...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Το ούρτιμο του Καρναβαλιού (αλά ζακυθινά)

...Οι εκδηλώσεις αυτές, Καρνάβαλος και κηδεία τση μάσκας τελούσανε υπό την αιγίδα του Δήμου.
Για δαύτο και η κηδεία, η τελευταία μάντσια του καρναβαλιού ξεκινούσε απο τη Δημαρχία.
Η επιτροπή οργάνωσης αυτής της εκδήλωσης είχε τυπωμένα σε κανονικό σχήμα με μεγάλα στοιχεία στο τυπογραφείο του Κοντόγιωργα, νεκρόσημα με κόκκινο χοντρό περιθώριο και μαύρα γράμματα που τα είχανε κολλήσει σε ταμπλό ομπρός από τη Δημαρχία και στα Καζίνα.
 Και γράφανε με κανονική διάταξη:

"Σήμερον! Κυριακή τση Τυρινής...θανούσα την Τετάρτην πρωινήν, προ των δακρύβρεχτων ομμάτων των εν ερωτική μέθη τελούντων καβαλιέρων, συγκινηθείσα σφόδρα για τον τερματισμόν των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κηδεύομεν την εβδόμην εσπερινήν εκ του δημαρχείου εν χοροίς και οργάνοις!!!
Παρακαλούνται όθεν άπαντες οι ερωτοπληγέντες από το σκέρτσο και την τσαχπινιά, της άγνωστης γνωστής μάσκαρας και άπασαι αι μασκαρούλαι, που συμπράττουσαι μετά τση εκλειπούσης...δέδοκαν αφειδώς κέφι και χαρά, όπως φέρουσι μεθ' εαυτόν ανά χείρας...οι μεν καβαλιέροι... φιάλην οίνου ίνα ευφραίνωσιν τας καρδίας των...και να ξεχνούν τον πόνον κατά την διαδρομήν, αι δε μασκαρούλες σάκους, κομφετί και κυλίνδρους σερπαντίνες ίνα ραίνουσιν τους τεθλιμμένους!!!


                                                                                           Οι καρναβαλοπενθούντες
                                                                                        Πατήρ, Βασιλιάς Καρνάβαλος
                                                                                  Μήτηρ Δημαρχία,το γένος Ζακυνθίων
                                                                             Αδελφοί, Απάχηδες, Ντετόροι και Πιερότοι
                                                                      Αδελφαί, Μασκαρούλες, Κολομπίνες και Κοντέσες"

Και η πομπή ξεκινούσε. 
Μπροστά η μπάντα παίζοντας πένθιμα εμβατήρια και χορευτικούς σκοπούς! Ενας χοντρός, κοντός κοιλαράς, έκανε το Χότζα. Φορούσε  κάπα μακριά με πολύχρωμες λουρίδες και ένα πολύχρωμο πανύψηλο καπέλο σαν ανάποδο χωνί.
Πίσω τους τέσσερις ντετόροι που κρατούσαν στους ώμους την κάσα με τη χάρτινη μάσκαρα.
Πλάι γενειοφόροι, μασκαρεμένοι και ούλοι κρατούσαν στα χέρια για κεριά πράσα χοντρά! Κι ακολουθούσανε πιασμένοι αλά μπράτσο οι ερωτοχτυπημένοι μάσκαρες, καβαλιέροι και λαός μαούφια...χορεύοντας κι ακολουθώντας τη διαδρομή Γιοφύρι, Φόρο, Πλατέα Αγίου Μάρκου, Αγιοι Πάντες,καταλήγοντας στην Πλατέα Σολωμού, που αντί ταφής εκαίγανε τη μάσκαρα... με την ερπίδα πως μέσα στη στάχτη θα παραμείνει άσβεστη σπίθα για να να ξαναλουμπαρδώσει του χρόνου να μας ξαναδώσει μπρίο, κέφι και χαρά!!!
Και ετελείωνε η γιορτή με το κρέμασμα τση σκορδοσάρας,απο το μπαρκόνι του  καμπαναρίου των Αγίων Πάντων για να μη  μας ματιάσουνε οι ξένοι... Νάμαστε σκόρδο στα μάτια και παλούκι μεσ' τα μάτια τσους και μέσα στους βορβούς τσους!!!

Το βράδυ σε ούλα τα σπίτια το τελευταίο μπαγόρδο, με χορούς και τραγούδια που σταματούσανε τσι δώδεκα τα μεσάνυχτα που χτυπούσε η καμπάνα νεκρώσιμα τον ερχομό τσης μεγάλης Σαρακοστής.
Και τα τραπέζια μένανε με τα φαγιά που είχανε μείνει,όλοι τη νύχτα για νάρθουνε να φάνε οι ψυχές!!!

Και του χρόνου  μάσκαρες. Καλή Σαρακοστή!

---
Η πρώτη μέρα τση μεγάλης Σαρακοστής!
Τα μπακάλικα μοστράρανε προκλητικά, χταπόδια και σουπίες ξερά, καλαμαράκια στα κουτιά, τουρσιά, χαρβά και ταραμάδες. Οι μανάβηδες επούλιανε μαρούλια ολόδροσα, βλαστάρια, μπροκολάκια , οβρίες, κουρκουτζέλια, φρέκσα κρεμμυδάκια, σκόρδα και πορτοκάλια ζουμερά. 
Οι ψαράδες στεκούμενοι στην αγορά κι άλλοι γυρίζοντας τσι γειτονιές με τσι καρέτες επουλάανε ολόφρεσκα θαλασσινά, χάβαρα, μύδια και κυδώνια. Ο κόσμος ψώνιζε! 
"Φάτε... μάτια ψάρια";;;
Υφασμάτινα ψαράκια και γατούλα

Κι αν ήτανε λιακάδα, απο τσι δέκα το πρωί, παρεούλες, συγγενείς και φίλοι επηγαίνανε στην εξοχή κρατώντας βαντάκες, μαλαθούνια ή σακούλια με φαϊ!
Αργάσι, Καλαμάκι, Γαϊτάνι, Κάμπος, Μπόχαλη και Ακρωτήρι είχανε τη βέντιτα. Ο κόσμος σκρόπαε στα χωράφια και τ' αλώνια, καθόντανε κατάχαμα γύρω τριγύρω σαν κουλούμα κι ετρώανε.
Τα παιδία παίζανε, μαζεύανε λουλουδια κι αμολάανε αητούς,που άλλοι κερώνανε ψηλά στον ουρανό κι άλλοι μυτάανε και στροβιλίζοντας  επέφτανε στη Γη, ενω οι μεγάλοι αρχίζανε κουτσομπολιό και μάλλιαζε η γλώσσα τσους για το τι είδανε και τι ακούσανε πως γίνηκε στα Καρναβάλια...

                                                                                 Αποσπάσματα απο το  βιβλίο του Τότη Γιατρά
                                                                                            "μνήμες και εικόνες μιας διαδρομής"

Γατούλα  απο ύφασμα 
Καλή Σαρακοστή!!!!

55 σχόλια :

  1. Σήμερον! Κυριακή τση Τυρινής... καλημερίζω την επίκαιρη και πολύ ενδιαφέρουσα τούτη ανάρτηση σε Ζακυνθινό ιδίωμα με γεγονότα της παράδοσης που είθε οι επόμενες γενιές να τις κρατήσουν ώστε με τη σειρά τους να την παραδώσουν στην επόμενη, γιατί αυτό είναι παράδοση… Ζωντανεύω και παραδίδω…

    Προσοχή όμως στην κατάχρηση του οίνου γιατί μπορεί να ευφραίνει τας καρδίας, αλλά…

    Καλή Σαρακοστή, Χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα απο τη φυσομανούσα και βρεχούμενη Ζάκυθο Στράτο, Χρόνια Πολλά!
      Χαίρομαι που σ άρεσε το ζακυθινό διήγημα των εθίμων μιας εποχής,που έστω και με απώλειες διατηρούνται μέχρι σήμερα. Φυσικό είναι να υπάρχουν αλλοιώσεις και επίκαιρες προσαρμογές στο πέρασμα των χρόνων,αλλά είναι και μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
      Μην ανησυχείς και δεν είμαι υπέρ του οίνου,επ ουδενί...ούτε σταγών!:(
      Καλή Σαρακοστή απο καρδιάς για την καλή λεiτουργία της καρδιάς:D

      Διαγραφή
  2. Χαρά, τι υπέροχη ανάρτηση ήταν αυτή! Ευχαριστούμε πολύ που μας γνώρισες το Ζακυνθινό καρναβάλι. Εγώ, σαν Πατρινιά και φανατική καρναβαλίστρια, εκτιμώ ιδιαιτέρως αυτή την ανάρτηση. Όσο για τον καιρό, έχουμε ακριβώς τον ίδιο στην Κέρκυρα, αέρα δυνατό, βροχή χωρίς σταματημό και κρύο.Γι αυτό θα τα πιώ τα κρασάκια μου, να ζεσταθώ!!!!!!!!! Καλή Σαρακοστή, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά καιρούς Αγγελική μου,γνωρίζω στους φίλους που με τιμούν ήθη κι έθιμα της Πατρίδας μου,ιδιαίτερα και με το χαρακτηριστικό γλωσσικό τους ιδίωμα. Ακατανόητο για τους περισσότερους,αλλά πάντα θαυμαστό!
      Χαίρομαι λοιπόν που εσύ επικεντρώθηκες στο κείμενο κι όχι στα συνοδευτικά "σαρακοστιανά", ειλικρινά το χάρηκα!
      Οσο για τον καιρό,κι εδώ συνεχίζεται απο χθες η κακοκαιρία,που απαγόρευσε κάθε αποκριατικη εκδήλωση
      Καλή Σαρακοστή κορίτσι μου,φιλάκια :)

      Διαγραφή
  3. Χαχαχα...τι ωραία που τα λέτε εσείς οι Ζακυνθινοί! Απολαμβάνω να σας ακούω, έστω κι αν πιάνω μόνο τα μισά, όχι τώρα που σε γνώρισα αλλά από πολύ παλιά, όταν έτυχε να βρεθώ σε μια θεατρική ομάδα και να παρακολουθήσω όλες τις πρόβες για το ''Φιόρο του Λεβάντε''. Από τότε ξεκίνησα να θρέφω μια συμπάθεια για τον ιδιαίτερο νησί σας. Άρχισα κι εγώ τις ιστορικές αναφορές στα σχόλια...αχαχα... να το πάρω ως θετικό; Πολύ μου άρεσαν και τα ψαράκια σου, φαίνονται ολόφρεσκα (από το μάτι το κατάλαβα, νησιώτισσα κι εγώ, κάτι ξέρω από καλό ψάρι). Και για να μη βγω εντελώς εκτός θέματος, να ευχηθώ να περάσετε υπέροχα κι αυτό το τελευταίο διήμερο της αποκριάς, αν κι έμαθα πως αναβλήθηκαν πολλές εκδηλώσεις και σε σας και στην Κεφαλλονιά, λόγω καιρού. Φιλάκια πολλά και μετρώ αντίστροφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσος ενθουσιασμός για να προκύψουν τρία σχόλια,σε καλό σου!!!!χαχαχαχα πού να δεις και τη συνέχεια δηλαδή...;)
      Χαίρομαι που η συμπάθεια προς το γενέθλιο Τόπο προηγείτο της γνωριμίας μας,έτσι ήρθε και κούμπωσε,εν αναμονή δε μιας νέας επίσκεψης... Μέχρι τότε ετοιμάσου να υποδεχθείς εμένα!
      Χαίρομαι που επικρότησες και την φρεσκότητα των ψαριών μου,αλλοίμονο να μην κατείχες!!!!:)
      Φιλάκια πολλά και κάνω κωλοτούμπες μέχρι την τελική λήξη της μέτρησης...;)

      Διαγραφή
    2. Η επίσκεψη δεν θα'ναι νέα αλλά η πρώτη. Πρόσεχε τις κωλοτούμπες μην έχουμε άλλα. Καλύτερα να αφήσουμε τ'ακροβατικά αυτές τις μέρες.

      Διαγραφή
    3. Οποία μου Τιμή να είναι η πρώτη!!!!
      Υπόσχομαι να μείνει αξέχαστη;)

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη η περιγραφή του Ζακυνθινού καρναβαλιού..... μα και τα ψάρια σου και η γάτα εξαιρετικά!!!!! Καλή αποκριά και καλή Σαρακοστή!!!! Με το καλό να μας έρθεις και να ανταμώσουμε!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας άρεσε αυτή η ιδιότυπη καταγραφή Βίκυ μου
      Οσο για τα σαρακοστιανά μου ,φρεσκότατα!!!
      Φιλάκια γρήγορης αντάμωσης!!!;)

      Διαγραφή
  5. Θαυμάσια περιγραφή του Καρναβαλιού τση Ζακύνθου,
    αληθινά μου άρεσε καθότι συνάντησα λέξεις γνωστές που μέσα σε αυτές αναθράφηκα όπως (Τα παιδία παίζανε, μαζεύανε λουλουδια κι αμολάανε αητούς,που άλλοι κερώνανε ψηλά στον ουρανό κι άλλοι μυτάανε και στροβιλίζοντας επέφτανε στη γη)
    αν και στην Πύλαρο Κεφαλονιάς δεν κάναμε καρναβάλια ένεκα, πολέμου πείνας κα δυστυχίας.
    Η λέξη Καρναβάλια από το λατινικό Carnem levare που σημαίνει αποχή από κρέας όπως και το Αποκριά και σημαίνει το ίδιο.
    ¨έχω τύχη σε πολλά καρναβάλια στο εξωτερικό σε ένα που μου άφησε εντυπώσεις όπου είχα πάρει και μέρος ήταν στην Αβάνα Κούβα, πιτσιρικάς ήταν Μάρτης του 1952, εκεί χορεύουν ολονυκτίς στους δρόμους κλπ. αν θυμάμαι καλά ήταν 12 Μαρτίου όταν μας διάλυσε η Αστυνομία και πήγαμε στο καράβι, είχε γίνει πραξικόπημα είχε έρθει από το Μαϊάμι ο Φουλγένιο. Μπατίστα κατέλαβε την κυβέρνηση κι έδιωξε τον πρόεδρό της τον Carlo Prio Socaras,.

    Αγαπητή μου Χαρά
    χάρηκα με το ωραίο σου αποκριάτικο δημοσίευμα
    πάντα με την αγάπη μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαβρίλη μου χαίρομαι που σου θύμισα λέξεις παλιές κι αλησμονημένες!
      Σίγουρα τα έθιμα ήταν μακραίωνης ιστορίας,ανάλογα με τις καταστάσεις κάθε Τόπου. Σήμερα εξακολουθεί με πολλές παραλλαγές...
      Οσο για τα ετυμολογικά συμφωνώ οτι είναι ακριβής η ετυμολογία και χαίρομαι που έχουμε παρεμφερή δόση τρέλλας με τους Κουβανούς,που είναι ένας λαός αλλέγκρος παρά τις καταστάσεις που βιωσε!
      Νάσαι καλά, Καλή Σαρακοστή
      Με όλη μου την αγάπη
      Χαρά

      Διαγραφή
  6. Πρόσεχε τα ψάρια σου γιατί η γάτα ξερογλείφεται!!!! Υπέροχη περιγραφή!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εποφθαλμιά με πάθος,Κατερίνα μου!!!χαχαχαχα
      Φιλάκια πολλά Καλή Σαρακοστή :)

      Διαγραφή
  7. Ξετρελάθηκα με την διήγηση γιατί λατρεύω τις ντοπιολαλιές και ας μην τα καταλαβαίνω και όλα !!!
    Τα ψαράκια ¨ολοζώντανα", αλλά αυτή η γατούλα μου έκλεψε την καρδιά !!!!!!
    Καλά Κούλουμα ........ Σε φιλώ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου Ράνια μου,αν σ' ικανοποίησα μ αυτό το ιδιόμορφο γλωσσικό μας διήγημα,που αφηγείται τα έθιμα της τεελυταίας μέρας της Αποκριάς.
      Φιλιά πολλά και Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  8. Καλή Σαρακοστή Χαρα μου !!!!
    πολύ όμορφες δημιουργιες
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Ειρηνάκι μου,κι εσυ να περνάς όμορφα!
      Φιλάκια πολλά:k

      Διαγραφή
  9. Πανέμορφη και επίκαιρη η Ζακυνθινή Αποκρηά.
    Γνωστό σε μένα το βιβλίο του Τότη Γιατρά από τις τόσες έρευνες που έχω κάμει για αναρτήσεις στα Εφτάνησα. Ανεπανάληπτος ο τρόπος που παραθέτει την όλη τελετή.
    Όμως τα έθιμα όλα ατονούν με το πέρασμα του χρόνου και με την αλλαγή των ανθρώπων.
    Πάντως έκανες μια υπέροχη και επιτυχή ανάρτηση.
    Όσο για τα ψαράκια σου μεζές υπέροχος.
    Και του χρόνου να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού γνωστοποίησα την Κεκρυραϊκή,ας μάθαιναν και την καθ ημάς!
      Οσο για τον Τότη το Γιατρά,μου κάνει εντύπωση οτι τον γνωρίζεις,διότι το βιβλίο αυτό δεν κυκλοφόρησε,αλλά τα παιδιά του ,μετά το θάνατό του το χάρισαν σε φίλους που ήξεραν την αγάπη τους για τις ζακυθινές του διηγήσεις που εν ζωή δημοσιεύονταν σε Τοπική εφημερίδα.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,περί της αναρτήσεως,νάσαι καλά και να περνάς καλλίτερα!

      Διαγραφή
  10. και του χρονου, καλη σαρακοστη να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλέ μου πατριώτη κι αντεύχομαι τα καλλίτερα!

      Διαγραφή
  11. Είστε απίστευτοι τύποι εσείς οι Ζακυνθινοί κι οι Επτανήσιοι γενικότερα! Σκέτο πανηγύρι!
    Περιτώ να πω ότι θα ήθελα κάποτε να φορέσω ένα από τα ονειρεμένα σας κοστούμια εποχής και να ζήσω την αποκριά σας από κοντα!...
    Για τη σαρακοστή σας βλέπω πανέτοιμους!
    Να περνάτε καλά, φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν έχεις απωθημένο ένα κοστούμι εποχής,πολύ θα χαρώ να σου παραχωρήσω το δικό μου,που κρέμεται πλεον αφόριο στην ντουλάπα, να μου θυμίζει ωραίες στιγμές
      Κόκκινο βελούδο με γκιπούρ δαντέλα,τι λες είναι του γούστου σου;(υπάρχει σε παλιότερη ανάρτηση)
      Σε προσκαλώ λοιπόν τις επόμενες Απόκριες μ έτοιμο κοστούμι εποχής ^_^!!!
      Καλή Σαρακοστή,προς το παρον
      :k

      Διαγραφή
  12. χαχα! Απολαυστικότατη όπως πάντα!!!
    Με τα ψάρια δεν τα πάω καλά... γι' αυτό θα σου πω πόόόσο υπέροχη βρήκα τη γατούλα!
    (Το Σοφάκι ήρθε στο μυαλό μου!)
    Όχι, πλάκα κάνω! όλα υπέροχα είναι κορίτσι μου γλυκό και υπέροχο!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ ατελείωτα!
    :k <3 :k <3 :k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα σχολιάσω τη σύγκριση...(καθότι φίλη) θα σ ευχαριστήσω για τα υποδέλοιπα κι ελπίζω να μη σταματήσεις τα σβουριχτά φιλιά,αυτά που δημιουργούν έριδες και στη συνέχεια ;)
      Φιλάκια άπειρα...με μία έκπληξη...;)^_^<3

      Διαγραφή
  13. Ένα είναι βέβαιο, Χαρά μου, ότι εμείς οι Επτανήσιοι ξέρουμε από μασκαράτες, ξεφαντώματα και καλαμπούρια! Σε αντίθεση με τη Χίο που εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε την παντελή έλλειψη όχι μόνο εθίμων αλλά και υποτυπώδους σκωπτικής διάθεσης! Ρίξτε το έξω και για μας!!! Φιλιά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοχουμε στο αίμα μας Ευγενούλι,οι υπόλοιποι απλά ακολούθησαν! Ακόμα και το Πατρινό Καρναβάλι,ξεκίνησε απο το αρχοντικό του ζακυθινού Μωρέττη στην Πάτρα,αυτό τα λέει όλα!
      Φιλάκια πολλά και γλυκά μεταποκριάτικα :k

      Διαγραφή
  14. Απίθανη η διήγηση αλλά μπρος την εικόνα, να με συγχωρήσεις, αλλά έρχεται δεύτερη!!!!! Φαντάζομαι και την επόμενη εικόνα όμως... έτσι που τα κοιτά η γάτα σου δεν θα μείνει ούτε κοκκαλάκι από αυτά,εκτός κι αν την καλοταίζεις χα χα χα. Καλή Σαρακοστή με πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την έχω χορτάτη Ελένη μου,απλά δε παύει να ξερογλείφεται!!!χαχαχαχα
      Φιλάκια πολλά Καθαροδευτεριάτικα :k

      Διαγραφή
  15. Τι όμορφη διήγηση και πως μου αρέσει να μαθαίνω τις παραδόσεις του κάθε τόπου!!!!
    σε εμάς φέτος δεν έγινε καρναβάλι λόγω βροχής!!έβρεχε ασταμάτητα!!
    έβαλες τη γάτα να φυλάει τα ψάρια;δε θα μείνει τίποτα!!!υπέροχα όλα Χαρά μου!!φιλιά!!!καλή Σαρακοστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εμάς έγινε κάποια εκδήλωση,Δεσποινιώ μου,λόγω κακοκαιρίας.Μετά απο υπέροχες καλοκαιρινές μέρες δυστυχώς τα χάλασε τελευταία στιγμή.
      Χάρηκα που σ άρεσε η ιδιωματική αφήγηση του ζακυθινού τελευταίου 3ημέρου.
      Φιλάκια πολλά και Καλή Σαρακοστή!^_^

      Διαγραφή
  16. Γιατί το Γαϊτάνι στο κείμενο ξεκινάει με μικρό αφού από εκεί έλκει την καταγωγή Εκείνη ???????
    Υπέροχα τα ψαράκια σου Χαρουλίτσα, ωραίοι συνδυασμοί υφασμάτων,
    μια φρεσκάδα την διέκρινα και εγώ......
    φιλάκια πολλά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "Γαιτάνι" αποκαταστάθηκε,ώς έπρεπε. Οχι λόγω "Εκείνης" ,αλλά λόγω ταυτότητας με το συγγραφέα.
      Ευχαριστώ για την επιβράβευση της επιλογής της ψαριάς μου,αυτό θα πει νάσαι καλή νοικοκυρά σόλα τα επίπεδα:)^_^
      Φιλάκια πολλά κι απο μένα :k

      Διαγραφή
    2. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      χωρίς λόγια!

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή εσύ Βαρβάρα κατάλαβες τι λένε; Εγώ γιατί δεν κατάλαβα ποια είναι η ''Εκείνη'';

      Διαγραφή
  17. Γεια βρε Χαρα μου και νασαι καλα!! τι ωραια περασα με αυτην την διηγηση και την ομορφη γλωσσα , μεχρι και στον αντρα μου το διαβασα , καλη Σαρακοστη και πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο,τι μπορώ κάνω να σας ευχαριστήσω για τον κόπο που κάναατε να φτάσετε μέχρις εδώ Μαιρούλα μου^_^!
      Φιλιά πολλά και σαρακοστιανά:k

      Διαγραφή
  18. Fanny Ziaka



    Καλή Σαρακοστή !
    Και στη Λάρισα βρέχει ...........................
    Φιλάκια
    ΘΕΟΦΑΝΩ
    Υ.Γ. Δεν μπορώ πια να γράψω σχόλιο στο μπλόγκ καθότι ανώνυμος :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίχες δίκιο Φάνη μου για τα "ανώνυμα" σχολια. Αλλαξα τις ρυθμίσεις για να αποφεύγω τον καταιγισμό κάποιων ξένων διαφημίσεων και spam και πρέπει να αλλάξει εκ νέου για να τα δεχτεί τα "ανώνυμα"
      Εσυ θα μου τα γράφεις εκεί κι εγω θα τα μεταφέρω εδώ;)
      Φιλάκια γλυκά και Καλή Καθαροδευτέρα!<3

      Διαγραφή
  19. Μου αρέσει να τηρούνται τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου , όσο και αν εμένα με θλίψη μου φαίνονται κινέζικα και ποτέ δεν θα τα μάθω !!!! Και βέβαια η γλώσσα με δυσκολεύει μα πιο πολύ ζηλεύω γιατί αγνοώ πολλά και πιάνω τον εαυτό μου να νιώθω ξένη ...
    Η δημιουργία ψαριών και της γάτας είναι υπέροχα συνδυασμένη χρωματικά , καλοραμένα , τέλεια !!! Καλή συνέχεια , να είσαι καλά με όσα χρειάζεσαι!!!! Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου να μη νοιώθεις ξένη Μαρινικόλ μου,γιατί και τα παιδιά να το διάβαζαν που όλα τους τα χρονια τα έζησαν στη Ζάκυνθο,δε θα καταλάβουν .Αυτό οφείλεται στην προοδευτική απομάκρυνσή μας απο τις ρίζες της τοπικής μας διαλέκτου
      Οταν φύγουμε κι εμείς,τίποτα πια δε θα΄ναι το ίδιο, δυστυχώς! Είναι κάτι που σκέφτομαι πάρα πολύ τελευταία
      Καλή αντάμωση νάχουμε!
      Φιλιάαααα

      Διαγραφή
  20. Υπέροχη η περιγραφή της τελευταίας μάντσιας του καρναβαλιού στην παλιά Ζάκυνθο! Και το γλωσσικό ιδίωμα μου αρέσει πάρα πολύ!! Να μας γράφεις τέτοια πιό συχνά, Χαρούλα!!!!!!
    Τα ψαράκια σου και η γατούλα είναι τόσο όμορφα!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου υπόσχομαι,οτι αν κάποιο κείμενο ταιριάζει με κάποια μου ανάρτηση ή κάποια επέτειο θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά.Το δύσκολο είναι οτι τα διηγήματα αυτά είναι συνήθως μεγάλα και θα΄ναι ίσως κουραστικά.
      θα το κανω όμως ξανά σε πρώτη ευκαιρία
      Χαίρομαι που σ άρεσε τόσο πολύ!
      Φιλάκια πολλά κι ελπίζω να σε δω στην Εκθεση

      Διαγραφή
  21. Que encanto o gatinho e o peixinho!!

    Tenha uma bela semana,

    beijinhos,

    Lígia e =^.^=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ & ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Σ' ΑΡΕΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ.
      ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
      ΦΙΛΙΑ

      Διαγραφή
  22. Καλη Σαρακοστη!!!
    Τι ομορφη αναρτηση!
    Τα ψαρακια και η γατουλα υπέροχα!!! Εισαι καταπληκτικη Χαρα!!!
    Σαν κατι να μου λεει οτι θα συναντηθουμε συντομα . Καλα το φανταζομαι?
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απίθανη η ιδιωματική περιγραφή !! Την απόλαυσα όσο τίποτ'άλλο !!!
    Τολμώ να πω ότι με συνεπήρε τόσο το κείμενο ώστε ξέχασα τις δημιουργίες σου !!!
    Η γατούλα και τα ψαράκια σκέτη γλύκα είναι!!!
    Μακάρι να καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά!!
    Φιλιά πολλά και αγκαλιές μεγάααλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χαρά μου και μένα με συνεπήρε η περιγραφή της αποκριάς με το τοπικό ιδίωμα. Οι υφασμάτινες δημιουργίες πολύ όμορφες η γατούλα όλα τα λεφτά. Φιλάκια πολλά και καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. τι να πω, τα είπαν όλα οι προλαλήσαντες αναγνώστες σου! εγώ απλά επαναλαμβάνω τα συγχαρητήρια μου σε σένα για την επιλογή σου και στο συγγραφέα Τότη Γιατρά για την πολύ διασκεδαστική παρουσίαση της Κηδείας του Καρνάβαλου και του τρόπου που γιορτάζαμε παλιότερα τα Κούλουμα στας εξοχάς. Περιγραφές που χάρη στη χρήση της τοπολαλιάς μας διασώζουν τόσο πιστά το πνεύμα του ζακυθινού καρναβαλιού και ξυπνούν σε μας τόσες ωραίες αναμνήσεις! Ευτυχώς που κάποιοι διέσωσαν εικόνες από την παράδοση του νησιού μας -αγνοούσα την ύπαρξη του βιβλίου αυτού- και κάποιοι άλλοι φροντίζουν τα ωραία να μας τα ξαναθυμίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι όμορφες εκδηλώσεις!!
    Αλλά να ζωντανά σου κλέψαν την παράσταση!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τι ωραία έθιμα Χαρά μου!! Δεν τα ήξερα καθόλου.Τι υπέροχη γατούλα και ψαράκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...