...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Το σαλκίμι της βεράντας!

 ... "Ἐνῶ ἐκεῖνο τό σαλκίμι σικλαμέν

Γιά κείνη χύνονταν ἀπάνω στή βεράντα




Τό ἄρωμά του ὥς τό κρεβάτι της εἰσχωροῦσε


Σέ πλήρη ὀργασμό –θανάσιμο"

Μαρία Κέντρου-Ἀγαθοπούλου (1930)
Το "σαλκίμι", λέξη που δεν βρίσκεται σε κανένα λεξικό, είναι η γλυσίνα, ένα είδος ακακίας με καρπούς σε τσαμπιά, σαν σταφύλι. Είναι λέξη μικρασιάτικη, δάνειο από τα τουρκικά (salkim, που καταρχήν θα πει «κρεμαστό τσαμπί»).
Οι πρόσφυγες φύτευαν σαλκίμια στις αυλές τους.
Ο Θωμάς Κοροβίνης αναπολεί τις προσφυγικές γειτονιές της Τούμπας: «Πολλά σπίτια είχανε τσαρδάκια σκεπασμένα με σαλκίμια και κληματαριές και καθόταν από κάτω ο κόσμος κι έπινε το καφεδάκι του κι έκαναν οι γείτονες μουχαμπέτι [κουβεντούλα]».
Συντοπίτης του ο Γιώργος Ιωάννου, θυμάται: «Είχαμε μια σαλκιμιά, ριχτή στα κάγκελα σαν κισσός, κι ήταν η πόρτα μας ωραία για ρομάντζα».
Ξακουστά είναι τα σαλκίμια που σκεπάζουν τα καλντερίμια της αγοράς στον Μόλυβο της Λέσβου·
Και για την επεξήγηση της κατασκευής: Καμβάς μεγάλου μεγέθους με πάστες για εφέ τσιμέντου σε δύο χρωματισμούς, επιπλέον ακρυλικά χρώματα. Τουβλα , κεντρική πόρτα και στέγη από χαρτόνια, σκαλιά και τσαμπιά από φελιζόλ, αναρριχώμενο απο πηλό, μπαλκόνι και γλάστρες απο συνδετήρες και καπάκια οδοντόκρεμας, καλαμάκια χάρτινα νέου τύπου για υδρορροή και φωτιστικό απο καπάκια φαρμάκων και μεταλλικά στοιχεία (κουμπιά). Τα 3 παράθυρα είναι chipboard με εσωτερική διακόσμηση από μένα από χαρτόνια επίσης. και για την ιστορία πρώτα έγινε το έργο αλλά έδεσε υπέροχα με τη στροφή του ποιήματος, δε νομίζετε;

Καλό Μήνα οσονούπω φίλοι μου αγαπημένοι, με χρώματα, μοσχοβολιές και ομορφιές κάθε τύπου, μακρυά απο κόβιντ ;)




13 σχόλια :

  1. Μου φαίνεται πως αυτή η ζεστή ανάσα του καλοκαιριού κάτω απ’ το «σαλκίμι» (γλυσίνα) είχε άλλη δροσιά. Το σαλκίμι και το χώμα της αυλής που έβρεχε κάθε τόσο η μάνα για να δροσίζει την κάψα. Παίζαμε κάτω απ’ τον ίσκιο του κι ούτε μεσημέρια, ούτε λιοπύρια λογαριάζαμε. Πάντως αν και Μικρασιάτισσα, δεν την είχα ξανακούσει τη λέξη.
    Υπέροχη κατασκευή Χαρουλίτσα και μια ριπή από ένα δροσερό αεράκι που έκανε το «σαλκίμι» να αναριγήσει, έφερε μέχρι εδώ την μοσχοβολιά του.
    Γλυκό φιλί και ...(.ε όσο γίνεται )....οχι πολύ ζεστός μήνας! Τι λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω Αννίκα μου έτυχε και το έμαθα απο τις φωτογραφίες του Μολυβου. Είναι το αγαπημένο μου φυτό, τοχω ξαναπεί,τοχω συνδυάσει με την εποχή της ανθοφορίας του που προμηνάει το Πάσχα και τοχω συνδέσει άρρηκτα με τη συναισθηματική μου εξάρτηση απο το μπαμπά μου,που ήταν το πρώτο λουλούδι που μου φύτεψε στον κήπο μου!
      Χαίρομαι αγαπημένη μου αν σας δρόσισα ειδικά αυτές τις μέρες με την αφόρητη κάψα του καλοκαιριού!
      Φιλιά άπειρα

      Διαγραφή
  2. Αν έδεσε λέει.......
    Τι όμορφη δημιουργία είναι πάλι αυτή !!!!! Μ αρέσει πάαααααρα πολύ !!!!
    Τι λεπτομέρεια και τι τέλεια απόδοση !!!!!
    Και έμαθα και το σαλκίμι που δεν είχα ξανακούσει.
    Καλό και δημιουργικό μήνα φιλενάδα. Σε φιλώ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ τόόόσο πολύύύ για το ενθουσιώδες σου σχόλιο Ράνια μου. Μαζί μαθαίνουμε ;)
      Σε φιλώ με όλη μου την αγάπη

      Διαγραφή
  3. Όταν ο πατέρας μου, αγόρασε ένα σπίτι στη Σκιάθο υπήρχε ένα πάσο όπου μια γλυσίνα το σκίαζε έτσι θυμάμαι να πέρασα 40 καλοκαίρια κάτω από αυτή την μυρωδάτη σκιά... τώρα η γλυσίνα υπάρχει ακόμα και σκιάζει τους ενοικιαστές του εξοχικού μας, αφού για λόγους οικονομικούς το διαχειρίζεται ο μεγάλος μου γιος!
    Έτσι από σήμερα η γλυσίνα για μένα θα λέγεται "σαλκίμι" για να μου θυμίζει τα υπέροχα μου καλοκαίρια και φυσικά την Χαρά μου, με τις πανέμορφες της κατασκευές!
    Καλό μήνα να έχουμε με πολλά πολλά ΑΦιλάκια αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα ο δικός μου πατέρας Στεφανία μου το φύτεψε στον κήπο μου πρωτο όλων!Οπότε μπορέις να διανοηθείς το δέσιμο που έχω μαζί του, που μ αυτή την ενέργεια ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο η αγάπη μου για το συγκεκριμένο φυτό
      Χαίρομαι αν συνέβαλα στην εδραίωση και οχι μόνο της θύμησης του σαλκιμιού της Σκιάθου κι ευχομαι ολόψυχα γρήγορα να το ξανααπολαύσεις. ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

      Διαγραφή
  4. Δεν ηξερα πως το λενε ετσι.Απο τα πρωτα φυτα που εβαλα στον μαντροτοιχο αλλα που αποδειχτηκε κακη επιλογη.Καπου βρηκε ενα σωληνα ραγισμενο και ανεβηκε στο λουκι και βγηκε στη σκεπη.Αλλο να στο λεω και αλλο να το βλεπεις.Και περασαν χρονια που το ξεριζωσαμε και ολο απο καπου ξεπεταγετε.Το αγαπαω για την μυρωδια του αλλα μακρια απο τον κηπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί μ έχετε εμένα εδώ καλέ; Εκπαιδευτική τηλεόραση είχαμε κάποτε,τωρα δε ξέρω πώς θα μ έλεγαν Λιτσα μου!χαχαχχα
      Παρότι εχω διαβάσει για τη δύναμή του και τη συσταση "μακρυά απο τον κήπο σας" δε θ α μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτο!

      Διαγραφή
  5. Να μαι και εγω Χαρα μου εστω και με το αριστερο χερι και χωρις τονους να προσπαθω να γραψω και να σου πω ποσο θαυμαζω την καινουργια σου δημιουργια...τι ομορφη που ειναι!! Και εκεινο το σαλκιμι σου, ποσο εχει αγκαλιασει το σπιτι και σιγουρα εκεινο θα απολαυσε την μυρωδια του..!!
    Κοιτα να δεις συπτωση ομως... στην Τουμπα μεναμε στα προσφυγικα...με γυρισες πολλες δεκαετιες Χαρα μου πισω πω..πω!! Αλλα δεν το θυμαμαι το σαλκιμι...μωρο ημουν..😁.
    Να εισαι καλα αγαπη μου, να περνας ομορφα με οτι κανεις καλο και ευλογημενο μηνα να εχετε Χαρουλα μου την αγαπη μου παντα φιλιααα!! 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου τιμή μου η επίσκεψή σου και με το αριστερό!!! Δε σε κρατάει πισω τίποτα εσένα καρδιά μου.Αντε περαστικά αν και ίσως είσαι ήδη ελεύθερη ...ελπίζω

      Διαγραφή
  6. Σχολιο 2ο που ειναι ασχετο με το θεμα ετουτης της αναρτησης σου αλλά έχει να κανει με την προηγουμενη σου περι βιβλιων... Χαρουλα μου, που λογο ατυχηματος δεν ειχα διαβασει...
    Δεν μπορω να πω οτι στα μικρατα μου δεν αγαπουσα τα γραμματα ισα ισα που οι εκθεσεις μου στο δημοτικο, εβγαιναν παντα οι καλυτερες και εγω καμαρωνα σαν γυφτικο σκεπαρνι οταν η δασκαλα μας τις κολουσε στον τοιχο της ταξης... μεχρι εκει πηγα σχολειο και μετα στην δουλεια, οποτε που χρονος για διαβασμα και που χρηματα για βιβλια.
    Μεγαλωνοντας ομως αγαπησα πολυ τα βιβλια και θεωρω πως ενα βιβλιο ειναι το καλυτεροτερο δωρο...
    Ειμαι τυχερη που εχω αγαπημενα βιβλια, δωρα απο φιλες και μαλιστα με πολυτιμες αφιερωσεις, αφου εκεινες μου θυμιζουν την αγαπη του αποστολεα να σκεφτει και να αφιερωσει τον χρονο του για μενα!!
    Τις ιδιες σκεψεις εκανα και εγω αυτον τον καιρο, που καθαριζαν αλλοι το σπιτι μου αντι για μενα...τι θα γινουν ολα αυτα οταν φυγω...τα ιδια ερωτηματικα...
    Αλλα προς το παρον θα τα χαιρομαστε Χαρα μου εμεις οσο υπαρχουμε!!
    Σε καλυνυχτιζω με αγαπη 🧡καλο μηνα και καλο σου ξημερωμα αγαπημενη μου φιλιαααα 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπη μου γλυκειά δεν μ εντυπωσιάζει το γεγονός οτι ήσουν άριστη στις εκθέσεις,γιατί αποδεικνύεται περιτρανα όλ αυτά τα χρόνια που σε διαβάζουμε! Κι εγω εκτιμώ όλα τα βιβλία,πόσο μάλλον αυτά που υπογράφουν οι ίδιοι οι συγγραφείς. Εχω ενα της Αλκυόνης Παπαδάκη που μου το έκανε δώρο η Σωσώκα μου και το εχει υπογράψει η Αλκυόνη μ ένα απλό "Στη Χαρά" και κάθε φορά συγκινουμαι που το διαβάζω. Υψιστη τιμή ναχω κάτι δικό της. Εμείς δεν διανοούμαστε να τα πετάξουμε αλλά οι απόγονοι,ποτέ δεν ξέρεις... Πάντως όσο κι αν έχουν την τυχη να πέφτουν σ άλλα χέρια που τα εκτιμούν είναι άδικη η μοίρα αυτή για ένα πόνημα που κάποιος άνθρωπος πάσχισε και σ έκρινε άξιο να στο αφιερώσει με αγάπη
      Τλπ άγνωσται αι βουλαί των ανθρώπων, δνε μπορούμε εμείς να ελέγξουμε τους πάντες
      ΣΟυ στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά με όλη μου την αγάπη και την εννοια

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...