...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Craft (from) artista's challenge ;)

 Η αλήθεια είναι οτι τη σημερινή "δημιουργία" δε την λες και δημιουργία! Ένα απλό copy paste  θα το έλεγα, αλλά λειτούργησε ως πρόκληση να σκεφτώ κάτι και  ακόμα περισσότερο να μάθω και να μάθουμε μαζί αν ήδη δεν το ξέρετε κάτι

Η πρό(σ)κληση  λοιπόν της Μίας για τα γενέθλια του μπλογκ της
ήταν να δημιουργήσουμε κάτι παίρνοντας ένα από τα ελεύθερα σχέδια των δικών της mandala. Έτσι η δική μου αδέξια "δημιουργία " λειτούργησε περισσότερο ως λόγος  μάθησης παρά σαν καθαρά δημιουργική έμπνευση.

Και για τη χαρά της συμμετοχής και για να ευχηθώ στη φίλη Μία που τόση χαρά δίνει στην γειτονίτσα μας με τα δημιουργικά πάρτυ που διοργανώνει τακτικά και μη έχοντας κάποια άλλη ρηξικέλευθη έμπνευση, πήρα μια ωραία φλυτζάνα πορσελάνης απ αυτές που κατά καιρούς δίνουν ως δώρο οι διάφοροι καφέδες, εκτύπωσα ένα από τα σχέδια της Μίας και το έκανα μεταφορά εικόνας πάνω στη φλυτζάνα και κάλυψα το λογότυπό της. 

 

Φλυτζάνι με εκτύπωση και μεταφορά εικόνας Mandala ζωγραφισμένο από μένα 


Έτσι η φλυτζάνα απέκτησε προσωπικότητα και συμμετέχει στο πάρτυ της Μίας κερνώντας ευχές για μακροημέρευση στο όμορφο μπλογκ της και συνεχείς εμπνεύσεις!

Είχα ακούσει και έχω δει πάμπολλα τέτοια έργα όμως δεν ήξερα την ακριβή τους σημασία.Τώρα λοιπόν έμαθα και σας παραθέτω κι εσάς τις γνώσεις που συγκέντρωσα για επιμόρφωση 

Τι είναι η Mandala;

Η Μάνταλα συνιστά ένα αρχέγονο σύμβολο που εντοπίζεται στον καθένα μας. Όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να την ανακαλύψουμε και να τη βιώσουμε. Αποτελεί σύμβολο ζωής, πηγή δύναμης και αρμονίας. Πρόκειται για μια ασυνείδητη γλώσσα εικόνων και συμβόλων της ανθρωπότητας, που μοιάζει να δομείται μέσα από μια ψυχική μήτρα πανταχού παρούσα.

Ο όρος Μάνταλα ή Μαντάλα, ανάγεται στη ρίζα -manda, που σημαίνει ουσία. Σε αυτή, προστέθηκε η κατάληξη -la, που σημαίνει περιεχόμενο. Στη Σανκριτική (κλασική γλώσσα της Ινδίας) η λέξη mandala σημαίνει “κύκλος”. Ετυμολογικά σημαίνει «περιέχουσα ενέργεια», κυριολεκτικά όμως, σημαίνει «κύκλος», κύκλος με το κέντρο του. Οι κύκλοι αποτελούν ένα ισχυρό σύμβολο που βρίσκουμε σε κάθε πολιτισμό. Τον παρατηρούμε σε φωτοστέφανα, τροχούς προσευχής και σε άλλα θρησκευτικά σύμβολα, καθώς και στην αρχιτεκτονική και τη φύση. Οι Μάνταλα είναι ιεροί κύκλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά, ώστε να διευκολύνουν τον διαλογισμό στις θρησκείες του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Ωστόσο και πολλές άλλες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού και του Ταοϊσμού, έχουν ενσωματώσει και τους μάνταλα στις πνευματικές τους πρακτικές.

Carl Jung και Mandala

Ενώ οι Mandala έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές αρχαίες παραδόσεις, ο Jung  είναι αυτός που εισήγαγε τις  συγκεκριμένες εικόνες και την έννοια τους στον δυτικό κόσμο“Σκιαγραφούσα κάθε πρωί σε ένα σημειωματάριο ένα μικρό κυκλικό σχέδιο, μια μάνταλα, που φάνηκε να αντιπροσωπεύει την εσωτερική μου κατάσταση την εποχή εκείνη … μόνο σταδιακά ανακάλυψα τι είναι πραγματικά η μάνταλα: … ο Εαυτός, η ολότητα της προσωπικότητας, που αν όλα πάνε καλά, είναι αρμονική”. Αυτή η ρήση ανήκει στον επιφανή Ελβετό ιατρό και ψυχολόγο.

Γράφει επίσης  ότι: «μέσα από την εμπειρία μιας mandala, ο άνθρωπος μπορεί να βιώσει ότι ανήκει σε ένα σύνολο και κοιτάζοντας από τη θέση του το κέντρο του, όλα αποκτούν ένα νόημα. Με την ενασχόλησή μας με mandala, συμμετέχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στη θεϊκή τάξη και στην αρμονία που εμπεριέχεται σε αυτές. Μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανακάλυψη του πρωταρχικού κέντρου μέσα μας, που θα μας χαρίσει έναν νέο ορίζοντα για τη ζωή και το Θείο». O Carl Jung Θεωρούσε πως η Mandala αποτελεί την ψυχολογική έκφραση του εαυτού. Χρησιμοποιούσε μάλιστα πέραν του εαυτού του, τα γεωμετρικά αυτά σχέδια που συμβολίζουν το σύμπαν και στους ασθενείς του. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, εισερχόταν στο πεδίο του ασυνείδητου του ατόμου, το οποίο είχε αφεθεί.

 H Mandala ως θεραπεία τέχνης

Οι Mandala μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μια μορφή διαλογισμού. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, καταπολεμά την κατάθλιψη, μειώνει τον πόνο και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διεγείρει την απελευθέρωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που πιστεύεται ότι επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και προάγει τον ύπνο. Σύμφωνα επίσης με πρόσφατα δεδομένα, υποστηρίζεται πως συμβάλλει στην ηρεμία της αμυγδαλής. Η αμυγδαλή αποτελεί το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συναισθημάτων και γενικότερα των αισθήσεων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη (Μάντζιος και ο Γιαννού) διερευνήθηκαν οι διαφορές μεταξύ του χρωματισμού και ελεύθερης σχεδίασης. Στο πρώτο πείραμα που διεξήγαγαν, τοποθέτησαν μια ομάδα απλού χρωματισμού εικόνων και μια ελεύθερης ζωγραφικής. Εδώ, δεν εντόπισαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ωστόσο, στο δεύτερο πείραμα, στους συμμετέχοντες ανατέθηκε είτε ελεύθερη ζωγραφική είτε χρωματισμός mandala. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η ομάδα με την Mandala έδειξε μείωση στα επίπεδα του άγχους. Ερευνητές στο Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Islamabad διερεύνησαν περαιτέρω τη δυνατότητα μείωσης του άγχους. Σε μια σχεδόν πειραματική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η χρήση Mandala μπόρεσε να μειώσει τόσο το άγχος καταστάσεων όσο και το άγχος της προσωπικότητας  σε μόλις 30 λεπτά. Ωστόσο, η διαφορά που παρατηρήθηκε στο άγχος καταστάσεων ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτή στο άγχος του χαρακτήρα.

Πώς να χρωματίσεις μια Mandala;

Η ζωγραφική αυτή συνιστά ένα απλό εργαλείο που δεν απαιτεί καμία εμπειρία, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά καταπραϋντική για εμάς. Οι Μάνταλα όχι μόνο μας βοηθούν στη συγκέντρωση, αλλά παράλληλα μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη δημιουργική μας πλευρά, την οποία πολλοί από εμάς παραμελούμε στην καθημερινή μας ζωή. Απαιτεί μόλις λίγα και απλά βήματα αλλά και κάποιο προσωπικό χρόνο.

  1. Θα χρειαστείς χρωματικές ύλες (μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κιμωλίες,  κυρομπογιές κ.λπ. σε μια ποικιλία χρωμάτων)
  2. Εκτύπωσε μια Mandala ή χρησιμοποίησε ένα βιβλίο ζωγραφικής Mandala
  3. Βρες ένα ήσυχο περιβάλλον και άνετο περιβάλλον, στο οποίο μπορείς να ασχοληθείς ανεμπόδιστα με τη διαδικασία
  4. Ξεκίνα να ζωγραφίζεις

Όσο χρωματίζετε, προσπαθήστε να μην σκέφτεστε πολύ την επιλογή των χρωμάτων ούτε εάν αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους. Αφήστε το ένστικτο σας να σας καθοδηγήσει. Αφού ξεκινήσετε με το πρώτο χρώμα, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν φυσικά. Η Susan F. Fincher, συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων χρωματισμού mandala, λέει: “Ένα χρώμα στη μάνταλα προσκαλεί ένα άλλο, όπως ένας καλεσμένος στο πάρτι σας ζητάει να φέρει και έναν φίλο του”.

Ας αποτάξουμε λοιπόν την ιδέα πως ο χρωματισμός αποτελεί μια διαδικασία που απευθύνεται σε παιδιά και ας της δώσουμε μια ευκαιρία να απελευθερώσει το μυαλό και τη φαντασία μας. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να μας εκπλήξουν.

Πηγή της ενημέρωσης:https://www.maxmag.gr/psychologia/zografiki-mandala-mia-polychromi-morfi-therapeias/

Υστερόγραφο για να μην παρερμηνευθεί:  Ο "Angel of July" που συνοδεύει στη φωτογραφία το φλυτζάνι, ανήκει στην δημιουργό AnneKabouke, μου τον έδωσαν μαζί με τα "αχρηστα" ακρωτηριασμένο ,τον αποκατέστησα ως είδα στο site  της γιατί τον αγάπησα πολύ <3 και συνόδευσε το φλυτζάνι λόγω χρωματικών συνδυασμών.


ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟ  να δώσει ο Θεός 🙏




30 σχόλια :

  1. Μπράβο σου πολύ ωραία ιδέα η συμμετοχή σου στης Μίας το δρώμενο. Και δεν ήξερα για τις μάνταλα και την βοήθεια που προσφέρουν. Σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Εγώ πάλι για το άγχος έχω ενα μπλογκ και κάνω διάφορα σχέδια κάπως και διάβασα συμπτωματικά ότι λέγεται Zentangle. ΄Ακου να δεις...
    Πολύχρονο το μπλογκάκι της Μίας μας
    Φιλιά πολλά Χαρά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεύω τα Zentangle, Άννα μου. Όπως λατρεύω και τα mandalas. Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. AΝ καταφέρνεις και καταπολεμάς το άγχος Αννα μου με όποιο τρόπο ποιός στη χαρη σου,πόσο μάλλον οταν επιδίδεσαι στο Zentangle που ειναι ολόκληρη τέχνη και διδάσκεται σε σεμινάρια!
      Φιλάκια πολλά, Καλό Καλοκαίρι νάχουμε

      Διαγραφή
    3. Οντως Μία είναι εντυπωσιακή τεχνική και αυτό!

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι η αγαπημένη μας Μία, μάς έχει βάλει στη γνώση του μάνταλα και της καλλιτεχνικής του αξίας. Μας έχει δώσει άπειρα τέτοια για να τα χρωματίσουμε και ομολογώ, δεν έχω κάνει κανένα καθώς τελευταία έχω αναβάλει κάθε καλλιτεχνική μου δραστηριότητα.
    Δεν αμφέβαλα Χαρά μου, ότι ένα τέτοιο έργο, στα χέρια σου, θα αποκτούσε τη λάμψη και τη χρήση που θα μας άφηνε να το θαυμάσουμε. Η κούπα σου υπέροχη.
    Μπράβο κοπέλα μου και σε σένα και στη Μία.
    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό να χρωματίσεις κάποιο mandala, Γιάννη μου. Θα χαρώ πολύ να το δω από τα δικά σου χέρια. Σε φιλώ.

      Διαγραφή
    2. Εχω διαπιστώσει την καλλιτεχνική σου αναστολή Γιάννη μου αλλά φαντάζομαι οτι άλλες ιδέες κλωσσάς ;) Αλλοίμονο να πίστευα οτι κάθεσαι άπραγος! Περιμένουμε λοιπόν τα αποκαλυπτήρια της απουσίας σου .
      Φιλιά πολλά με αγάπη

      Διαγραφή
  3. Χαρά μου, η ιδέα σου να εκτυπώσεις το mandala πάνω στην κούπα είναι υπέροχη! Πραγματικά με ξετρελαίνει! Και μου αρέσουν πολύ και τα χρώματα που επέλεξες. Μπράβο, φίλη μου. Μπράβο και για τον όμορφο άγγελο που συνοδεύει την εικόνα σου και τον αποκατέστησαν τόσο όμορφα. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου για γενέθλια του blog μου και ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα mandalas που μας παρέχεις. Πολλά πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλοίμονο να έλειπα απο ένα τόσο σημαντικό πάρτυ γενεθλίων Μία μου! Μας εχεις χαρίσει τόση γλυκύτητα στη γειτονιά μας,γνώσεις και δώρα σ ε κάθε ευκαιρία, που δεν θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ.Αλλωστε οι προκλήσεις ειναι μια καλή ευκαιρία να μην στερεύουμε απο ιδέες.
      Ραντεβου λοιπόν στη θάλασσα ;) τωρα!
      Μέχρι τότε πολλά πολλά φιλιά με αγάπη και ευχές

      Διαγραφή
  4. What a wonderful idea of printing the mandala on the cup, it looks so beautiful!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια η ιδέα της εκτύπωσης του μαντάλα πάνω στην κούπα σου, Χαρούλα!!!!!!
    Και πολύ ζωντανά τα χρώματα που χρησιμοποίησες!!!! Μπράβο στην Μία μας που μας παρακινεί να δημιουργούμε με τα ωραία της μαντάλα!!!!
    Φιλάκια και Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσυ δεν πήγες πίσω,έδωσες ρέστα Μαριάννα μου! Στο χω πει άπειρες φορές μ εντυπωσιάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι και υλοποιείς!
      Αντε τώρα φόρτσα για την επόμενη πρόκληση που είναι ήδη δημοσιευμένη ;)

      Διαγραφή
  6. Σοφά τα μάνταλα και σοφοί όσοι ξέρουν να τα χρησιμοποιούν σωστά! ;)
    Αξίζει τον κόπο να ψάξεις σε βάθος την φιλοσοφία των mandala!

    ΑΦιλάκια με ευχές αγάπης για έναν φωτεινό μήνα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν συγκαταλέγομαι στους σοφούς Στεφανάκι,αστο... πιέστηκα πολύ για ν ανταποκριθώ με κάτι ελάχιστο έτσι για το καλό. οσο για τη φιλοσοφία του πρέπει κάποια στιγμή να μελετήσω σοβαρά,μήπως βοηθήσει
      Αφιλάκια μύρια!

      Διαγραφή
  7. Ιδέα δεν έχω από μάνταλα, εκείνο που ξέρω είναι πως η προσωπική σου σφραγίδα όχι μάνταλα, Αγγέλους φτιάχνει.
    Να είσαι καλά να δημιουργείς...ποικιλόμορφα καλλιτεχνήματα και Χρόνια πολλά και δημιουργικά στης Μίας το μπλογκάκι.
    Καλό Μήνα Χαρουλίτσα!
    Καλό μήνα Μία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχαχαχχα αγγέλους εχω στα υπόψη ;) χαχαχχαα πώς με πιάνεις!!!
      Αννίκα μου δε ξέρω αν τους φτιάχνω απλά τροχίζω το μυαλό μου ν αποδίδει όσο το δυνατόν,μια που η μνήμη μ εγκαταλείπει σιγά σιγά.Ναι, μ γελάς καθόλου διαπιστώνω οτι μου λείπουν ολόκληρα κομμάτια απο το παζλ,αλλά προσπαθώ μέσω της χειροτεχνίας ν αναπληρώνω τα κενά και να εκπαιδεύω το μυαλό σ αλλους δρόμους.
      Φιλάκια πολλά αγαπημενη μου πάντα με τα καλά λόγια να τα χαρίζεις πλουσιοπάροχα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφη η συμμετοχή σου μπράβο Χαρά !!!
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλιο μου ήταν το περισσότερο που μπορούσα και λυπάμαι ειλικρινά γι αυτό,γιατί πάντα θέλω να το πηγαίνω πέρα απο τ αυτονόητα.
      Καλό Καλοκαίρι καλέ μου φίλε!

      Διαγραφή
  9. υπεροχα ολα αυτα και με γεια την κουπα!!!
    με γεια και γεια στα χερακια σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΓΙΑ ΟΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Σοφάκι <3

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία η ιδέα σου να ζωγραφίσεις την κούπα .
    Ευχαριστούμε πολύ και για τις πληροφορίες.
    Μιυ αρέσουν τα Μανταλα, αλλά δεν τα γνώριζα όλα αυτά.
    Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να πάρω μέρος στην πρόσκληση σου Μαράκι μου. Το καλοκαίρι θα ασχοληθώ περισσότερο μαζί με τα κοριτσάκια μας και θα σου δείξω τα αποτελέσματα.
    Έτοιμο αυτό που σου υποσχέθηκα.
    Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν μοναδική ιδέα πέρα απο τις κάρτες που μου ήρθε Ρένα κι επειδή γενικά εχω τη μουρλα να κάνω κάτι ενδεχόμενα χρηστικό. Οσο για τη φιλοσοφία πίσω απο αυτές τις πολύ συνηθισμένες εικόνες ,ούτε εγω είχα εντρυφήσει. Κάποια στιγμή πρέπει να το δω πιο σοβαρα το θέμα
      Καλό Καλοκαίρι με πολλές πολλές δημιουργίες που ειμαι σίγουρη οτι θα δούμε απο τη συμμορία των 3 ;) χαχαχαα

      Διαγραφή
  11. WoW! bella técnica para plasmar el mándala
    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λιγο εως πολύ σαν ένα μεγάλο βουνό μου φαίνονται αυτά τα μάνταλα Χαρά μου...ισως η τεχνική τους να μην είναι και τόσο δύσκολη αλλά θέλει σεμινάρια στο πως γίνονται, αλλά εκεί που είναι η μεγάλη δυσκολία, αν δεν το κατέχεις το θέμα είναι η φιλοσοφία της...
    Με τα αποσπάσματα που έβαλες, ένα μικρό κομμάτι τους ίσως να το καταλάβαμε.
    Καλοδεχούμενο είναι ότι ασχολείται με την αρμονία της ζωης και του σύμπαντος!!
    Συγχαρητήρια γαι την ιδέα σου να αποτυπώσεις επάνω στην κούπα σου τον κύκλο της Μάνταλα έτσι θα σου φέρνει γαλήνη και αρμονία στην ζωή σου αφού θα είναι κοντά σου καθημερινά, πίνοντας το τσάι ή τον καφέ σου!!!!
    Με ότι καταπιάνεσαι το κάνεις τέλειο, όπως αυτή η απλή κούπα και όχι μόνο που πήρε αξία βάζοντας επάνω της την Μάνταλα!!😊
    Να είσαι καλά αγάπη μου να κάνεις ότι ευχαριστεί την καρδούλα σου καλο σου μήνα και καλο σου ξημερωμα🌙 την αγάπη μου φιλια Χαρούλα μου!! ❤😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρομοίως μου φαίνονται Ρουλάκι μου
      Εχω δει πάρα πολλές εφαρμογές πάνω σε πέτρες,αλλά δεν ήξερα τη βαθύτερη σημασία τους. Αν δεις στο ΠΙΝΤΕΡΕΣΤ βιντεάκια είναι πολύ απλή τεχνική πάνω στην πέτρα,με ωραία χρώματα,αλλά τα πιο σύνθετα όπως αυτά της Μίας,ούτε κατά διάνοια!
      Απο τη στιγμή λοιπόν που αποφάσισα να συμμετέχω στην πρόκληση άρχισα να κοιτάζω ενα γύρω μου πού θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και πώς. Γιατί όπως εχουμε πει "οτι δε μας αρεσει το αλλάζουμε!"
      Κι ετσι βρέθηκε πρόθυμη να δώσει το κορμί της ως άλλη Ιφιγένεια η κούπα! Μεταξύ μας, Πιστεύω οτι δε της κακόπεσε ;)
      Φιλιά πολλά αγαπημένο μου πλάσμα <3

      Διαγραφή
  13. Espectacular como ha quedado es taza de porcelana con el mandala transferido, hermoso. Mención a parte al pintado, gran combinación de colores! Nos ponemos a seguirte para no perdernos nada de tu blog ;).

    besos,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...