...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γράμμα σ ένα παιδί...

μικρή λεπτομέρεια απο χαρτί και κλωστές

...Εδώ έξω, αντίθετα θα έχεις χίλια αφεντικά. Κι εγώ θα είμαι το πρώτο αφεντικό σου, μια και θα σου επιβάλω, άθελά μου και δίχως καν να το συνειδητοποιώ, εκείνα που για μένα είναι σωστά, αλλά όχι και για σένα.
Να, ας πούμε, αυτά τα όμορφα παπουτσάκια. Εγώ τα βρίσκω ωραία, εσύ όμως;
Θα φωνάξης, θα ουρλιάξης, όταν θα σου τα φορέσω. Θα σου φέρουν απόγνωση, είμαι βέβαιη. Μα εγώ, έτσι κι αλλιώς,θα στα φορέσω, επιμένοντας οτι δίχως αυτά θα κρυολογήσης. Κι εσύ σιγά-σιγά, θα συνηθίσης. Δαμασμένο θα φτάσης στο σημείο να υποφέρης όταν δεν θα τα φοράς. 
Και αυτή θάναι η αρχή μιάς ατέλειωτης αλυσίδας καταναγκασμών. Κι εμένα θα με θεωρής τον πρώτο κρίκο της, μια που δε θα μπορής να ζήσης χωρίς τη βοήθειά μου.
 Εμένα που θα σε θρέφω, εμένα που θα σε ντύνω, εμένα που θα σε πλένω, εμένα που θα σε παίρνω στην αγκαλιά μου. Επειτα θ αρχίσης να περπατάς μόνο σου, να τρως μόνο σου, ν αποφασίζης μόνο σου που θα πας και πότε θα πλυθής. 
Τότε θα ξεπηδήσουν νέοι καταναγκασμοί. Οι συμβουλές μου. Οι διδασκαλίες μου. Οι παραινέσεις μου. 
Ο ίδιος σου ο φόβος μήπως με κάνης να πονέσω, αν πράξης διαφορετικά απο ο,τι σε δίδαξα. 


λεπτομέρεια  δαντέλας στην ένωση των δύο χαρτοπετσετών

Και θα σου φανή ατέλειωτος ο καιρός, ώσπου να σ αφήσω να φύγης, σαν τα πουλιά που τα διώχνουν απο τη φωλιά οι γονείς τους μόλις μάθουν να πετάνε. Μα θα έρθη επιτέλους η στιγμή που θα σ αφήσω να φύγης, να διασχίσης μόνο σου το δρόμο, με κόκκινο φως. Και μάλιστα θα σε σπρώξω. Χωρίς η πράξη μου ν' αυξήση την ελευθερία σου, μια και θα σε δένη μαζί μου η σκλαβιά της τρυφερότητάς μου, η σκλαβιά της μεταμέλειάς σου. Είναι αυτό που ονομάζεται καμιά φορά σκλαβιά της οικογένειας."



Απο το βιβλίο της Οριάνας Φαλλάτσι "Γράμμα σ ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ" με την τότε γραμματική ορθότητα (Εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ) 





...Για ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε πριν λίγο καιρό κι εύχομαι ο δρόμος των καταναγκασμών νάναι όσο το δυνατόν πιο ρόδινος!


Τελευταία υπενθύμιση: Μιά μέρα ακόμα...

baby stuff Pictures, Images and Photos

178 σχόλια :

  1. Καλημέρα Χαρούλα μου! Τι όμορφη ανάρτηση, αν και με έβαλε σε σκέψεις!
    Η κρεμάστρα είναι απίθανη και οι λεπτομέρειές της είναι πολύ γλυκές! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρή μου Πριγκίπισσα,
      καλό να μπαίνουμε σε σκέψεις όταν πρόκειται για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.Ποτέ δε θεωρούμε οτι είμαστε αλάθητοι και πάντα υπάρχει απ το καλό το καλλίτερο.
      Φιλάκια κι απο μένα

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χαρά! αυτό το βιβλίο το διάβασα όταν ήμουν έφηβη....
    Καλή....όμορφη ζωή νάχει η μπεμπούλα!...η κρεμάστρα σου Χαρά έγινε πολύ-πολύ όμορφη!
    Σου εύχομαι μια όμορφη μέρα!
    (η Χρυσούλα είμαι...μπήκα από το μαγαζί...σίγουρα θα με βγάλει ανώνυμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω παρόμοια εποχή το διάβασα και πάντα τόχα κατά νου!Πολύ δυνατό βιβλίο με πολλή συγκινησιακή φόρτιση και ψυχικές εναλλαγές ,όχι τόσο άγνωστες σε κάποιες απο μας.
      Φιλάκια Χρυσούλα, μια γλυκειά Καλημέρα κι απο μένα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Χαρά μου!!! Πολύ συγκινητικά λόγια... εύχομαι για κάθε παιδί αυτή η "σκλαβιά" της οικογένειας να'ναι όσο πιο γλυκιά γίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, Φωτεινή όλα τα παιδιά νάχαν μια τέτοια γλυκειά φυλακή!

      Διαγραφή
  4. Αυτό κάνουμε; Αυτό κάνω;;;;;
    Μια σειρα καταναγκασμούς...ναι, αλλά...για το καλό τους, ετσι δεν είναι;
    Α, κοιτα να δεις δε θα μου κλονήσεις εσυ όσα πιστευω τωρα! Οι μαμάδες είναι σοφες και τα ξέρουν όλα! πάει και τελειωσε!
    Να ζησει η μπεμπούλα και να ανθισει!
    Φιλάκια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ακριβώς έτσι Νικούλα αλλά δεν στο λέω να μη στεναχωρηθείς...χαχα...

      Διαγραφή
    2. Μαράκι περασαμε στην αντίπερα όχθη τώρα, αυτό θα λέμε και θα το πιστεύουμε! Μη γελάς όσα κορο'ι'δεύαμε θα τα κάνουμε κι εμεις!

      Διαγραφή
    3. Νίκη
      αν σκεφτείς οτι δεν υπάρχει εκπαίδευση για να γίνεις σωστός γονιός θα πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη, να έρχεσαι πάντα στη θέση τους και να σκέφτεσαι τι θάθελες εσύ. Θυμήσου τι σ ενοχλούσε στη συμπεριφορά της δικής σου μητέρας...
      Ετσι , πάντα κατά την άποψή μου, θα κάνεις τα λιγότερα δυνατόν, λάθη.
      Εγω ακόμα και τώρα το ψάχνω...
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή

  5. Πολύ - πολύ όμορφο δώρο, Χαρούλα μου.
    Μια αγκαλιά και ένα γλυκό φιλί
    στα παιδικά της μάγουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι
      Πιστεύω να το πήρε και να το πάρει απ όλους μας σήμερα!

      Διαγραφή
    2. Σοφία,να σκεφτεί κανείς ότι πριν από 4 μήνες δεν γνώριζε η μία την ύπαρξη της άλλης.... και τώρα κρατώ στα χέρια μου την ΑΓΑΠΗ της Χαράς πνιγμένη από συναισθήματα.....Το ροζ δωράκι φορτωμένο με απειρες ευχές κρεμάτηκε στο καινούργιο δωματιάκι της μικρής μας Αλκηστης...

      Διαγραφή
  6. Οριάνας Φαλλάτσι, πόσα χρόνια πίσω με γυρίζεις... δεν άφηνα γραφτό της να μου ξεφύγει.
    Έγραψε κάποτε κάτι ωραίο, που το κράτησα κι αν θυμάμαι καλά ήταν κάπως έτσι: "Όταν η Εύα έφαγε το μήλο, γεννήθηκε μια υπέροχη αρετή: Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ

    Μια γλυκιά όμορφη και... τρυφερή καλημέρα σαν το γραφτό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποδέχομαι αυτή την ξεχωριστή ΚΑΛΗΜΕΡΑ και να σου καταθέσω οτι κι εγω ήμουν φανατική αναγνώστρια και κάτοχος των βιβλίων της!Αντικομφορμίστρια,αν και κάπου στο τέλος μου τα χάλασε λίίίγο...
      Και τη δική μου ξεχωριστή καλημέρα Στράτο!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Χαρά ,τέλεια κρεμαστρούλα πανέμορφη σαν κουφέτο, αλλα το γράμμα πόσες αλήθειες που ποτέ δεν είχα σκεφτεί όντως έτσι ξεκινά η ζωή μας και πάει έτσι μέχρι να φύγουμε πιά απο εδώ.Από παιδιά μας μαθαίνουν πάντα αναγκαζοντας μας κάτι, αλλά και μείς το στνεχίζουμε ,γιατί ίσως έτσι πρέπει,φιλιά πολλά και να είναι γερο και καλότυχο το κοριτσάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νeli
      αν κάποιος πει τ αντίθετο φοβάμαι οτι δε θέλει να παραδεχθεί την αλήθεια. Κουβαλάμε πολλά χρόνια καταπίεσης που εκφράζεται σ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην διοχετεύεται στα παιδιά. Τα παιδιά είναι μεν η συνέχειά μας,αλλά άλλες προσωπικότητες απο εμάς.Ολα έχουν ένα όριο. Η δική μας εξουσία (όσο και καλοπροαίρετη νάναι) σταματά εκεί που αρχίζουν τα δικά τους δικαιώματα
      Οι ευχές σου ευχές μου για το κοριτσάκι-αποδέκτη!
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Νέλη το καλότυχο κοριτσάκι δια στόματος της γιαγιά του σου στέλνει ένα γλυκό φυλάκι και σου λέει ότι: θα γίνει χαρούμενο όταν καταλάβει τι σημαίνει ροζ χειροποίητη κρεμαστρούλα πασπαλισμένη με άφθονη αγάπη!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Χαρά.Πανέμορφη η κρεμαστρούλα και καλότυχο το κοριτσάκι που θα την χαρεί. Σχετικά με τα γραφόμενα της Φαλάτσι δεν θα συμφωνήσω διότι με τη λογική αυτή η σκλαβιά υπάρχει παντού γύρω μας και είναι η σκλαβιά της φιλίας,η σκλαβιά της εργασίας, της γειτονιάς,του ίδιου μας του εαυτού.Αυτή είναι όμως και η ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης, γιατί έχει την ανάγκη αυτής της σκλαβιάς για να επιβιώσει.Καλημέρα.Σ΄αφήνω γιατί αν πιάσω τις φιλοσοφίες πρωί πρωί θα βαρύνει η ατμόσφαιρα.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο ν ανταλλάσσουμε και τέτοιες απόψεις daphnofila, δεν είναι απαραίτητο πάντα να συμφωνούμε.Κι απο τις διαφωνίες προκαλείται σύγκλιση.
      Οσο για τις "σκλαβιές" που βιώνουμε σε καθημερινή βάση, δε θα διαφωνήσω, όμως υπάρχουν και φωνές & προσωπικότητες που πνίγονται στην σκλαβιά. Ας μην ευνουχίσουμε τα παιδιά μας.Ναι θα τους δώσουμε τις βάσεις, τα εφόδια, για παραπέρα,αλλά εμείς θάμαστε δίπλα κι ακόμα καλλίτερα, ένα βήμα παραπίσω...αυτά είναι ΜΠΡΟΣΤΑ!
      Φιλιά κι απο μένα

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία ανάρτηση και πολύ συγκινητικό το απόσπασμα!Καλότυχη να είναι η μπέμπα και τυχερή σε αυτό το δύσκολο κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πινελάκι
      Στα παιδιά στηρίζουμε τις ελπίδες μας γιατί πολύ απλά αυτά είναι το μέλλον!

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω η ΑΛΚΗΣΤΗ μας να είναι καλότυχη και να ξεπερνά τις δυσκολίες με ευκολία....Και σε ευχαριστεί για τις ευχές σου!!

      Διαγραφή
  10. Μόνο εσύ μπορείς να τα κάνεις αυτά ! Να βρίσκεις τρόπο να θίγεις ένα ζήτημα που έχει καθίσει στρατιές ανθρώπων στον καναπέ του ψυχαναλυτή και παρόλαυτά να αφήνεις γλυκές ακτίδες αισιοδοξίας ότι όλα θα πανε καλά !!! Παρά τα μπερδεμένα κουβάρια που κουβαλάμε πολλές φορές στη θέση του μυαλού μας και παρά τους ομηρικούς καβγάδες με αυτούς που αγαπάμε πιότερο στον κόσμο ! Αχ, Χαρούλα μου, τί μου κάνεις πρωί πρωί ...
    Καλότυχο το νέο πλασματάκι, να περπατά σε δρόμο στρωμμένο με ροδοπέταλα ! Οι όμορφες ευχές ποτέ δεν έβλαψαν κανένα ...
    Η κρεμαστρούλα είναι Πανέμορφη ! Θα σου στείλω πρόσκληση για τη δική μου βάπτιση :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι μόνο αχαμπούχα Φωτεινούλα και σήμερα ήταν ιδανική αυτή η ανάρτηση!Ξέρω οτι ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις,αλλά διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές γνώμες,φυσικό είναι.
      Οφείλουμε να παραδεχθούμε οτι λέει αλήθειες. Η συνέχεια του βιβλίου ακόμα πιο σκληρή,επέλεξα όμως αυτό το απόσπασμα γιατί με εξέφραζε απόλυτα. Οχι οτι δεν κάνουμε λάθη συνεχώς ως γονείς,αλλά θα πρέπει για το καλό των παιδιών μας να προσπαθούμε ψάχνοντας να κάνουμε τα λιγότερα δυνατόν. Ξέρεις πόσες φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να συμπεριφέρεται όπως η μητέρα μου; και δε μ αρέσει καθόλου αυτό.
      Αλλά το παλεύω και πάντα όσο σώας τα φρενας θα το παλεύω.Τίποτα δεν είναι δεδομένο και πρέπει ν αποδεχόμαστε οτι δεν είμαστε ούτε Θεοί ούτε παντογνώστες στο ονομα της αγάπης μας για τα παιδιά μας. ΑΥτά και σταματώ γιατί ούτε η τέλεια μάνα είμαι,απλά προσπαθώ...
      Αναμένω...και θα τη φέρω αυτοπροσώπως (εαν με καλέσετε φυσικά)

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα το βιβλίο της Φαλάτσι, αλλά και πολύ ρεαλιστικό, αφού η Φαλάτσι δεν έπαυε να είναι και δημοσιογράφος. Το είχα διαβάσει πριν χρόνια.
      Τρέμω στην ιδέα ότι το παιδί που θα αποκτήσω (όταν και εάν, γιατί όλα παίζουν) μπορεί να μην έχει τη μητέρα που θα μπορέσει να του διδάξει την ευτυχία. Γιατί νομίζω πως αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα, να μάθουν τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα, ώστε να κάνουν και τους γύρω τους ευτυχείς. Να τα βράσω και τις περγαμηνές και τις οφίτσια. Θα τα βράσω, όμως, όταν θα έρθει η ώρα ;;; Άγχος ...
      Φτάνει τώρα με την εξομολόγηση, γιατί δεν είναι της παρούσης ...
      Και βέβαια δεν είσαι όλο αχαμπούχα !!! Αυτό διαβάζεται, ακούγεται και αναδύεται από μακριά, ακόμα κι όταν κάνεις χιούμορ ... ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

      Διαγραφή
    3. Διευκρίνιση για τη βάπτιση : εννοούσα ότι ξαναβαπτίζομαι, προκειμένου να πάρω βαφτιστικό δωράκι !!! Αλλά έτσι που το είπα, καλά κατάλαβες εσύ ! Άν κάνω και από τον άλλο γάμο (ξέρεις, με παπά και με κουμπάρο) πάλι καλεσμένη θα είσαι ! Άνοιξες δουλειές, Χαρουλίτα !!! χαχα

      Διαγραφή
    4. Να μας ειδοποιήσεις εγκαίρως να ραφτούμε!!! Γιατί εμείς σ'αυτά πάμε όλες μαζί...Α δεν το ήξερες;Τώρα είναι αργά για να μας ξεκαλέσεις...χαχαχα...Δική μου συμβουλή...προχώρα κατευθείαν στη βάφτιση...γλιτώνεις το διπλό κάλεσμα...

      Διαγραφή
    5. Ραντεβού στα βαφτίσια μου, λοιπόν !!! Όλες μαζί !!!Πάντως, καλό θα ήταν να κλείναμε κανα ραντεβουδάκι και νωρίτερα, διότι τα βαφτίσια αργούν ακόμα !!!

      Διαγραφή
    6. Το καλότυχο μωράκι τώρα εχει στην κατοχή του το ροζ δωράκι και παίζει με την χαρά και τις ευχές που είναι απλωμένες πάνω από την κούνια του!!!!!

      Διαγραφή
    7. ΦΑΝΟΎΛΑ ΜΟΥ
      θες να σε βαφτίσουμε καλό μου; Ουδεμία αντίρρηση! Αλλά και χωρίς μυστήρια,επειδή είμαι μυστήριο τραίνο το δωράκι τόχεις στο τσεπάκι σου...

      Διαγραφή
    8. Ούιιιιιιι !!!!! Και Φανούλα και δωράκι ;;; Ούιιι Ούιιιιι !!!!

      Διαγραφή
  11. Το πλησιάζω το τελευταίο στάδιο....Προσπαθώ να οπλιστώ με δύναμη για να "ελευθερώσω" το πρώτο που "πουλάκι"...
    Πολύ όμορφο και χρήσιμο το δώρο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μπορείς να φαντασθείς πόσο περήφανη θα νοιώσεις οταν το δεις να φτερουγίζει ψηλά με τις δικές του δυνάμεις,με το δικό σου χνούδι στα φτεράκια του!!!

      Διαγραφή
  12. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!!
    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαρά μου τι καταπληκτική επιλογή;
    Ενα βιβλίο "Βίβλος" για το γονιό!
    Δεν θυμάμαι αν η Φαλάτσι είχε δικά της παιδιά...
    Οχι πως έχει σημασία...
    Η αγάπη που μεταβάλλεται σε αράχνη.. πόσο κακό επιφέρει;

    Για τις κατασκευές σου δεν πιστεύω να θέλεις άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν είχε, Αντιγονάκι, δεν απέκτησε ποτέ κι αυτό το βιβλίο άφησε να εννοηθεί οτι ήταν "αυτοβιογραφικό" στη σχέση της με τον Παναγούλη. Αυτό όμως δεν της στέρησε τη ματιά να δει τα πράγματα ξεκάθαρα.Είναι συγκλονιστικό βιβλίο!
      Είναι ολέθριος ο ιστός της αράχνης και για την ίδια και για τα "εντομα" που θα πιαστούν σ αυτόν.
      Καλλίτερα να δούμε την αγκαλιά μας σαν χελιδονοφωλιά...


      ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟΨΗ...ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΠΑΝΤΑ,αλλά χαλάλι σου! Ησουν τόσο καίρια στα υπόλοιπα!
      ΦΙΛΙΑ ΑΠΕΙΡΑ

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα αγαπημένη !! Πολύ μου άρεσε αυτό το απόσπασμα, γεμάτο αλήθεια και πολύ αγάπη !!! Όσο για την κρεμάστρα που μεταμόρφωσες, είναι ονειρική....πανέμορφη !!!!!!!
    Τι υπέροχο δώρο....θα ξετρελάθηκε η φίλη σου !!!!!

    υ.γ: Άσε Χαρά....θάλασσα τα έκανα και έχασα το πρώτο μάθημα...βλέπεις, τις κάνω ακόμα τις αταξίες μου και τώρα δέν έχω και τη μαμά να με συνετίσει πιά...χάχά...Θα με μαλώσει η δασκάλα όμως και θα έχει δίκιο...όλο πίσω μένω! Μακάρι να μπορούσαμε να διακτινιστούμε και να ερχόσουν εσύ στα μαθήματα (και όχι μόνο) κι εγώ βόλτες μαζί σου στη Ζάκυνθο...όνειρο θα ήταν...μόνο που μετά δέν θα θέλαμε να γυρίσουμε...χάχάχά !!!!
    Μιά όμορφη μέρα να έχεις....αγκαλίτσες και φιλάκια πολλάαααα.....!!!! :ο)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η Μυρσίνη όση ώρα κάναμε μάθημα,γύριζε γύρω γύρω το τετράγωνο να μας βρει....χχχχχχαααααα....Μυρσινάκι μου εγώ ποτέ δεν θα σε μαλώσω, αν θέλει ας το κάνει η μαμά (είναι και μέσα στο κλίμα της ανάρτησης)...

      Διαγραφή
    2. Μυρσινάκι μου εσύ μπορεί να ξεστρατίζεις αλλά τον βρίσκεις το δρομο, δε σε φοβάμαι!
      Η πρόταση-ευχή σου μακάρι να πραγματοποιόταν...όνειρο θάταν!

      Οσο για την αποδοχή της μικρής κρεμάστρας,τι λες εσύ θα της άρεσε;;;;
      Φιλάκια μικρό μου ξωτικό (οσονούπω και το κουτάκι...)

      Διαγραφή
    3. Αυτή η κρεμάστρα που ταξίδεψε 7 θάλασσες και 2 Εγνατίες !!!με ΑΓΑΠΗ με ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ και φιλάκια βρίσκεται στο δωματιάκι της ΑΛΚΗΣΤΗΣ ...και χάρισε χαρά σε όλους μας ΧΑΡΑ ευχαριστούμε!!!!!

      Διαγραφή
    4. Καλη αρχή στα μαθήματα ..Μιρσυνακι μου η Δασκαλα ..ειναι καλή δεν μαλωνει..αλλα να μην το παρουμε και δεδομενο;; χι..χι..για βαφτιση κατι ακουσα.. που θα γινει καλέ;;; να ερθω;;; τι να σας κανω που ειμαι μακρυα σάντολά μου..... για τα υπολυπα ξερεις πάάάωωω...ευτυχως αυτή την φορα εφτασα τουλαχιστον στα 86 κοστα σχόλια..κατι ειναι και αυτό...χι..χι..

      Διαγραφή
  15. Είδα παιδικό βλέπεις και οι αντιστάσεις μου μικρές!!!
    Κουκλίστικη η κρεμαστρούλα !!!Φτιαγμένη με πολύ γούστο και μεράκι!!!Καλότυχο το μικρούλι και τυχερή η μανούλα του που σ' έχει φίλη!
    Θάθελα να σχολιάσω τα όσα αναφέρει η Ο.φαλάτσι,γιατί είναι ένα ερώτημα που μάλλον ποτέ δεν θα μου απαντηθεί!!!! αλλά ελλείψει χρόνου ....Το παμπεράκι γέμισε και με περιμένει....
    Το μόνο που θα πω είναι ότι αξίζει να αφουγκραστούμε και μερικές παιδικές ψυχούλες που ουδέποτε αισθάνθηκαν αυτούς τους "πειθαναγκασμούς" !!!Καλέ τσιρίζει!Φεύγω...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσάνθη
      πήγαινε στο παιδί,ξαλάφρωσέ το κι όσο για απόψεις υπάρχει βήμα ελεύθερο!
      Πάντα θα υπάρχουν ερωτηματικά, πάντα θα υπάρχει και η αντίθετη άποψη, πάντα κάποια θα μένουν αναπάντητα κι άλλα θάχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Μέχρι τέλους ως γονείς θα μαθαίνουμε...
      Φιλάκια να δώσεις στο πωπουδάκι του άντρακλα!

      Διαγραφή
    2. Χρυσάνθη από χθές ειμαι πνιγμένη από συναισθήματα!!!!Η όμορφη ροζουλί κρεμάστρα ταξίδεψε από Ζάκυνθο φορτωμένη με ευχές για την Αλκηστη!!!! εσύ πως θα ήσουνα στην θέση μου ;;;

      Διαγραφή
    3. Τι να προσθέσω εγω η πτωχή οταν ξεχειλίζει ο ενθουσιασμός!!!

      Διαγραφή
  16. Θέμα για μεγάλη συζήτηση. Με πολλές αλήθειες και άλλες τόσες ενστάσεις που προφανώς και η ίδια έχει για όσα γράφει. Ας κρατήσουμε το πιο ουσιαστικό που είναι να μη ''πνίγει'' η αγάπη μας όσους αγαπάμε...Η κρεμαστρούλα είναι ζηλευτή Χαρά μου...σε αγορίστικη έχετε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θάθελα να ακούσω τις ενστάσεις,γιατί οι αλήθειες είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
      Θέλω να πιστεύω οτι, όσο καταπιεστική μπορεί νάμαι στις υπόλοιπες σχέσεις μου, σ αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη προσπαθώ να την αφήνω ν ανθίζει κι ας έχω προσωπικό κόστος.Είναι όφελος για τα παιδιά


      Οσο για αγορίστικη,αν σας άρεσε κάτι θα κάνουμε...

      Διαγραφή
    2. OΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ Εγινε μία και μοναδική για την μοναδική Αλκηστη με αγάπη και με μία ευχή να μεγαλώνει μακρυά από τον καταναγκασμό της ζωής !!!!!

      Διαγραφή
    3. Οι ενστάσεις Χαρά μου δεν είναι άλλες από αυτές που θίγονται στα σχόλια...που σταματά η φροντίδα και που ξεκινά η καταπίεση; Πάντως θα επιβεβαιώσω αυτό που λες... το έχω καταλάβει πως το κάνεις...Όσο για την κρεμάστρα...και να΄θελα, μου 'κοψε τη φόρα η Έφη!!!Τριπλό ΟΧΙ...που να τολμήσω η καψερή...χαχαχα...

      Διαγραφή
    4. Βρέ Μαρία χάθηκε ένα αυτοκινητάκι, ένα αλογάκι ξύλινο,εναν χαρταετό ξύλινο!!!Δίνω ιδέες Χαρά!!!!Την ιδέα κρεμάστρα ζήλεψες!!!ΟΧΙ ΟΧΙ....

      Διαγραφή
    5. Όχι κορίτσι μου...το'παμε το ξεκαθαρίσαμε!!!Δεν θα βρούμε πράγματα;Στην ανάγκη βολευόμαστε και μ'ένα ρολόι! Κρεμάστρα, που να κρεμαστώ δεν παίρνω...χαχαχα!!!

      Διαγραφή
    6. αστο το ρολοι κατωωω !!!!!...ειναι δικο μου!!!!χαχαχααααααα

      Διαγραφή
    7. Χαρά τίποτα δεν μου άφησαν!!! Κανόνισε να διευρύνεις την γκάμα σου γιατί θα μείνω μπουκάλα!!!

      Διαγραφή
    8. θα σε ντεκουπαρει η σωσω!!!!χαχαχα

      Διαγραφή
    9. Ότι θέλετε!!!!
      βάλω σε πέτρα , σε κουτί ή καλύτερα σε μπουκάλι(μέσα σαν το τζίνι).χα χα χα

      Διαγραφή
    10. Βρε, τι σκοτώνεστε;
      Αφού η δημιουργός δεν φτιάχνει ούτως ή άλλως δύο φορές το ίδιο πράγμα.Ενα καρπούζι ανέλαβα και μου βγήκε απο τη μύτη,πόσο μάλλον οταν μιλάμε για κρεμάστρα!

      Διαγραφή
  17. Να σας ζήσει το όμορφο μωρούλι, που μόλις μας αντίκρισε!

    Εξαιρετικά προσεγμένη η ροζ κρεμαστρούλα της μικρής, δουλεμένη με πολλή αγάπη στην κάθε της λεπτομέρειά!

    Μαθητευόμενοι, Χαρά μου. Όλοι μαθητευόμενοι γονείς είμαστε, με πολλά λάθη, παραλήψεις, καταναγκασμούς...

    Σε φιλώ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζ.
      συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με την τελευταία σου παράγραφο, δεν χρειάζεται να προσθέσω τι.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Το όμορφο ροδαλό βρεφάκι στέλνει πολλά-πολλά φιλάκια και πολλά ευχαριστώ για την αγάπη σας...

      Διαγραφή
  18. Απο που να το πιασεις και που να το τελειωσεις αυτο το θεμα!!!...Ευχομαι μονο να θυμαμαι(και το προσπαθω) καθε μερα που περναει...οτι φεραμε παιδια στον κοσμο για να μπορουν μια μερα "να πεταξουν" σαν πουλια και οχι σαν χαρταετοι!Ευχομαι να θελω τα
    "θελω " τους και οχι τα δικα μου.Ευχομαι η αγαπη μου να γινει δυναμη τους και οχι το κλουβι τους...Ευχομαι να θυμαμαι παντα...πως ημουνα και εγω παιδι!ευχομαι....

    Δυνατη αναρτηση!Ενα βιβλιο που πρεπει να ξαναδιαβασω!!!
    και μια κρεμαστρουλα που μπηκε σε δευτερη μοιρα ...αλλα μου ειναι τοσο ομορφα φτιαγμενη!!!!!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ, είναι ένα τεράστιο θεμα,με πολλές παραμέτρους,
      ρήσεις κι αντιρρήσεις, ΑΛΛΑ αν βάλουμε τα δικά μας "θέλω" σε δεύτερη μοίρα κι αποδεχθούμε τα δικά τους, ακόμα κι οταν δε συμφωνούμε υπάρχει περίπτωση νάμαστε στοιχειωδώς σωστοί και ν αποκτήσουμε πουλιά κι όχι χαρταετούς .

      Χαίρομαι που σ άρεσε η κρεμαστρούλα.

      Διαγραφή
    2. Χαρά μου εγω εχω αντιρρήσεις Η Φαλάτσι δεν το έζησε, δεν το μεγάλωσε, δεν ειδε τους κινδύνους, δεν παιδεύτηκε,στο μεγάλωμα των παιδιών πρέπει να υπάρχουν όρια... και ηθικοί φραγμοί...πιστεύω πως μόνον με εποικοδομητικό διάλογο ακόμη και σε μικρούλια θα πετύχουμε κάτι.... οι γονείς θα πρέπει να βάλουμε τα θέλω μας στη άκρη η να τα παντρέψουμε με τα θέλω τους................Αλλά και η ροζ κρεμαστρούλα η μικρή ροζ πρωταγωνίστρια πρέπει να σου κλέψει την καρδιά Μισιρλού μου...Πρέπει ναι πρέπει!!!!και όχι η Οριάννα....

      Διαγραφή
    3. Την ροζ κρεμαστρουλα..την ειχα δει οταν την εφτιαχνε!!γι αυτο δεν ειδες τον ενθουσιασμο μου Εφη!!!!ειναι η πιο ομορφη κρεμαστρα του κοσμουυυυυ!!!!!(χαχαχα μπας και εξιλεωθω)

      Διαγραφή
    4. Τώρα είναι αργάάάάάάάάά!!!!

      Διαγραφή
    5. Εφη δίνω απάντηση στη Φιλία επ αυτού.

      Διαγραφή
    6. Επιβεβαιώνω τη Μισιρλού:ΜΑΖΙ ΤΗ ΦΤΙΑΞΑΜΕ κι ήξερα απο πρώτο χέρι τον ενθουσιασμό της!ΑΘώος ο κατηγορούμενος
      ,χαχαχα

      Διαγραφή
  19. καλησπέρα Χαρά!! είναι παραμυθένια η κρεμάστρα και πολύ προσεγμένη!!!μπράβο σου!!! να σας ζήσει και το μπεμπέ!!
    το κείμενο που συνοδευει την ανάρτηση είναι θαυμάσιο, δεν είχα την τύχη να διαβάσω το βιβλίο αν και γνωρίζω ότι πραγματευεται λεπτά ζητήματα!!
    πανέμορφο το δώρο σου!!εξαιρετικό!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπεμπέ σ ευχαριστεί αν και δεν είναι δικό μου,αλλά το νοιώθω λίγο κι έτσι.
      Το βιβλίο έκανε πάταγο στα χρόνια που κυκλοφόρησε και έγινε αιτία αφορισμού της συγγραφέως απο την Καθολική εκκλησία

      Διαγραφή
  20. Ξαδέλφη ,τήν έκανες μέ πολύ αγάπη τήν ροζουλί κρεμαστρούλα!Κάθομαι καί τήν χαζεύω!Πολύ προσεγμένη δουλεία,ωραίο μοτίβο,σκέτη γλύκα Χαρούλα μου!Τό βιβλίο της Φαλάτσι,τό είχα διαβάση,καί θυμάμαι οτι απέβαλε τό παιδί τού Παναγούλη!Για αυτό καί τό γράμμα, σέ ένα παιδί πού δέν γεννήθηκε ποτέ!Νά σάς ζήση η μικρούλα!Πολλά φιλάκια καί όλα καλά σού εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Η Χαρά από χθές με αποτέλειωσε, 24 ώρες και δεν συνήλθα!!Η χειρονομία αγάπης και εκτίμησης πλανάται σ΄όλο το σπίτι.Η υπέροχη ,άψογη και αγαπησιάρικη κρεμαστρούλα κρεμάστηκε στο δωμάτιο της μικρής και το γέμισε ΕΥΧΕΣ και ευχές !!!!!

      Διαγραφή
    2. Ξαδελφούλα
      εγω έχω αναλάβει τα της Φαλλάτσι,μια που η ευτυχής γιαγιά ευχαριστεί για τη μικρή δημιουργία!χαχαχα
      Ετσι είναι όπως τα λες.Δεν παντρεύτηκαν ποτέ,δεν γέννησε ποτέ.Περισσότερα στην απάντηση της Φιλίας
      Φιλάκια πολλά σ εσένα

      Διαγραφή
  21. Χαρά,πολύ γλυκό και όμορφο το δωράκι σου!

    Το απόσπασμα λέει αλήθειες,έτσι μεγαλώνουμε τα παιδιά μας,το ίδιο-μάλλον πιο σφιχτοδεμένοι-μεγαλώσαμε εμείς.Τα νέα παιδιά δίνουν χώρο στα θέλω των παιδιών.
    Βλέπω την κόρη μου,μόνο που της το χαλάω λίγο.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή ακριβώς μεγαλώσαμε πιο σφιχτοδεμένα εμείς κι επειδή οι εποχές είναι πονηρές οφείλουμε να είμαστε λίγο αναθεωρητές των παλιών "καλών" μεθόδων...
      Δοκιμασμένες συνταγές δεν υπάρχουν οταν μιλάμε για διαπαιδαγώγηση νεαρών ψυχών.
      Φιλάκιαααα

      Διαγραφή
  22. Χαρούλα μου, η Φαλάτσι δεν έκανε ποτέ παιδί και έγραψε στο αγέννητο παιδί όλα οσα νόμιζε σωστά. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω αλλά τα παιδιά για να μεγαλώσουν χρειάζονται τη ζεστή φωλιά της οικογένειας αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της. Και προστασία σημαίνει και περιορισμοί και κανόνες. Μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνουμε ελεύθερους ανθρώπους που θα ζήσουν με άλλους ελευθερους ανθρώπους και όλοι μας οπως και τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουμε ως που φτάνει η ελευθερία μας.
    Οι παλαιότεροι με το ένστικτο μεγάλωσαν εξαιρετικούς ανθρώπους τώρα βοηθάνε και τα βιβλία και οι ελπίδες για καλύτερες γενιές μεγαλώνουν.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία ταυτίζομαι α π ό λ υ τ α μαζί σου!!!

      Διαγραφή
    2. Μαράκι δε θα τους στερήσουμε ούτε τη φωλιά που φυσικά δικαιούνται, ούτε την αγάπη,αν η φροντίδα μας γίνει λιγότερο ασφυκτική και καταπιεστική.Δεν φτάνουμε στο άλλο άκρο με μία ελεγχόμενη ελαστικότητα. Το μητρικό ένστικτο είναι αλάθητο,απλά μη πάει στην υπερβολή. Καθημερινά ζω παραδείγματα ασφυκτικής πίεσης και εξάρτησης κι αυτό τελικά είναι εις βάρος και του παιδιού και του γονιού. Ούτε εγω το παίζω υπεράνω, αλίμονο,απλά ...ΠΡΟΣΠΑΘΩ με συνεχείς αναρωτήσεις,οπισθοχωρήσεις,αμφιβολίες,ανα στολές, τύψεις και πάει λέγοντας.
      Σίγουρη δε θάμαι ποτέ αν έπραξα το καλλίτερο
      Φιλάκιααα

      Διαγραφή
  23. Η μητέρα μου μου έλεγε, όταν και όποτε είχα προβλήματα, "να μην ανησυχώ γιατι οι φτερούγες τόσο οι δικές της όσο και του πατέρα μου, θα με σκέπαζαν πάντα με αγάπη και θα με προστάτευαν ". Πάντα όμως υπήρχαν οι "σπιτικοί" όροι και κανονισμοί! Το απόσπασμα από το σύγγραμμα της Φαλάτσι, νομίζω ότι λεει αλήθειες. Αλλά μην ξεχνάμε πως ακόμη και οι καιροί αλλάζουν, οι νέοι θέλουν να έχουν περισσότερο χώρο ! Εναπόκειται σε μας, τους γονείς, να ορίσουμε τα όρια, δίνοντας αγάπη ,στοργή αλλά και εμπιστοσύνη.
    Αραγε δίνουμε τη σωστή συνταγή με τις σωστές αναλογίες??
    Πως καταφέρνεις να μας κρατάς πάντα σε εγρήγορση, είτε με μιαν ανάρτηση "τι ψυχή θα παραδώσεις, μωρή" και λοιπές ιδίου ύφους , είτε με μιαν ανάρτηση σαν τη σημερινή!
    Κυρία μου, υποκλίνομαι!!!
    Α, έχουμε και την κρεμαστρούλα: χμ, νόστιμη είναι!!!! Αστειεύομαι, είναι όπως πρέπει να είναι!!
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θέλω να το φωνάξω!!!Αυτή η ευγενική πανέξυπνη και καλοσυνάτη κ.Χαρά μου έκανε την τιμή να μας χαρίσει αυτήν την ροζ χαρά με όλη της την αγάπη!!!Για μένα μετρά
      η χειρονομία της ψυχής της και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να χαρίζεις αγάπη....

      Διαγραφή
    2. Πέπη μου χαίρομαι αν αυτή η ανάρτηση έγινε αιτία να ξεδιπλώσουμε και κάποιες σκέψεις πιο βαθειές,και ίσως αμφιλεγόμενες. Είναι όμως βαθειά ανθρώπινο το βιβλίο και σε βάζει θέλοντας και μη σε προβληματισμό. Το αν πετύχαμε εμείς σαν γονείς , το μέλλον θα δείξει, ούτε κατακρίνουμε τους δικούς μας γονείς για τη δική τους γονεϊκή "πολιτική" Κι αυτοί αυτό θεώρησαν σωστό,απο βίωμα,απο ένστικτο κι αυτό έκαναν.
      Απλά οι εποχές έχουν αλλάξει.
      Νάσαι καλά που συνέβαλες κι εδώ

      Διαγραφή
  24. Ούτε που θυμάμαι πόσες φορές είχα διαβάσει το συγκεκριμμένο βιβλίο της Φαλάτσι, στα νιάτα μου θεωρούσα ότι είναι ότι πιο συγκλονιστικό είχα διαβάσει.
    Αυτό και η Ασκητική του Καζαντζάκη.
    Η κρεμαστρούλα πανέμορφη!
    Φιλιά Χαρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα
      χαίρομαι που συνηγορείς υπερ του συγκλονιστικού του αναγνώσματος.Πράγματι έτσι είναι,ακόμα και τώρα να το διαβάσεις μου μεταφέρει όλη τη φόρτιση της συγγραφέως
      Φιλιά πολλά και χαίρομαι που σ άρεσε και το μικρό μου έργο

      Διαγραφή
  25. Χχαρούλα μου πόσο όμορφο μπορώ να είναι το δώρο καρδιάς σε ένα καινούριο μωρό ,σε ευχαριστούμεπου το μοιράστηκες μαζί μας ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλίζα, εγώ μπορώ να σου το πω από πρώτο χέρι!!!Είναι δώρο αγάπης που κάνει τους γύρω ευτυχισμένους ,χαρούμενους μας κάνει σκεπτόμαστε ότι ακόμη υπάρχουν
      ψυχές με αισθήματα και ευγένεια

      Διαγραφή
    2. Εδώ σιωπώ, μιλούν οι ειδικοί!
      Κι εγω εξεπλάγην μ αυτή την αντίδραση και μου πρόσφερε μεγαλύτερη ακόμα ΧΑΡΑ!

      Διαγραφή
    3. Α! έτσι είμαι εγώ ,αν δω κάποιον χαρούμενο , χαίρομαι τριπλάσια από τον ίδιο και του το δείχνω ποικιλοτρόπως!!!! μου βγαίνει αυθόρμητα και δε ελέγχεται!!!!

      Διαγραφή
  26. Xαρά μου να σας ζήσει η μπεμπούλα..Σε πόσες σκέψεις και προβληματισμούς με έβαλε το κομμάτι που διάβασα.Φυσικά δεν ήμαστε αλάνθαστοι και προσπαθούμε σαν γονείς για το καλύτερο για τα παιδία μας αλλά μάλλον πολλές φορές με τον δικό μας τρόπο.Αυτό που είπες να θυμόμαστε τι δεν μας άρεσε στη συμπεριφορά τον δικόν μας γονιών πολύ σωστό.Πιστεύω ότι πρώτα από όλα τα παιδία χρειάζονται αγάπη και κατανόηση να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και όλα θα τα βρούμε.Τεράστια ευθύνη το να είσαι γονιός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστια ευθύνη το να είσαι γονιός....
      Αρχίζοντας απο εδώ Ευη μου,θεωρώ οτι όλες έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας,πόσο μάλλον σε μία σχέση ζωής που δεν έχει ταίρι, με μέλλον! Αν αναλογιζόμαστε λοιπόν τα δικά μας παιδικά χρονια, παραδειγματιζόμαστε απο περιπτώσεις γύρω μας, και με καλές προθέσεις σίγουρα θα βαδίσουμε σ ένα δρομο που μπορεί να μην είναι τέλειος θα έχει όμως τα λιγότερα αγκάθια.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  27. Πολύ όμορφη η κρεμαστρούλα, φαίνεται με πόση αγάπη είναι φτιαγμένη. Σοφά τα λόγια της Οριάνας, παρ' όλο που δεν έκανε ποτέ παιδί.... φαντάσου πόση λαχτάρα είχε, που έπιανε συναισθήματα, δύσκολα να τα νιώσει κάποιος που δεν μεγάλωσε παιδιά. Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δεις πως ξεχείλιζε η αγάπη από την τσάντα ,κατέλαβε με μιας όλο τον χώρο και μας χαϊδευε την ψυχή!!!!

      Διαγραφή
    2. Αννα
      πολύ σωστά το έθεσες! Το μητρικό ένστικτο και οι ανασφάλειες που βιώνει κάθε γυναίκα πριν γίνει μάνα,ενεργοποιήθηκαν και στην Οριανα και έγραψε ένα βιβλίο εκ μέρους όλων μας.
      Φιλάκια κορίτσι μου

      Διαγραφή
  28. Χαρά,βλέπω,ότι το απόσπασμα της Φαλάτσι,μας γέμισε με προβληματισμούς!Ίσως,μας κάνει καλύτερους γονιούς και καλύτερους δασκάλους!Εμένα πάλι διαβάζοντάς το,μου ήρθαν στο νου,οι στίχοι του Χαλίλ Γκιμπράν:
    Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου

    Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή.
    ............................................................Είσαι το τόξο από το οποίο τα παιδιά σου

    ωσάν ζωντανά βέλη ξεκινάνε για να πάνε μπροστά.
    Δε φεύγω,όμως,αν δεν σχολιάσω και την κρεμαστρούλα,που με τόση τέχνη,έφτιαξες!Αυτή σε μεταφέρει σ'έναν όμορφο, ονειρικό κόσμο,πασπαλισμένο με ροζ αθωότητα!
    Αυτόν τον κόσμο,προτιμώ!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες αγριοτριανταφυλλάκι μου τι μου κάνει η Χαρά ;;
      Με γέμισε με ευτυχία και χαρά....

      Διαγραφή
    2. Αγριοτριανταφυλλάκι μου
      κι αυτό το κομμάτι του Γκιμπράν τόχω υπόψη μου.ΣΟΦΟ!
      Αποτέλεσε μπούσουλα στη σχέση μου με τα παιδιά μου.
      Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με γεμίζουν ευγνωμοσύνη.Νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  29. Καλώς σε ξαναβρίσκω Χαρουλάκι μου!
    Τι καλύτερο καλωσόρισμα θα μπορούσα να έχω από μια τέτοια ανάρτηση, γλυκιά και τρυφερή...
    Να ζήσει το μωράκι σας, να είναι πάντα γερό κι ευτυχισμένο!!!

    Για τις κατασκευές σου δεν μιλάω πια, τα έχω πει όλα στο παρελθόν, πόσο μάλλον τώρα, μετά από τέτοια βελτίωση... Θα μιλήσω ξανά όταν σου βρω ψεγάδι, χαχαχα

    Πολλά φιλιά, καλό βράδυ και χαίρομαι πολύ που σας ξαναβρίσκω καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας!
      Μη νομίζεις οτι δε μάθαινα νέα σου όλο το Καλοκαίρι και δεν αγωνιούσα μαζί σας.Ευχομαι απο χρονιά τα πράγματα να εξελιχθούν θετικότερα.
      Καλό μας Φθινόπωρο και θα τα λέμε,πια...

      Διαγραφή
  30. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!!!!!!
    ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ;
    ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΞΕΣ ΧΑΡΑ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙΣ;
    ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΑΓΑΛΩΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΛΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ , ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ!!!
    ΤΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΜΗ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΗΜΗ!!!!
    ΠΩΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ;
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ;
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΑΛΑΤΣΙ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΟΝΙΟΣ!!!!!
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ, ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕ!!!!!
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΡΕΜΑΣΤΡΟΥΛΑ ΣΟΥ , ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΚΗΣΤΗ!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα
      άλλα χρονια τα δικά μας, άλλη εκπαίδευση,άλλες συγκυρίες,αλλα βιώματα είχαν οι δικοί μας.Κανέναν δε μπορείς να κατηγορήσεις για λάθη.Ο γονιός δεν κάνει εσκεμμένα λάθη.Το εσκεμμένο είναι έγκλημα.Ο,τι κάνει απο υπερβολική αγάπη το κάνει ακόμα κι αν ενίοτε το παρατραβάει.
      Ας ερχόμαστε στη θέση τους και να λέμε "εμείς θα το θέλαμε να γίνει έτσι;" Ξέρεις πόσες φορές έχω αλλάξει πλεύση μετά απο μια τέτοια ερώτηση; Αστο!
      Φιλάκια κι ευχαριστώ και για την κρεμαστρούλα.
      Πράγματι έγινε με πολύ αγάπη και αγωνία μέχρι να φτάσει στον προορισμό της.

      Διαγραφή
  31. Γεια σου, Χαρά μου! Τις καλύτερες ευχές για τη μικρούλα, να είναι πάντοτε γερή, ευτυχισμένη και καλότυχη! Της έφτιαξες ένα πολύ όμορφο δώρο...

    Το συγκεκριμένο βιβλίο της Φαλάτσι δεν το έχω διαβάσει (δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε, αν υπολογίσεις το γεγονός ότι λατρεύω το διάβασμα), αλλά παίρνοντας μια πρόγευση από το κείμενο που ανάρτησες, πρέπει να είναι πολύ δυνατό. Θα το διαβάσω λοιπόν σίγουρα! Το μόνο που έχω να πω, με βάση αυτό το λίγο που διάβασα, είναι ότι σε αγγίζει κατευθείαν στην ψυχή και σε μόνο λίγες λέξεις περνάει όλο το νόημα της σχέσης γονιού-παιδιού...

    Επειδή πιστεύω ότι γονιός δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι (μην το πάρεις σαν φράση-κλισέ, όντως το πιστεύω και αυτό το "γίνεσαι" ποτέ δεν είναι εύκολο, το ξέρω, αλλά έχει τη γλυκύτητά του), καλό είναι να γίνεσαι γονιός όσο το δυνατόν μπορείς καλύτερα... έχοντας υπόψη - ταυτόχρονα με τα δικά σου θέλω- και την προσωπικότητα και τις ανάγκες του παιδιού σου...

    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτήν την φορά η ανάρτηση εχει ιδιομορφίες...και αφορά τον δωροδότη και τον δωρολήπτη.και επειδή ο δωρολήπτης ειναι βρεφάκι η γιαγιά του ανέλαβε να ευχαριστεί από καρδιάς και να σχολιάζει για το ροζ δωράκι που μας έκανε όλους μα όλους εδώ μέσα χαρούμενους!!!Για την Φαλάτσι η απάντηση στον σχολιασμό από την κ.Χαρά!

      Διαγραφή
    2. Απαντώ λοιπόν επι της ειδικότητάς μου!χαχαχα της βιβλιοκριτικής.
      Funky Monkey θα πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο (όπως είπα είναι πολλών χρόνων πίσω,γι αυτό και δεν το ήξερες)και να δεις πόσες φορές θα ταρακουνηθείς.
      Είναι πολύ δυνατό, με αντικρουόμενα συναισθήματα,που δε μπορείς όμως να την κατηγορήσεις. Είναι ο φόβος της ευθύνης που νοιώθουμε όλες πριν γίνουμε μάνες.
      Η πρόκληση ν ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλλίτερα σ αυτή μας την καθοριστική ιδιότητα :του γονιού!
      Πιστεύω κι εγω αυτό πους λες:ΓΙΝΕΣΑΙ και η διαδικασία δεν είναι εύκολη και πολλές φορές επώδυνη
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  32. Αγαπητή μου Χαρά.
    Παρ΄όλη την επικοινωνιακή δυσκολία λόγω της ηλιακής διφοράς, η Οριάνα Φαλλάτσι αφήνει να φανεί το μεγαλείο του λόγου της και της γραφής της. Πολύ επιτυχημένο να το φέρεις στην ανάρτησή σου.
    Όσο για τις κατασκευές σου, παρ΄όλη την άγνοια που με δέρνει με την τέχνη, ομολογώ πως είναι κάτι υπέροχα φανταστικό.
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου
      εσύ ως δημοσιογράφος, πρέπει να ξέρεις καλλίτερα απο τον καθένα, την δυναμική οντότητα της Φαλλάτσι, το πόσο ο λόγος της ήταν καθοριστικός στην εποχή που μεσουράνησε και πόσο ανατρεπτική προσωπικοτητα ήταν μέχρι τέλους!
      Σ ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια , μπορεί νάχεις άγνοια τέχνης,όπως λες, αισθητικό κριτήριο όμως δε σου λείπει.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  33. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΧΑΡΟΥΛΙΝΙ !!!!1
    ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΗ ..ΑΥΡΙΟ ΠΑΩ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΛΙ...ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΤΙ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΝΟΜΑΙ ΙΔΙΑ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΝΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΙ...ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΝΑΜΕ????....ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΩ ΤΙ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΙ ΔΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΣΚΛΑΒΩΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΒΟΥΛΑΜΜΜΜΜ
      δε φταις εσύ που δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο,ανήκει σε παρελθούσα γενεά, είναι πάντως πολύ χαρακτηριστικό της Φαλλάτσι,πιο πολύ και απο το "Ένας άνδρας" που αναφέρεται στον Παναγούλη.
      Οσο για συμπεριφορές...ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ!Πόσες φορές με συλλαμβάνω να μιλάω σαν τη μάνα μου και μάλιστα λέγοντας αυτά ακριβώς που μ ενοχλούσαν!!!Καμία δεν ξεφεύγει του κανόνα.Είναι τόσο πολύ περασμένα στο DNA μας! Αυτό όμως δε θα πει,οτι αγαπάμε λιγότερο τα παιδιά μας,ή δεν πασχιζουμε για το δικό τους καλό. Γι αυτό μην έχεις αναστολές,απλά αν θεωρείς κάποια συμπεριφορά σου υπερβολική κοίτα να την απαλύνεις. Πάντα θ αγωνιούμε γι αυτά,αυτό δε θα το ξεπεράσουμε μέχρι τέλους,χωρίς αυτό να θεωρηθεί επ ουδενί σκλαβιά, άλλωστε φαίνεται απο αυτά που γράφεις οτι τόχεις δουλέψει πολύ,άρα...ΤΟΧΕΙΣ!
      Φιλιά κορίτσι μου

      Διαγραφή

  34. τι δεν πιάνουν τα χεράκια σου και δεν το κάνουν ωραίο.
    Όμορφη η κρεμάστρα. Απ΄οτι διαβάζουμε, βρήκε κιόλας την θέση που της αρμόζει στο δωμάτιο της μικρής παραλήπτριας.
    Ποιός δεν είχε διαβάσει τα χρόνια..... εκείνα την Ο.Φαλάτσι.

    Και μην ξαναπεί κανείς κακιά κουβέντα.
    Καλά τα ελληνικά ταχυδρομεία ....σκίζουν.
    Μέχρι να στείλεις την κρεμάστρα και να κάνεις την ανάρτηση, την λαβαίνει η Έφη και κάνει και εκείνη με την σειρά της ανάρτηση.
    Τι συγχρονισμός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις γύρισα από θεσ/νίκη κατ' ευθείαν στα Ελτα και μην βιάζεσαι γιατί μέχρι να το βρούν πήγα δύο φορές στο κεντρικό και μία στο υποκατάστημα .Στα ΕΛΤΑ που λές δεν γνωρίζουν την συσκευή τηλεφώνου!!!Με το χαρτάκι στο χέρι έτρεχα για να το βρω Και σε ερώτηση του υπαλλήλου τι ακριβώς περιμένω (από μέσα μου είπα ενα κιλό ντομάτες!)ένα μικρό δεματάκι και του δίνω τα στοιχεία του συστημένου μετά από 10 λεπτά εκεί μπροστά μου ρωτάει ξανά το όνομα και μετά μου λέει!!!*Ε δεν ξέρεις τι περιμένεις ,είπες ένα μικρό και αυτό είναι μία μεγάλη τσάντα! * Τα σχόλια δικά σου Σωσώ και ά λλη φορά να μην βιάζεσαι χαχαχα ,Ε!! με προκάλεσες!!! και είμαι και Χαρούμενη

      Διαγραφή
    2. Στον συγχρονισμό σκίσαμε ,όταν διάβασα το μήνυμα η Χαρά ενεργοποιούσε την ανάρτηση,ετσι παραλληλα απαντούσα στης Χαρά και παράλληλα σχεδίαζα την δική μου..... και οι αλλες μου δουλειές στον κόκκορα..

      Διαγραφή
    3. Εδώ να σας διευκολύνω οτι λέτε το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια. Και καταλήγουμε όλες ΖΗΤΩ ΤΑ ΕΛ.ΤΑ!αν δεν ψάξεις δε σε ψάχνουν.Αυτό κι αν είναι πρόκληση!

      Διαγραφή
  35. Φτου-φτου καλέ μη σε ματιάσω και σένα και κάτι άλλες κυρίες εδώ μέσα που έμπλεξα...
    Τι κακό είν' τούτο, δεν προλαβαίνω να σχολιάσω, με τόσες εκατοντάδες σχόλια νιώθω πως κολυμπώ σε ωκεανό, α μα πια!!!!
    Γεια σου καταπληκτική Χαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη κάνεις νάζια γιατί εγω περιμένω πάντα το σχόλιό σου πόσο μάλλον οταν αφορά ένα λογοτεχνικό κείμενο, ειδικότητά σου!Τι να κάνω; δε μπορώ να τις περιορίσω .
      Ο πλουραλισμός δίνει την ομορφιά!
      Φιλιά πολλά αλατάκι

      Διαγραφή
  36. Αγαπητή μου Χαρά.
    Επανέρχομαι για να ζητήσω συγνώμη από σένα, σαν οικοδέσποινα, αλλά και από τις αγαπητές επισκέπτριές σου.
    ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ήθελα να γράψω και έγραψα ηλιακής διφοράς. Ουδεμία ευθύνη φέρει ο ήλιος ο ζωοδότης.
    Συγνώμη καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου
      δεν υπάρχει λόγος συγγνώμης,η πολύ χαρά του εγχειρήματος ανέμιξε και τον ήλιο!!!χαχαχα
      Την αγάπη μου πάντα και τη χαρά μου που είσαι ΕΔΩ!

      Διαγραφή
  37. Οριανα Φαλλατσι???Ποσα χροναι πισω με πηγες...το ειχα διαβασει κ εγω λοιπον καποτε....καποτε....ποσες φορες δεν ειπα...εγω δεν θα γινω σαν την μαμα μου...εγω δεν θα μεγαλωσω το παιδακι μου οπως η μαμα μου μεγαλωσε εμενα...ποσες αραγε???Ποσες φορες αναρωτηθηκα σαν εφηβη"γιατι πρεπει να το κανω αυτο αφου δεν μου αρεσει???"η "γιατι να το βαλω αυτο το φορεμα μαμα ..το σιχαινομαιιιιιιιι"η "αναγουλιαζω με το γαλα το πρωι...δεν θελω να πινωωωωωω" και εκανα αυτο που δεν ηθελα,και φορουσα αυτο που σιχαινομουν αλλα οταν ερχοταν η ωρα για το γαλα για ποτε το επινε ο νεροχυτης δεν το καταλαβαινε κανεις...ημουν η πιο γρηγορη,αφου απορρουσε ο αδερφος μου ποτε προλαβα και το ηπια.........ουφ...τι εξομολογηση ειναι αυτη βραδυατικα??οχι...οχι...την κορη μου δεν θα την κανω ετσι...οχι...οταν με χαρα προσπαθησα να της βαλω σκουφακι,ηταν δεν ηταν 1 μηνων,αρχισε να χτυπιεται απο το κλαμμα και δεν ηρεμησε παρα μονο οταν της το εβγαλα...οταν το ξαναπροσπαθησα(ειναι που δεν θα εμοιαζα της μαμας μου...)το παιδακι παλι χτυπιοταννν...ε...εκει καταλαβα(δοξασοι)πως το παιδι μου σιχαινεται τα καπελοσκουφακια και δεν το επιδιωξα αλλη φορα...ισως και να μαθαινω που και που ...ισως και να ειμαι λιγοτερο καταπιεστικη απο την μαμα μου...
    Τυχαρο το ζουζουνακι με την ομορφη κραμαστρουλα...να ηξερε με ποση αγαπη φτιαχτηκε η κρεμαστρα...χρυσοχερα Χαρα...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν θα μεγαλώσει θα φροντίσω να΄μάθει ότι δεν είναι ένα δώρο αλλά δώρο ζωντανό που εκπέμπει αγάπη ευχές και χαρά και όχι μόνον από την δημιουργό την γλυκιά Χαρά!!αλλά και από όλες εσάς με τις εγκάρδιες ευχές σας!!!Σ΄ευχαριστώ από καρδιάς κι εγώ Λευκοθέα με το εύηχο όνομα

      Διαγραφή
    2. Λευκούλα μου γλυκειά
      εσύ τώρα μπαίνεις στο παιχνίδι και βλέπω οτι σ απασχολεί απο τώρα το "θέλω" και η προσωπικότητα του μωρού σου.
      Είμαι σίγουρη λοιπόν οτι δε θα λαθέψεις, αν κρίνω απ αυτά που σημερα μας καταθέτεις.Αλλωστε είπαμε δεν διδάσκεται,μαθαίνουμε απο τα βιώματα και τα λάθη μας
      Φιλιά πολλά καλό μου


      Και που είσαι η προσφορά προηγούμενης ανάρτησης ισχύει...

      Διαγραφή
    3. Εφη(κοντοχωριανη) αυτη η Αλκηστις ειναι πολυ τυχερο παιδακι τελικα...εκτος απο την αγαπη των δικων της ανθρωπων εχει λαβει και την ιντερνετικη αγαπη της Χαρας και αυτο την κανει να ξεχωριζει ακομη πιο πολυ...δωστης ενα φιλακι στο μαγουλακι χρυσοχερα γιαγιακα!!!

      Διαγραφή
    4. Χαρουλιτοοοο..δεν ξεχνω...απλα δεν προλαβαινω...μην κοιτας που κανω την παπια...χαχαχαχα...το εχω στο μυαλο μου,αλλωστε δεν θα εχανα με τιποτα μια τετοια ευκαιρια,αλλα αυτο το διαστημα συμβαινουν πολλα γυρω μου και δεν εχω σχεδον καθολου χρονο για να οργανωθω..μολις μπουμε σε ενα προγραμαμ με τα νεα μας δεδομενα,θα σου πω αλλη φορα γι αυτα,θα το δρομολογησω το θεμα.....ευχαριστω προκαταβολικα.....φιλακιααα

      Διαγραφή
    5. Λευκοθέα μου αυτή είναι η δουλειά μου!!!Να την φιλώ συνεχώς και να κλείνω μέσα στην αγκαλιά μου το τρυφερό κορμάκι της με την ανεπανάληπτη μωρουδίστικη της μυρωδιά Ευχαριστώ όλες τις φίλες τις Χαράς για τις τρυφερές ευχές και τα τρυφερά λόγια τους για την μικρή.!!!

      Διαγραφή
  38. Χαρουλακι μου..δεν πιστευω να ήρθα παλι τελευταία....ας ειναι
    ..εβλεπα την κρεμαστρουλα να διαμορφώνεται κομμματι κοματι και να γίνεται ενα μικρό όνειρο για την μικρούλα που προοριζότανε...γεματο απο την αγάπη σου... ολα τα ομορφα στα έχουνε πεί.....εγώ θα σταθώ Χαρά μου στο κειμενο που εγραψε η Αριανα Φαλατσι...και που καλα έκανες και το έβαλες... Ποσες αλήθειες!!!!!καταπιέζουμε με τον τρόπο μας τα παιδιά μας...αλλες λιγο και αλλες πολύ....αλλα εχω μια απορία....σαν μικρο παιδί .....θα εγραφε ετσι αν είχε γινει μανα;;;οχι πως δεν ειναι αλήθεια αυτα που γραφει...καμια φορα ομως χρειάζεται να διαβάζουμε τέτοια κείμενα να κανουμε την αυτοκριτική μας......κατι αναλογο απο την μερια της μάνας διαβασα στο μλποκ της Αρμονίας και με συγκλόνισε.......φιλω σε ..σάντολα μου...δεν σε προλαβενωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιοτσίδι μου γλυκό
      ήμουν σίγουρη για την κριτική σου στάση απέναντι σ ένα αιρετικό κείμενο. Ασχετα της προσωπικής τελικής κατάληξης το βιβλίο γράφει αλήθειες,καμιά φορά σκληρά,αλλά αλήθεια.Ας μην την κατακρίνουμε οτι δεν έγινε τελικά μάνα.Ηταν μια ευαίσθητη γυναίκα που μιλούσε όμως ξεκάθαρα,έξω απο τα δόντια,ίσως το ήταν πολεμική ανταποκρίτρια την είχε ατσαλώσει περισσότερο απο μία ευαίσθητη γυναίκα ταγμένη να γίνει "μανούλα". ΑΝτιμετώπισε όμως την κατάστασή της με υπευθυνότητα ΜΑΝΑΣ.
      Αλλωστε τα βιβλία γράφονται για να μας προβληματίσουν κι όχι κατ ανάγκη να ταυτιστούμε
      Φιλάκια απειρα

      Διαγραφή
    2. εννοειται οτι δεν την κατακρίνω και μαλιστα αν μπαίναμε στη θεση του παιδιού θα ρωτουσαμε και εμεις τα ιδια πραγματα ..απλως εμεις δεν τα βλεπουμε.. με αυτα τα ματια...και παντα βρίσκουμε δικαιολογίες για οτι κανουμε...ξερεις πόσες φορές τα λεμε με τις κορες μου αυτά;;; και παντα συνφωνώ μαζί τους αλλα τότε που τις μεγαλωνα......οπως ολες οι μανες ..προσπαθούσαμε .να γίνουν σωστοί άνθρωποι.....με τα καλά τους και τα κακά τος οπως όλοι μας......................και με καταπίεση..να μην το ξεχναμε........

      Διαγραφή
    3. Δεν κατακρίνουμε, δε συγκρίνουμε,δεν κρίνουμε. Και τα παιδιά μας αύριο που μας καταλογίζουν ευθύνες και λάθη,τα ίδια πιθανόν θα κάνουν αύριο και στα δικά τους παιδιά.Ουδείς αλάθητος στην υπερ-προσπάθειά του νάναι σωστός γονιός και σίγουρα με την μεγαλίτερη δικαιολογία:ο,τι κάνει το κάνει απο ΑΓΑΠΗ!
      Φιλάκια καλή μου.

      Διαγραφή
  39. Ημουν έτοιμη να μαλώσω αυτη την κ.Εφη, γιατι εχει κανει μεχρι τωρα 17 αναρτησεις για το ίδιο θεμα!
    Ε, λεω, αυτο ειναι υπερβολικο!
    Ομως (η θεια προνοια) μ΄εστειλε να δω το δικο της blog για πρώτη φορά ( αφου οι πρωτες επισκεψεις καπως ετσι προκύπτουν)
    και αμεσως ζητώ δημόσια συγγνώμη για την κακή σκέψη που εκανα πριν!
    ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!
    ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΠΡΩΤΑ ΤΗ κ.Εφη για τις αναρτησεις της και την δικαιώνω για τον αυθoρμητισμό των ευχαριστιών, και φυσικα τη Χαρά, που έδωσε αυτή τη χαρά!!!
    μαζι με σας χαιρομαστε και μεις οι ανωνυμες φιλες και οσοι επισκεπτες ακομα τους φερνει ο δρομος τους απο εδώ!
    πολλες ευχες για το κοριτσακι!
    και επισης πολλες ευχες με αγαπη στη Χαρα και για αυτη την αναρτηση, που εχει βαθεια νοηματα,για ολους τους γονεις και για αυτους που προκειται να γινουν γονεις.barby-b....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μπέρδεψες λίγο ομολογώ,με το μάλωμα,γιατί εσυ δεν το συνηθίζεις,αλλά η κατάληξη μου κατέδειξε τη σκέψη μου.
      Barby όλοι στην προσπάθεια είμαστε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Εγώ στην αρχή φοβήθηκα !!!δεν διάβαζα τις προτάσεις
      παρά μόνον τις λέξεις...Υστερα ντράπηκα ....και μετά συνήλθα.... όταν διάβασα κανονικά όλο το κείμενο!!!
      Ευχαριστώ θερμά για τα όμορφα και ευγενικά σχόλια σου!Το χθεσινό παιχνίδι για μένα ήταν όμορφο και είχε πλάκα που έπαιζα σε δύο ταμπλό!!!!Πάντα με την ανοχή της καλής μας Χαράς.17 φορές...ε! μα ήμουν μεθυσμένη από χαρά ,ανεξέλεγκτη!!!Καλό σου βράδυ barby-b καλό Σαβ/κο!!!

      Διαγραφή
  40. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που έχω κάνει λάθη. ΄Ολες μας από αγάπη όμως τα κάναμε. Και είναι φορές που τα μεγάλα τώρα παιδιά μας ακόμα δεν το καταλαβαίνουν. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να τα παραχαϊδεύουμε, να τα κακομαθαίνουμε και να γινόμαστε 'σκλάβοι' τους, και τότε, διδασκαλίες, παρενέσεις και συμβουλές δεν πιάνουν εύκολα τόπο.

    Το δώρο σου στην μικρή Άλκηστη είναι πανέμορφο και φαίνεται ότι φτιάχτηκε με πολλή αγάπη. Καλότυχο να είναι το κοριτσάκι!
    Φιλάκια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ,μην έχεις αμφιβολία ουδεμία Μαριάννα μου.
      Η τέχνη νάσαι γονιός δε διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου, κι αυτό κάτι σημαίνει...
      Μπορέι κάτι που κάνεις εσύ να μην είναι αποδεχτό απο μένα,αλλά αυτό δε σημαίνει οτι είναι κατακριτέο ή λάθος.
      Παίζουν πολλά ρόλο και προπάντων η προσωπικότητα του ίδου του παιδιού!
      Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  41. Una dulzura de bonito! Precioso regalo para la niña.
    Besos y feliz otoño, por aquí llegando la primamera,
    Sandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συγκλονίστηκα!!!!! Δεν τόχω διαβάσει το βιβλίο και το απόσπασμά σου μ' έκανε να σκεφτώ τόσα πολλά.... Δεν ξέρω γιατί, ενώ εμένα δε μ' επηρέασαν καθόλου οι περιορισμοί των γονιών μου, οι κόρες μου μου προσάπτουν ένα σωρό λάθη στην προσπάθεια μου να τις μεγαλώσω σωστά (κατά τη γνώμη μου). Και χωρίς βοήθεια απ' τον μπαμπά (δεν του έμενε ποτέ λεπτό ελεύθερο!!!!). Μου λένε.... μου λένε... "θυμάσαι τότε που..."
    Όχι, δε θυμάμαι! Οι αντιδράσεις μου ήταν αυθόρμητες και ενστικτώδεις. Λάθος μου; Μπορεί! Ήμουνα πάντα κοντά τους όμως και αυτό που ξέρω είναι πως έφτιαξα δυο ΚΑΛΑ παιδιά! Με σωστή σκέψη και κρίση (ας με κρίνουν αυστηρά, κι' αυτό το χαίρομαι), δυο συνειδητοποιημένες μανάδες, σωστές συζύγους και υπεύθυνες γυναίκες στο σπίτι τους και στη δουλειά τους!
    ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ!
    Τι θέλω να πω με όλα αυτά... Εμείς τότε - εγώ τουλάχιστον - δε διαβάζαμε τι να πούμε στα παιδιά μας, τα μεγαλώναμε με το ένστικτο και αν είχες καλές βάσεις, έβγαζες καλά παιδιά.
    Κατά μάνα κατά κύρη που λένε....
    Και ναι, είμαι αδιόρθωτη. Και τώρα να γεννούσα ένα παιδί, ΔΕ θ' άνοιγα βιβλίο! Πόσο μάλλον γραμμένο από γυναίκα άτεκνη!
    Από θεωρίες..... έχω να σε "πνίξω"! Στην πράξη τι γίνεται!!!
    Παρασύρθηκα και δε σου μίλησα για το δώρο της μικρούλας.
    Είναι πανέμορφο... εκπέμπει αγάπη και τρυφερότητα... τι πιο ωραίο!!!! Να τους ζήσει το αγγελούδι τους...
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το γράψω εδώ γιατί ξέρω πως η Φιλία μου δέχεται τον αντίλογο (μου το'χει αποδείξει κι άλλες φορές)...Με ενοχλεί να λέμε πως η Φαλλάτσι δεν μπορεί να έχει άποψη ως άτεκνη. Ήταν γυναίκα, ένιωσε πως είναι να μεγαλώνει ένα παιδί μέσα της... κι ας μη το γέννησε, αλλά πάνω απ'όλα υπήρξε παιδί!!! Και σαν παιδί γράφει...δεν είναι απαραίτητο να γράφει από την σκοπιά της μάνας. Πάλι το ίδιο κάνουμε...μιλάμε ως μάνες και ξεχνάμε τι νιώθουν τα παιδιά... Αυτό ως προβληματισμός, χωρίς να βγάζω τον εαυτό μου απ'έξω γιατί κι εγώ το σκέφτηκα...

      Διαγραφή
    2. Θα προσυπογράψω!
      Είναι αφορισμός αυτό. Μια γυναίκα μπορεί απο επιλογή να παραμείνει άτεκνη ή απο ιδιοτροπία της φύσης,δεν μπορούν να κατηγορηθούν λοιπόν όλες για έλλειψη ευαισθησίας. Το βιβλίο σε πολλά σημεία του είναι σκληρό κι αυτό γιατί πάλευε μέσα της αν έκανε καλά που το κράτησε άσχέτως του αποτελέσματος,μια κι είχε προαποφασίσει να μην νομιμοποιήσει τη σχέση της με τον πατέρα του. Η εποχή λοιπόν που ζούσε, η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της, οι αντιξόοτητες που ήξερε οτι θα συναντούσε αυτή αλλά προπάντων ένα παιδί εκτός γάμου την έκανε ν αποτυπώσει όλες τις τις σκέψεις σ αυτό το βιβλίο.Απόλυτα ρεαλιστικό. Κι εμείς ερχόμαστε στην ίδια θέση να σκεφτούμε τα ίδια πράγματα.Σε τι κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας.
      ΑΠο εκεί και πέρα κανένας δεν κρίνει κανέναν κι όλες έχουμε ήσυχη της συνείδηση οτι Ο,Τι κάνουμε το κάνουμε απο ΑΓΑΠΗ για τα παιδιά μας.
      Φιλία το πρώτο βιβλίο που πήρα στην ΑΘήνα ως φοιτήτρια ήταν "Η πρόκληση να είμαστε γονείς" διαβαζα λίγο,έπραξα κατά συνείδηση,κατά το ένστικτο,κατά το βίωμα. Με λάθη αναμφίβολα,αλλά προσπαθώντας να συγκρατήσω το συναίσθημα, τις ανασφάλειές μου,ο,τι αρνητικό που θα μπορούσε να τα επηρεάσει και να σταθεί τροχοπέδη στη ζωή τους.Κι εγω περηφανεύομαι οτι έκανα ΚΑΛΑ παιδιά,αλλά δε θα πάψω ποτέ ν αναρωτιέμαι αν το κάθε τι το έκανα σωστά για το δικό τους καλό.


      Φιλιά πολλά και χαίρομαι που τούτη η ανάρτηησ έγινε βήμα να διατυπωθούν κι απόψεις πέρα απο "τι ωραίο που είναι!",χωρίς να κριτικάρουμε τη στάση ή τις απόψεις κανενός, διότι όλες είναι ΣΕΒΑΣΤΕΣ.

      Διαγραφή
  43. Γλυκιά ανάρτηση. Η κρεμαστρούλα υπέροχη. Να ζήσει το νεογέννητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νεογέννητο που κοντεύει να ναι δεσποινιδούλα, που λέει ο λόγος,σ ευχαριστεί κι η ταπεινή δημιουργός ομοιως...

      Διαγραφή
  44. Καλημέρα Χαρά
    έχω διαβάσει το βιβλίο....και έκλαψα πολύ
    η κρεμάστρα είναι πανέμορφη,μπράβο γλυκιά μου-))
    πολλά φιλιάαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίστα μου
      ακόμα κι αν δε κλάψεις διαβάζοντάς το τον κόμπο στο λαιμό τον έχεις δεδομένο...
      Ευχαριστώ πολύύύ!!!

      Διαγραφή
  45. Φαίνεται πως η αναφορά σου στο βιβλίο της Οριάννα Φαλάτσι συγκίνησε πολύ κόσμο! Έτσι είναι, όπως τα λες, Χαρά, πολλές αόρατες αλυσσίδες φτιάχνονται κρίκο κρίκο ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς. Κι ύστερα έρχεται η ώρα του θεραπευτή (βλέπε Γούντυ Άλεν movies) να πάρει σφυρί να σπάσει κρίκο κρίκο. Τα χεράκια σου χρυσά σ' ό,τι καταπιάνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα ήταν αναπόφευκτο τ απόσπασμα αυτό να δημιουργήσει αναστάτωση κι αντικρουόμενες απόψεις.Οταν έρχεσαι σ αυτή τη θέση σε κατατρέχουν χιλιάδες σκέψεις, συναισθήματα, αναστολές,βιώματα που άλλα προσπαθείς να τ αποφύγεις, άλλα να τα ενσωματώσεις σε μία νεωτεριστικη "εφαρμογή", όλα πρωτόγνωρα κι όλα υπο αίρεση...Το κάνω σωστά; Μεγάλο ερώτημα αυτό!
      Νάσαι καλά, χαίρομαι που είσαι εδώ και καταθέτεις τη δική σου άποψη.

      Διαγραφή
  46. Έχετε δίκιο και οι δυο, δικό μου το λάθος! Έκανα να "ακουστεί" σαν αφορισμός το "άτεκνη", ενώ δεν είχα τέτοια πρόθεση... ούτε την απορρίπτω που έχει γνώμη και την εκφράζει! Και πώς την εκφράζει! Συγκλονιστική γραφή.
    Το είπα για να τονίσω πως η θεωρία από την πράξη έχει τεράστια απόσταση κι' ας έχει απόλυτο δίκιο σ' αυτά που λέει... ναι, έτσι είναι! Κι' αν μιλάει απ' την πλευρά του παιδιού, υπάρχουν πράγματα που στην πράξη δεν εφαρμόζονται, ελευθερίες που στην ουσία είναι όχι μόνο ανεφάρμοστες αλλά και απορριπτέες...
    Γενικώς, πιστεύω πως οφείλει ο γονιός να "περνάει" με κάθε τρόπο πως "η ελευθερία του κάθ' ενός, σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου". Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα! Και, ασφαλώς, εμπεριέχει και το σεβασμό, από μέρους του γονιού, προς τις ελευθερίες του παιδιού. Και αφού μιλάμε για "γονείς - παιδιά", ποιος είναι ο ρόλος του γονέα; Να "αναστήσει" ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! Αυτό το "αναστήσει" εξυπακούεται πως θα περιέχει και περιορισμούς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κοινωνία χωρίς αυτούς.
    Όσο για το δέσιμο μάνας - παιδιού, αυτή την οικογενειακή σκλαβιά που λέει (και ασφαλώς υπάρχει), αυτό πώς μπορείς να το αποφύγεις; Να το γεννήσεις και μόλις περπατήσει να το αφήσεις να πορευτεί μόνο του; Πιστεύω πως θα σε μισήσει.
    Και όοοοολα αυτά, εφόσον μιλάμε για το "πώς να αναθρέψω ένα παιδί",(ένα τέτοιο κείμενο εκεί παραπέμπει). Αν πάμε στους κοινωνικούς περιορισμούς, αυτούς τους απεχθείς συμβιβασμούς - καταναγκασμούς, είναι άλλο θέμα και θέλει πολλή συζήτηση!
    Η ταπεινή μου γνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ταπεινή σου άποψη, καθολου ταπεινή,αλλά ψαγμένη και εμπεριστατωμένη,είναι απόλυτα σεβαστή κι αποδεκτή.Δεν διαφωνούμε κάπου.
      Θα επικεντρωθώ σ αυτό που ήδη γράφεις:"η ελευθερία του κάθ' ενός, σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου".Πολύ σημαντικό!Κάπου έχουμε κυριαρχία αλλά σ ένα σημείο αυτή σταματά γιατί προέχουν τα δικαιώματα της άλλης πλευράς.
      Με γνώμονα αυτό κι όσα έχουν προειπωθεί και με δεδομένο οτι οταν κληθείς να παίξεις αυτό το ρόλο βλέπεις τις δυσκολίες του, συμφωνώ μαζί σου!
      Φιλάκια ταπεινή μου ύπαρξη!

      Διαγραφή
    2. Σειρά μου να προσυπογράψω όσα λες Χαρά μου και πολύ μου αρέσει κι εμένα όταν κάνουμε τέτοιες όμορφες συζητήσεις...Φιλία μου πάνω κάτω τα ίδια λέμε και τους ίδιους προβληματισμούς έχουμε όλοι.Ήμουν σίγουρη πως δεν το εννοούσες έτσι όπως ακούστηκε...γι'αυτό ''προκάλεσα'' και την διευκρίνηση...Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  47. Θα το διαβάσω κι εγώ αυτό το βιβλίο !!! Με πείσατε με την ενδιαφέρουσα συζήτησή σας και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχω προβληματιστεί με παρόμοιες σκέψεις !!! Καληνύχτα Χαρουλίνα μου αγαπημένη και όνειρα γλυκά !!!!
    μάκια στα μαλακά σου μαγουλάκιαααα....;ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασέ το Μυρσινάκι,πάντα επίκαιρο είναι. Τώρα αν θα πάρεις απαντήσεις στους προβληματισμούς σου ή θα μπερδευτείς περισσότερο,θα δείξει... Σίγουρα δε θα πλήξεις.
      Φιλάκια πολλά γλυκό μου

      Διαγραφή
  48. Προσπαθω Χαρα μου να μην κανω αυτα που εκανε η μαμα μου σ'εμενα,θελω να πιστευω οτι σε μεγαλο βαθμο το εχω καταφερει.Το δωρο σου γλυκο και τρυφερο σαν τον αποδεκτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το προσπαθώ Κατερίνα κι έχω ένα λόγο παραπάνω οτι με τη μάνα μου είχαμε πάντα μία σχέση-κόντρας, την οποία ήθελα διακαώς ν αποφύγω και να μη τη μεταφέρω στη δική μου κόρη(ειδικά).Είχα πάντα καλλίτερη και ουσιαστικώτερη σχέση με το μπαμπά μου.Ακόμα και τώρα θέλει να με ελέγχει και να με επιπλήττει.Αυτές τις συμπεριφορές θέλω ν αποφύγω.Να σέβομαι την προσωπικότητα του άλλου και να μην τον θεωρώ υποχείριό μου

      Διαγραφή
  49. Kαι γιατί παρακαλώ, δεν επιτρέπονται τα σχόλια στην άλλη ανάρτηση ? Δηλαδή, όχι ακριβώς ανάρτηση, με ταινία μικρού μήκους έμοιαζε.Πως τα κάνεις αυτά τα σκηνοθετικά ?
    Συγχαρητήρια στη Νίκη για τη νίκη της.
    Καλημέρα με μια ευχή:
    Αυτός που πάει να σου ξεφύγει, να μείνει για πολλά χρόνια
    κοντά σας.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ δε το έκανα πως θα ρχόσουν εδώ;χαχαχα
      Τι να σχολιάσεις στην άλλη ανάρτηση καλή μου,τελείως ρηχή!
      Σ ευχαριστώ για την ευχή προσπαθώ να τον χαρώ όσο περισσότερο μπορώ.
      Φιλάκια Σοφάκι μου

      Διαγραφή
  50. Λάτρεψα τη δημιουργία σου...πάντα λατρεύω αυτά που κάνεις...Είναι πραγματικά όμορφο το συγκεκρημένο , μα με συγκίνησες πολύ που το έδεσες με αυτό το εκπληκτικό βιβλίο...Τέλεια ιδέα...Φιλιά και καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Κατερίνα μου, με κολακεύεις αν πέτυχα ένα τόσο αρμονικό δεσιμο.
      Φιλάκια σ όλους σας!

      Διαγραφή
  51. Ήρθα για να διαμαρτυρηθώ για την μη δημοκρατική και αντιλαϊκή φίμωση της κοινής γνώμης!!! Γιατί καλέ μας έκλεισες την πόρτα στα μούτρα; Θέλουμε να συγχαρούμε την Νικούλα...θέλουμε να σχολιάσουμε τις ''αποκαλύψεις''σου...τον τρόπο της παρουσίασης...ένα σωρό πράγματα έχουμε να πούμε...δεν θα μας πεις εσύ πως δεν έχουμε!!! Τι θα γίνει μόνο φιλολογικές συζητήσεις θα κάνουμε από δω και μπρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη σκάς καλέ δασκάλα....πές τα εδώ !! Τί να κάνουμε...κοτζάμ πρίμα μπαλαρίνα η Χαρά μας...μας έδωσε μιά παράσταση υπέροχη και τώρα μας επιτρέπει να την επισκεφθούμε στο καμαρίνι της για αυτόγραφα....χάχάχάαα
      Πάντως....ήταν υπερπαραγωγή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων....μπέμπα μου εσύ !!!! Πολύ μου άρεσε...είσαι θεά !!!! Συγχαρητήρια στην Νίκη και συγχαρητήρια σε 'σένα για τα βραβεία σου και για την ομορφιά της ψυχής σου που πάντα βγαίνει στις απαντήσεις σου !!!!
      Άντε....είδες;!!...πρωινή..πρωινή σήμερα....πάω στο πλαίσιο να αγοράσω μπλόκ σχεδίου..γιατί έχω μόνο ακουαρέλλα, και γόμα κάρβουνου...και κανένα ξυράφι.......φιλάκια πολλά και ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑααααααααα.....:ο))))

      Διαγραφή
    2. Μηηηηηηηηη Μυρσίνη...τι πας να κάνεις;;; Τι τα θέλεις παιδάκι μου τα ξυράφια;;;

      Διαγραφή
    3. Βιλλιώτη ας το παιδί να εκφρασθεί...να οι καταναγκασμοί!ύστερα φταίει η Φαλλάτσι...



      Μυρσινάκι μου
      Ευχαριστώ καρδιά μου και χαίρομαι που σ άρεσε η επόμενη ανάρτηση.Οχι δεν έκλεισα τα σχόλια να μοιράσω ανενόχλητη αυτόγραφα,απλά θεωρώ κουτό την απόδοση συγχαρητηρίων.Υπάρχουν ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που αξίζουν περισσότερο το χρονο σας.
      Οσο για πρίμα μπαλαρίνα... μ όποιο δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!!!κι ο νοών νοείτω


      Φιλιά κοριτσάκι μου και καλή εξάσκηση στη ζωγραφική!

      Διαγραφή
    4. Ήρθα να καθησυχάσω τη δασκάλα....άμα το δείτε δηλαδή...δέν ξέρω...εγώ πάντως έχω να πώ ότι πρώτα μας οπλίζει με ξυράφια και μετά ανησυχεί....έ..μήν ανησυχείς...για να ξύνω τα μολύβια είναι καλέεεε.....μήν ξεχνιόμαστε δασκάλα ;ο).....Κι εσύ πρίμα μπαλαρίνα...το ξέρεις ότι δέν αντέχω να μήν σε πειράζω ....κι ότι σε αγαπάω πολύυυυυ....και έχω ήδη αυτόγραφα δικά σου...τα ομορφότερα !!! Τί να κάνω κι εγώ....όπως τα λές...με όποιο δάσκαλο καθήσεις...τέτοια σχόλια θα κάνεις..χάχάχάαααα....
      Αγκαλίτσες και φιλάκια πολλάαααα. ;Ο)))

      Διαγραφή
    5. Με ρωτάς εμένα πως αντέχω να μην σχολιάζεις;;;;;

      Οσο για τη Δασκάλα γιατί σ'εχει φοβηθεί το μάτι της άραγε, κι ούτε να ξύσεις τα μολύβια δε σ αφήνει μόνη;
      Σου 'χω μία καλλίτερη πρόταση:να της τα δώσεις να τα ξύνει εκείνη!τους κάνει κάτι μυτούλες...λιγουρευτές!!! χαχαχα ξέρω που σου λέω (αλλά μην πεις οτι στο πα εγώ)
      Φιλάκια μικρό μου ξωτικό

      Διαγραφή
    6. Ας σας έχω κοντά μου κι ας ξύνω τα μολύβια σας κυρίες μου...

      Διαγραφή
  52. Κι εγώ πόρτα έφαγα ! Και καθώς διάβαζα, σκεφτόμουν και τί θα σχολιάσω ! Και μετά ... μπαμ ...στα μούτρα !!! χαxαχα ! Η οικοδέσποινα, όμως, πάντα ξέρει καλύτερα ! Συγχαρητήρια στη Νίκη και μακάρι πάντα να δικαιώνει τ’ όνομά της !
    Επιτρέψτε μου, να εκφράσω κι εγώ τις δικές μου απόψεις για το φλέγον (όπως φαίνεται) ζήτημα που έχει ανοίξει. Και φυσικά θα μιλήσω ως παιδί και ως υποψήφια (εν καιρώ ενδεχομένως) μητέρα. Αυτή η υποψηφιότητα μάλιστα είναι το θέμα που φλέγει εμένα περισσότερο ! Δεν αμφισβητεί κανείς τις καλές προθέσεις των γονιών και την αγάπη τους προς τα παιδιά τους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων φυσικά). Δυστυχώς, όμως, οι προθέσεις δεν αρκούν. Πολλές φορές μπορεί και να λειτουργούν ως παραμορφωτικός φακός, ως ύπουλο άλλοθι για να γαλβανίζεται αενάως αυτή η αλυσίδα που δένει τα (εξαρτημένα) παιδιά, μεγάλα ή μικρά, στο άρμα των γονιών τους. Και που περαιτέρω τα διδάσκει πώς να παραμένουν εξαρτημένα από τυραννικά αφεντικά, από χειριστικούς συντρόφους και από ιδιοτελείς «φίλους». Γιατί το παιδί που έχει πειστεί πως είναι αδύναμο, θα ψάχνει πάντα για προστάτες. Και οι προστάτες πάντα μα πάντα ζητούν ανταλλάγματα που σε φέρνουν σε ακόμα πιο δεινή θέση. Γι΄αυτό και θα διαφωνήσω (με πολύ σεβασμό, γιατί το αντίθετο δλδ η υποκρισία ότι τάχα συμφωνώ θα ήταν έλλειψη σεβασμού) με την Φιλία, όταν λέει πως όταν ανατρέφουμε ενστικτωδώς τα παιδιά μας τότε μόνο θα μπορέσουμε με επιτυχία να επιτελέσουμε τον ρόλο μας ως γονείς (εκτός κι αν εγώ κάτι παρερμήνευσα, όπερ πολύ πιθανό βέβαια). Διότι μπορεί κάποιοι γονείς να ανατράφηκαν ως ελεύθεροι και, συνεπώς, ευτυχισμένοι άνθρωποι (το ένα δεν μπορεί να συνυπάρξει χωρίς το άλλο κατά τη γνώμη μου) και συνεπώς τέτοια παιδιά θα αναθρέψουν, άλλοι όμως γονείς δεν είχαν αυτή την τύχη και άρα ατυχώς θα αναθρέψουν τα παιδιά τους. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να επαφιέμεθα στο «ένστικτο». Άλλωστε, αυτό που ονομάζουμε «ένστικτο» δεν είναι τίποτα άλλο από την ταχεία και υποσυνείδητη εκδήλωση του συνόλου των γνώσεων και εμπειριών μας μια δεδομένη στιγμή. Το ένστικτο δεν είναι κάτι αυτοφυές και αναλλοίωτο, όπως έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε (η γνώμη μου πάντα) ! Το ένστικτο εκπαιδεύεται, βελτιώνεται ή κακοποιείται. Γι΄ αυτό και οι γονείς, προτού παρατηρήσουν τα παιδιά τους, για να τους υποδείξουν τί πρέπει και τι δεν πρέπει, απαραίτητο είναι να έχουν οι ίδιοι εκπαιδευτεί στην αυτοπαρατήρηση. Και αυτή η αυτοπαρατήρηση θα βοηθήσει τους γονείς να δουν πέρα από τις προθέσεις τους και να ανακαλύψουν την σκοπιμότητα των υποδείξεων τους. Ακολούθως, θα αποκαλυφθεί ποιούς τελικά θέλουν να ικανοποιήσουν με αυτές τις υποδείξεις : τις φοβίες τους και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους ή την ισορροπία και άρα την ευτυχία των παιδιών τους ;;; Η δε αυτοπαρατήρηση είναι ένα εργαλείο στον χειρισμό του οποίου κάποιοι έχουν ενδεχομένως ταλέντο (όπως π.χ. κάποιοι έχουν ταλέντο στην ζωγραφική ή στο χορό), ενώ κάποιοι άλλοι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο. Όλοι, όμως, ανεξαιρέτως χρειάζονται προσπάθεια για να βελτιωθούν. Και όσο καλύτερος γίνεσαι τόσο τα συμπεράσματα από την αυτοπαρατήρηση θα μετουσιώνονται σε «ένστικτο».
    Ανεξάντλητο ζήτημα, πραγματικά, με άπειρες παραμέτρους. Χαρουλίτα, σ΄ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πωπωωωω, τώρα που το είδα δημοσιευμένο, είναι τεράστιο ! Άμα λέω εγώ μαμούθ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε μαμούθ στο δικό σου θα γράφεις τη συνέχεια του Ερωτόκριτου και εδώ θα ανατρέπεις το σύμπαν; Συμφώνησες και με την ΑΦΡΑ,μπας κι έπαιρνε ο εγκέφαλος μου αέρα και νόμιζα οτι αισθανόμουν με την καρδιά!Μην αφήσεις άνθρωπο στην εγνωσμένη πλάνη του...
      Οσο για τη μαμουθοάποψη,πού μπορώ να διαφωνήσω,πες μου;
      Αν διαβάσεις τις επιμέρους απόψεις μου (δε στο συνιστώ,αξιοποίησε αλλιώς το χρονο σου)πιθανόν να καταλάβεις οτι τα ίδια περίπου λέμε απλά εσύ πιο...
      δικονομικά!
      Ελα όμως που μ αρέσεις, ο,τι και να γράφεις!!!

      Διαγραφή
    2. Άστα, είμαι παγιδευμένη κάπου ανάμεσα στο όνειρο και την πεζή, την πολύ πεζή πραγματικότητα. Με ηρεμεί να εκλογικεύω τα ρομάντζα (κάθε είδους) αλλά πόσο πολύ μ' αρέσουν τ΄ άτιμα !!!

      Διαγραφή
    3. Τελικά ή ήσουν γεννημένη γι αυτό ή πέτυχες την απόλυτη ταύτιση!Θάσαι πολύ καλός αγορητής,χάρμα ιδέσθαι...
      Φιλίίί;;;

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα Χαρά μου!!
    Συγχαρητήρια καταρχήν για την τόση πολλή αγάπη και εκτίμηση που εισπράττεις από τον blogoκοσμο!!!
    Και στην τυχερή Νίκη συγχαρητήρια και να χαρεί το δώρο της!!!
    Πολλά φιλιά Χαρά μου και keep blogging!!!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ για όλα αυτά που μου δίνετε!!!
      Νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  55. Χαρα, ενισταμαι και γω με τη φιμωση!Θα τα πω εδω!!!
    1-Να απολαυσει η Νικη το δωρο της!!
    2- Κι εγω παιδιοθεν κοιμαμαι με ενα τριανταφυλλο στο χερι ..οχι στο στηθος!!
    3-Μου αρεσε το καρδιογραφημα με τη καρδουλα!!
    4- Θα σου χαλασω λιγο το ρομαντισμο,αισθανεσαι με τον νου ,αυτος αναλυει τη συναισθηματικη-διαισθητικη πληροφορια και στελνει εντολη να κτυπησει η καρδουλα σου πιο ζωηρα αρα τον εγκεφαλο σου πρεπει να αγαπας κι ας ακουγεται πεζο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AFRA, δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο !!!! Κι ας ακούγεται πεζό ...

      Διαγραφή
    2. Αλίμονο να σε συγκρατούσε η φίμωση!Καλώς τα είπες, καλώς τα άκουσα,αλλα άσε και κανέναν άνθρωπο στο ροζ του συννεφάκι.Αμέσως εσύ να πάρεις την καρφίτσα να σπάσεις το μπαλόνι...τσσσσσ
      Δε θέλω να πηγαίνω πεζή,θέλω εποχούμενη και μ αρέσει να φαντάζομαι την καρδιά με τις καμπύλες της και το χρώμα της,απο τους άχρωμους εγκεφαλικούς λαβυρίνθους..
      .μπαααααααα



      Συνηγόρισε κι ο Αλέκσης,απο κάτω...μη χάσει!

      Διαγραφή
    3. Σαν τσουτσού κι εγώ μεσ΄ τη μέση !
      Προτιμώ το "Αρίων ο Κιθαρωδός", παρακαλώ, από το όνομα που φέρει το εν λόγω φαντασμένο και σιχαμερό ζουμπίδι ! Αλλά από τα χειλάκια σου άντε χαλάλι ...

      Διαγραφή
    4. Ποτέ γλυκό μου ταυτόσημο με το σιχαμερό ζουμπίδι!
      Είσαι μία και μοναδική και θα βάλω πιπέρι στο στόμα αν ξαναβγεί τ όνομα τούτου...
      Φιλί;;;

      Διαγραφή
    5. Που τα ..βρισκεις και με κανεις..χωμα??!!
      Α..να χαθω η παλιορεαλιστρια, που τα απαξιωνω ολα ,που δεν αφηνω το κοσμο να ονειρευεται,να χαιρεται τα ροζ συννεφακια του,...εκειειει με τη καρφιτσα!!

      Διαγραφή
    6. Εεεε μααα, άδικο έχω να αντιδρώ;
      Αφού μ έχεις καταλάβει πια,οτι είμαι ροζουλί(κι ας μη μου κάθεται πάντα),άσε με να το χαρώ παρά με γειώνεις!

      Διαγραφή
    7. Χαρουλίτα, Φιλιά Πολλάααααα και Ζβουριχτάαααα !!!!!

      Διαγραφή
  56. Το βιβλίο δεν το ξέρω. Πρώτη φορά διαβάζω απόσπασμά του. Αλλά έχει τόσο δίκιο. Λέει πράγματι, την αλήθεια, αφοπλιστικά! Τόσο που λες, μα εγώ πως γίνεται να μην το έχω δει αυτό;;
    Υπέροχη η κρεμάστρα σου Χαρά, όπως και κάθε τι άλλο που πιάνεις στα χέρια σου!
    Χαρούμενη να είναι είναι η μικρούλα! Και πάντα να έχει ανθρώπους να την αγαπάνε γύρω της!
    Καλό σ/κο!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι
      οταν βρεις χρόνο, διάβασέ το,δεν είναι τόσο ροζ όπως τ απόσπασμα που για ευνόητους λόγους παραθέτω,είναι γροθιά στο στομάχι, αξίζει όμως,έστω και σαν μια αιρετική άποψη
      Σ ευχαριστώ για όλα τα υπόλοιπα απο καρδιάς.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  57. Χαρά μου ακόμη μου πονά η μύτη!!!!Μπήκα να διαβάσω τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης και εκείνο το δευτερόλεπτο έβγαινε η νέα υπέροχη ταινία μικρού μήκους(το δανείστηκα από την Σοφία)προσεγμένες εικόνες, χιουμουριστικές λεζάντες,γήινα τα χρώματα, κάπως μακρόσυρτη για παράταση της αγωνίας της ανάδειξης του νικητή...Ε ρε γέλια που είχα να κάνω!!!Μ ένα κλικ πιο κάτω,θα έβλεπες ένα Ε..Αδαμ...και άντε μετά να με συμμαζεύετε.....΄Μαζί με την Τυχερή Νίκη στάθηκες κι εσύ τυχερή...Καλό σου βράδυ και να έχεις ένα καλό και ανέμελο Σαββατοκύριακο!!!!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφάκι
      λυπάμαι αν σου έκοψα τη φορα να γράψεις κάτι χιουμορ ιστικό,απλά αυτού του τύπου τις αναρτήσεις τις θεωρώ λίγο "κουφές" τη στιγμή που υπάρχουν τόσες άλλες που αξίζουν σχολιασμού.
      Αν όμως εμπνέεσαι κάντο κι εδώ.

      Οσο για την ταινία μικρού μήκους,όσο το λέτε μπλοκάρω τι ταινία θα κάνω για τους κουμπαράδες...οψόμεθα!
      Φιλάκια πολλά και συγγνώμη για την πόρτα, δεν ήθελα τον τραυματισμό κανενός!χαχαχα ήταν τυχαίοοοοοοοοο

      Διαγραφή
  58. Το απόσπασμα είναι συγκλονιστικό Χαρούλα μου! Πόσα συναισθήματα γέμισαν την καρδιά μου!!! Και ποιος είναι αυτός που δεν βίωσε ή δεν ένιωσε όλα όσα περιγράφονται!!! Η επιλογή τόσο του βιβλίου όσο και του αποσπάσματος μόνο ως εύστοχη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί!!! Η κρεμαστρούλα είναι παραμυθένια και με καμάρι θα κρατάει τα παιδικά ρουχαλάκια!!! Να ζήσει η μικρή και να είναι πάντα ευτυχισμένη!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...