυστικό πυρ ομαδόν απο τα γιασεμιά στην ξεραμένη ταξιανθία, πευκοβελόνες εσείς.
      Καιρός να μας επισκεφθείς κι απο κοντά λοιπόν, όχι οτι δε θα δεις κι άσχημα,αλλά αυτά τ αφήνουμε στην άκρη,όχι οτι τα παραβλέπουμε...
      Φιλιά λίγο πιο δροσερά απόψε.

      Διαγραφή
  7. Τι ωραίο οδοιπορικό...τι κρίμα που δεν μπορώ να επισκεφτώ το νησί σας φέτος...ακόμα πιο κρίμα είναι το γεγονός ότι σε μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα πανταχώθεν οι μαρίνες είναι σαν το παιχνίδι με το δαχτυλίδι...ψάξε ψάξε δεν θα τις βρεις!!!! Καλή Κυριακή Χαρά και χωρίς ταρακουνήσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο λέω κι εγω Νίκη μου σχετικά με το παιδικό παιχνίδι, όπως μου κάνει εντύπωση σε μια Χώρα που βρέχεται απο θάλασσα τόσο πολύ κι έχει τέτοιο ιδανικό καιρό πως δεν έχουμε πρωταθλητές κολυμβητές!Απορίας άξιον,και για μένα όλα δεν εστιάζονται στο χρήμα.
      Τλπ πάντων καλό ξημέρωμα Κυριακής,ελπίζω και για μας.Ευχαριστώ για την ευχή...φαίνεται νάχει κέφια.
      Φιλάκια πολλά και παρηγορήσου είμαστε πολλοί που φέτος δε θα κάνουμε διακοπές,απλά κάποιοι είμαστε ήδη πιο προνομοιούχοι.

      Διαγραφή
  8. Γειά σου Χαρούλα ! Πολύ συγκινητικό το ότι διάλεξες την σημερινή ημέρα της μαύρης επετείου για να κάνεις το αφιέρωμά σου στην ‘χώρα που σε γέννησε’.
    Και πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας λές για το ωραίο Ζάντε, την ιστορία του και τον ‘Αγιο.
    Εγώ γεννήθηκα εκείνη την χρονιά και από πολύ μικρή θυμάμαι τους γονείς μου να μου μιλούν για την τεράστια καταστροφή. Ίσως τους είχε επηρεάσει επειδή είχαν ανησυχήσει πολύ τα αδέλφια του πατέρα μου που είχαν φτάσει, εκείνη την ημέρα, στην Αθήνα από την Γαλλία και την Αμερική για να παραβρεθούν στην βάπτισή μου (ανήμερα της Παναγίας). Είκοσι χρόνια αργότερα, με τους γονείς μου και τον αδελφό μου επισκεφθήκαμε το νησί και πήγαμε σε πολλά ωραία μέρη αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι τις ονομασίες τους. Μείναμε κοντά στον Λαγανά, σ’ένα σπίτι όπου μοσχοβολούσαν τα μπουγαρίνια!
    Τις ‘κιόκιες’ δεν τις είχα ξανακούσει. Όταν όμως ήμουν μικρή, στην Αθήνα φτιάχναμε μπουκετάκια από γιασεμιά μπήγοντας τα άνθη σ’ένα μικρό κλαδάκι πεύκου (από ένα σε κάθε πευκοβελόνα). Και τέτοια πουλούσαν και οι ‘λουλουδούδες’ στα ταβερνάκια και σε άλλα κέντρα.
    Ευχαριστούμε για το πολύ ωραίο αφιέρωμα!
    Φιλάκια και Καλό ξημέρωμα!

    ΥΓ.Δυστυχώς, ο σύνδεσμος για το youtube δεν λειτουργεί όσο κι αν προσπαθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να σου πώ ! Κάθε πρωϊ (αυτόν τον καιρό), μόλις ανοίγω το παράθυρο της κουζίνας μου, εισβάλει στο σπίτι το άρωμα από δύο φούλια γκραντούκα που έχουν μπλέξει τα κλαδιά τους στην σιδεριά του παραθύρου! Τί υπέροχο άρωμα !!

      Διαγραφή
    2. ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΘΟΣ Μαριάν μου ο σύνδεσμος, τώρα μπορείς να τ ακούσεις.
      Χαίρομαι που κι εσύ ήσουν μία ακόμα επισκέπτητριά μας κι ας μη θυμάσαι ονόματα και τοποθεσίες, σου έμεινε όμως το πιο δυνατό αναμνηστικό: το άρωμα του μπουγαρινιού! Πράγματι μεθυστικό!
      Η κιόκα είναι ευρεσιτεχνία όπως η δική σας το πέρασμα στις πευκοβελόνες,απλά εμείς τα περνάμε σε ακτινωτό λουλούδι του αγρού, που αυτή την εποχή έχει ξεραθεί, αφού κόψουμε τα ξερά λουλούδια του και μείνουν "τα καρφιά". Και η γραντούκα είναι της ίδιας οικογένειας απλά με πιο βαρύ άρωμα.
      Καλό σου ξημέρωμα, σ ευχαριστώ γαι την παρέα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ καλή η πρωτοβουλία να πάρετε στα χέρια σας τη διαφήμιση το τόπου σας. Ας βάλει ο καθένας μας λίγη πλάτη κι ένα χεράκι μήπως και δούμε προκοπή τουλάχιστον στη μόνη πηγή που μας απόμεινε όπως είναι ο τουρισμός.
    Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στράτο
      ΠΟΛΥ θάθελα να δω τη Μυτιλήνη ή τη Μήθυμνα μέσα απο τα μάτια σου,είμαι σίγουρη οτι θάναι ένα λυρικό ανάβλυσμα καρδιάς που θα προσελκύσει σίγουρα νέους εραστές του ωραίου, του μεγάλου και τ αληθινού!!!
      ΚΑΝΤΟ>

      Διαγραφή
  10. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΑΡΟΥΛΙΤΑ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΤΙ ΩΡΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ!!!!!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΣ!!!
    ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ "ΕΧΟΥΝ" ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΑΣ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα με βλέπω άγαλμα-παγωτό δίπλα απο το Σολωμό να δείχνω τη θάλασσα!!!
      Α,ρε Ρένα έχεις ρέντα!!!Μιλάμε τούτες τι μέρες μ έχει φτιάξει!!! Το σίγουρο είναι οτι θάμαι με μια αγκαλιά ανοιχτή...
      Τιμή μου να επιθυμείς διακαώς να με συναντήσεις
      Οσο για τους Αγίους, τι να κάνουν κι αυτοί οι έρμοι,ανέχονται αιώνες τώρα εμάς και τους κάθε λογής "προστάτες" που έχουν αναλάβει τη φύλαξή μας βεραμέντε!
      Πάρα πολλά φιλιά
      Υ.Γ. έχεις φάει φάβα παντρεμένη; όόόχιιιι; επιβάλλεται, τώρα πια...χαχαχαχχα γελάω συνέχεια

      Διαγραφή
    2. Τι έχω χάσει;;;Ενημερώστε με σας παρακαλώ.

      Διαγραφή
    3. Οταν κάνουμε και τον θρησκευτικό θα σε καλέσουμε(συμφωνείς ελπίζω Ρένα,μην σ εκθέσω), τώρα ήταν σε κλειστό οικογενειακό κύκλο...

      Διαγραφή
  11. Στη Ζάκυνθο έχω κάνει όμορφες διακοπές με τα παιδιά μου και γι' αυτό την αγαπάω! Εύχομαι κάποτε να μπορέσω να ξαναέρθω...
    Σε φιλώ Χαρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σε αυτο το νησι εχω παει αλλα δεν με συγκινησε και τοσο οποτε το εχω ξεχασει και εμενα στην πλατεια σαν μαρκο διπλα η μητροπολη και ολα τα καλα κριμα παντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα
      Πολλοί λόγοι συμβάλλουν στο να μείνει αξέχαστος ένας τόπος διακοπών, χωρίς μ αυτό να θέλω να αντικρούσω την δική σου αρνητική ή αδιάφορη ανάμνηση. Εξαρτάται και τι ψάχνουμε σε κάθε Τόπο να βρούμε, κι αν αφεθούμε στα τουριστικά μόνο μέρη που προβάλουν για δικούς τους λόγους τα διάφορα ταξιδιωτικά ένθετα.
      Συνήθως οι ντόπιοι που ζούμε μόνιμα βλέπουμε τ αρνητικά, που ΠΑΝΤΑ υπάρχουν, κι η Ζάκυνθος έχει κακοποιηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, όμως στον ταξιδιώτη δεν επιβάλλονται, φροντιζει να τους αποζημιώνει για την επιλογή.
      Να περνάς καλά όπου και νάσαι!

      Διαγραφή
  13. Μοχθος..Κουραση..το σωμα γερνει..μα βοηθα τη σκεψη μου..Εσενα..τον Τοπο μου..το Χωμα μου..με Σενα Φαρο στη ψυχη..με σενα ξαστεριαζω..φτανει η Αλμυρα στη ψυχη..σε χτισα ..σε θεργιεψα..ολο το ζαντε γυρισα..μα σενα αγναντευω..σε πεθιμω..παντα σε σενα Ερχομαι..
    ...να σαι καλα ματια μου..ομορφη Κυριακη..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρακι
      να ξέρεις τόκανα με πολλή χαρά για σένα αλλά και μένα μου ξαναθύμισε πράγματα που είχα ξεχάσει. Σ ευχαριστώ!
      και σε φιλώ ευχόμενη Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Χαρά με την πανέμορφη ανάρτησή σου! Γέμισε το μυαλό μου εικόνες, τα μάτια μου ομορφιά και οι αισθήσεις μου απόλαυσαν νοερά αρώματα! Θα ήθελα κάποια στιγμή να επισκεφτώ το πανέμορφο νησί σας. Να είσαι καλά, μου έφτιαξες την Κυριακή μου με αυτήν σου την ωραία ανάρτηση. Πολλά φιλιά από την Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρα μου δίνεις μεγάλη ικανοποίηση με τα γραφόμενά σου,αν οι εικόνες και οι πληροφορίες μου σε ταξίδεψαν και σου δημιούργησαν την επιθυμία να την επισκεφθείς.
      ΘάμαΣΤΕ εδώ και θα σε περιμένουΜΕ!
      Φιλάκιααα

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο νησί η Ζάκυνθος κι εσύ με την αγάπη σου την έκανες να μοιάζει ακόμα πιο όμορφη (αν γίνεται πιο όμορφη)...μακάρι να ήμουν τώρα εκεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι σήμερα Μαρία, γυρίζοντας απο μία πανέμορφη διασκέδαση αυτό έλεγα στον εαυτό μου "είσαι τυχερη που ζεις εδώ!"
      Καμιά φορά κι εγω το ξεχνάω και παραπονιέμαι, περισσότερο όμως γιατί δε δέχομαι να καταστρέφουμε τον Τόπο που κρατά την παιδική μας ηλικία και τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας.Είναι ανίερο αυτό.
      Νάσαι καλά που ήρθες!

      Διαγραφή
  16. Η επίσημη αγαπημένη η Ζάκυνθος. Έχω προγραμματίσει ένα ταξίδι για τις 17 Σεπτέμβρη, ίσως συναντηθούμε...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "ισως" θα ισχύει απο πλευράς μου μόνο αν υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη (για προσωπικούς λόγους μιλάω) αλλιώς... ΘΑ...
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  17. Η Ζάκυνθος είναι κούκλα!Έχω περάσει αξέχαστες διακοπές πριν από αρκετά χρόνια εκεί και σ'ευχαριστώ που μου ξύπνησες τόσες μνήμες μ'αυτήν την πολύ όμορφη ανάρτηση.Είσαι τυχερή που ζεις εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ, Μιράντα,έχεις δίκιο! Απλά γερνάω και παραξενεύω και όλο μουρμούρα είμαι.
      Χαίρομαι που κρατάς όμορφες αναμνήσεις απο τη Ζακυνθο
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  18. Υπέροχη ανάρτηση!! Ταξιδιάρικη!! Πανέμορφο το νησί σου! Καλύτερη ξεναγό δεν θα μπορούσαμε να έχουμε!! Πώς φαίνεται, πάντως, μέσα από τα λόγια σου πόσο τον αγαπάς αυτόν τον τόπο..! Κρίμα μόνο για τους σεισμούς... πολύ τους φοβάμαι.. και μετά από 4 χρόνια παραμονής στην Ναύπακτο.. ο φόβος μου μεγάλωσε περισσότερο!! Καλή υπομονή σ΄αυτό το θέμα!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα
      επιβιώσαμε και σήμερα!
      Χθες κάναμε πάρτυ-υπενθύμισης με τον Εγκέλαδο, η αλήθεια είναι οτι δε μας αφήνει να τον ξεχνάμε κι όσο και νάχεις μάθει να ζεις μαζί του,πάντα είναι τρομακτικός γιατί αγωνιάς για την εξέλιξή του.
      Τέλος καλό όλα καλά!
      Φιλάκια η ξεναγός σας περιμένει ετοιμοπόλεμη να σας ξεναγήσει εκ του φυσικού!

      Διαγραφή
  19. Υπέροχη η ξενάγηση!!!Ευχαριστούμε!!!Δεν έχω έρθει ποτέ στην όμορφη Ζάκυνθο μα εύχομαι να μου δωθεί η ευκαιρία να το κάνω σύντομα!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Σπυριδούλα, ειλικρινά στο λέω, θάμαι εδώ!

      Διαγραφή
  20. Αγαπαμε Ζακυνθο,με τις μαγευτικες παραλιες, το πολιτισμικο πλουτο, τις μνημες..!
    Αγαπαμε Χαρα,τη καλυτερη πρεσβειρα του νησιου!!
    Ασε που προς στιγμη ...λαχταρησα με το τιτλο,νομισα οτι αναφεροταν στην ιδια και ειπα φετος αλλαζουμε πλευση ..παμε να της κανουμε παρεα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε μικρό λαχταρισμένο
      αν μιλούσα για μένα θα τσιγκουνευόμουν κοσμητικά; Μ ένα "ωραία" κι ένα "μόνη" θα στολιζόμουν;
      Κρίμα όμως που δεν έγινε αιτία να καταπλεύσεις πάραυτα...

      Διαγραφή
  21. Αν πω οτι δεν πέρασα καλά εκει,στο πανεμορφο νησί,θα ειναι ψεμματα,αλλά περάσανε δεκατεσσερα χρόνια απο τοτε,να πάρει η ευχή:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές τα βρε Βασιλη, να και πριν 14 χρόνια θάταν πραγματικά ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ...αλλά ποτέ δεν είναι αργά να μην ξαναθυμηθείς...
      Σ ευχαριστώ που ήσουν εδώ!

      Διαγραφή
    2. Εδω ένα "μην" αλλοίωσε το νόημα.
      Νάρθεις να την ξαναθυμηθείς και ν αποκομίσεις όμορφες αναμνήσεις.

      Διαγραφή
  22. Thanks so much for sharing this wonderful island! I love Greece but i' ve never been in Zante...i hope to visit it sometime!
    Kisses.
    Alessandra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η ζακυνθος ειναι πανεμορφη και την αγαπω γιατι εκει μενεις εσυ Ζαργανομπεκατσα μου!!!!!!!ολεεεεεεεεε γυρισα και θα γκανω σαματααααααα λαλαλααριλαααριλλααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκάνω; τι θα πει γκάνω;
      Δεν μας φτάνει ένα λεξικό για ματάφραση των λέξεων της ....ζαργανομπεκάτσας σου, τώρα θα χρειαστούμε και άλλο για τις δικές σου;

      Διαγραφή
    2. Παναγιωτάκη μου
      καλώς επανέκαμψες!
      Τέτοια τιμή να ξεχνάς τα δυσάρεστα και να αγαπάς λόγω δικής μου διαμονής...δεν τολμώ να το συνειδητοποιήσω!!
      Οσο για σαματά...έχουμε παρέα! τη Βικιπαίδεια (οχι οτι έχει άδικο ,ε;)

      Διαγραφή
    3. Σωσώ
      δικαιολογησε της τον ενθουσιασμό του επαναπατρισμού και του σφοδρού εναγκαλισμού με τη ζαργάνα,αυτό το λάθος μέχρι κι εγω δε της το επέστησα
      πού ξέρεις πόσο σκληρά την επιπλήττω;

      Διαγραφή
    4. Γεια σας!!! Τι ''γκάνετε'';

      Διαγραφή
    5. Είδες 2 βδομάδες απουσίασε κι άλλαξε διάλεκτο! μανιάτικο θα της το κρατήσω!χαχαχαχα

      Διαγραφή
    6. δε με εφταναν τα φωνηεντα,που εκανα λαθος..τωρα θα τσακιζω και τα συμφωνα~!!!!Λυσσαξατε λυσσαρες~!!!!Η βιλλιωτη μη χασει ευκαιρια...παρεμβαινει κι απο την παραλια!!!Σωσωωωω προσεξε τις τσουκνιδες...μεσα ατα χωραφια που ψαχνεις για σημα,εχει φιδιαααα!!!!!
      Χαρουλινι μου ζηλευουν την αγαπη μας!!!Ξερουμε οτι δεν ΓΚΑΝΕΙ η μια χωρις την αλλη χαχαχαχαααααααα
      ΟΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!

      Διαγραφή
    7. Δεν το ξέρω λες; απο το κακό μάτι θα πάμε εμείς!Ο θεός των κατατρεγμένων να βάλει το χέρι του!

      Διαγραφή
    8. Τώρα λύθηκε το μυστήριο της λέξης "γκάνω".
      Κατά τον σφοδρό εναγκαλισμό,το ρύγχος της ζαργάνας τραυμάτισε την γλώσσα της Μισιρλούς και.....

      Διαγραφή
    9. Χαχαχα....χαχαχα...Σωσώ μου σ'αγαπώ!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    10. Εδω βρήκατε ν αγαπηθείτε;αντε πηγέντε παραπέρα οι εορτάζουσες...κόσμο δεν έχετε;καλεσμένους να πάτε να τρατάρετε;

      Διαγραφή
    11. Ήρθα να πάρω γλυκά για τα κεράσματα αλλά έπεσα σ'αυτό...Εδώ που είμαι δεν έχω τη δυνατότητα να φτιάξω γλυκό(γιατί κι εγώ προκομμένη σαν κι εσένα είμαι)και είπα να κλέψω λίγο από το δικό σου...πάω...Και μη με διώχνεις...πληγώνομαι...

      Διαγραφή
    12. Καλά που ήρθες σε αυτή την ανάρτηση για να πάρεις γλυκά για κέρασμα, γιατί στην επόμενη -εγώ μπήκα και βγήκα, μέρα που είναι σήμερα- θα έπαιρνες ....κόλλυβα.

      Διαγραφή
    13. Σωσώ σοροπιαστά τα τρώτε εσείς τα κόλλυβα;Μπα πανάθεμά σε που είσαι και προληπτική!
      Κριμα που χαλάλισα τέτοια άγνωστη συνταγή για χάρη σας...

      Εδώ τι βρήκε να πάρει η άλλη προκομένη τα κρεμμύδια; Μπα σε καλό σας!

      Διαγραφή
    14. Κόλλυβα πήρα;Ωραία θα τα κάνω σετάκι με το κέικ της ΒΠ...χαχα...

      Διαγραφή
    15. Αλλοίμονο μη νοιώθει μόνη!Θεός σχωρέσ' μας...

      Διαγραφή
  24. ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!
    ΕΓΩ ΗΜΑΝΕ ΚΡΗΤΗ-)))
    ΠΟΛΛΆ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλα σουξέ η Κρήτη!
      Είπαμε, πήγε η "ε δεν είναι κι ο Πικάσο" αλλά τέτοιο ρεύμα να παρασύρει;;;; Μπράβοοοο!!!
      Ελπίζω να πέρασες όμορφα.

      Διαγραφή
    2. Χαχα...ατάκα Βικούλας με τρομερή επιτυχία!!! Αφιερωμένο...http://www.youtube.com/watch?v=y8arY6RRlJg

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει κι άλλη τραγουδιστική εκδοχή, αλλά είμαι σοβαρό μπλογκ και δε μπλέκω με δευτεράντζες Εθνικής οδού...διότι ως γνωστόν "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων΄ οι κότες"

      Διαγραφή
    4. Σουξεδιαρα ειναι η άτιμη.. οχι σαν εσάς τα καλά παιδιά.... χι..χι.. θα σφηναρω και παρακατω μην νομίζεις πως τελειωσα...χι..χι..

      Διαγραφή
    5. Μου αρέσει που έχεις σφαιρική μουσική μόρφωση...Τίποτα δεν πρέπει να αποκλείουμε...είπαμε open mind!!!

      Διαγραφή
    6. Αυτό το open άρχισε να με φοβίζει, παραείμαι... συγκράτησέ με λίγο και σύ!

      Διαγραφή
    7. Βασίσου σε μένα...όταν δω να ξεχειλώνεις...θα σε μαζέψω...

      Διαγραφή
    8. Μαρία, δυό πόντους από την μια και δυο από την άλλη.'Οχι παραπάνω.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα.Πολύτιμες οι πληροφορίες για τη Ζάκυνθο.Εγώ την επισκέφθηκα πριν από αρκετά χρόνια αλλά θα ήθελα να την ξαναεπισκεφθώ. Οι φωτογραφίες σου μας ταξίδεψαν αρκετά.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις λοιπόν, χαρά ΜΑΣ να σε υποδεχτούΜΕ ξανά!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  26. Δεν υπάρχει καταλληλότερος ξεναγός από αυτόν που αγαπά τον τόπο του.Εγώ την Ζακυνθο την ξαναγνώρισα μέσα από τα δικά σου μάτια.
    Και ....ωραία είσαι, το ξέρουμε.
    Μόνη δεν είσαι, έστω και από μακριά -και νοερά-σου κάνουμε συντροφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους εκλεκτούς γίνομαι πρέσβειρα καλής ξενάγησης! χαχαχαχα
      Πράγματι πιστεύω οτι πρέπει να εμπιστεύεσαι περισσότερο τους ντόπιους στην εξερεύνηση ενός Τόπου απο τα διαφημιζόμενα μέρη των τουριστικών οδηγών που κάποια είναι και προϊόντα ...ανταμοιβής.
      Σ ευχαριστώ που έστω και σε τόπο διακοπών δεν με αφήνεις μόνη,άλλωστε τόχεις αποδείξει πολλάκις κι όχι μόνο σε μένα.
      Είσαι παρούσα σ όποιον έχει ανάγκη ανθρωπινης παρουσίας και στήριξης, γι αυτό σ αγαπώ!

      Διαγραφή
    2. Συγγνωμη Παναγιωτάκη!
      Αλλά, η αλήθεια να λέγεται και ξέρω οτι είσαι δίκαιη και φιλαλήθης.

      Διαγραφή
    3. Μπραβο ...Παρακέλσο μου πές τα μάτια μου να μην τα λέω εγώ... σιγα να μην έμενε μόνη της και να το ήθελε ακόμα...οι υπόλυπες τι κανουμε δηλαδή;;;

      Διαγραφή
    4. Ααα, παράπονο δεν έχω...να μου πέσουν οι καρδούλες κατακέφαλα!

      Διαγραφή
  27. Χαρουλίτα μου,
    πάω να αυτοπυροβοληθώ...
    δεν ξέρω γιατί,ενώ έχω γυρίσει όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο στη Ζάκυνθο δεν έτυχε ποτέ να έρθω...
    καλά να πάθω....
    θα το διορθώσω με τη πρώτη ευκαιρία και θα σε πάρω τηλέφωνο να βάλεις τον καφέ και να μου μαζέψεις μπουγαρίνια...
    φιλιά πολλά πολλά και καλή εβδομάδα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αυτοπυροβοληθείς και ν αυτομαστιγωθείς (σ αυτό ας βοηθήσει κι ο Λύκος, θα του αρέσει...χαχαχα)!
      Γυρίζεις τον κόσμο σκαφάτη και δεν έχεις έλθει στην κοιτίδα του πολιτισμού;ντροπή Βιβή!
      Μόνο να μη χυθεί το καϊμάκι στο περίμενε...για να δούμε,θα πραγματοποιήσεις την απειλή;
      Φιλάκια υπο αίρεση...

      Διαγραφή
    2. σε 5 γραμμές τα συμπεριέλαβες όλα...

      αυτοκτονία,σεξ,ταξίδια,πολιτισμό,επίπληξη,κους κους,συναισθηματικό ψυχαναγκασμό,αίσθημα και αγωνία...
      τί να πω...
      πείθομαι και προγραμματίζω...

      Διαγραφή
    3. Ιιιιιιιιιιιιιιι ΣΕΞ; που το είδες; Μην ενσπείρεις καινά δαιμόνια, είμαι και θεολόγος!
      Μου φαίνεται ...δεν έχεις ακόμα συνέλθει απο τας διακοπάς...Κι εύχομαι ΠΟΤΕ!

      Διαγραφή
    4. Κι εγω το ειδα!Μη πας να μας μπερδεψεις πονηρη αλεπου (κατα το λυκο,αν και δεν εχω ιδεα ποιος ειναι!).

      Διαγραφή
    5. Ευτυχώς προσέτρεξε κι ο συνήγορος υπεράσπισης Βιβή, τώρα δεν διατρέχεις κίνδυνο ούτε απο το Λύκο!
      Δε φταίω εγω αν έχετε πονηρά μυαλά,εγω δεν είπα τίποτα, είναι και σαρακοστή...κολασμένες!

      Διαγραφή
    6. Αμυαλα κοριτσια ειμαστε...μη μας παρεξηγεις...

      Διαγραφή
    7. Άμυαλα-άμυαλα αλλά το μυαλό στο σεξ τόχετε!
      Πως να μην παρεξηγώ πού παρεξηγούνται οι αγαθές μου προτροπές;όπου νάναι θα παρεξηγηθεί κι ο Λύκος...

      Διαγραφή
    8. Ναι ..ναι ..κολασμένες είναι Χαρά μου....εσύ που είσαι καλή νονά βάλτες σε παρακαλώ σε μια σειρά....χι..χι.. σχώραμε Παναγιά μου τι διαβάζουνε τα ματάκια μου... γιατί δεν μπορώ να πώ τι ακούνε τα αυτιά μου..χι..χι..

      Διαγραφή
    9. Ποιος είναι καλέ αυτός ο Λύκος;;;Αφού ξέρεις θέλω να είμαι ενήμερη...Ναι Ρούλα...βάλε τον ''λύκο'' να φυλάει τα πρόβατα!!!

      Διαγραφή
    10. Για τον λύκο Μαράκι ρωτα το Σπιρτόκουτο... αυτό ξέρει και ξερουμε και εμείς..χι..χι..να σε αφήσω λίγο σε αγωνία ή στο ξεφούρνισανε;;;;

      Διαγραφή
    11. Ρούλα μ αρέσει που είσαι εχέμυθη!!!χαχαχαχα ¨Αλα σουξέ ο Λύκος!

      Διαγραφή
    12. ο Λύκος Μαράκι μου είναι το έτερο ολόκληρό μου...
      το μυαλό του είναι σε δύο πράγματα...το ένα είναι το φαγητό...
      και ευτυχώς που με συνέτρεξες γιατί το Ζακυνθινό το φιόρο μας ποιεί τη πάπια...
      όχι πες...πες...δεν είχε υπονοούμενο...???


      @ Ρούλααααααααα...και συ τέκνο Βρούτε...???...λολ

      Διαγραφή
    13. Αν είχε λέει;;;Εγώ αυτά τα πιάνω στο αέρα Βιβή μου...είμαι σαν τον Λύκο σου...το μυαλό μου είναι πάντα σε δύο πράγματα...χαχαχα...αντί για το φαΐ βάλε τη ζωγραφική...στο άλλο ταμάμ!!!

      Διαγραφή
  28. Χαρά μου είναι το μόνο νησί του Ιονίου που δεν έχω επισκεφθεί ,πολύ όμορφο μέρος τελικά ,δεν ξέρω αν μπορέσω να έρθω ,πάντως πήρα μια πολυ κατατοπιστικη γεύση με ολα οσα είδα σήμερα να είσαι καλά και να χαίρεσαι το νησί σου,καλή εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλη απο εδώ! Θα έλθεις όπως η Βιβή ,ανωτέρω, με τον κηδεμόνα σου!!!Απαράδεκτο,λλά θα υποχωρήσω λόγω δεινών καταστάσεων και δεν θα επιμείνω να συμμορφωθείς, όποτε όμως αποφασίσεις, θα περιμένω...
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  29. Πολύ όμορφη η ανάρτηση!Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και τις πολύ όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Πινελάκι, ελπιζω να βοήθησα ν αποκτήσατε σφαιρική άποψη επι του θέματος...

      Διαγραφή
  30. Τι όμορφη ανάρτηση!!!!υπέροχες φωτογραφίες!!!!!δεν έχω επισκεφθεί το νησί σας κάποια μέρα ίσως το κάνω....κάτι ξαδέρφια μου έκαναν το ταξίδι του μέλιτος εκεί και μου είπαν πέρασαν θαυμάσια!!!!τα φιλιά μου καλή εβδομάδα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις λοιπόν μια συγγενική άποψη πιό ισχυρή απο τη δική μου σωβινιστική ματιά. Θα σας περιμένουμε Δεσποινάκι

      Διαγραφή
  31. Καλημέρα καλή μου Χαρά! Τι ωραία ανάρτηση! Έμαθα πολλά πράγματα για τη Ζάκυνθο τα οποία δεν γνώριζα πριν. Δυστυχώς δεν έχω ταξιδέψει εκεί ακόμα, αλλά θα το ήθελα πολύ γιατί φαίνεται πανέμορφο νησί. Η γιαγιά μου θα έρθει εκεί σε λίγες μέρες για διακοπές! Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ όμορφες! Καλή συνέχεια σου εύχομαι! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι μου
      χαρα μου αν σου έδωσα την ευκαιρία να ταξιδέψεις έστω με το νου,απο τόσο μακρυά.
      Εύχομαι η γιαγιά ν αποκομίσει ευχάριστες εμπειρίες απο τις εδώ διακοπές.
      Και πού είσαι:αν χρειασθεί οτιδήποτε μη διστάσει να με βρεί. Το μέιλ μου το έχεις (αν όχι , στη δεξιά μεριά το βρίσκεις) ενημέρωσέ με και θα βοηθήσω όπου μπορώ.
      Φιλιά Βασιλική μου.

      Διαγραφή
  32. Κύριε ξεναγέ μπορούμε να πάρουμε σειρά; Τουλάχιστον να προλάβουμε την σημερινή εικόνα της Ζακύνθου.Την έκανες πολύ ''λαχταριστό'' προορισμό με την παρουσίασή σου!Θα συμφωνήσω όμως με την κ.Χριστοδούλου...το μεγαλύτερο κίνητρο για την επίσκεψη του νησιού είναι άλλο...για όσους σ'έχουν γνωρίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία μου εσάς σας έχω προσκαλέσει κατ επανάληψη, δεν δικαιούσθε να παραπονιέσθε για κατάληψη σειράς προτεραιότητος...
      Τι να κάνω που έχω γίνει μουσειακό είδος και θέλουν όλες να προλάβουν να με δουν πριν εκλείψω;όπου νάναι θα κόβω εισιτήρια.Δεύτε λάβετε φώς!χαχαχαχα
      Φιλάκια μωρό

      Διαγραφή
  33. Αααααα γειτόνισσα, κι εγώ διαφημίζω την πατρίδα σου με τον τρόπο μου. Εδώ στο Pinterest >>>
    https://pinterest.com/pin/194569646372251778/
    κι εδώ
    https://pinterest.com/pin/194569646372251786/
    κι εδώ
    https://pinterest.com/pin/194569646372251784/

    Γύρω απ' τη Ζάκυνθο έχει το πιό όμορφο γαλάζιο που έχω δει ποτε. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ να τα βλέπεις αυτά Κυρία μου,που ερωτεύθηκες παράφορα την Κρήτη και θες να σε χάσουμε ολότελα απο τα Εφτάνησα!
      Ευχαριστούμε για την διαφήμιση πάντως,λες σ αυτό να οφείλεται η αύξηση των Τσέχων στο νησί;χαχαχαχα
      Φιλάκια πολλάαααααααααααα

      Διαγραφή
    2. Αστην παιδί μου μην μου την τραβας...κατα Ζακυνθο...πάνω που ήρθε Κρητη....;;; κανόνισε να γίνει κανένας νισιώτικος πόλεμος..χι..χι.. καλέ;;; πότε έγιναν 90 και τα σχόλια;;; ααααα δεν παίζω... πολ΄λυ καθηστεριμενο βαφτηστήρι έχεις νονά μου...χι..χι.. καλά να πάθεις ..δεν ήξερες ..δεν ρώταγες;;; παω να παίξω λίγο με τις καρδούλες... και μετα θα σου σχολιάσω.. το θέμα...

      Διαγραφή
    3. Ρουλάκι μου
      την έχω αφήσει ελεύθερη επιλογής, γι αυτό ήρθε κατευθείαν Κρητη, εκεί αγαπάει, τι να κάνω;
      Αντε παίξε τώρα με τις καρδούλες σου!

      Διαγραφή
  34. Χαρά μου σ'ευχαριστούμε για την ξενάγηση!!! Πανέμορφη η Ζάνκυνθος, δεν ήρθα ακόμα, αλλά είναι στα σχέδιά μου!! Για την ιστορία της δεν ήξερα και πολλά,αλλά η ομορφιά της ξακουστή σε όλον τον πλανήτη!!!΄Οπως και οι σπουδαίοι που έβγαλε... όπως και οι σπουδαίοι που είσαστε ακόμη εκεί!!Φιλάκια και καλό 15Αύγουστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανούλα
      εύχομαι να τα σχέδια να πραγματοποιηθούν το συντομώτερο!
      Θα χαρώ πολύ.
      Φιλάκια και βοήθειά μας η Παναγία!

      Διαγραφή
  35. Χαρά είσαι πολύ τυχερή που μένεις σ'ενα τόσο πανέμορφο νησί!!!!Καταπληκτική η ξενάγηση σου!!Δεν την έχω επισκεφτεί ποτέ την Ζάκυνθο αλλά αν μου δοθεί ευκαιρία θα έτρεχα με ''χίλια'':Ο))
    Λατρεύω την ομορφιά των νησιών που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό!!
    Καλή εβδομάδα και εύχομαι οχι άλλα κουνήματα..πολύ με φοβίζουν.. .φαντάζομαι έσας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Demi μου
      πράγματι οταν έχω τις καλές μου παραδέχομαι οτι πρέπει να νοιώθω τυχερή,αλλά οταν με πιάνει το κακό μου και βλέπω τα κακώς κείμενα, νοσταλγώ την Αθηνα και σκέφτομαι την απόσταση που μας χωρίζει και κακιώνω!
      Ευπρόσδεκτη όποτε τ αποφασίσεις...
      Φιλάκια πολλά καλή μου, νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  36. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!!!!ΕΧΩ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΣ. ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΝΑ ΔΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ... ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΧΑΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιργινία μου
      αν και δεν ήταν αυτή η ανάρτηση που ήθελα να δεις (αλλά η προηγούμενη...) διότι απλούστατα αυτή θα την διαπιστώσεις με τα μάτια σου!!!ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩΩΩΩΩΩΩΩ
      Φιλάκια άπειρα

      Διαγραφή
  37. Πολύ ωραίο post. ΜΟυ αρεσε ιδιαιτερ αο χαρτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως φαίνονται οι καλλιτέχνες! Ο χάρτης είναι έργο ενός ζωγράφου που ζει στη Ζάκυνθο και έχει όλα τα μνημεία της Ζακύνθου ανα περιοχή.
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  38. Unas fotos maravillosas, precioso sitio.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπημενη μου νονά ευχωμαι το γραμμα μου να σε ευρει καλά το ίδιο είμαστε και εμείς... σου τα γραφω αυτά για να σου πώ ότι απο το δημοτικό 'εχω να ακουσω τόσο πολλες και εμπεριστατομένες πληροφορείες για το ξακουστό νησί σου το Τζαντε.... γι αυτό την προηγούμενη φορα που μιλησαμε γι αυτό την πέρασα για την Κεφαλονια... τωρα όμως αυτο το τρομερό λαθος δεν θα το ξανακάνω... με αγάπη ..γιατί νυσταζω,, και παω για ύπνο ..η ωρα ειναι 1 και μισή η βαφτιστήρα σου.. φιλακια πολλα στα μαγουλακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιοτσίδι μου αγαπημένο και φιλομαθές
      με τόσες γνώσεις που αποκόμισες,είμαι σίγουρη οτι θα κοιμηθείς(έχεις ήδη κοιμηθεί και ξυπνήσει πολλές φορές απο τότε,χαχαχα) βαρειά, όμως αυτό θα βοηθήσει έτι περαιτέρω την σχεση μας!!!
      Φιλάκια στο μετωπάκι ομοίως (δεν κάνει να φιλάμε τα μικρά παιδιά στο πρόσωπο)

      Διαγραφή
    2. Γιατί νομίζεις οτι δεν κανω και εγώ τόσες μέρες να απαντησω;;;;;χι..χι.. ειμαστε πάτσι λοιπόν.. έγώ βρε δεν έχω και ιντερνετ όποτε το θελωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!αντε σαν βαφτιστήρα σου φιλώ το χερι...χι..χι...

      Διαγραφή
  40. Χαρούλα μουυυυυυ...
    Να'ξερες πόσο προβληματίστηκα για τους τίτλους..Όσπου τα παράτησα και έδωσα ότι πιο απλό!Και έρχεσαι σήμερα με τον δικό σου ,τον καταπληκτικό ,για τις παπαρούνες...και μετάνιωσα που δεν σας τις έδειξα νωρίτερα για να μου δώσετε ιδέες..!Του χρόνου όμως...χε,χε!

    Θυμάμαι που κάθε χρόνο πήγαινες σ'ένα μέρος για δακοπές,μας είχες δείξει φωτογραφίες.Φέτος όχι ε?
    Δεν πείράζει Χαρά μου,σε τέτοια μέρη που ζούμε εμείς είμαστε πολύ τυχεροί!
    Ελπίζω ότι κάποτε θα επισκευτώ την Ζάκυνθο με τις υπέροχες ομορφιές της και την ιστορία της!
    Να είσαι καλά και καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου γλυκειά
      Η εικόνα είναι αυτή που σε ταξιδεύει, κι ο καθένας δίνει τη δική του ονομασία,αυτή που τον κάνει να ονειρεύεται,αν είναι ονειροππαρμένος όπως εγω. Οι φωτό σου απο μόνες τους έχουν οντότητα, τόνομα θα τους πρόσθετε απλά λίγο γκλιτερ, αλλά επειδή τα ψέυτικα δε μ άρεσαν ποτέ,καλλίτερα έτσι, φυσικές!
      οσο για διακοπές, ήταν το χωριό του άντρα μου,στην Εύβοια, φέτος οικογενειακά προβλήματα μ έχουν καθηλώσει εδώ. Μακάρι να μην υπήρχαν κι ας μην πήγαινα πουθενά.Τλπ όπως λέμε και αυτή είναι η αλήθεια είμαστε τυχεροί στους τόπους που ζούμε,απλά η καθημερινότητα τους έχει απομυθοποιήσει και έτσι αναζητούμε άλλους παραδείσους.
      Φιλάκια πολλά και σε περιμένω...

      Διαγραφή
  41. Aν και δεν ειμαι πολυ σιγουρη νομιζω πως κομποστο εφαγα περυσι στις διακοπες μου στην Λευκαδα..και ηταν πεντανοστιμο!!!
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία
      τα Νησιά μας έχουν πολλά κοινά, καθόλου απίθανο λοιπόν στη γιορτή της Αγίας Μαύρας της Λευκάδας να συνέπεσες και νάταν κουμπόστος.
      Φιλιά κορίτσι μου

      Διαγραφή
  42. Βλέπω σιγά σιγά όλο το panel της blogoγειτονιάς να επανακάμπτει, και μάλιστα δριμύτερα!!
    Αφού χόρτασαν τα ματάκια μου όμορφες εικόνες και διάβασαν κατατοπιστικότατα κείμενα, ήλθε και η γνωστή-άγνωστη παρέα να με κάνει να ξεκαρδιστώ , για άλλη μια φορά!!
    Να'σαι καλά, Χαρά μου για αυτό που είσαι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Panel όπως το λες,ήταν ωσεί παρόν όλο τον καιρό, εσύ έκανας μακράς διάρκειας διακοπές!Οσο για την παρέα, αυτή όσο μακρυά κι αν βρίσκεται (διότι βρίσκεται)κάνει αισθητή την παρουσία της,μη κακοκαρδίσει το αναγνωστικό φιλοθεάμον κοινό!...βασικά μη μ αφήσει μόνη και χωρίς πειράγματα!!!
      Χαρά μας αν σε κάναμε να γελάσεις. Νάσαι καλά Φαντομούλη κι εσύ να χαίρεσαι ο,τι αγαπάς!

      Διαγραφή
  43. Κανονικός οδηγός, με τα όλα του η ανάρτησή σου Χαρούλα μου!
    Μου έχεις εξάψει - εδώ και καιρό βέβαια - το ενδιαφέρον και την επιθυμία να σας επισκεφτούμε!
    Αμήν και πότε!
    Πάντως κι εγώ έχω δυο αγαπημένους Ζακυνθινούς: τον Σολωμό...κι εσένα!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!
    (υγ: τρέχω να προλάβω να διαβάσω και τα υπόλοιπα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα ο Σολωμός το ξέρει;;;; δε σ αντέχω πια!
      Περιμένω να δω πότε θα κάμψω τις τελευταίες αντιστάσεις σου...
      Φιλάκια άπειρα

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...