...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τσουκνοπέφτη και καλές αποκρές!

Με τούτα και μ εκείνα φτάσαμε στην Τσουκνοπέφτη,κατά την ζακυθινή ντοπιολαλιά,πού μόνο σε τσίκνισμα δεν αναφέρεται,αλλά στη γνωστή και ανατριχιαστική τσουκνίδα!
Κι επειδή ο Τόπος μου είναι παράξενος από γεννησιμιού του αλλά τώρα αλλοιθωρίζει προκειμένου να ταυτιστεί με νέα δεδομένα που κάποτε τα λέγαμε κοροιδευτικά "Μωραϊτικα"
Για να μην ξεχνάμε λοιπόν ο,τι ζήσαμε παιδιά και για να μαθαίνουν οι μη ζακυθινοί τις παλιές μας συνήθειες,που λίγοι τηρούν πλέον,παραθέτω αυτούσιο ενα κείμενο του αγαπημένου φίλου και συμμαθητή,λογοτέχνη Διονύση Φλεμοτόμου, διανθισμένο με τα πετρωτά μου Αποκριάτικης έμπνευσης

Δεν ξέρω αν πρόκειται για κακή ερμηνεία της λέξης ή αν μ’ αυτή μας την συνήθεια επιβίωνε κάτι παλιότερο, αλλά για την δική μου παιδική ηλικία «Τσικνοπέμπτη» δεν σήμαινε τσίκνα από ψημένο κρέας, αλλά κυνηγητό με τσουκνίδες και – ως εκ τούτου – κατακόκκινα πόδια και χέρια.
"Γελωτοποιός" pebble art by Hara

Την Πέμπτη, το λοιπόν, την πριν από την Κυριακή της Αποκριάς, ξυπνώντας το πρωί, το πρώτο όπου ζητούσαμε από την μάνα μας ήταν να μας φορέσει αυτήν την μέρα μπλούζες μέχρι την παλάμη και μακριά πανταλόνια, όχι επειδή νοιώσαμε ξαφνικά πως μεγαλώσαμε, αλλά επειδή αυτήν την μέρα θα είχαμε μάχη με κείνο τ’ άγριο φυτό, που αν σε άγγιζε, σου προξενούσε φαγούρα.
Κόβαμε δέσμες από δαύτο, για να χουμε απόθεμα και πριν την πρωινή, ομαδική προσευχή, στα διαλείμματα, αλλά και στο σχόλασμα, κυνηγούσαμε ο ένας τον άλλον, για να τον κάνουμε να πονά, να ξύνεται για ώρα και να αλλάζει τοπικά χρώμα, όταν τον ραπίζαμε με το χόρτο αυτό, που κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, είχε την τιμητική του.
Μάταια μας μάλωναν οι δάσκαλοί μας και κάποιο ξένοι – ήταν ελάχιστοι τότε – έχαναν την υπομονή τους, προσπαθώντας να μας εξηγήσουν πως δεν είναι αυτό το έθιμο της ημέρας, αλλά από αλλού προέρχεται η λέξη «Τσικνοπέμπτη». Εμείς συνεχίζαμε την αγαπημένη μας συνήθεια και τους αφήναμε να φωνάζουν, γνωρίζοντας καλά, περισσότερο βέβαια από ένστικτο, πως δεν τους ένοιαζε τόσο η παράδοση και η σωστή ή λάθος τήρηση και συνέχισή της, όσο η ποθητή ησυχία τους. 
Γιατί πώς να κάνεις καλά ένα μαό παιδιά, που ξεσάλωναν με μια τσουκνίδα το καθένα στο χέρι!
"renaissance costume" Pebble art by Hara

Μα η συνήθεια του κατά τα άλλα ιαματικού φυτού δεν ήταν μόνο παιδικό αντέτι την Πέμπτη αυτή του Καρναβαλιού. Και οι μεγάλοι το τιμούσαν. Βέβαια αυτοί, παρότι πολύ θα το ήθελαν, δεν έτρεχαν στις ρούγες με τις τσουκνίδες ανά χείρας, όπως εμείς οι μικρότεροι, αλλά είχαν άλλη συνήθεια, η οποία ήταν στην ουσία ένα επιπλέον δείγμα της πασίγνωστης και κοσμαγάπητης ζακυνθινής μάντσιας.
Σ’ ένα μπουκέτο από φιόρα, συνήθως από μανουσάκια, που αφθονούσαν αυτήν την εποχή και γέμιζαν με άρωμα και εαρινές υποσχέσεις την εξοχή του νησιού, τοποθετούσαν, μισοκρυμμένη, μια δέσμη από τσουκνίδες και την χάριζαν σε όποιον ή (κυρίως) όποιαν ήθελαν. Αυτός πήγαινε, όπως ήταν φυσικό, να την μυρίσει και να χαρεί την ευωδιά των λουλουδιών, αλλά εκτός από αυτό… κοκκίνιζε και την μύτη του, η οποία για ώρα του προξενούσε φαγούρα.
Ήταν και κάποιοι τότε, συνήθως ντυμένοι μασκαράδες, οι οποίοι αντί για άλλο λουλούδι έβαζαν στην μπουτουνιέρα τους μια τσουκνίδα, κάνοντας μ’ αυτήν τους την συνήθεια το ασήμαντο, αλλά τόσο χρήσιμο αυτό φυτό να έχει την τιμητική του.


"renaissance costume" Pebble art by Hara

Δεν ξέρω αν τσίκνιζαν οι Ζακυνθινοί την γιορταστική αυτή μέρα, την πρώτη επίσημη του Καρναβαλιού, με την έννοια βέβαια του ψησίματος στα κάρβουνα. 
Αυτή η συνήθεια είναι, πιστεύω, πρόσφατη και ήρθε στο νησί μαζί με την βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς (που συχνά κόβεται από συλλόγους και την… Τσικνοπέμπτη) και του οβελία της Λαμπρής. 
Το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας, κατά το τοπικό αντέτι, ήταν και είναι για πολλούς το ξινιστό και μ’ αυτό έχουμε μεγαλώσει. Στα ορεινά χωριά, επίσης, έφτιαχναν και φτιάχνουν μιαν κρεατόπιτα, η οποία είναι πεντανόστιμη.
Πάντως το ξινιστό της Τσικνοπέμπτης, εκτός των άλλων, απαιτεί και καυκαλίδες ή καυκαλίθρες και αυτές του δίνουν την μοναδικότητά του στην γεύση. Γίνεται και με άλλα λαχανικά, αλλά δεν έχει καμιά σχέση. Σας ομολογώ, μάλιστα, πως είναι το αγαπημένο μου φαγητό αυτήν την εποχή.
Λίγοι, ελάχιστοι, δυστυχώς, είναι αυτοί που μένουν πιστοί στην τοπική μας παράδοση και συνεχίζουν τα πατροπαράδοτα. 
Η τηλεόραση, βλέπετε, επιβάλει και ισοπεδώνει με την δύναμη της εικόνας, που διαθέτει και κάποιοι φορείς πολιτισμού, αντί να δημιουργούν διασωστικά, επίφοβα αντιγράφουν.
Όμως το κάθε ξεχωριστό μας πρέπει να παραμείνει, έστω και στα χαρτιά. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του κειμένου.
Φίλες και φίλοι, «καλές Αποκριές». Και όσο γίνεται πιο δικές μας…
"Pulcinella canta a Venezia" pebble art by Hara

14 σχόλια :

  1. Χαρά μου χρόνια σου πολλά!
    Καλή και όμορφη Τσικνοπέμπτη να έχουμε. Καλά που υπάρχουν ακόμα κάποιοι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση, σαν εσένα. Και έτσι μαθαίνουμε και εμείς ομορφιές λαο λαογραφικά έθιμα της ημέρας.
    Πόσο μας λείπουν αυτά στα τσιμεντένια κλουβιά μας.
    Να περάσετε όμορφα Χαρά και ευλογημένα.
    Και οι τσουκνίδες τελικά, όσο επώδυνες είναι ωμές τόσο διαφορετικές γίνονται στη γεύση τελικά ε;
    Η σύγκλιση των αντιθέτων.
    Τις ευχές μου καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκου ένα παράξενο..σε ολόκληρο το κτήμα μας 4 στρέμματα δεν έχουμε δει ...ποτέ...τσουκνίδα!! Τα έργα σου όπως πάντα υπέροχα και επειδή ξέρω τι κόπο χρειάζεται αυτό που κάνεις σου λέω ένα μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν σου πω ότι, με την ανάρτηση σου θυμήθηκα ότι κάποτε πιτσιρίκια το κάναμε αυτό με τις τσουκνίδες .😀Αλήθεια σου λέω τώρα μου ήρθε ολοκάθαρα η εικόνα αυτή . Δεν το θυμόμουν οτι ηταν τέτοια μέρα . Χαίρομαι πολύ γιατί μου θύμησες τα χρόνια εκείνα ..😍 Όταν θα έρθει η μικρή θα της πω αυτή την μέρα αυτό που κάναμε! Το απόγευμα αν έρθω μου έδωσες ιδέα .. θα σου φέρω τα αγαπημένα σου λουλούδια μανουσάκια.😍.αν έχουν και λίγη τσουκνίδα δεν πειράζει...😜αχααα το απαιτει η μέρα! Πολύ καλή η ανάρτηση σου και εδεσαν τελεια και οι φιγούρες !!! Μπράβο γλυκέ μου καλλιτέχνη !👏😍😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ζούσε η γιαγιά θα μου ‘λεγε «ψεύτισαν όλα παιδάκι μου»
    Κι αλήθεια θα λεγε μιας και παντού πια επικρατούν οι Αποκριές «αστικού τύπου» αποκομμένες από την παραδοσιακή μορφή που ιχνηλατούν στον χρόνο την ιστορία του τόπου.
    Κι αν ίσως σε κάποιες περιοχές τηρείται το «αντέτι» τα δρώμενα της αποκριάς όλο και ξενίζουν καθαρά πια για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
    Ας είναι! Σμιλεύοντας τη μνήμη μας καλό είναι να θυμόμαστε.
    Χαρά μου σ’ ευχαριστούμε που πατώντας στα χνάρια της παράδοσης μας έδωσες με τη δική σου πινελιά το χρώμα της αποκριάς στην Ζάκυθο. Έτσι θα μείνουν στα παιδιά και στα παιδιά των παιδιών μας, για να μαθαίνουν πως πέρα απ’ τα γνωστά και τετριμμένα, σε άλλες εποχές οι άνθρωποι έζησαν μια γιορτή με όλες τις αισθήσεις τους που τις κατέγραψαν στο μυαλό και στην ψυχή τους.
    Να είσαι καλά!
    Με όλη μου την αγάπη Καλή Αποκριά!

    Τα πετρωτά σου...υπέροχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί ωραία έθιμα!
    Τώρα έχουν χαθεί όλα.
    Καλά έκανες και μας μετέφερες σε εκείνη την εποχή.
    Τα πετρωτά σου , μοναδικά όπως πάντα.
    Και του χρόνου με υγεία.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία που έμαθα ένα έθιμο που δεν το γνώριζα...να είσαι καλά Χαρά μου που μας το έκανες γνωστό...και βέβαια, καλά θα ήταν όλα αυτά τα έθιμα να υπάρχουν κάποιοι να τα γράφουν και να τα αναβιώνουν. Το ξινιστό αν βλέπω καλά είναι το φρικασέ και έχει και καυκαλίθρες ?? Και η τσουκνιδόπιτα είναι πολύ ωραία..Καλή Αποκριά και πολλά φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάνονται τα πατροπαράδοτα έθιμά μας, χάνονται οι μνήμες μας....εδώ στην Αθήνα, ευτυχώς έχω δίπλα μου την Ακρόπολη και τον Λόφο Φιλοπάππου, γεμάτους τσουκνίδες από την αφροντισιά....Αυτό το ξινιστό θα ήθελα να το δοκιμάσω, την φανταστική Ζακυνθινή κρεατόπιτα την έχω ήδη δοκιμάσει από καλή φίλη της μαμάς μου....Τα πετρωτά σου ονειρεμένα και εμπνευσμένα !!!Καλές Απόκριες !!!Φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πόσο όμορφα ειναι τα εθιμα του καθε τοπου που τιποτα δεν ειναι τυχαιο...
    τα κομψα σου εργα ειναι γεσπεσιαααααααααααα τα φαγακι αυτο μοιαζει μουρλιαααααα...καλή ΑΠΟΚΡΙΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηδη η τσικνοπέφτη Χαρά μου αποτελεί παρελθόν κυριολεκτικά αφού έχει χάσει την ουσία της..και τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου...πια ίσα που τα θυμούνται..
    Ωραίες εποχές που είμαστε τυχεροί που τις ζήσαμε.. με τις μαζώξεις στα σπίτια τέτοιες μέρες..
    Αυτό με την τσουκνίδα δεν το είχα ξανά ακούσει.. πολύ καλά έκανες και το μοιράστηκες μαζί μας..και ακόμα καλύτερα που μας έδειξες τα περίφημα πετρωτά σου Χαρουλάκι μου..
    Να περνάς όμορφα κορίτσι μου με ότι και να κάνεις..καλή τυρινή από δευτέρα..
    Την αγάπη μου πάντα..φιλιααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...εγω πάλι δε θα μείνω στην ημερα...αλλα στις πανέμορφες δημιουργιες σου που για άλλη μια φορα με μαγεψαν...λατρευω τα κοχυλια και μαζευω χρονια τωρα….είναι υπεροχο να τα βλέπεις να περνουν μορφη μεσα από τα εργα σου....λατρεψα το τελευταιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε τσικνοπέμπτη ούτε τσουκνιδοπέμπτη Χαρά μου! :(
    Τσικνοπέμπτη δεν γιορτάζω γιατί κρέας δεν τρώω, τζουκνιδοπέμπτη δεν γνωρίζω γιατί στα 7 στρεμ. του κτήματος όπου ζω, δεν έχω δει ποτέ τσουκνίδα και αυτό με λυπεί γιατί πολύ θα ήθελα να φτιάξω τσουκνιδόπιτα! ;)
    Απόκριες δεν γιορτάζω, αλλά γιορτάζω τις δικές σου πανέμορφες αποκριάτικες πέτρινες δημιουργίες! :P

    ΑΦιλάκια πάντα με πολύ αγάπη! <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Como siempre tus maravillosas creaciones me encantan, qué bonito todo!!!.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαρα μου καλησπερα.Λιγο καθυστερημενη η απαντηση καθως τωρα ειδα την αναρτηση.Και το εθιμο αυτο πρωτη φορα το ακουσα.τοπικο ισως.αλλα για πες μας και τη συνταγη για το φαγητο καθως εχουμε αρκετες τσουκνιδες στο κηπο.Τωρα για τα πετρωτα τι ναπω.μονο γεια στα χερια σου.Καλες αποκριες και καλα κολουμα να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχα ανθρωπάκια φτιαγμένα με μεράκι συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...