...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Παραμον (εύοντας) τις αναμνήσεις

Και μετά το χριστουγεννιάτικο χωριό τι;;;
Έλα μου ντε!
Διάφορα μικροπραγματάκια όλο φτιάχνονταν, έτσι για να μην παραλογίσει το μυαλό, αλλά όλο και κάτι μ'  έτρωγε, κάτι μου έλειπε...και ήξερα τι, αλλά δεν είχα έμπνευση
Και όταν δεν έχεις έμπνευση ο,τι και ν' αρχίσεις στη μέση θα μείνει κι αν δε μείνει ,δε θα σ ικανοποιήσει ποτέ.
Έτσι κάποια στιγμή ανταμείφθηκε η υπομονή!
Την παρακίνηση την έδωσε ένα δώρο που ήλθε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. 
Με σκέψη και φροντίδα. 
Κι εκεί που τα έπαιζα με τα χέρια μου ένα ένα, κοιτάζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με τα καθ' ημάς, έλαμψε η ιδέα, σαν το Γλόμπο του Κύρου💡!
Χριστουγεννιάτικες  πετροεικόνες!

Pebble art on background napkin's  decoupage


Έτσι όπως είμαι φορτισμένη την περίοδο αυτή, κάθε χρόνο, αλλά φέτος αρκετά περισσότερο για πολλούς λόγους, οι αναμνήσεις ,η νοσταλγία, οι απουσίες, η κλεισούρα, συνέτειναν να μαζευτούν πολλές εικόνες στο μυαλό και να θέλουν ν' αποδράσουν. 
Αυτό ακριβώς που δε μπορούμε να κάνουμε εμείς!
Και επειδή τα ωραιότερα ταξίδια τα κάνεις με το μυαλό, άρχισα να σεργιανάω πετρούλα πετρούλα τσι ρούγες των αναμνήσεων μου!

Pebble art on background napkin's  decoupage

Ξαναπερπάτησα στους φωτισμένους και στολισμένους δρόμους, στα κατάφωτα μαγαζιά, στις βιτρίνες που έκθεταν τα αντικείμενα των παιδικών ονείρων, διάλεγα δώρα με τα μάτια, κρατούσα το χέρι του πατέρα μου σφιχτά, άκουγα τις ιστορίες του που δεν έπαψε ποτέ να μου εξιστορεί, συναντούσαμε κόσμο, χαιρετιόμαστε, ευχόμαστε, αγοράσαμε μπαλόνι το πιο σίγουρο δώρο κάθε Χριστούγεννα  και κάπως έτσι βγήκαν τρείς νοσταλγικές εικόνες, πολύ αντίθετες και παράταιρες από τις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε.

Pebble art on background napkin's  decoupage



Απόδρασα έστω και λίγο απο την καθημερινότητα, ξανασυνάντησα  και ξανασυναντήθηκα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, θυμήθηκα τα παιδικά χρόνια των παιδιών μου, που μπορεί να στερούμαστε τη Ζάκυνθο και τα έθιμά της, τα τηρούσαμε όμως στην Αθήνα και τα πήγαινα πάντα στα μεγάλα Πολυκαταστήματα της Εποχής να αισθανθούν την αλλαγή των εορτών
Και για το τέλος, έφτιαξα μία άλλη αφαιρετική αυτή τη φορά εικόνα, που απεικονίζει το έθιμο της ζακυθινής παραμονής των Χριστουγέννων, που τόχω γράψει παλαιότερα, ομως το επαναλαμβάνω για τους νέους φίλους

«Που αλλού σε κόβουν με χαρές και σμπάρα
και με ούρα, Χριστοπαραμονιάτικη 
του Τόπου μου Κουλούρα..."
Ιωάν. Τσακασιάνος


Η Κουλούρα σ ολη τη Ζάκυνθο κόβεται παραμονή Χριστουγέννων. 
Είναι ένα έθιμο που τηρείται απαράβατα μέχρι τις μέρες μας και ελπίζω και στο μέλλον, παρά την εισβολή της Βασιλόπιτας ,που εμείς ουδέποτε κόβαμε! 
Τα υλικά της αλεύρι(κάποτε ντόπιο),λάδι,κρασί,γλυκάνισο , σπιτσοπίπερα (κανελλογαρύφαλα) και διαολίνια ή μικρά ζαχαρόκουκα για την διακόσμηση. 
Βράδυα πριν η γιαγιά μου με τη μαμά μου κι εμένα παραστάτη,κι αργότερα βοηθό, έκοβαν με προσοχή τις πορτοκαλόφλουδες μπαστουνάκια (ζουλιέν τα λένε τωρα) και μετά κυβάκια, που θα έμπαιναν μέσα στην κουλούρα σαν τα σημερινά κόντιτα.
Καθάριζαν το γλυκάνισο μη βρεθεί καμιά πετρούλα, ψιλόκοβαν τα καρύδια κ.ο.ε.
Ανάλογα με τα άτομα του σπιτιού η Κουλούρα απάνω της έχει ανά τακτά διαστήματα τόσα καρύδια βυθισμένα στη ζύμη, ωστε να κοπούν ισάριθμα κομμάτια, για καθ ένα από τα μέλη της οικογένειας παρόντα ή εν θαλάσση μακρά, ενώ το πρώτο κόβεται "του Χριστού" και δίνοταν στον πρώτο διακονιάρη που χτυπούσε την πόρτα. 
Μέσα στη ζύμη κρύβεται το "ηύρεμα", ένα νόμισμα τυλιγμένο προσεκτικά σε αλουμινόχαρτο.

Σ’ ένα ποτήρι βάζανε λάδι και κρασί και το έριχναν πάνω στη κουλούρα, την οποία ο νοικοκύρης την κράταγε πάνω από την φωτιά, που πριν είχαν κάψει ξύλο από σκίνο, ελιά και κυπαρίσσι, και την σταύρωνε. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλόγα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τύχη. 
Αυτό κάποτε που υπήρχαν πιροστιές στα μαγειρεία των σπιτιών, στις μέρες μας η νοικοκυρά του σπιτιού που στέκεται στο πλάι  του συζύγου της, όρθιοι μπροστά στο τραπέζι, ραντίζει μ ένα ματζέτο μερτίες με λάδι και κρασί την κουλούρα  σταυρωτά, όπως κάνει και με το μαχαίρι ο νοικοκύρης. 
Όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι ψάλλουμε  τρις το τροπάρι 
«Η Γέννησις σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτει­λε τω κόσμω το φως το της γνώσεως, εν αυ­τή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό α­στέρος εδιδάσκοντο, σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης και σε γινώσκειν εξ ύψους Ανατολήν. 
Κύριε δόξα σοι»

Συγχρόνως ακούγονται σμπάρα σε όλη την Ζάκυνθο ανάλογα πότε την κόβει ο κάθε νοικοκύρης. 
Το δε μενού της βραδυάς είναι μπρόκολα βραστά, που απο παιδιά ανυπομονούσαμε να ρίξουμε το λεμόνι για να ροζίσει το μπροκολόζουμο!τυρί ντόπιο και κρασί επίσης παραγωγής. 

 Το δε Χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι οπωσδήποτε το αυγολέμονο, από τριών ειδών κρέατα (κριάτα, που τα έλεγε η γιαγιά μου) χοίριο, μοσχάρι και κότα ντόπια, με ντόπια αυγά όσα και τ' ατομα των συνδαιτημόνων, κίτρινο κίτρινο  και παστελωμένο, να καρφώνεται ορθό το κουτάλι,όπως έλεγαν κι όπως προσπαθούμε και σήμερα να το πετύχουμε οι νοικοκυρές.
Υπάρχουν πολλές επι μέρους ιδιαιτερότητες  ανα περιοχή πεδινή ή ορεινή και δοξασίες για τούτη τη χριστοπαραμονιάτικη βραδύα, εγώ απλά σας αφηγήθηκα τι συμβαίνει στο δικό μας σπιτικό. 
Και  για να κατανοήσετε και την πετροεικόνα ;)
Αυτά με πολύ αγάπη και ευχές για κάθε καλό  προσωπικό και οικογενειακό μέρες πούναι! 

Pebble art on canvas


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

34 σχόλια :

  1. Αχ αυτες οι αναμνησεις.Ιδιως τις χρονιαρες μερες.
    Εχω ακουσει για την ζακυνθινη κουλουρα.Αλλα μου κανει εντυπωση που δεν κοβατε βασιλοπιττα.Βεβαια καθε τοπος εχει τα δικα του εθιμα.Και απο εδω καλες γιορτες Χαρα μου και πολυχρονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ νάξερες πόσες πληγές ξύνουν αυτές οι αναμνήσεις, ειδικα οταν συμπίπτουν με αύξηση χρόνων ;)
      Οσο για τη Βασιλόπιτα,ενέσκηψε προσφάτως στα τοπικά προς μεγάλη αντίδραση των πιστών στην παραδοση!
      ΑΝτε καλή Χρονιά νάχουμε Λιτσάκι μου!

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ , ΧΑΡΆ ΜΟΥ ! Οι αναμνήσεις σου είναι κοινές με αυτές των παιδικών μου χρόνων και με συγκλονίζουν. Ας έχουμε την υγειά μας , και τα παιδιά μας επίσης και να ζούμε με αγάπη , αν μπορούμε ακόμα και να ευχόμαστε "επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία"! Και του χρόνου, πάντα γεροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνω αλλη ευχή ενα χρονο τωρα αγαπημένη μου,ΝΑΧΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ και να τη σκαπουλάρουμε. Ο Θεός να δώσει!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σ άρεσαν οι εικονοποιημένες αναμνήσεις μου ;)

      Διαγραφή
  4. Α πα πα τι έφτιαξες πάλι; ΦΟΒΕΡΑΑΑ , υπέροχα. Μπράβο σου. Και να μην περιέγραφες όσα μας είπες για τις αναμνήσεις σου , θα τις καταλαβαίναμε. Καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ καλή φίλη για το ενθουσιώδες σχόλιο και ως προς την εικόνα και ως προ το κείμενο.Χαρά μου που το μοιραστήκαμε!Με το καλό να συνεχίσουμε να τα λέμε και το νέο χρονο!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Χαρά μου
    Εορταστική ατμόσφαιρα στα πετρωτά σου και αναπολώ τις βόλτες στην χριστουγεννιάτικη αγορά των παλαιότερων χρόνων. Τώρα ερημιά.
    Τι ωραία που έχεις πετύχει το ντύσιμο των φιγούρων με τα γουναρικά τους και τα όλα του. Είσαι μοναδική στο είδος!
    Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και χαρά κοντά στους αγαπημένους σου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ και νάξερες πόσο μου λειψε έστω ένας καφές! Μπορεί γενικά να μη βγαίνω αλλά οταν σ ε υποχρεώνουν γι αυτό αυτό γίνεται ανυπόφορο και αναπολείς τις φορές που βγήκες γι αυτό τον καφέ,έστω κι αν ακόμα και ο εορταστικός διάκοσμος είναι εξαιρετικά φτωχός.Μεγάλο πράγμα η ελευθερία Ελένη μου και μόνο οταν χάνεις ένα αγαθό το εκτιμάς.Μακάρι να επανέλθουμε το συντομώτερο γιατί αλλιώς θα λαλήσουμε ομαδικά.
      Καλό υπόλοιπο εορτών για σένα και την οικογένειά σου.Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Φοβερά τα πετρωτά σου και κοίτα να δεις που οι πέτρες όντως μοιάζουν με γούνες και παλτά. Τώρα αν τις έβλεπα εγώ μόνες του αποκλείεται να τις ταύτιζα έτσι.
    Οι αναμνήσεις σου υπέροχες και το έθιμο της κουλούρας χαίρομαι που το κρατάτε ακόμη.
    Καλές και γαλήνιες εορταστικές ημέρες Χαρά μου. Με υγεία πάνω από όλα και δύναμη να αντέξουμε
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τ α πετρωτά μου κι εγω σ ευχαριστουμε θερμά απο καρδιάς Αννουλα μου αγαπημένη, η αλήθεια είναι μου χαν λείψει αλλά δεν είχα κάποια έμπνευση μέχρι που είδα τις χαρτοπετσέτες και αναθάρρησα!
      Οσο για το έθιμο,ειναι απο τα λίγα που τηρουμε ακόμα ευλαβικά,το μέχρι πότε ειναι το ερώτημα γιατί πολύ φοβάμαι οτι μετά απο μας...γαία πυρί μηχθείτω... Το βλέπω αυτό με τα έθιμα του Πάσχα. Αστο...
      Φιλάκια πολλά προς το παρόν

      Διαγραφή
  7. Πόσο ξεχωριστά όμορφες πάντα οι δημιουργίες σας κα Χαρά! Σας εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πληθυντικός Σωτηρία μου λόγω εορτών;;;χαχαχαχχα Σ ευχαριστω πάρα πολύ για τον ερχομό σου και τα ωραία σου δώρα,ειλικρινά σ ευχαριστω και σου εύχομαι Καλές Γιορτές!

      Διαγραφή
  8. ολα σου τα εργα, παντα μα παντα, ειναι υπεροχα
    γεια στα χερακια σου
    καλες γιορτες
    με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Κικίτσα μου αγαπημένη, η καθεμιά ό,τι αγαπά το κάνει να φαίνεται μοναδικό. Ετσι δεν ειναι και με τη γραφή;;;;; Φιλάκια πολλά με υγεία ΜΟΝΟ!

      Διαγραφή
  9. Κάθε φορά Χαρά μου, πριν μπω στο σπιτικό σου, εντόπισα μια γλυκιά αγωνία που μεταφράζεται ως: "Τι μαγικό μας έχει πάλι ετοιμάσει αυτή η αστέρευτη φαντασία"?
    Καλά το σημερινό σπάει κάθε ρεκόρ ομορφιάς, φαντασίας και γλυκύτητας. Κάθομαι προσεχτικά και παρατηρώ όλες τις λεπτομέρειες όπως πχ το σαλιγκάρι- φωτιστικό ή γούνα- πετρούλα μιας σικ κυρίας μπροστά στη βιτρίνα!
    Χαρά μου, δεν μου μένει παρά να σου ευχηθώ υγεία, υγεία εσωτερική και όλα θα δεις πως θα πάνε καλά!
    ΑΦιλάκια φωτεινά, θεία και με Αγάπη στις καρδούλες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραίες σκέψεις,με τιμούν αλλά και μου δημιουργουν ευθύνες να μη σ απογοητεύσω Στεφανάκι μου. Mακάρι νάμαστε καλά να συνεχίσουμε έτσι όμορφα και να ελπίζουμε σε καλλίτερες μέρες!
      Σ ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω με μια μεγάλη αγκαλιά να σας χωράει όλη την οικογένεια του Παραμυθά!

      Διαγραφή
  10. Η τέχνη σου με τις πέτρες μοναδικής αισθητικής. Και φαντάζομαι με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Για τη φαντασία σου δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, το δείχνουν άλλωστε οι κατασκευές σου. Είναι υπέροχα Χαρά μου, μοναδικά.

    Όσον αφορά τις παιδικές αναμνήσεις των γιορτών, να ξέρεις ακολουθώ τις περιπλανήσεις σου, που αυτές τις μέρες είναι πραγματικά υπέροχες. Και ως δική μου απάντηση παράλληλη μπορείς να δεις εδώ
    https://idipoton.blogspot.com/2020/12/xmas-personal-memories.html
    Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννη μου,φίλε μου αγαπημένε,Το διάβασα με πολύ ενδιαφέρον και μου ξύπνησες επιπλέον αναμνήσεις .Πόσα ζήσαμε!!!Και φαινονται τόσο μακρυνά αλλά και αντίθετα σχεδόν πρόσφατα.Παράνοια ε;;;
      Ευχομαι νάχουμε υγεία να γυρνάμε εκεί που αγαπήσαμε κι αφήσαμε την αθωότητά μας,να την ξαναβρίσκουμε όποτε γυρίζουμε κι ας είναι μόνο τα χριστουγεννα.Κάτι ειναι κι αυτό, ν απαγγιάζεις και να κανακεύεις τον μικρό σου εαυτό.
      Ευχομαι καλή συνέχεια εορτών και θα τα λέμε,μια που οι συνάξεις δεν υπάρχουν πια ;) Ευτυχώς που έχουμε την παρέα μας <3

      Διαγραφή
  11. Μπορεί να αλλάζουμε συνήθειες Χαρά μου, μα πάντα κρατάμε την αύρα της παιδικής ηλικίας και τη χαρά της φυλαγμένης μνήμης όταν ξεκλειδώνουμε βιώματα και αναμνήσεις. Και μέρες που ναι η χαρά της αναπόλησης γύρω από το γιορτινό τραπέζι με κυρίαρχη μορφή της μάνας, του πατέρα ή της νόνας, γίνεται σημαντική για τις μέρες αυτές που περνάμε δύσκολα.
    Για φαντάσου! Τις προσπερνούσαμε τότε και τώρα τα μάτια γεμίζουν δάκρυα, γι αυτά που χάσαμε, γι αυτά που ζούμε, γι αυτά που ελπίζουμε.
    Πόσο όμορφες οι αναμνήσεις σου Χαρά μου. Μέσα απ’ τα πετρωτά σου ξεχείλισε η ομορφιά κι η αγάπη για τις μέρες τις Χριστουγεννιάτικες, τις μεγάλες πλατείες, τη γιορτή γύρω απ’ το τραπέζι, σε ότι έζησες, σε ότι σε πονάει, να μη ξεχαστεί, να γίνει φως να παίρνει η καρδιά ανάσα τούτες τις δύσκολες μέρες.
    Κι ας είναι οι ευχές από καρδιάς. Έχουμε ανάγκη την ελπίδα σε μια κανονική ζωή. Το εύχομαι!
    Χρόνια Πολλά Χαρά μου!
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι ΑΝνίκα μου,τότε βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε τώρα προσπαθούμε να φρενάρουμε το χρόνο,να ζήσουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Και μαζί με τις αναμνήσεις έρχεταικαι η μεταμέλεια γι αυτή τη βασύνη,αλλά τωρα πια ειναι αργά,τουλάχιστον νάχουμε σώας τας φρένας να θυμόμαστε,γιατί εκτός του κοροναϊού το αλτσχάιμερείναι το αντίπαλον δέος των φόβων μου. Τλπ ας το σταματήσω εδώ μέρες που ειναι,αρκετά εχει μαυρίσει το μέσα μας μ αυτή την αποξένωση και την υποχρεωτική αποχή απ όλους και απ όλα
      Χαίρομαι που σ άρεσαν τα πετρωτά μου και σου μίλησαν εκείνα πριν ακόμα ειπωθούν απο μένα ;)
      Φιλάκια πολλά και μια μεγάλη αγκαλιά άνευ φόβου,μεχρι νεωτέρας ;)

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Χαρά μου!! Χρόνια πολλά!! Πέρασα να αφήσω τις γιορτινές μου ευχούλες!!���� Καλά Χριστούγεννα να έχεις!! Παρόλες τις περίεργες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, να χεις δύναμη και κουράγιο να δημιουργείς και να σκορπάς χαμόγελα!! Πανέμορφες πάντες οι δημιουργίες σου και τόσο τρυφερές!! Να σαι καλά!! Σε γλυκοφιλώ!! ����

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου τι έκπληξη και πόση χαρά μου δίνει ο ερχομός και οι ευχές σου!!!Σ ευχαριστώ πολύ ειλικρινά και ανταποδίδω με όλη τη θέρμη της καρδιάς μου να είσαι υγιής και ξεπερνώντας αυτή την κρίση νάσαι το ίδιο δυνατή και δημιουργική με ό,τι αγαπάς.
      Σε φιλώ και σ αγαπώ

      Διαγραφή
  13. χαχαχαχαχαα βρε που τα σκεφτηκες αυτα τα θεματαααααααααα???!!!
    σουπερ καλη χρονια να εχουμεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι οι αναμνήσεις που με ταλανιζουν τέτοια εποχή, κάτι οι χαρτοπετσετες, κάτι η πετρονοσταλγια, δεν ήθελε και πολύ να γίνει το...κακο Σοφία μου !! χαχαχα

      Διαγραφή
  14. Πόσο μου αρέσει που μας διηγείσαι τα τοπικά έθιμα και πόσο χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους που συνεχίζουν να τα τηρούν!
    Καλά, για τα πετρωτά σου, δεν βρίσκω λόγια κάθε φορά!! Είναι πραγματικά φανταστικά και πάντα θαυμάζω όλες τις λεπτομέρειές τους!
    Είχα ξαναπεράσει απ'αυτή την ανάρτηση αλλά δεν κατάφερα να γράψω σχόλιο γιατί η οθόνη ανεβοκατέβαινε!!!! Το ίδιο έγινε και τώρα, αλλά μόνο στην αρχή... μπερδεύτηκα που είδα νεότερη ανάρτηση και μέχρι να ξανάρθω σ'αυτό το σημείο, σταμάτησε η κίνηση της οθόνης (δεν ξέρω αν στο έχει πεί άλλος αυτό!).
    Πάω πάλι προς τα πάνω να δώ τα καινούργια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ταλαιπώρησε Μαριάννα μου τελευταίες μέρες του χρόνου, μακάρι όλες μας οι ταλαιπωρίες να ταν τέτοιες και να ταν από μένα γιατί τότε θα λυτρωνομασταν άμεσα. Ας ευχηθούμε λοιπόν γρήγορα να πάψουν οι ταλαιπωρίες που μας βασάνισαν ένα χρόνο τώρα. Πόση αντοχή πια! Μαριαννακι μου σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με τιμούν απεριόριστα και με συγκινούν επίσης, γιατί με στηρίζεις και μ ενθαρρυνεις ολ αυτά τα χρόνια που γνωριζόμαστε.
      Φιλάκια πολλά και καλή χρονιά από καρδιάς

      Διαγραφή
  15. Να παιδι μου γιατί είναι οι φίλες για να χτυπάν καμπανάκι για κάτι ξεχασιάρες σαν και μένα τζόγια μου...
    Μα να μην την πάρω είδηση; όμως με καταλαβαίνεις Χαρούλα μου ε; 😉
    Μια ανάρτηση που μιλάει με παραδόσεις ξεχωριστές που έχει η Ζάκυνθος και που οι πετρούλες σου αναπαριστούν με τον τρόπο που ξέρουν εκείνες κάτω από τις δικές σου οδηγίες βεβαίως βεβαίως.. και όπως πάντα μας αφήνουν με την απορία πως το καταφέρνεις και έχουν αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα πάντα!!!
    Καλή και ευλογημένη χρονιά Χαρά μου με υγεία , αισιοδοξία πως το 2021 θα είναι μια χρονιά για τα καλύτερα που θα έρθουν αγαπημένη μου !! την αγαπη μου παντα φιλια 🎁✨🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάω να δω μην έχασα και άλλα!!🤣

      Διαγραφή
    2. Οχι αγαπημενη μου δεν έχασες άλλη,αυτή ομως δεν ήθελα να την χάσεις γιατί ξέρω πόσο σ αρεσουν τα πετρωτά.Γι αυτό έκανα κάτι που δε συνηθίζω ;). Ελπίζω πως δε σ έφερα σε δύσκολη θέση <3

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...