...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di AssisiAnimated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η ιστορία της Βενετσιάνικης μάσκας

Και μια που μεταφερθήκαμε νοερά στη Γαληνοτάτη, και μια που οσονούπω μας επισκέπτονται οι Απόκριες, μία προσφιλής δημιουργία για πολλούς crafters (οχι για μένα)  και οι μάσκες.
Αφού λοιπόν μου είχαν δωρηθεί  4 μάσκες είπα να μη μένουν στην ακρη και να φτιαχτούν.
Ετσι σήμερα θα δέιτε τις 3 απο τις 4 μια που στην τελευταία  υπήρξα πολύ αναποφάσιστη κι ακόμα περιμένει την ολοκλήρωσή της
Μαζί ομως με τις 3 μάσκες θα διαβάσετε κι ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορία της μάσκας στη /Βενετία.
Επιτοίχια μάσκα με decoupage  χαρτοπετσέτας,δαντέλα,μεταλλικά στοιχεία και φυσικά φτερά παγωνιού, πάνω σ ε πάνελ με χαρτί decopach κρακελέ και τούλι

Η ιστορία της μάσκας γενικά, χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τους πρωτόγονους λαούς, μέχρι εκείνους που χάραξαν τα μεγάλα βήματα του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Πέρα όμως από τη γενικότερη χρήση της, η μάσκα αποτελεί και σήμα κατατεθέν της Αποκριάς.
Το Καρναβάλι και οι λόγοι που δημιούργησαν τη μάσκα και τα κουστούμια μεταμφίεσης, είναι απόρροια διαφόρων κοινωνικών συνθηκών και η χρήση τους άλλαζε ανά τους αιώνες. Η βενετσιάνικη μάσκα, εμφανίστηκε κατά το Μεσαίωνα, όταν οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Προκειμένου να περιοριστεί η αμείλικτη ηθική παρακμή της Βενετίας, οι τοπικές αρχές σε αρκετές περιπτώσεις όρισαν κανόνες για το Καρναβάλι και ρυθμίσεις για τη χρήση της μάσκας και τις μεταμφιέσεις.
Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να εξηγούν το κίνητρο υιοθέτησης της μάσκας στη Βενετία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους, ήταν η ιδιαίτερη βενετσιάνικη απάντηση σε μία από τις πιο άκαμπτες ιεραρχίες τάξεων στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Επιτοίχια μάσκα με κρακελέ δύο συστατικών, πορπορίνα και χυρό ακρυλικό με περιγράμματα, πάνω σε πάνελ με χαρτί decopach κρακελέ και τούλι

Σύμφωνα με αρχειακό υλικό, οι βενετσιάνικες μάσκες φοριούνταν στην πόλη της Βενετίας, από τον Μεσαίωνα, τον 12ο και 13ο αιώνα. Τις φορούσαν διάφορα πρόσωπα για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και πολιτικά σκάνδαλα.

Το 1268 είναι η χρονιά κατά την οποία υπάρχει η αρχαιότερη καταγραφή ενός νόμου που περιορίζει την κατάχρηση της μάσκας. Στο εν λόγω έγγραφο απαγορευόταν στους άνδρες με μάσκες -που ονομάζονταν Mattaccini- να παίζουν το παιχνίδι κατά το οποίο έριχναν στις γυναίκες αυγά με ροδόνερο, από ψηλά κτήρια. Από τις αρχές του 1300, πολλοί νόμοι και διατάγματα άρχισαν να εκδίδονται για τον περιορισμό και τον έλεγχο της υπερβολικής χρήσης μάσκας από τους ελευθεριάζοντες Βενετσιάνους.
Ένας άλλος νόμος του 1339, απαγόρευε στους Βενετούς να φορούν χυδαίες φορεσιές και να επισκέπτονται μοναστήρια με καλόγριες, μεταμφιεσμένοι. Ο νόμος απαγόρευε επίσης στα άτομα να ζωγραφίζουν τα πρόσωπά τους ή να φορούν γενειάδες ή περούκες.
Κοντά στο τέλος της Δημοκρατίας, η χρήση μάσκας στην καθημερινή ζωή, δέχτηκε αυστηρούς περιορισμούς. Μέχρι το 18ο αιώνα, περιορίστηκε μόνο σε περίπου τρεις μήνες από τις 26 Δεκεμβρίου, καθώς συχνά χρησιμοποιούνταν για να κρύψει την ταυτότητα αυτού που τη φορούσε και παράνομες δραστηριότητές του. Ήταν ένα σύμβολο της ελευθερίας και της καταπάτησης όλων των κοινωνικών κανόνων που επιβάλλονταν από την Ενετική Δημοκρατία.
Η κατασκευή χειροποίητων βενετσιάνικων μασκών, ήταν μια ιδιαίτερα διαδεδομένη δραστηριότητα και υπήρχαν χιλιάδες τέτοια καταστήματα. Η ζήτηση για μάσκες και η χρήση τους ήταν τόσο μεγάλη, που οι απλές μαύρες μάσκες άρχισαν να μετατρέπονται σε πιο περίτεχνες κατασκευές και να εξαπλώνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 1776, ένας νέος νόμος, αυτή τη φορά για την προστασία της ξεχασμένης «τιμής της οικογένειας», απαγόρευε στις γυναίκες να πηγαίνουν στο θέατρο χωρίς μάσκα «Bauta» που κάλυπτε το πρόσωπό τους.
Με την έναρξη της αυστριακής κατοχής, μετά την πτώση της Δημοκρατίας, η Βενετία έχασε τον αυθεντικό χαρακτήρα του καρναβαλιού της, καθώς οι ενετές κυρίες, άφησαν στην άκρη τις μάσκες, προσαρμοζόμενες στο γεγονός ότι η αυστριακή κυβέρνηση δεν επέτρεπε την χρήση τους, με εξαίρεση τους ιδιωτικούς χορούς.
Η ιταλική κυβέρνηση ήταν πιο «ανοικτή» πλέον, αλλά αυτή τη φορά οι Βενετοί ήταν άτολμοι. Η Βενετία δεν ήταν πλέον η πόλη του καρναβαλιού, αλλά μια αυτοκρατορική επαρχία χωρίς προσωπική ελευθερία. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυστριακής κυβέρνησης, επιτρεπόταν να χρησιμοποιούνται οι μάσκες κατά τη διάρκεια της Αποκριάς.
Μόνο δύο αιώνες αργότερα, το Καρναβάλι επέστρεψε για να παραμείνει, αλλά με ένα νέο ρόλο, δηλαδή ως καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στην εκπληκτική πλατεία San Marco.
Επιτοίχια μάσκα με decoupage  χαρτοπετσέτας, πάνω σε πάνελ με χαρτί decopach κρακελέ και τούλι

Οι πιο γνωστές βενετσιάνικες μάσκες
Οι βενετσιάνικες μάσκες κατασκευάζονται από δέρμα, papier mache, πορσελάνη ή με μια πρωτότυπη τεχνική από γυαλί. Αρχικά ήταν μάλλον απλές στο σχέδιο και τη διακόσμηση, ενώ σήμερα είναι ζωγραφισμένες στο χέρι και διακοσμούνται με φυσικά φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους.
Μερικές από τις πιο γνωστές μάσκες είναι οι:
Bauta: μια μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Ήταν από παλιά ένα παραδοσιακό κομμάτι τέχνης, με έντονο πηγούνι, χωρίς στόμα και πολλά επίχρυσα μέρη. Η μάσκα έχει τετράγωνο σαγόνι με κλίση προς τα πάνω για να επιτρέπει στο χρήστη να μιλά, να τρώει και να πίνει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να την βγάζει, διαφυλάσσοντας έτσι την ανωνυμία του. Η Bauta συχνά συνοδεύεται από μια κόκκινη κάπα.
Colombina: είναι μισή μάσκα (καλύπτει μόνο τα μάτια), συχνά με περίτεχνη διακόσμηση από χρυσό, ασήμι κρύσταλλα και φτερά. Κρατιέται στο πρόσωπο με ένα μπαστούνι ή δεμένη με κορδέλα, όπως και οι περισσότερες άλλες βενετσιάνικες μάσκες
Medico della Peste (γιατρός της πανούκλας): Η μάσκα αυτή έχει ένα μακρύ ράμφος και είναι μία από τις πιο παράξενες και αναγνωρίσιμες βενετσιάνικες μάσκες. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της έχει μακάβρια ιστορία: προέρχεται από τον 17ο αιώνα, όταν ο γάλλος γιατρός Charles de Lorme, την υιοθέτησε μαζί με άλλες υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ θεράπευε θύματα της πανούκλας. Η μάσκα είναι λευκή και αποτελείται από ένα κοίλο ράμφος ενώ γύρω από τα μάτια διακοσμείται με κρυστάλλους.
Moretta: πρόκειται για μια οβάλ μάσκα με μεγάλες τρύπες για τα μάτια, που φοριούνταν από τις γυναίκες των πατρικίων. Η μάσκα διαθέτει επίσης πέπλο που κρέμεται στο λαιμό.
Larva ή Volto: Είναι μια μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Παλιότερα ήταν συνήθως λευκή και με έναν… τρισδιάστατο σχεδιασμό που την έκανε πιο άνετη σε σχέση με άλλες μάσκες. Συνοδεύεται από ένα τριγωνικό καπέλο και μανδύα έτσι ώστε να αυξάνεται η αύρα του μυστηρίου.
Βέβαια υπάρχουν πολλές ακόμη μάσκες όπως οι: Arlecchino, Brighella, Burrattino, Pantalone, Pierrot, Pulcinella, Gatto κ.ά..

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/taksidi/story/13305

11 σχόλια :

 1. Καλή εβδομάδα Χαρά μου!
  Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, λίγες από αυτές γνώριζα φυσικά δεν ήξερα για όλες αυτές τις διαφορετικές ονομασίες!
  Πολύ ιδιαίτερες οι μάσκες σου, έκανες πάλι καταπληκτική δουλειά!!

  Τι θα γίνει με την Ζακυνθούλα μας επιτέλους;; Πολύ λυπάμαι για την κατάσταση που βιώνετε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι Βενετσιάνικες μάσκες είναι μια απ΄τις αδυναμίες μου και έχω την τύχη να έχω δυο πραγματικές που κάποτε φορούσα στις Απόκριες ειδικά όταν συνόδευα τα παιδιά μου στα "τότε" πάρτι!
  Ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο και μου θύμισες την ιστορία τους!
  Πάντως Χαρά μου, οι δικές σου έχουν αυτή την ειδική ευαισθησία του δημιουργού τους που δεν συναντάς αλλού ή και αν την συναντάς δεν σου αφήνουν την ίδια γεύση γιατί οι δημιουργοί, σου είναι άγνωστοι!
  Λυπάμαι που πια δεν υπάρχει η διάθεση λόγω παγκόσμιας κατάστασης στους ανθρώπους να ξεχαστούν έστω για λίγο και να μασκαρευτούν!

  Πολλά πολλά ΑΦιλάκια καρδιάς σου στέλνω μαζί με την Αγάπη μου! <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ όμορφες οι μάσκες ...πολυ ωραια δουλεια Μπραβο Χαρα μου
  καλη εβδομαδα να εχεις ...φιλακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να το εξηγήσω δεν μου αρέσουν οι μάσκες Χαρά μου !! Δεν έχω φτιάξει ποτέ ( σιγά τον καλλιτέχνη θα μου πεις) μπορεί να είναι πολύ όμορφες όπως οι δικές σου και πολύ ενδιαφέρουσα η αναδρομή που έκανες όμως όταν είδα μια έκθεση που είχαν κάνει ασθενείς αρχίζω λίγο να αναθεωρώ !! Επάνω στην κάθε μάσκα αποτυπώθηκε η ψυχή των ανθρώπων !!! Σε φιλώ και να είσαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Preciosas máscaras, me gustan mucho.
  Besos desde España

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να παλι που μας εφνιδίασες με το θέμα σου Χαρούλα μου .. είναι αλήθεια πως ξεχασαμε πως είναι απόκριες αγαπη μου .. μας το θύμισες με τον καλυτερο τροπο .. απο την μια με την ιστορία τις μασκας...( καλε φιλεναδα; τι κρυβόταν πίσω απο αυτες; πω..πω..) και απο την άλλη η δικές σου πινελιές επανω σ αυτες .. ιδιαίτερες και πανεμορφες.. μου αρεσαν πολύ οι κομμενες μασκες... ότι πιανουν τα χερακια σου το απογειωνουν...Χαρούλα μου να είσαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα..!! καλό μήνα αγαπημενη μου και καλές αποκριες... θα τα πουμε ναι; φιλακιααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πόσα δεν ήξερα για την ιστορία της μάσκας! Και κατανοητό είναι ότι παράνομες δραστηριότητες κάλυπτε η μάσκα.
  Οι δικές σου, υπέροχες έγιναν αν και εγώ δεν είμαι φαν της μάσκας αλλά τις λάτρεψα έτσι που τις έφτιαξες! Μπράβο σου
  Φιλιά πολλά Χαρά μου με τις όμορφες δημιουργίες σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλη εβδομαδα Χαρα μου!!!!! Απολαυστικοτατη αναρτηση, δεν γνωριζα για την ιστορια της Βενετσιανικης μασκας... Οι δημιουργιες σου ειναι υπεροχες!!! Καλες αποκριες ευχομαι!!!!!! Σε φιλω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι μάσκες σου Χαρά μου έγιναν καταπληκτικές, πανέμορφες! Έκανες εξαιρετική δουλειά! Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις, δεν ήξερα τελικά πολλά για τις Βενετσιάνικες μάσκες. Καλές αποκριές να έχετε και να περνάτε όμορφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χαρούλα, καλά που υπάρχουν και οι αναρτήσεις σου για να μαθαίνω τόσα ενδιαφέροντα πράγματα!
  Καλά, οι μάσκες σου ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ!!! Τι να πω, δεν βρίσκω λόγια...
  Μετά από μια ισοπεδωτική ίωση, μόλις συνήλθα και άρχισα να σας επισκέπτομαι δειλά δειλά.
  Πολλά πολλά φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...