...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Έρημοι δρόμοι γερμένοι ώμοι και σπίτια ξένα σαν φυλακές...

Βρέχει από το χάραμα.
Μόλις αποφάσισα να πάω για ύπνο άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες του Φθινοπώρου πια
Τόσο αργά,τόσο μελαγχολικά και μετά με μεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερη δύναμη, σαν νάθελαν να επικυρώσουν το τέλος του Καλοκαιριού, που πολλοί επιμένουμε να πιστεύουμε οτι δε τέλειωσε.
Η γη φρυγμένη από την καλοκαιρινή ζέστη, διψασμένη τραβά στα σπλάχνα της το θείο δώρο,και μάλλον είναι η μόνη που χαίρεται μαζί με τους αγρότες, που ήλπιζαν σ' αυτή τη βροχή να μπάσουν λάδι οι ελιές!
Οι πρώτες κοπελούλες έχουν κάνει ήδη δειλά δειλά την εμφάνισή τους, πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους και τώρα με τη βροχή θα ξεθαρρέψουν και θα εξαπλωθούν στους όχτους των χωραφιών.
Αυτές θα μας πείσουν πια, οτι το Καλοκαίρι με την τουριστική του αναρχία πέρασε και καιρός ν' απολαύσουμε τη γαλήνη της φύσης που αναπλάθεται.
Έμεινα να "δουλεύω" μέχρι αργά.
 Όταν πια κόντευε να χαράξει πήγα στο κρεββάτι με γεμάτη την καρδιά μια μικρή ικανοποίηση, γιατί πέτυχα το σκοπό μου, αλλά και θλίψη, γιατί αυτό που ώρες προσπαθούσα ν' αποτυπώσω είναι απόρροια πολλών διαδρομών και σκέψεων.
Όταν περπατάω σε διάφορα μέρη, αλλά πολύ περισσότερο όταν ταξιδεύω, που είναι μια ευκαιρία ανακεφαλαίωσης και απολογισμού,παρατηρώ (γιατί τώρα πια παρατηρώ, δεν βλέπω απλά) ανάμεσα στα μεγαθήρια που έχει σηκώσει η ανάγκη ή η ματαιοδοξία μας,μικρά εγκαταλελειμμένα  σπιτάκια.
Σπίτια μιας περασμένη δεκαετίας,τότε που οι άνθρωποι στριμώχνονταν σε δυο καμαρούλες κι ήταν κι ευτυχισμένοι!
Σπίτια που σφάλισαν πια ή γιατί έφυγαν για πάντα οι ιδιοκτήτες τους ή μετακόμισαν σ' άλλα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα.

ΚΕΡΑΜΙΔΙ Βυζαντινού τύπου με μακετόχαρτο by Hara

Σπίτια που κάποτε είχαν ΖΩΗ!
Μεγάλωσαν παιδιά εκεί μέσα, έτρεξαν ,έπαιξαν,φώναξαν ,μάλωσαν,φίλιωσαν ,είδαν χαρές γάμους,πένθη!
Από τους τοίχους τους μαζί με την υγρασία και την κλεισούρα "αναβλύζουν" φωνές! Μπας και μόνο εγώ τις ακούω;;;
Τώρα, άλλα μισοερειπωμένα άλλα σε καλλίτερη κατάσταση χάσκουν γυμνά ζωής,σφαλίζοντας μέσα τους τη ζωή που έφυγε.
Αν ανοίξεις σε κάποιο την πόρτα περιπατητή,ίσως μέσα στη σκόνη που σκεπάζει τα πάντα, σαν να θέλει να τα προστατεύσει, ίσως δεις να σου χαμογελούν οικογενειακές στιγμές από κιτρινισμένες φωτογραφίες. Οι άνθρωποι έφυγαν κι έμειναν πίσω τους χάρτινα ομοιώματα να σηματοδοτούν το πέρασμά τους. Σκόνη και αράχνες πια οι κάτοικοι και μνήμες...πολλές μνήμες



Τα εργαλεία στην αποθήκη, όσα έχουν απομείνει από πιθανόν και τον "δανεισμό" άλλων  που πέρασαν πριν από σένα,προσμένουν μάταια το χέρι που κάποτε τα δούλευε.
Το παγκάκι ορφανό και η αυλή χορταριασμένη, οι γλάστρες ξερές από λουλούδια πεταμένες σε μια γωνιά.



 Δεν υπάρχει πια το  χέρι που τις γέμιζε κάθε αλλαγή της εποχής και φύτευε τα λουλούδια της κάθε εποχής , που τα περιποιόταν,τα ξεβλάστιζε,τα πότιζε,τα φρόντιζε. Η φροντίδα έπαψε να υπάρχει σε τούτα τα σπίτια.
Κι όσα δεν έχουν τα πορτοπαράθυρά τους σφαλιστά,υπομένουν να τα χτυποβροντά ο άνεμος για ν' ακούγεται κάποιος θόρυβος  να ξυπνούν από τη νάρκωση.









Τα σύρματα στο τηλεγραφόξυλο κρέμωνται αδύναμα να μεταφέρουν το οποιοδήποτε μήνυμα, αφού κανείς δεν προσμένει ν' ακούσει κανέναν. Είναι απλά εκεί για το ξαπόσταμα των πουλιών στο μεγάλο ταξίδι τους προς το Νότο και μετά...ξανά μόνοι!


Ένας ξεχαρβαλωμένος παλιός ανεμοδείκτης δεν έχει πια σημασία να δείχνει τη φορά του ανέμου, ούτε το κανάλι πια έχει νόημα να μαζεύει το βρόχινο νερό στη στέρνα.
Οι λάτρες τέλειωσαν,κανένας δε πλένει και δε πλένεται πια εδώ. Ούτε η καπνοδόχος καπνίζει για το τζάκι ή για το μαγερειό και απο κάποια σπασμένα κεραμίδια που τα σύντριψε ο αέρας κάποιου χειμώνα στάζει το νερό,σα δάκρυα λυτρωτικά.

Φαντάσματα των εαυτών τους, στέκουν μέχρι κάποιος απόγονος να βάλει μία μπουλντόζα και να τα ξεπαστρέψει και στο οικόπεδο πια,που δε θα το βαραίνει ο όγκος καμιάς ανάμνησης, να στηθεί ένα ακόμα  room to let.
Αυτά σκέφτομαι κάθε φορά,που βλέπω την εγκατάλειψη και τη μούχλα νάναι η μόνη που δίνει χρώμα στους ξεφτισμένους τοίχους των έρημων σπιτιών.


Ριγώ στην σκέψη οτι κάποτε και το πατρικό μου σπίτι θα μείνει ένα κουφάρι αναμνήσεων. Κανένας δε θα με προσμένει από μέσα να μπω.
Κι όμως πάνω στη σκόνη των επίπλων θα θελα να γράψω ΕΔΩ ΕΖΗΣΑ και δε θα υπάρχει ούτε η μάνα μου να με βασανίζει με το "ξεσκόνισες καλά τα πόδια του λιονταριού; ξανακάντα έχουν ακόμα σκόνη στις εγκοπές. Μη βαριέσαι".
Οι μόνες εγκοπές και μάλιστα βαθειές θάναι στην καρδιά κι εκεί δε χωρά ξεσκόνισμα.


Aυτά ήθελα ν' αποτυπώσω σε τούτο το κεραμίδι,δε ξέρω αν τα κατάφερα, εσείς θα το πείτε αυτό και συνεχίζει να βρέχει,αργά,ρυθμικά,λυτρωτικά








Προσθήκη λεζάντας



https://www.youtube.com/watch?v=peEReg5UEjE

Υ.Γ Το κεραμίδι βυζαντινού τύπου είναι φτιαγμένο από μακετόχαρτο για να ελαττωσω το βάρος της όλης κατασκευής, φελιζολ, πάστα διαμόρφωσης, ξύλινα και μεταλλικά αξεσουάρ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑΧΟΥΜΕ!

65 σχόλια :

  1. Χαρα μου ποσο ομορφο το κεραμυδι σου και το κειμενο , συγκινητικο γεματο αναμνησεις μιας αλλης ζωης που ευτυχως εμεις την ζησαμε .. μεσα στην μελανχολια της ομως διακρινω και την ελπιδα , πουλακια καθισμένα στα συρματα που φτερουγιζουν και τιτιβιζουν γεματα ζωη, νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου έτσι δεν ειναι η ζωή;Μία εναλλαγή απο τη χαρά στο δάκρυ και ξανά απ την αρχή!
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Je reste bouche ouverte devant ces maisons tellement impressionantes!
    J'y vois la mélancolie, la tristesse, le temps passant. Tous les détails attirent les yeux et provoquent la reflexion. Votre travail et émouvant, charmant, MAGNIFIQUE!
    Gros bisous de la Pologne.
    Marta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marta
      merci beaucoup pour la visite et le gentil commentaire
      En effet cette maison exprime l'abandon et la mélancolie, mais il y aura toujours un espoir que tout peut changer!
      Merci beaucoup, avec l'amour de la Grèce
      Χαρά (Joie)
      Je m'excuse pour les Français mais je ne suis pas au courant

      Διαγραφή
  3. πολυ ωρια τα σπιτακια, σπιτακια που γεννηθηκαμε, μεγαλωσαμε με στερησεις, φτωχεια,στριμωγμενες 2 οικογενειες σε δυο δωματια, αλλα τοσο ομορφα, ξεγνοιαστα, χαρουμενα , γεματα χωρις φισκα ντουλαπια-ντουλαπες, μα φισκα σε ανθρωπια, εγνοια για το γειτονα, το συγχωριανο!! Νοιωθω τυχερη που εζησα εκεινη τη μακρινη εποχη!! Σ ευχαριστω για τις ομορφες εικονες που μου θυμισες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγνωστη-ε
      χαίρομαι που άφησες το στίγμα σου τόσο κοινό και στα δικά μου βιώματα!
      Νάμαστε καλά να θυμόμαστε,αποκομίσαμε τεράστια προίκα ;)

      Διαγραφή
  4. Πόσες φορές θα πρέπει να το διαβάσω αυτό το κείμενο και να δω την δημιουργία σου για να τα χορτάσω..... είσαι απίστευτη !!!!! Οι παλιοί έλεγαν: σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο θωρείς. Ε λοιπόν, αυτό αποτύπωσες με την δημιουργία σου, μικρά σπίτια, αλλά με πόσες χαρές !!!! ΕΥΓΕ !!!! Σε φιλώ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι μέχρι συγκινησεως για τα γραφόμενά σου Ράνια μου
      Σ ευχαριστώ που δε κουράστηκες νάρθεις μέχρι εδώ,ενώ είχες είδε σχολιάσει στο φβ,μεγάλη μου Τιμή φιλενάδα.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφα τα σπιτάκια σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω μείνει άφωνη διαβάζοντας τα υπέροχα κείμενά σου και δεν μπορώ να βρω λέξεις για το πόσο ταλέντο και φαντασία έχεις! Σε ευχαριστούμε που με κάθε έργο σου μας ταξιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ολες βαλθήκατε να με κάνετε να κλάψω,ΓΙΑΤΙ;;;;
      Τζουλια μου Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

      Διαγραφή
  7. Χαρά μου καλησπέρα σου, Καλό Φθινόπωρο να ευχηθώ με την καρδιά μου.
    Βλέπω στις δικτυακές μας γειτονιές άπειρα όμορφα καλούδια και δημιουργήματα με τα χέρια φίλων που αποτυπώνουν σε αυτά το μεράκι και την έμπνευσή τους.
    Στο δικό σου δημιούργημα εδώ, εκτός από μια υπέροχη δημιουργία, που ξεχωρίζει για την τρυφερότητα και νοσταλγία της (το λέω για την εξαίρετη εικόνα παλαίωσης που δείχνει η κατασκευή σου), διάβασα και την κατάθεση της καρδιάς σου.
    Ένα ταξίδι στα παλιά σπίτια γεμάτο συναισθήματα, νοσταλγία και ανθρώπινη λεπτότητα.
    Χαρά με συγκίνησες. Για το λόγο ότι λατρεύω και εγώ αυτά τα σπίτια που περιγράφεις, απομεινάρια άλλων εποχών, ανθρώπινων αξιών και αισθητικής.
    Έμεινα πραγματικά άφωνος με την λεπτομέρεια στην κατασκευή σου.
    Την λάτρεψα και σου στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που μας χάρισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΚΑΙ Σ ΕΣΈΝΑ
      Να ξέρεις οτι εδώ μέσα μόνο κατάθεση ψυχής θα βλέπεις,είτε διαβάζεις κείμενα χιουμοριστικά ή αυτοσαρκαστικά,είτε κείμενα σοβαρότερα όπως αυτό.
      Γράφω ό,τι κεντρίζει την ψυχή μου γι αυτό ο χώρος αυτός μου είναι ιερός και αναγκαίος.Γιατί όσο αραιά κι αν έρχομαι,ερχομαι να ξεφορτώσω ο,τι με γεμίζει και να το μοιραστώ μ ανθρώπους δικούς μου.Γιατί ένας προς ένα όσοι έμειναν είναι άνθρωποι καρδιάς,που με τα χρόνια έγιναν μέσα απ αυτά που μοιραστήκαμε. Κάτι σαν νάρχομαι να εξομολογηθώ και αυτό το κειμένο ήθελα καιρό να το γράψω για όλ αυτά τα σφαλιστά πορτοπαράθυρα που βλέπω όλο και περισσότερο τελευταία.Ετυχε κι έδεσε με το παρον έργο.
      Ειν αυτό που έχω πει πολλές φορές οτι το ένα γεννάει τ άλλο χωρίς να υπάρχει πρόθεση εξ αρχής,έτσι καρμικά έρχονται λόγια και κουμπώνουν μ έργα ή έργα και ταιριάζουν με λόγια κι αυτό εγω το λέω ΚΑΡΜΑ!
      Να σου εξομολογηθώ δε,οτι εξ αρχής δεν με ικανοποιούσε η εξέλιξη του κεραμνιδιού,απλά γιατί προηγήθηκε ενα πολύ πλούσιο σε χρώμα και υλικά,χριστουγεννιάτικο που θα δείτε πιο κοντά στις γιορτές.Κι αυτό μου φαινόταν τόσο φτωχό!
      Αλλά οταν ολοκληρώθηκε κι οταν βγήκε το κείμενο,το κοιτάζω και δε το χορταίνω,τωρα ωχριά το άλλο μπροστά του
      Εγω σ ευχαριστώ για ολ αυτα που μοιραστήκαμε .

      Διαγραφή
    2. Για μια ακόμα φορά, δεύτερη, με συγκίνησες. Ξανάρθα επίσκεψη! Εδώ να ακουμπήσω τα όνειρα και την νοσταλγία μου. Και τώρα, έχοντας πίσω μου το βίωμα της κατεδάφισης του πατρικού σπιτιού, νιώθω καλά να το πω ότι αυτό εδώ σου το γραπτό δεν είναι απλά μια παρουσίαση μιας κατασκευής.
      Είναι σπονδή στα ανθρώπινα συναισθήματα. Και ειλικρινά σε ευχαριστώ για αυτό.

      Υ.Γ. Όχι στη θέση του παλιού πατρικού δεν θα φυτρώσει ταμπέλα "rooms to let". Θεού θέλοντος, θα κατοικήσει η οικογένειά μας, τοποθετώντας εκεί το νέο της όνειρο δίνοντας στο παλιό πατρικό την δεύτερη περίοδο της ζωής του.

      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  8. Πολύ μελαγχολική αναρτηση Χαρά μου, σαν τις μέρες ετούτες, αλλά μαζί και γλυκιά, σαν την εποχή. όλα κανουν κύκλους στη ζωή,όπως η φύση που μοιάζει αυτη την εποχή να πεθαίνει, κι όμως ξαναγεννιέται. Μακάρι να βρεθούν ανθρωποι που θα διακρίνουν την ομορφιά σ΄αυτα τα ταπεινά κτίσματα και θα τους δώσουν πάλι ζωή! (Σκέψουπόσολίγο... ενφια θα΄χουν, χα,χα!)
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη γενικά Νικούλι,παρόλο που ήμουν αισιόδοξος εκ φύσεως άνθρωπος.
      Βλέπω το τέλμα που χωνόμαστε καθημερινά,σαν να μην βρίσκουμε πάτο κι αναρωτιέμαι πόσο έχει ακόμα;
      Δυστυχώς πια μας ελκύουν τα ογκώδη κι αστραφτερά κι ας είναι κενά και ψυχρά
      Νάσαι καλά ψυχή μου και χαίρομαι που συνεννοούμαστε

      Διαγραφή
  9. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό τόσο από το συναρπαστικό κείμενό σου όσο και από τις αμέτρητες λεπτομέρειες του έργου σου, Χαρά μου!!! Αριστούργημα!!! Θα το απολαύσω αργότερα και μέσα από την μεγαλύτερη οθόνη του υπολογιστή!!!
    Χίλια μπράβο καί πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπεροχο βρε αγαπη μου ...μελαγχολικο μα τοσο αληθινο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελαγχολικό εξ ανάγκης Λενιώ μου,βλέπεις οταν παύει η λάμψη του καινούργιου ολα πέφτουν σε ανυποληψία

      Διαγραφή
  11. Μας ταξιδεψες σε άλλες εποχές,τοτε που οσο μικρά κι αν ήταν τα σπίτια, τόσο μεγάλυτερη ήταν η αγάπη αναμεσα τους ανθρώπους.....δυστυχώς που τις μέρες μας Χάνεται....
    Τα εργα σου είναι υπεροχα!!!!
    Καλή συνέχεια!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μαράκι όπως τα λες, όσο πλουταίνουμε,φτωχαίνουμε.
      Δε ξέρω ποτε θα το καταλάβουμε και θα επιστρέψουμε στην αλήθεια,ελπίζω πριν νάναι πολύ αργά
      Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ περισσότερα για τα καλά σου λόγια

      Διαγραφή
  12. Τόσο ωραία που γράφεις, γιατί δεν παίρνεις μέρος στα διάφορα δρώμενα των bloggers ?
    Συγκινούμε και λυπάμαι πολύ όταν βλέπω σφαλιστα σπίτια κι εγκατάλειψη στις αυλές.
    Στο χωριό φυσικά γιατί στις πόλεις δεν βλέπεις τίποτα.
    Έγιναν υπέροχα τα σπιτάκια σου.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχαχαχα φαντάζεσαι νάχα κι αυτό το ντρουβέλι!Εδώ κιντυνεύω ν απαστήσω στα σχόλια,πόσο μάλλον νάχω να παραδώσω και κείμενα!χαχχαχα
      Ρένα μου
      δεν σκέφτηκα ποτέ αυτή τη συμμετοχή γιατί δεν ειναι μυθοπλασία αυτό,ουτε μπορώ να γράψω κατόπιν "εντολής" με συγκεκριμένες λέξεις που πρέπει να περιέχονται.Θαυμάζω αυτούς που το κάνουν,τους θαυμάζω πραγματικά,αλλά εγω γράφω ο,τι με τσιγκλάει,ο,τι με ενθουσιάζει,ο,τι με συνεπαίρνει,ο,τι και όπως τόχω ζήσει.Η μυθοπλασία θέλει φαντασία που εδώ δε τη διαθέτη
      Χαίρομαι όμως που τα κείμενά μου κάτι λένε και σ εσάς.
      Φιλιά πολλά πολλά

      Διαγραφή
  13. Υπεροχο και συγκινητικό το κείμενο σου Χαρούλα μου!
    Το βυζαντινό κεραμίδι,αριστούργημα! Συγχαρητηρια!!!
    Λατρεψα όλες τις λεπτομέρειες της εκπληκτικής δημιουργίας σου!
    Να εισαι!Καλο και ευλογημένο μηνα!Καλο Φθινόπωρο!!Πολλά φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dimi μου σ ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σου λόγια!
      Χαίρομαι που άρεσε ενα κεραμίδι τόσο απλό και μουντό,μπροστά στα προηγουμενα,που δεν εχει καμιά σχέση
      Φιλιά πολλά για καλό μήνα!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχη, ευρηματική και δημιουργική, όπως πάντα, Χαρά μου! Καλό και παραγωγικό μήνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρε Χαρά μου πραγματικά με άφησες άφωνη!!!! Φοβερές κατασκευές υπέροχες δημιουργίες και τόσο ζωντανά και ταιριαστά κείμενα!!! Ευγε!! Καιρό είχα να περασω αλλα να μαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διαβάζοντας τις λέξεις σου και χαζεύοντας τις ονειρικές φωτογραφίες, με έπιασα να παίρνω κάποιες βαθιές ανάσες και να έχω μια τάση νοσταλγίας (ναι: ακόμη για όσα δεν έχω βιώσει!) και στο τέλος να χαμογελώ! Γιατί αυτή είναι η Χαρά μου: Το πλάσμα που μου ξυπνά συναισθήματα και με ταξιδεύει!
    1000 μπράβο, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Χαρουλίτα μου!
    Αγκαλιά πελώρια και ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ! Πολλά και ολόγλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να απαντήσω σ αυτό τον κατακλυσμό συγκινητικών λόγων;;;
      Εύχομαι να αργήσει πάααρα πολύ η ώρα που όλοι απευχόμαστε και η ζωή να σου χαρίσει τις χαρές που αξίζεις Συριανάκι μου γλυκό.Είσαι μία ευαίσθητη ψυχή γι αυτό και σ επηρεάζουν ακόμα κι αυτά που δεν εχεις ζήσει!
      Σ αγαπώ πάντα ΠΟΛΥ και ελπίζω κάποια στιγμή να στο πω κι απο κοντά ;)

      Διαγραφή
  17. Καλό μήνα Χαρά μου!!... Ήταν μια ήρεμη μέρα η σημερινή μέχρι που διάβασα το κείμενό σου. Όση ώρα διάβαζα ένας κόμπος στάθηκε στο λαιμό κι η νοσταλγία έγινε αγκάθι που τρύπησε τη μνήμη κι εγώ σαν αδέσποτο γύρισα 50 χρόνια πίσω.
    "Τα σπίτια αναβλύζουν φωνές. Μπας και μόνο εγώ τις ακούω;"
    Όχι Χαρά μου! απόψε τις άκουσα κι εγώ. Οι στιγμές ξαναζωντάνεψαν και τα χαλάσματα τα παραιτημένα απ’ την ανθρώπινη παρουσία γέμισαν πάλι με φωνές και μυρωδιές ανέγγιχτες στο χρόνο.
    Οι ρίζες της καρδιάς μας είναι το πατρικό μας. Κι όταν φεύγουν οι άνθρωποι είναι σαν να ξεριζώνεται η καρδιά σου. Σπίτια λιθοχτισμένα με άχυρο και λάσπη, φτωχικά κι όμως τόσο γερά, τόσο αρχοντικά και περήφανα στη μνήμη και τόσο δεμένα με τις μυρωδιές της γης και τον ήλιο. Και τώρα τα τρώει η σκουριά της λήθης.
    Ένα κείμενο με υπέροχο λόγο που συγκινεί. Λέξεις που γίνονται εικόνες και μια κατάθεση ψυχής που καθρεφτίζει την ευαισθησία και την αγάπη για τον τόπο σου.
    Για τις δημιουργίες σου τι να πω. Τόσο τέλειες στις λεπτομέρειες! Τις λάτρεψα. Απλά καταπληκτικές!!! Χαρά να είσαι πάντα καλά. Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα
      δεν είσαι η μόνη που διαβάζεις και κομπιάζει το μέσα σου.
      Παρολο που εγω τόγραψα κάθε φορά που το διαβάζω δεν μπορώ να κρατήσω τα δάκρυά μου! Και να φαντασθείς το πατρικό μου σπίτι ειναι ακόμα ανοιχτό,εστω και μισό,αλλά ανοιχτό και υπάρχει μια αγκαλιά να χωθώ και ας μην τα εξομολογούμαι ολα,αλλά είναι εκεί για μένα!
      Οσο βλέπω όμως τα διάφορα κουφάρια γύρω μου,μελαγχολώ και κλαίω και μόνο στην ιδέα.
      Στο πατρικό μας σπίτι νοιώθουμε πάντα παιδιά!
      Φιλιά πολλά καλή μου φίλη που εχω καταλάβει ,εστω και το λίγο καιρό που συναντηθήκαμε,οτι είσαι εξ ίσου νοσταλγικά ευαίσθητη.

      Διαγραφή
  18. Αγαπω τα εργα τα γεματα λεπτομερειες κ το κεραμιδι σου με αφησε αφωνη!!!πολλα μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να φαντασθείς Λιτσάκι οτι έχει τις λιγότερες λεπτομέρειες όλων!
      Αλλά ΝΑΙ και για μένα είναι πλέον ξεχωριστά μοναδικό!

      Διαγραφή
  19. Ξέρεις Χαρά μου αυτό ακριβώς σκεπτόμουν το καλοκαίρι στο χωριό που έβλεπα σπίτια κλειστά και ερειπωμένα !!Και ναι είναι πικρό να μην περιμένεις να σου ανοίξει κανένας από μέσα !! Το ένιωσα στο πετσί μου όταν πήγα με τά το θάνατο του μπαμπά μου !! Τώρα ζωντανεύει το σπίτι το καλοκαίρι από την παρουσία των παιδιών μικρών και μεγάλων !!Αποτύπωσες θαυμάσια τις σκέψεις σου -μας στο κεραμίδι !! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μου κάνει εντυπωση Μαρινικόλ μου οτι λίγο πολύ όλες μας (εμείς που είμαστε σ αυτή τη γειτονιά) σκεφτόμαστε παρόμοια.Αυτή η ευαισθησία απέναντι στα πράγματα άλλωστε μας ένωσε.
      Δεν προσπερνάμε με την ίδια ευκολία που το κάνουν άλλοι,απο πρόσωπα,πράγματα,καταστάσεις
      Φιλιά πολλά καλή μου

      Διαγραφή
  20. Φυσικά και ξαναπέρασα και στάθηκα αρκετή ώρα στις όμορφες λεπτομέρειες της υπέροχης δημιουργίας σου! Πρόσφατα είδα πολλά τέτοια σπίτια στο χωριό του παππού μου, που τα θυμόμουν, ήδη κλειστά, από τα παιδικά μου χρόνια.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αλλη μια φορά Μαριάννα μου με συγκινείς.Σ ευχαριστώ ειλικρινά για την επίσκεψη
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  21. Συναρπαστικό και συγκινητικό το κείμενό σου Χαρά μου, κατάθεση ψυχής που ανασύρει μνήμες ....όσο γιά την δημιουργία σου, δεν έχω λόγια γιά την τελειότητα , τις λεπτομέρειες, την καλαισθησία και την τρυφερότητα που αναδίδεται από το έργο σου, από όλα τα έργα σου ....έχεις το σπάνιο χάρισμα. να αποτυπώνεις την ευαισθησία και την καλλιτεχνική σου μοναδικότητα σε κάθε σου έργο.....Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοκκινίζω με τόσα καλά λόγια που με έχει λούσει,εσείς που θαυμάζω τη δουλειά και το χαρακτήρα σας και μ έχετε τιμήσει με τη φιλία σας,νοιώθω ΕΥΓΝΩΜΩΝ που σας εχω!
      Κλαυδία μου, σ αγαπώ και σ ευχαριστώ

      Διαγραφή
  22. πανεμορφα και με ιστορια
    μπραβο Χαρα μου
    εισαι παρα πολυ ταλαντουχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά κοριτσάκι μου τρυφερό, σ ευχαριστώ και σε φιλώ

      Διαγραφή
  23. Αυτά τα σπίτια παρατηρώ κι εγώ γιατί τώρα παρατηρώ δεν βλέπω μόνο αλλά δεν φτιάχνω αριστουργήματα σαν αυτά!! Υπέροχα και το κείμενο και το κεραμίδι βυζαντινού τύπου που το λάτρεψα
    Μπράβο Χαρά μου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας συγκινεί τον άλλον με τον τρόπο του και εγω χαίρομαι που σ ανταπόδωσα τη συγκίνηση που μου πρόσφερες εσυ Αννούλα μου
      Καλό σου ξημέρωμα,φιλιά κι απο μένα

      Διαγραφή
  24. Una espectacular obra de arte. Mi más sincera enhorabuena!
    Un beso muy fuerte.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν βρίσκω λόγια, παρά μόνο συναισθήματα που φέρνουν στα μάτια, σταγόνες...πολλές σταγόνες...
    Να είσαι καλά!
    Αρκεί που ζήσαμε!!!!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω γιατί τις ίδιες σταγόνες συγκρατώ κάθε φορά που επανέρχομαι σ ανάγνωση καλή μου Βαρβάρα.
      Ναι,αρκεί που ζήσαμε!
      Σ αγαπώ

      Διαγραφή
  26. Με το που άρχισα να διαβαζω το κειμενο σου Χαρα μου το ίδιο σκεφτηκα και εγώ με την Ρενα..πόσο όμορφα γραφεις γιατί δεν περνεις μερος στα δρωμενα της γειτονιας;
    ότι διάβασα θα μπορούσε να ήταν ένα απόσπασμα βιβλιου..μας έβαλες με τόσο ομορφο τρόπο στο παρελθον.. που εμεις που το εχουμε ζήσει ταυτιστήκαμε απόλυτα με το κεραμιδενιο σου δημιούργημα..!!!΄
    Πόσες λεπτομερειες απίστευτη δουλεια!!! επετρεψε μου αγαπη μου να ξερω τι προσπαθεια χρειαζεται ..από πρωτο χέρι..οτι έχει σχεση με (την οικοδομή) ακομα και σε μικρογραφία!!!!υπεροχο Χαρα μου..!!!
    Και το ότι μια θλίψη μας επιασε στο πισογυρισμα φιλεναδα εν τούτης ολα τα χαμογελα και ο θαυμασμός εμεινε στο τελος για την δημιουργία σου..!!!
    Να είσαι καλά τζόγια μου..να κανεις ότι αγαπας .. ευχωμαι να έχεις ενα ομορφο και δημιουργικο μηνα φιλακιαααα..!!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένο μου Ρουλάκι
      απάντησα και στη Ρένα στην ίδια ερώτηση,που για μένα αποτελεί Τιμή η παραίνεση αλλά δε θα μπορούσα ποτέ να γράψω έτσι και θαυμάζω απεριοριστα εσάς που το κάνετε.
      Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις τη δυσκολία του εγχειρήματος και οσο πιο μικρογραφία τόσο πιο μεγάλη η δυσκολία!
      Ευχομαι να εχουμε ενα όμορφο Φθινόπωρο και να τα λέμε πιο τακτικά,μέσα απο λόγια ή δημιουργίες,οι παρέες γράφουν ιστορία!
      Και ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει τ όνειρο πραγματικότητα και χωρίς να θέλω να το γρουσουζέψω...κάτι υπάρχει στην άκρη του τουνελ ;)
      Φιλιάαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  27. Εξαιρετικό κείμενο Χαρά μου που συνοδεύει μια ακόμη πολύ πετυχημένη κατασκευή!
    Οι λεπτομέρειες της δημιουργίας σου, με άφησαν άναυδη!
    Προσωπικά τα ερείπια ήταν το βασικό μου θέμα όταν λιθογραφούσα (σε πέτρα) και χαίρομαι που διάλεξες και εσύ αυτό το θέμα... χαλάλι το ξενύχτι!
    ΑΦιλάκια και καλό μήνα με πολλές ακόμα δημιουργίες! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάλεξα με διάλεξε;δε μπορώ ν απαντήσω με σιγουριά μαγισσούλα,ειλικρινά κι εγω το ψάχνω. Εκπλήσσομαι πώς ερχονται και ταυτίζονται τα πράγματα!
      Μεγάλη μου χαρά αν ακολουθησα εστω κι άτσαλα τα πρώτα σου βήματα,καλλιτέχνη μου!
      Αφιλάκια πάντα με την ίδια εκτίμηση,θαυμασμό κι αγάπη

      Διαγραφή
  28. Σας ευχαριστώ για τις καλές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες, είναι πολύ ενδιαφέρον, μου αρέσει όλα τα πράγματα που μοιράζεστε και βλέπουμε την όμορφη δημιουργία σας. Είναι υπέροχο και είναι υπέροχο.
    ผู้ชาย

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη χαίρομαι πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Νάσαι καλά!
      Χαρά

      Διαγραφή
  29. Άσχημο πράγμα η εγκατάλειψη Χαρά μου. Σήμερα πέρασα από ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης μου και είδα πολλά μαγαζιά που ήξερα από παιδί να είναι άδεια και σχεδόν ερειπωμένα. Δεν ξέρω γιατί σφίχτηκε η ψυχή μου,δεν αντέχω να βλέπω την εγκατάλειψη σε χώρους που κάποτε ξεχείλιζαν από ζωή. Η δημιουργία σου υπέροχη βγαλμένη από τα μαγικά σου χέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ακριβώς αισθανόμαστε Κατερίνα μου,πόσο μάλλον οταν πρόκειται για χώρους που τους ζήσαμε παιδιά,γνωρίζαμε τους ανθρώπους τους,τη ζωντάνια και την πραμάτεια τους και τωρα ζουν μόνα και σκονισμένα ,αφημένα στη φθορά του χρόνου. ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
      Φιλιά πολλά καλή μου

      Διαγραφή
  30. Bonitas casas, un trabajo espectacular.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χαρά μου είναι από τα ωραιότερα που έχω δει μία ολοκληρομένη δημιουργία σε τέχνη και συναίσθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Αχτίδα μου που φωτίζεις το έργο μου!
      Φιλιά πολλά καλή μου

      Διαγραφή
  32. Καλά τρελάθηκα με τα σπιτάκια σου!! Τόση μικρή λεπρομέρεια και τόσο απίθανα όμορφο αποτέλεσμα!!! Τι να πω για σένα! Με όσα καταπιάνεσαι, είναι όλα τόσο ιδιαίτερα και ξεχωριστά! Μπράβο βρε Χαρά μου, μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλά λόγια ειν αυτά μικρή μου αγαπημένη;;;
      Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΟΟΣΟ ,ΜΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ!!!!
      Χαίρομαι ειλικρινά που σας αρεσουν τα εργα μου,δε κάνω τίποτα περισσότερο απο τα να τα δημιουργώ με αγάπη και σεβασμό
      Φιλιά πολλά μοιρασμένα σε σένα και στα αγόρια σου <3 <3 <3

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...