...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

«Να θες να αλλάξεις τον κόσμο, φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»

"Υπάρχουν δύο δρόμοι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν πλούτη και τιμές: ο ένας με τα γράμματα, ο άλλος με τα όπλα." (Miguel de Cervantes Saavedra)

"El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha" Pebble art by Hara

Αυτό φαίνεται είχε στο μυαλό του κι η Ρώσικη αρκούδα και  καιροφυλακτούσε!

 Κι εκεί που νομίζαμε οτι τάχουμε δει και ζήσει όλα, ενας ακόμα πόλεμος, αυτή τη φορά στην πολύ κοντινή μας γειτονιά, ήρθε να μας υπενθυμίσει  οτι τίποτα δεν έχουμε δει ακόμα!

Διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί που οι πανεπιστήμονες  αφήνουν τη μία ειδικότητα και πιάνουν μ ευκολία την αμέσως επόμενη και χύνουν τόνους μελανιού να μας πείσουν, να μας ψέξουν, να βρίσουν ο ένας τον άλλον με διαφορετική γνώμη και γενικά το γαιτανάκι τελειωμό δεν έχει ( τι σας κάνει εντύπωση;) "και τί έγινε; Πολέμους είχαμε μέχρι τώρα, πρόσφυγες είχαμε μέχρι τώρα τί αλλάζει;"

Ναι σίγουρα ισχύει αυτό. 

Ολη η Υφήλιος ανα γειτονιά φλέγεται κατά καιρούς και δημιουργεί καραβάνια απελπισμένων που ξεσπιτώνονται με προορισμό το πουθενά. Απλά αυτή τη φορά ο πόλεμος μεταφέρθηκε δίπλα μας και είναι κάτι σαν τη φωτιά, που μπορεί άνετα να εξαπλωθεί και στο δικό σου σπίτι οταν δίπλα σου υπάρχουν τόσο εύφλεκτα υλικά! Οταν αυτή η προσχηματική εισβολή επισύρει τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης κι ενός 3ου Παγκόσμιου, που και μόνο που το γράφω τρομάζει. 

Τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν πολεμάνε με λιανοντούφεκα και κανονάκια, εδώ τα όπλα έχουν γίνει τρομακτικής εμβέλειας, που απαιτείται απλά το πάτημα  ενός κουμπιού για να εξαφανίσεις απο το χάρτη Κράτη ολόκληρα. Και δυστυχώς, πάνω απ αυτά τα κουμπιά στέκονται άνθρωποι χωρίς αισθήματα, χωρίς ενοχές, χωρίς ευαισθησίες, ίσως να θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους και αιώνιους για να σπείρουν τόσο όλεθρο και να τη γλυτώσουν οι ίδιοι. Το σίγουρο ομως είναι οτι θυσιάζουν ως άλλες Ιφιγένειες για τα δικά τους συμφέροντα και μόνο, όχι μόνο τα δικά τους νειάτα, αλλά και τον ανθό άλλων Κρατών. Νέοι άνθρωποι που δε ξέρουν γιατί πολεμούν. Πού ξύπνησαν ενα πρωί και τους είπαν "εφ όπλου", τους τσουβάλιασαν στ άρματα και τους είπαν "ξεκινείστε κι εμείς θα σας πούμε που θα πάτε" χωρίς GPS, αρκεί που το λεγε ένας παράφρων. Και κάποιοι άλλοι από την απέναντι μεριά, άκουσαν ενα πρωί τις σειρήνες να σκούζουν εφιαλτικά, να τους σηκώνουν άρον άρον απο τη θαπλωρή του κρεββατιού και του σπιτιού τους να τους ξεκολλάνε βίαια απο τις αγκαλιές των παιδιών και των γυναικών τους, να τους λένε "πάρε τ όπλο σου" που είχαν αφήσει χρόνια πριν και πήγαινε να υπερασπιστείς την ακεραιότητα και την ελευθερία της Πατρίδας σου. 

Ετσι απλά,  χωρίς εμφανή λόγο, αλλά σίγουρα υπόγειο...το αέριο, ο αγωγός πετρελαίου, η πρόσβαση σε στρατηγικής σημασίας βάσεις, Πυρινική αποκλειστικότητα, η επέκταση απλά της επιθετικής μας πολιτικής

Τί κι αν πόλεις κοσμήματα μένουν όρθια βομβαρδισμένα κουφάρια, τί κι αν δημιουργούνται στρατιές απελπισμένων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες να γλυτώσουν. Οι Ασιάτες ήθελαν νάρθουν στην αγκαλιά της ειρηνικής Ευρώπης. Τώρα πια διαπιστώνουν οτι η ειρήνη είναι παντού το ζητούμενο και πουθενά δεδομένη.

Δε θάθελα νάμαι στη θέση αυτών των μικρών παιδιών που βιώνουν τον τρόμο και το θάνατο, που όλο τους το βιος χωράει σε μια βαλίτσα με τ' απαραίτητα, που αφήνουν πίσω τους τα ζεστά τους δωμάτια και τα παιχνίδια τους, να πάνε πού; να ζήσουν πώς;; Δε θάθελα ναμαι στη θέση τους, γιατί δε ξέρω πώς θάναι το μέλλον τους με τέτοιες πληγές που δε θα κλείσουν ποτέ! Και οι άλλες Χωρες γίνονται ανάδελφες, γιατί πόσους να χωρέσουν πια; πόσους μπορούν να θρέψουν οταν και οι ίδιες δεν είναι σε καλλίτερη μοίρα, άσχετα αν δεν βιώνουν πόλεμο;  Ενας φαύλος κύκλος απελπισίας, που δεν εχει τελειωμό.

Εμείς ζήσαμε όμορφες καταστάσεις ως παιδιά και δεν μπορώ να φαντασθώ πώς είναι να βιώνεις, αυτά που ακούγαμε σαν "παραμύθια" φρίκης απο τα στόματα των παππούδων μας, αυτά που βλέπαμε σε ταινίες καταστροφής, αμερικανικής συνήθως προέλευσης και τα λέγαμε ειρωνικά "αμερικανιές". Τώρα πια τα βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων μας και δεν είναι βιντεοπαιχνίδια, αλλά παιχνίδια θανάτου σε πραγματικό χρόνο. 

Γιατί ΕΝΑΣ αποφάσισε να παίξει με τον κόσμο σαν νάναι μαριονετίστας, γιατί κινεί τα πιόνια του στο σκάκι κατά πώς του γουστάρει, γιατί δεν εχει αντίπαλο και το παιχνίδι το θεωρεί δικό του εκ προοιμίου. 

Κι ομως! άσχετα αν οι δυνάμεις είναι δυσανάλογες πάντα υπάρχει ο μικρός Δαυίδ για άλλη μια φορά ν' αντιμετωπίζει το γιγαντιαίο Γολιάθ, έστω κι αν έχει σφεντόνες μπροστά στα υπερόπλα του, γιατί έχει ψυχή! Όπως ψυχή έχουν όλοι οι λαοί που αντιστέκονται για το δίκιο τους, σ' όποιο θεό κι αν πιστεύουν. Γιατί ο πόλεμος είναι ίδιος για όλους και οι συνέπειές του συντριπτικές

Πέρα απ όλες τις εικόνες που βλέπουμε αυτές τις μέρες σε ζωντανή μετάδοση μια μ έκανε εκτός από το να συγκινηθώ βαθειά να ελπίσω οτι ακόμα η ανθρωπιά ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους δεν έχει χαθεί. Ενας άνθρωπος (νομίζω Ρουμάνος, αλλά μιλούσε ελληνικά) πήγε να προυπαντήσει ένα καραβάνι ανθρώπων που έφευγαν να σωθούν, για να παραλάβει μια οικογένεια. ΑΓΝΩΣΤΗ! Κι οταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος (απ αυτές τις έξυπνες ερωτήσεις που κάνουν οι ειδικοί του μαρκουτσιού) "γιατί το κάνετε αυτό αφού δεν τους ξέρετε καν", ο άνθρωπος, ενας απλός άνθρωπος οχι κάτι παραπάνω απο εμάς, προσπάθησε να καταπιεί τον κόμπο στο λαιμό του, να σταθεροποιήσει τη φωνή του, να συγκρατήσει τα δάκρυα που έτρεχαν στα μάγουλα και ψέλλισε απλά "ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"!

Εγω εκείνη την ώρα ήθελα να φιλήσω την τηλεόραση μπας κι έφτανε σ αυτό τον άνθρωπο!

Πνίγηκα, όπως τώρα που το ανασύρω από τη μνήμη μου για να το καταγράψω, από συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, όπως έγινε και σ εμάς στα χρονια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και φιλοξενήθηκαν πολλά παιδιά και οικογένειες που μετά κράτησαν  άρρηκτους δεσμούς με τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν. Και δυστυχώς χρειάστηκε πολλές φορές ακόμα να δεχτούμε πρόσφυγες. Μικροί εμείς, μικροί κι αυτοί ,αλλά μαζί στο δράμα και την αγριότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

ΓΙΑΤΙ:

«Είμαστε οι γιοι των πράξεών μας».(Miguel de Cervantes Saavedra)



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ πιο ευοίωνο!

13 σχόλια :

  1. Καλό και ειρηνικό μήνα ή δυνατόν...
    Έχουμε όλοι μια μαχαιριά στην καρδιά μ αυτή την κατάσταση και συνεχώς ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει και θα σταματήσει. Δυστυχώς τα παιχνίδια κάποιων, πάντα τα πληρώνει ο απλός λαός.....
    Πόσο άνθρωποι μπορεί να είναι αυτοί που δίνουν αυτές τις εντολές για να σκοτώνεται κόσμος;;;;
    Πολύ ωραία τα έγραψες.....σε φιλώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Χαρά μου και αυτό το εννοώ με όλη μου την καρδιά!
    Όσο ο άνθρωπος θα πολεμά μέσα του τον ίδιο του τον εαυτό, οι πόλεμοι θα συνεχίζονται...
    Ευτυχώς που υπάρχουν ψυχές που με τις δημιουργίες τους, γεμίζουν γλύκα την καρδιά μας και γι αυτό ένα μεγάλο ευχαριστώ!

    ΑΦιλάκια αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια θεωρητική εικόνα της Ειρήνης που είχαμε μέχρι τώρα αποδείχθηκε αυταπάτη. Κανένας πόλεμος δεν είναι παράταιρος με τον ανθρώπινο παράγοντα όταν θέλει να δείξει την δύναμή του. Παρακολουθώντας τα γεγονότα, ολόκληρη η Ευρώπη καταλαμβάνεται απ’ τον πανικό του πολέμου και μέσα σ’ αυτό το χάος προβάλλουν ήρωες με πατριωτικά αισθήματα, ΑΝΘΡΩΠΟΙ με υψηλές αξίες, απατεώνες και καιροσκόποι, ρατσιστές υπέρ πατριώτες και πάει λέγοντας. Το κερασάκι βέβαια στα παιχνίδια των μεγάλων είναι ο οικονομικός πόλεμος τον οποίο θα υποστούμε όλοι. Αα….ξέχασα το πεδίο δράσης. Το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης όπου ο κάθε ξερόλας των συστημάτων εξουσίας ασκεί σκληρή αντιπαράθεση κι εγώ το χάπατο το καταπίνω αμάσητο. Τέλος πάντων, ανοίγουμε μεγάλο κεφάλαιο. Μακάρι να επικρατήσει η λογική και να λήξει σύντομα. Για το πετρωτό τι να πω; Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!
    Μια τεράστια αγκαλιά και πολλές ευχές για Καλό μήνα Χαρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα, Χαρά μου! Ας ελπίσουμε ότι θα νικήσει η ειρήνη και δεν θα συνεχιστεί αυτή η φοβερή κατάσταση! 'Ετυχε να δώ κι εγώ αυτή την σκηνή με την γελοία ερώτηση στον άνθρωπο που περίμενε να φιλοξενήσει την άγνωστη οικογένεια. Κι όλα αυτά τόσο κοντά μας! Μακάρι να τελειώσουν όλα γρήγορα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα Χαρά μου! Μπορεί να ακούγεται λίγο "κάπως" αλλά νομίζω είναι σημαντική ευχή. Η θετική διάθεση είναι απόλυτα αναγκαία στις μέρες μας καλή μου φίλη.
    Αφουγκράζομαι μαζί σου τις σκέψεις σου, είναι και δικές μας Χαρά μου.
    Τι να πω. Ζούμε στιγμές περίσκεψης και απαιτείται επαγρύπνηση καλή μου φίλη.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι σκέψεις σου και σκέψεις μας Χαρά μου, μόνο εσύ που ξέρεις τον τρόπο να τα γράφεις...
    Και μόνο η λέξη πόλεμος είναι από μόνη της είναι τρομακτική με όλα τα επακόλουθα της και εμείς σαν άλλοι δον Κιχώτες, ψάχνουμε να βρούμε την δικαιοσύνη σε ένα παράλογο κόσμο...
    Ας ενώσουμε τις ευχές μας με όλους τους Ανθρώπους μαζί Χαρά μου, να σταματήσει σύντομα όλο αυτό που κάνει την ψυχή μας να πονά και τις ζωές των συνανθρώπων μας να χάνονται άδικα!
    Μέσα σε όλο αυτόν τον χαλασμό, ας κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή!!
    Καλό μήνα αγαπημένη μου να είστε όλοι καλά την αγάπη μου 🧡 φιλιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα ξέχασα να σου πω για τον δικό σου δον Κιχώτη, που για μια φορά ακόμη η ιδέα και το ψάξιμο στην δημιουργία του, ξεπέρασε και το πρωτότυπο αν σκεφτείς πως το δικό σου, έγινε από πέτρες και κοχύλια!!!!! 🤗

      Διαγραφή
  7. Ζούμε φοβερές στιγμές! Και είμαι πλήρως σοκαρισμένη. Δεν το φανταζόμουν αυτό, αλήθεια. Ο πόλεμος είναι ανθρωποφάγος αλλά βγάζει την ανθρωπιά στην επιφάνεια. Φυσικό είναι να συγκινηθείς με τον Άνθρωπο που βοηθά ανθρώπους σε ανάγκη.
    Ας ελπίσουμε...τι να πω; Να πριτανεύσει η λογική; Πού θα τη βρούμε;
    Αχ ας είναι αυτός ο μήνας ο τελευταίος αυτής της σπατάλης αίματος
    Καλησπέρα Χαρά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Espectacular trabajo!!! Has logrado plasmar a El quijote y Sancho de manera genial.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάνω που ελπίζαμε ότι όπου νάναι βγαίνουμε από την καραντίνα και θα πιάσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, μας βρήκε η καινούργια κατάρα.
    Πού να πάμε, που να κρυφτούμε θεέ μου;
    Γιατί όλα αυτά.
    Ποιος τα πήρε μαζί του και δεν χορταίνετε πια;
    Τί φταίνε τα μικρά παιδιά;
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του πριν να είναι αργά.
    Καλό μήνα.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να αλλαζουμε τον κοσμο για το καλυτεροοοοοοοο
    παντως εσενα τα εργα σου οσο παει και καλυτερα
    ποιο πρωτα να παινευσεις ..... ομορφυνε μας την μερα
    σε παρακαλωωωωωωωωωω σε ευχαριστω για την ομορφη εικονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το λεωφορείο που σήμερα ειπα να πάρω " φορώντας πάντα μάσκα" για να αλλάξω την άθλια ρουτίνα της ζωής μου, εκανε στάση σε αυτήν την γειτονιά με τα όμορφα στολισμένα σπιτάκια της τα γεμάτα δημιουργία και καλλιτεχνική ανησυχία Μία είναι η θύμηση από αυτην την γειτονιά την χαρά που ένοιωθα οταν βρισκόμουν εδώ και την αποδοχή από φίλες εξαιρετικές....Τώρα είναι όλα αλλιώς . Πέρασα πρωτα από το δικό μου ξεθωριασμένο αφρόντιστο σκοτεινό Και αρχισα να μπαίνω στα δικά σας φωτεινά και ευχάριστα σπιτάκια πέρασα με το θάρρος της φιλίας από της Σμαραγδένιας το σπιτάκι της Αγάπης από της Μαριάν της Ρένας με το "πάπλωμα βιβλιοθήκη"" και νάμαι εδώ σε σένα που συμφωνώ σε ολα ακόμη και με τα σημεία στίξης για τα θλιβερά γεγονότα που το ένα διαδέχεται το άλλο Η θλίψη ή αγανάκτηση ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα εχουν καταλάβει το ήδη φορτωμενο αρνητικά είναι μου Το πέτρινό σου με την θαυμάσια εκτέλεσή του δεν θα μπορέσει δυστυχώς να μας σώσει όπως ποτέ δεν συναίτησε κάποιον σχιζοφρενή να σταματήσει το αιματοκύλισμα Αν μπορούσα θα το αφιέρωνα στον Αλκη που ηταν ο αγαπημένος του ηρωας Βιβλία του Δον Κιχώτη υπήρχαν πολλά στην βιβλιοθήκη του και κατακαιρούς το διάβαζε και πάλι θαυμάζοντας την πλοκή , την γραφή του Ισπανού Μ. Θερβάντες και το άδικο με τους φανταστικούς εχθρούς σαν να ήταν η πρώτη φορά.....Φιλάκια αγάπης και νοσταλγίας του παλιου καιρού των ανταλλαγών της δημιουργιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...