...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ενας ξεχασμένος περίπατος

Φθινοπώριασε για τα καλά!
autumn Pictures, Images and Photos

Κι όσο κι αν το όνειρο ξεθώριασε επανέρχεται στη μνήμη πάντα.
Η αγάπη μου για κάθε τι παλιό είναι δεδομένη, όπως και για τις παιδικές κι εφηβικές μου συνήθειες.
Κάτι τέτοιο μ οδήγησε και στο σημερινό περίπατο...του νου...του χρωστήρα.
Χρόνια, κάθε Κυριακή παίρναμε το δρόμο με το μπαμπά μου και κάναμε μία μεγάλη βόλτα με τα πόδια.
Τότε που τα πόδια μας υπάκουαν κι άντεχαν.
Αφήναμε τη μηχανή στην Πλατεία και παίρναμε ανάλαφρα το δρόμο της Φιλικών, προς την Μπόχαλη, για να κατέβουμε μετά από τη Σαρτζάδα και να επανέλθουμε στην Χώρα.
Κάναμε πάντα μία στάση σχεδόν στο 1 χλμ  και πίναμε νερό, όχι οτι διψούσαμε αλλά έτσι, από συνήθεια, απο τη βρύση που έφερνε αστείρευτα χρόνια τώρα, παγωμένο και διαυγές το νερό του Κάστρου.
Από πάνω μας υψώνονταν τα ερείπια του ναού του Αγ. Σπυρίδωνα του Ντανούφρη.
Αυτό το ναό δεν τον πρόλαβα, όμως πάντα με μάγευε αυτή η τοποθεσία, ίσως γιατί απο παιδί συνήθισα να τον βλέπω ολημερίς μπροστά μου μέσα απο την ακουαρέλλα ένος άγνωστου ζωγράφου (μάλλον Ιταλού του πολέμου) στο σπίτι μας.
Με μαγνήτιζε κι ήθελα κάποτε να μπορέσω ν' αποδώσω αυτό το συναίσθημα που με κατέκλυζε στη θωριά του και στο συναπάντημά του.
Δίπλα απο τα σκαλοπάτια που ανέβαιναν στον Αγιο Σπυρίδωνα και τώρα έχει μείνει μόνο το πορτόνι που ήταν και καμπαναριό του, ένα παλιό λιτρουβείο.
Ευτυχώς δεν κακόπεσε όπως τόσα και τόσα άλλα προσεισμικά κτίσματα στη σημερινή Ζάκυνθο!
 Ένας λάτρης ζακυθινός είχε την έμπνευση να το κάνει Αρχιτεκτονικό γραφείο κι έτσι έμεινε να στέκει και να ομορφαίνει τη στροφή του δρόμου. Απομεινάρι  παλιακό, που χαϊδεύοντας την πέτρα του τοίχου του σου ψιθυρίζει ιστορίες άγνωστες και αναδύει μυρωδιές ανθρώπων που πέρασαν κι έφυγαν αφήνοντας τ' αποτύπωμά τους σε τούτο το κτίσμα!
Αυτή η στροφή του δρόμου πνιγμένη στο πράσινο, με την ιστορία γύρω της, σε μαγνητίζει!
Τι κι αν παρακάτω έχει τον Αγιο Γιώργη των Φιλικών που ορκίστηκαν οι μυούμενοι στην Φιλική Εταιρία, μεταξύ των οποίων κι ο Κολοκοτρώνης που έζησε σχεδόν 15 χρονια στη Ζάκυνθο τα χρόνια εκείνα.
Τι κι αν απέναντι  στη λαγκαδία, κρυφοφαίνεται η εκκλησούλα της Υπαπαντής, που θαυμάζει απο εκεί τη Ζάκυθο όλη.
Τι κι αν το λιθόστρωτο ρυάκι που περνά μπροστά στα πόδια μας είναι Ενετικό κατάλοιπο, που δυστυχώς όσο πάει κι εξαφανίζεται.
Τι κι αν απο πάνω μας ρίχνει βαρύ τον ίσκιο του το Κάστρο, που όλο το φτιάχνουμε κι όλο έτσι μένει, μέχρι να πέσει να μας πλακώσει, όπως μας αξίζει!
Παρ όλα αυτά λοιπόν, εμένα αυτή η στροφή του δρόμου που οι περισσότεροι την περνούν βιαστικά λόγω της επικινδυνότητάς της, πάντα με γοήτευε κι ήταν ένα μικρό κομμάτι που πάντα λάτρευα.
Με τον καιρό κουραστήκαμε κι οι δυο περιπατητές και τώρα που ανήμποροι πια ξαποστάσαμε, είπα να την κρατήσω στη μνήμη μου ολότελα δική μου.
Σταμάτησα ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι στην άκρη του δρόμου, που η Φύση είχε ξεπλύνει τα ξόμπλια της μετά απο εποχιακό  νεροξέπλυμα του καιρού και το φωτογράφισα.


Καιρό μετά παιδευόμουν να τ αποτυπώσω,όσο πιο σωστά γίνεται, μ όσα χρώματα κι εμπειρία (!) διέθετα.
Πιστεύω οτι τα κατάφερα κι αν δεν τα κατάφερα τεχνικά τέλεια, για μένα είναι τέλειο από τη στιγμή που όταν το έδειξα του μπαμπά μου, ρωτώντας τον αν γνωρίζει τι απεικονίζει, μου είπε άμεσα κι αβίαστα: Το λιτρουβείο του Βουτσινά στον Αγιο Σπυρίδωνα!

Ακουαρέλλα σε  χαρτί
Ναι, λοιπόν το πέτυχα,αφού εκείνος έστω κι έτσι, το αναγνώρισε.
Κι έτσι θα μείνει για πάντα δικό ΜΑΣ, για τις βόλτες  που δεν θα κάνουμε πια.

ΑΝ θέλετε να βαδίσετε στις ίδιες πατημασιές ακολουθείστε με εδώ!

Κυρία, δεν ξέρω αν αυτό ήταν το δικό σου ποθούμενο, όμως τήρησα την υπόσχεσή μου με την αγαπημένη μου και στην αφιερώνω με αγάπη κι ευγνωμοσύνη!



112 σχόλια :

  1. Το βραβείο το πήρες από τον πατέρα σου!!! Όλα τ'άλλα ακούγονται περιττά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποσχέσου μου μόνο ότι αν ποτέ μ'αξιώσει να βρεθώ στο νησί σου και συναντηθούμε, θα με οδηγήσεις μέσα από τα μονοπάτια που είδα ακολουθώντας σε...

      Διαγραφή
  2. Χαρούλα μου, το αποτύπωσες υπέροχα το λιτρουβείο !!! και όπως λέει και η Μαρίνα, σημασία έχει η αναγνώριση από τον μπαμπά σου και η χαρά που σίγουρα του έδωσες. Πολύ ωραία και η φωτογραφική περιήγηση της Μαρίας Σιδηροκαστρίτη στα απομεινάρια άλλων εποχών της Ζακύνθου!
    Πολλά φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαριάννα,και ιδιαίτερα γιατί έκανες οταν κόπο και μ ακολούθησες κατά πόδας! Η Μαρία κάνει μία "δουλειά" που θάπρεπε να την κάνει το Υπ. Πολιτισμού (αν υπήρχε) και κατ επέκταση ο Δ.Ζακύνθου(αν ενδιαφερόταν) αλλά δυστυχώς ...
      Πάλι καλά που υπάρχει η Μαρία κι ανακαλύπτουμε πτυχές της θαμένης Ιστορίας μας!

      Διαγραφή
  3. Τα καταφερες μια χαρα,Χαρα μου!!!και στο επιβεβαιωσε κι ο πατερουλης!1
    Αυτη τη φορα σε βοηθησε το συναισθημα και οχι οι γνωσεις!!
    Η αποτυπωση πετυχε!
    Πολυ γλυκια αναρτηση....
    φιλιιιι μεγαλοοοο!!!
    (οσο για την Κυριαααα,μας εχεις βαλει στο σωστο δρομο και παντα θα της το χρωσταμε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρωστάμε πολλά σε πολλούς και καλά είναι να κλείνουμε λογαριασμούς...
      Χαίρομαι για την κριτική σου.

      Διαγραφή
  4. Και για μένα τέλειο είναι...μπράβο!!!
    Όλη η ανάρτηση μου άρεσε..και η υπέροχη βόλτα που μας πήγες!! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολη η ζωή μας μια βόλτα δεν είναι; Αρκεί να την απολαμβάνουμε

      Διαγραφή
  5. Γλυκιά ανάρτηση γεμάτη συναίσθημα... και μια βόλτα που θα σε συντροφεύει για πάντα μέσα από τον πολύ όμορφο αυτό πίνακα!!!!!!! Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έτσι είναι Βικάκι,θάναι πάντα παρών,μέσα μου,σ ο,τι έχω μάθει απ αυτόν,όπου έχουμε πάει μαζί, ο,τι μπόρεσα να περάσω στα δικά μου παιδιά,στον ίδιο τον πίνακα!
      Νάσαι καλά, σ ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη βόλτα,μέσα από τα δικά σου μάτια και από την αποτύπωσή της στο χαρτί από τα δικά σου χέρια,για τις βόλτες που δεν θα κάνετε πια αλλά η ανάμνησή τους θα σε συντροφεύει για......όσο εσύ το θέλεις και όποτε εσύ το χρειάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο...ειλικρινά, σ ευχαριστώ

      Διαγραφή
  7. Τελικά είσαι καταπληκτική ξεναγός, μπορείς και μας ταξιδεύεις στον υπέροχο κόσμο σου Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσα να σας μυήσω σ ό,τι αγαπώ...
      Φιλιά κι ευχαριστίες κι απο μένα

      Διαγραφή
  8. Αυτό που σε μαγνήτιζε μικρή, το συναίσθημα σε έκανε να το ζωγραφίσεις τέλεια. Συναίσθημα δυνατό όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και για τον πατέρα που σε συνόδευε στις παιδικές σου διαδρομές.
    Πολλά φιλάκια Χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Ελένη.
      Ο,τι νοιώθω, ο,τι έγινα σε Κείνον το χρωστώ.Μακάρι αύριο και τα δικά μου παιδιά να μου καταλογίσουν κάτι απ όλα...
      Κι απο μένα φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Μας πήρες και 'μας μαζί σου και μας ταξίδεψες στο όμορφο νησί σου... τόσο ζωντανή περιγραφή. Θα συμφωνήσω, πως τα συναισθήματά σου, σε οδήγησαν να φτιάξεις ένα υπέροχο πίνακα. Φαντάζομαι τη χαρά σου, με την απάντηση του πατέρα σου. Να είσαι καλά, φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τότε που τ αναγνώρισε και διαβάζοντας ακόμα αυτά που εγώ έχω γράψει,συγκινούμαι! Γιατί έχουμε ζήσει πολύ μαζί.
      Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  10. Πως θα μπορούσε να διαφέρει το δικό μου ποθούμενο από το δικό σου κοριτσάκι; Όταν κοιτάζω ένα έργο θέλω να βλέπω με τα μάτια του δημιουργού κι εσύ με την περιγραφή σου μου 'δωσες τα δικά σου μάτια. Είναι πολύ όμορφο Χαρά μου κι έχει και την αποδοχή εκείνου...τι άλλο να θέλεις; Η αφιέρωση σου είναι ξεχωριστή για μένα.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι,δεν θέλω τίποτ άλλο, ούτε την αποδοχή και την επιβράβευση αναζητώ. Κατάφερα έναν απίστευτο άθλο για μένα,που ουδέποτε πίστευα.
      Τον ανταπόδωσα εκεί που έπρεπε,σε σας τους δυο,που για ξεχωριστούς λόγους,χρωστάω.

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη φωτογραφία αλλά και υπέροχη δημιουργία.Φαίνεται ότι ζωγράφισες με την καρδιά και την ψυχή!Ευχαριστούμε και εμείς που μας έδειξες αυτή τη φωτογραφία...Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη η βόλτα ! Μας ταξίδεψες σε άλλες εποχές !Αλλά ο πίνακας πανέμορφος ! Μπράβο σου !
    Ολυμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω γενικά Ολυμπία μου ταξιδέυω σ άλλες εποχές...
      Νάσαι καλά που ήσουν μαζί μου!

      Διαγραφή
  13. Πάρα πολύ όμορφος πίνακας!Και η περιγραφή σου τέλεια!Να είσαι καλά!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκανα τον φορτωμενο αναμνησεις περιπατο μαζι σας και ξεχαστηκα να θαυμαζω το πορτονι-απομειναρι που τοσο ομορφα αποτυπωσες!
    Ομως γιατι χρησιμοποιεις πληθυντικο ..κουραστηκαμε ..ξαποστασαμε?Εισαι φορτισμενη ψυχικα τωρα, μα θαρθουν νεες παρουσιες στο μελλον και συ θα βρης ξανα τη δυναμη , να περπατησεις μαζι τους τα μονοπατια των μνημων, για ν αγαπησουν μες απ τη ματιά σου και την αφηγηση σου τη Ζακυνθο του τοτε,οπως εμεις σημερα!
    Κι αν εχουν τοτε χασει τη σαγηνη τους?
    Τι καλλιτεχνις εισαι?Θα αναλαβεις να διηγηθεις τη πορεια τους στο χρονο,θα γινεις μια συντηρητρια φθαρμενων εικονων και παραστασεων, θα τους δειξεις στη τελικη τις ακουαρελες σου και θα καταλαβουν! Γιατι θαχουν το dna σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο τρυφερη γίνεσαι πολλές φορές (οταν δεν μας γειώνεις, που θάλεγε κι η Φωτεινή)!
      Μακάρι να εκλείψει ο πληθυντικός, που δε μπήκε τυχαία, θάχω όμως επιτύχει κάάάτι ελάχιστο, αφού κρατώντας κάποια άλλα χεράκια τους πέρασα λίγο απο αυτό που ένοιωθα εγω. Μπορεί να ζήσαμε την ίδια εποχή,ενώ ο μπαμπάς μου μου μετέφερε εικόνες που δε έτυχε να ζήσω,ούτε να δω,αλλά η αγάπη αυτή μεταφέρθηκε και πιστεύω οτι στο μέλλον θα φανεί και θ αναζητήσει περισσότερο το χώρο της... Ο σπόρος έπεσε και ρίζωσε!Ναι,γιατί έχουν το DNA μου,έστω και με λιγότερο πάθος.

      Διαγραφή
  15. Dear Xapa, you wrote words rich of love. Your painting is perfect!!
    Kisses
    Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα ξαδέλφη!Μέ συγκίνησε η αφηγησή σου,περπάτησα μαζί σου σέ αυτήν τήν υπέροχη βόλτα!Ο πίνακας σου υπέροχος!Γεμάτος αγάπη καί πολύ συναίσθημα!Νάσαι καλά Χαρούλα!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. DIMI μου
      κάποια στιγμή ελπίζω να την κάνουμε και πραγματικά.
      Φιλάκια ξαδέλφη.

      Διαγραφή
  17. Έχω πάρα πολλά χρόνια να βρεθώ στο νησί σου, διαβάζοντας όμως την ανάρτηση, ήταν σαν να ήμουν εκεί! Απέδωσες πολύ ωραία και πιστά το σημείο, οπότε πολλά μπράβο! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καιρός να ξανάρθεις να διαπιστώσεις τις αλλαγές!
      Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Φιλάκια

      Διαγραφή
  18. Εκπληκτική η αφήγηση,εξαιρετικός ο πίνακας! Για άλλη μια φορά μας πήγες μια βόλτα με την καρδιά ! Για άλλη μια φορά μας γέμισες με συναίσθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω πάντα η καρδιά έχει το τιμόνι...την εμπιστεύεσαι; Πάντα ευπρόσδεκτη με χαρά μου!

      Διαγραφή
  19. Χαρά, μολις και γω επιστρεφω διαβαίνοντας με τα μάτια και την ψυχή μου,τη διαδρομή στον ίσκιο του Ησκιου!τέλεια η ζωγραφιά σου αλλα πιο τελεια η περιγραφή του τοπίου.Ομως θα δώσω τόνο, στο σχόλιο της Αφρας, που με συγκινησε παρα πολύ!και γω σου το εύχομαι!Μακάρι να σ΄ άξιώσει ο Θεος να περπατήσεις αυτα τα δρομάκια, κρατώντας ενα καροτσακι με το εγγονακι σου, ή γιατι οχι,αργοτερα, δυο παιδικα χεράκια απο τα χέρια, και να τους εξιστορείς τα συναισθήματά σου!!!Να είσαι πάντα καλά!Βarby-b....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόχω κάνει ήδη αυτό που μου εύχεσαι Βαρβαρούλα μου και πιστεύω οτι κάτι πέρασα στην επόμενη γενιά, μακάρι να διαιωνισθεί αυτή η αγάπη,θα πει,οτι είχαν καλό δάσκαλο,όπως εγω!Χαίρομαι που ακολούθησες τα βήματά μου,είναι αξιόλογο Ιστολόγιο του πατέρα Παναγιώτη.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  20. Ω Χαρά μου!
    Τι γλυκειά περιγραφή,σαν και σένα, τι ζεστή Ζωγραφιά που αποπνέει συναίσθημα!!
    Νάσαι πάντα καλά Χαρά μου εσύ και όσοι αγαπάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι εγω τόσο ωραία όπως η Ζάκυνθος που αγαπώ , Μαράκι; Τότε πρέπει νάμαι θεά!χαχαχα
      Ευχαριστώ για την ευχή όσο κι ανεφικτη κι αν είναι. Φιλιά πολλά κι αγάπη και θαυμασμός απεριόριστα

      Διαγραφή
  21. Αυτή την διαδρομή την έκανα συχνά και είναι ακριβώς όπως το περιγράφεις...επάνω στην στροφή δεν παρατηρησα πότε τι υπάρχει. Αν με αξιώσει ο Θεός να ξαναβρεθώ Ζάκυνθο θα ξέρω. :)
    Πολύ όμορφο το ταξιδάκι σου και ο πίνακας επίσης!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε την έκανες και μάλιστα συχνά;Θαθελα πολύ να μάθω
      Ευχομαι κι ελπίζω ν ανταμώσουμε...

      Διαγραφή
  22. Χαρούλα μου

    Ξαναδιάβασα το κειμενό σου ,το κάνω πάντα αυτό,και είδα που έκανες παραπομπή στην ανάρτηση μου στον ισκιο του Ήσκιου.
    Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ και σένα και τις γλυκύτατες διαδικτυακές σου φίλες!
    Σμάτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι πάντα βάζω αντίστοιχο λινκ,πόσο μάλλον σε κάτι τόσο αξιόλογο!

      Διαγραφή
  23. κατι παραπανω ηξερε ο πατερας που σας πηγαινε τοτε, αυτον τον υπεροχο περιπατο!
    Η ζακυνθος ειναι γενικα μαγικος και ρομαντικος τοπος εσεις που ζειτε εκει το ξερετε καλα!
    Υπεροχη η ζωγραφια με μεγαλη λεπτομερεια!
    Να εισαι παντα καλα!
    Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ανάρτηση αυτή με ανατρίχιασε (με την καλή έννοια!)
    Με άγγιξε πολύ...
    Δεν έχω λόγια...
    Ευχαριστώ που μοιράστηκες το ταξίδι αυτό μαζί μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ εσύ ανατρίχιασες που τη διαβάζεις φαντάσου εγω που τη ζω να ...φευγει...
      Με συγκινείς και σ ευχαριστώ πολύ,ειλικρινά πολύ!

      Διαγραφή
  25. Τι ωραία δημιουργία!

    Πολλά μπράβο και φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Μαιρούλα μου, σ έχω εγκαταλείψει,αλλά θα σου πω...

      Διαγραφή
  26. Πολύ συγκινητικό Χαρά μου!!!Τέλεια η ζωγραφική σου, μη ξεχνάς ότι η ακουαρέλα είναι από τα πιο δύσκολα υλικά!!Μπράβο σου!!! Και η διήγησή σου πολύ ωραία!!! Πόσο απλά και όμορφα χρόνια τα παλιά!!φιλάκια γλυκιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μου δίνεις κουράγιο Φανή μου μ όσα μου γράφεις για το τεχνικό κομμάτι,όσο για το συναισθηματικό...λες και δε πέρασε μια μέρα...κι όμως...
      Φιλιά καλή μου

      Διαγραφή
  27. Τις αναρτήσεις σου τις περιμένω πάντα και κουτρουβαλάω να τις δω (έστω κι αν δεν φτάνω από τους πρώτους). Και ξέρεις γιατί ; Γιατί είναι βουτηγμένες ολόκληρες μέσα στο συναίσθημα. Χωρίς φόβο, χωρίς μοντάζ, χωρίς νοθείες. Πόση τόλμη θέλει αυτό ; Και νομίζω ότι όποιος άνθρωπος μπορεί έτσι απερίφραστα να αναβλύζει συναίσθημα είναι γνήσια γενναίος ! Ουφ, με μέλωσες πάλι και με κάνεις να θέλω να ζητήσω συγγνώμες από όσους έχω πάρει φαλάγγι κατά καιρούς.
    Το κλείνω εδώ, γιατί μπαίνω σε επικίνδυνα χωράφια.
    Δεν μπορώ να εκτιμήσω αντικειμενικά την ακουαρέλα σου γιατί απλά είναι δική σου.
    Και για να γειώσω το συναίσθημα : Το ερωτεύτηκα κι αυτό, Χα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα ειδικά η καινούργια θα σε κάνει να χοροπηδήσεις απο τη χαρά σου!!!αλλά κι ολίγον προβληματισμός δε βλάπτει,ε;
      Χαίρομαι οταν μελώνεις,θα πει οτι είμαι μεταφοτικός τύπος,σαν ιός ένα πράμα,αλλά πε΄ρι καλού!χαχαχχα
      Φιλάκια και περαστικά μας

      Διαγραφή
  28. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!!!!!!
    ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ!!!!!!!
    ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΒΟΛΤΕΣ, ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ!!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νομίζω ότι αποτυπωσες στον πινακα πολλά περισσότερα απο αυτα που βλέπουν τα μάτια. Αντιπροσωπεύει τόσα και για τους δυό σας που θα γίνει η καινούρια σας"βολτα". Μπορει να μην περπατιέται με τα πόδια αυτή η καινούρια βόλτα αλλά θα περπατιέται πάντα με τη σκέψη και τίποτα δε θα μπορει να την εμποδίσει!
    Φιλιά Χαρά μου, καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε ζήσει τόσα πολλά μαζί Νίκη μου, μου έχει περάσει τόσα πολλά μέσα μου που είναι αδύνατον να μην είναι παρών πάντα.
      Φιλάκια γλυκειά μου.

      Διαγραφή
  30. Πόσο πολύ μου αρέσουν αυτές οι αναδρομές που κάνεις σε γεγονότα-ντοκουμέντα της ζωής σου!!! Η αγαπημένη σου εικόνα σε αυτή τη διαδρομή, θεωρώ ότι αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακριβώς γιατί υπήρχε έντονο συναίσθημα!!!Η δασκάλα σου σκλαβώθηκε και αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα!!! Μπράβο σου Χαρούλα μου!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα
      όλο γυρνώ κι όλο εδώ βρίσκομαι,σα να μην πήγα ποτέ μου παραπέρα!Περίεργο δεν είναι;Πόσο έντονα σημάδια έχουν αφήσει τα νεανικά μας βιώματα στο διάβα τους!Απίστευτο!
      Φιλιά πολλά και σ ευχαριστώ για την όμορφη κριτική

      Διαγραφή
  31. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα σου,που θέλησε να σου μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του γιά κάθε τι όμορφο και αληθινό κι έτσι είχαμε κι εμείς την ευτυχία να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη βόλτα.Τα κατάφερες θαυμάσια με το λιτρουβιό και με την συγκλονιστική σου αφήγηση άγγιξες τις πιό ευαίσθητες χορδές μας.Πολλά πολλά φιλιά.Βούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βούλα νάξερες πόσα θάθελα να του πω και δεν μπορώ.Είναι σίγουρο οτι θα σπάσω και δε θέλω να καταλάβει...
      Προσπαθώ όμως με τη συνεχή μου παρουσία και ψυχολογική υποστήριξη να του πως "είμαι εδώ για ΣΕΝΑ, για ότι τόσα χρονια μου χάρισες απλόχερα εσύ" και πιστεύω οτι το νοιώθει. Αλλωστε πάντα επικοινωνούσαμε...
      ΧΑρά μου αν σ αυτό το περίπατο ήσουν μαζί μου!

      Διαγραφή
  32. Τι ωραία φθινοπωρινή βόλτα,τι όμορφα συναισθήματα σου δημιουργεί, ίδιο το έκανες το ελαιοτριβείο,νάσαι καλά και να την κάνεις αυτή τη βόλτα για όσα χρόνια ακομη θες,καλο βράδυ και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είδες ΧΑΡΑ μου;; αυτήν την φορα δεν σφηναρισα....γιατί και το σφηνάρισμα θελει την ώρα του... μονο που πήγα μια βόλτα μαζί σου και αυτό μου έφτασε... ο πίνακάς σου αποτύπωσε αληθινα αυτό που έβλεπε η ψυχή σου.. αυτό νομίζω καταλαβε και ο πατερας σου να ειστε και οι δυό καλά και να μας δίνεις δικές σου δημιουργίες...εξ άλλου οτι κανεις δημιουργία ειναι και μαλιστα πολύ ομορφη ντυμενη με την αγάπη σου..... φιλακια ..πολλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλάκι μουυυυυυυ
      ειλικρινά με συγκινείς με κάθε σου έκφραση,όπως κι αν μου τη δίνεις (αναφέρομαι και στα μέιλ κι όχι μόνο)
      Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μου δίνεις μαθήματα ζωής και δύναμης!Σ αγαπώ πολύ να το ξέρεις

      Διαγραφή
  34. Καλημέρα Χαρά μου!!!Πολύ γλυκιά και νοσταλγική η ανάρτησή σου!! Σου χω ξαναπεί το νησί σου είναι που είναι πανέμορφο είσαι κι εσύ γεμάτη συναίσθημα ε το αποτέλεσμα είναι ένα κράμα μαγευτικών εικόνων!!
    Η ακουαρέλλα σου πολύ μου αρέσει!!! Και το ότι σημαίνει τόσα για σένα!!! Να σαι καλά Χαρά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο απο ένα σεμνό και συγκινητικό "ευχαριστώ"
      Νάστε όλοι καλά που με συντροφέψατε σ ετούτο το νοσταλγικό όσο και δύσκολο περίπατο.

      Διαγραφή
  35. … ξάφνου μου φάνηκε πως σας είχα πατέρα και κόρη μπροστά μου…

    Σίγουρα, Χαρά μου, το συναίσθημα που σε κατέκλυζε το απόδωσες –και με το λόγο και με το έργο σου- θαυμάσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σαν να ήμουν και εγώ εκεί...
    Θα πας και θα ξαναπάς, Χαρά,
    και θα είναι το ίδιο όμορφα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ακολούθησα τα βήματά σας και οπτικά και συναισθηματικά και την αγάπησα πολύ αυτή τη διαδρομή. Μπορεί να μην την ξανακάνετε μαζί αλλά θα υπάρχει πάντα στη μνήμη σας, μέσα σας και θα σας συντροφεύει γλυκά... Και η αποτύπωση στον καμβά, τέλεια και άκρως ακριβής αφού και ο μπαμπάς αναγνώρισε το λιτρουβείο! Πόσο μ' αρέσει η τραγουδιστή ντοπιολαλιά σας......
    Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ για τη βόλτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία μου είστε προσκεκλημένη να την γνωρίσετε κι εκ του σύνεγγυς.τοπίο,ντοπιολαλιά, όλα!
      Εγω ευχαριστώ για την υψηλή παρέα!

      Διαγραφή
  38. Γλυκιά μου ψυχή!!!!!!!!!!!να γιατί σε αγάπησα!!!!!!!!φίλα του το χέρι από μένα.....φαντάζομαι την χαρά σου όταν άκουσες τα λόγια του....η ζωγραφιά σου είναι υπέροχη!!!!!!!!!!με συγκίνησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά του το μετέφερα και με ρώτησε "γιατί, τι έγραψες;" αλλά ούτε να του τα πω δε μπορώ χωρίς να σπάσω
      Δύσκολο να του πεις ΤΙ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ!

      Διαγραφή
  39. KAΛΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑ ΜΟΥ,ΥΠΕΡΟΧΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΒΟΛΤΑ.
    ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ;ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οι μνήμες του νού και της καρδιάς είναι ανεξίτηλες!!!Και εσύ τις αποτύπωσες με πολύ αγάπη και σεβασμό !!Καλό ΣΚ Χαρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και χάιρομαι αν τις εξέλαβες έτσι,είναι πολύ συγκινητικό αυτό για με΄να Χρυσανθάκι

      Διαγραφή
  41. Χαρά μου, σε έχω καλέσει σε παιχνίδιον!Έλααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση μεσολάβησαν πολλά,θ ανταποκριθώ οπωσδήποτε.

      Διαγραφή
  42. Πολύ όμορφος πίνακας, γεμάτος αναμνήσεις...
    Ο τρόπος που εκφράζεσαι δείχνει άνθρωπο καλλιεργημένο, που αγαπάει πολύ το νησί του και πετυχαίνει πάντα αυτά με τα οποία καταπιάνεται! Αγαπημένη μου Χαρά, επισκέφθηκα τον Αύγουστο την πανέμορφη Ζάκυνθο κι έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις...

    Σου εύχομαι να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι και να' χεις πάντα αυτό το ταλέντο να μας μεταδίδεις τόσο εντυπωσιακά τις σκέψεις και τις εικόνες σου!!! "Καλό Φινόπωρο!"
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές Αντώνη,αλλά λυπάμαι που δε συναντηθήκαμε μιας κι επισκέφθηκες το νησί μου.Ισως την άλλη φορά...
      Καλό και Δημιουργικό Φθινόπωρο!

      Διαγραφή
    2. Επειδή σίγουρα θα ξανάρθω στη Ζάκυνθο, Χαρά, να είσαι βέβαιη πως θα σε αναζητήσω... Έμεινα στο ξενοδοχείο "MABELY", στο Καμπί και πέρασα τέλεια! Όμως, την επόμενη φορά θα μείνω περισσότερο!
      Καλό ξημέρωμα!
      Αντώνης

      Διαγραφή
    3. Ωωωω ΑΝτώνη βλέπω οτι πήγες στην ωραία πλευρά του Νησιού μου,ελπίζω μόνο πριν τις φωτιές που δεν άφησαν τίποτα όρθιο εκεί πάνω.
      Κρατώ την υπόσχεση...
      Καλά να περνάτε πάντα!

      Διαγραφή
  43. Η μνήμη είναι γεμάτη γλυκιές θύμησες και το χέρι καλείται να τις αναπλάσει και να τις μεταδώσει σε άλλους, να τις μοιραστούν και να ταξιδέψουν μαζί χέρι χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. όμορφες αναμνήσεις και ΟΜΟΡΦΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ!!!!
    Μπράβο Χαρά μου!!!Είσαι υπέροχη-))))
    πολλά φιλιά(μου αρέσουν οι δρόμοι που στρίβουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και έχει λάθος κλίση,διότι είναι κατήφφρος ευχαριστώ για το ΟΜΟΡΦΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ.Μεγάλη μου χαρά!

      Διαγραφή
  45. Χαρά μου είναι πανέμορφο! Και τόσο κοντά στο πρωτότυπο!Τελικά οι αναμνήσεις όσο και να περάσουν τα χρόνια είναι χαραγμένες βαθιά μες στην ψυχή μας... Σ' ευχαριστώ που μ' άφησες μια χαραμάδα στη δική σου την ψυχούλα... Φιλάκια με όλη μου την αγάπη κι ας αργώ στις επισκέψεις μου! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί ν αργείς (απουσίες δε βάζω,αν και σ αποζητώ)αλλά μ ανταμείβεις πλουσιοπάροχα,οταν έρχεσαι και στο χρωστώ.
      Φιλιά πολλά γλυκειά μου

      Διαγραφή
  46. Ήρθα Χαρά μου να σου ευχηθώ καλή εβδομάδα,με ωραίες θύμισες που θα σε ταξιδεύουν εκεί που εσύ θέλεις για να νιώθεις και να αισθάνεσαι όμορφα και καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χαρά μου γλυκιά μου.
    Πανέμορφος περίπατος στα μαγευτικά δρομάκια.
    Υπέροχος κι΄ο τρόπος που τον παρουσιάζεις.
    Ο πίνακας μια κατάθεση ότι μπορείς να φτιάξεις πολλά.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες καλέ μου ναχω δυνατότητες που δε τις ξέρω ούτε εγω; Κι εγω εκπλήσσομαι εκ του αποτελέσματος καλέ μου και σ ευχαριστώ για την ενθάρρυνση
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  48. Τι σπουδαίο για τη ψυχή όταν μέσα από τη δημιουργία μπορείς να εκφράσεις αγαπημένα βιώματα και αναμνήσεις!!
    Νάσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου ξαλαφρώνει ,κάπου πονάει(πολύ περισσότερο αυτό) αλλά όπως κι αν γίνεται είναι ανακουφιστικό.
      Νάσαι καλά κι εσυ,που έρχεσαι

      Διαγραφή
  49. Χαρά μου πόσο όμορφα εκφράζεσαι για τις αναμνήσεις που κατακλύζουν την ψυχή σου !!!και με την απεικόνιση του τοπίου,που το απέδωσες(από όσο μπορώ να κρίνω)πιστά,τις σφράγισες,τις κλείδωσες,ανήκουν σε σας τους δύο αποκλειστικά!!! Τα φιλιά μου .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή ακριβώς την κατακλύζουν γίνεται ενίοτε υπερχείλι ση Εφη μου. Σ ευχαριστώ για όλα...
      Τα φιλιά μου σε γιαγιά κι εγγονή

      Διαγραφή
  50. Χαρα εισαι υπεροχη!!!!
    Καθε φορα που περνω απο εδω γεμιζω εικονες και συναισθματα
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Για πότε με το καλό η έκθεση???

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε βρίσκω βολικές ημερομηνίες, Χρυσάκι,αλλιώς...θάχε γίνει!χαχχα

      Διαγραφή
  52. Έχω ένα βραβείο για σένα.. Θα χαρώ πολύ αν περάσεις να το παραλάβεις.. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. απίστευτα πιστη εικονα μπραβο σε περιμενω στο σπιτακι μου να τα λεμε και απο εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Χαρά μου ξαναήρθα!Πέρνα αν θέλεις από το blog μου για ένα βραβειάκι, και Giveaway!!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Un cuadro maravilloso, un paisaje divino.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...