...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Το καροντσίνο του αφεντός

-Αλιβίζο
-...
- Αλιβίζοοο! πού είσαι μωρέ αφορεσμένε;
- Εφούγιαξες αφέντη;
- Τι εφούγιαξα μωρέ που ξελαρυγγιάστηκα!
-Έδωπα ήμουνα αφέντη,ένα μουμέντο μπρι αριβάρισα από το Φόρο,εγίνηκε τ' όρντινό σου,κατά πώς μου πες αποβραδίς κι  ήφερα κι ένα ζιμπίλι πράματα τση κυράς απο το Γιοφύρι. Κομιντόρα,κραμπία, βερτζότα μία μάπα,κάτι ραδικοβλάσταρα,μία χαρτουλίνα φρύσσες και σπιτσοπίπερα απο του Αγγιού.
Μου είπε και γεώμηλα,αλλά δεν νογάω τι είναι ευτούνα ευτού αφέντη και τσ΄ήφερα πατάτες νιές, μόλις φερμένες απο τ΄ Αργάσι,μαζί με φραουλίνες ντόπιες. Ούτε κρεμμύδια Μπελουσιώτικα ηύρηκα ο καψερός,ούτε μύγδαλα για ορτζάδα,ειναι αμπονόρα ακόμα, μου είπε ο Βενέτικος. Ααα κι ένα σκουράτζο γαλάριο από το μπακάλικο του Φουρνογεράκη. Τσ'  ηφερα και χερίες αφέντη  που ξέρω οτι τση αρέσουνε, κανίσκι από μένανε
-Τάκαμες ούλα όπως σου πα  ή ξαστόχησες τίποτα για να φέρεις τα ...γεώμηλα;
-Ούλα τα δικά σου τα ηύρηκα αφέντη κατά πως μου τα πες.
-Ζέψε το λοιπό το καροντσίνο να πάμε μέχρι το μετόχι στην Αγρία, τόσες μέρες στη καραντίνα τα νιτερέσα μου μείνανε οπίσω, κι εμένανε μ έπιασε κουπάριση. Πρέπει να ιδώ αν πήγανε οι αργάτες για  το χαράκι, χώρια που το σπίτι τόσο καιρό φέρμο θάχει γιομίσει μάγαρα,μελιγκόνια και σαμαμήθια.
-Ποίοι αργάτες αφέντη;;;Το Ζέπο το μπιστικό σου,τον ηύρηκε ινφλουέντσα,από μουμέντο τον επροκάμανε .Επολιώρα βγήκε από το Σπιτάλιο, ακόμα τρέμουνε τα κατσικλείδια του!
-Ινφλουέντσααα;;; Κακό που μ΄ηύρηκε!
-Εσένανε τι κακό σ ηύρηκε αφέντη,εκειός απολίγο  να πάει στα πέρ αμπέλια !να τον ιδείς πως  είναι φινίδος...έρεψε από τη φέμπρε,μήτε μόρτος!
_Και που ζει,τι κατάλαβε,το βάρος τση γης,αφού δε κάνει για δουλειά;Τί θα γένω τώρα συφορέλια μου;Πού θα έβρω αργατία;Κόρπο θα μ΄' έυρει με τούτη τη νοβιτά!
- Ο Άγιος κοντά σου αφέντη,γιατί τούτη η ινφλουέντσα βαρεί και τσου αφεντάδες,είναι λέει κορωνάτη, έτσι άκουσα στη Χώρα,να φορείς μουσαριόλα αφέντη.
-Μπα που κακό ψόφο νάχεις νιοράντε,που θα μου πεις οτι θα πάθω κορωνοιφλουέντσα!Σιγά μη φορέσω και μωρέττα!Καλλίτερα να μπουκώνεσαι παρά να μιλείς,όλο παρμενίες λες συφορά σου! Ζέψε να πάμε καλιά μας,γιατί  δε θάχουμε καλά ξεμπερδέματα,τήρα ο ήλιος, ένα ορδίνι στον ουρανό, πήγε γιόμα.
-Πρέπει να γυρίσουμε μπρι βραδυώσει αφεντη γιατί το φανάρι στο καροντσίνο είναι μπατάδο.

-Και πώς εμπατάρισε μωρέ νιοράντε,εβουρλίστηκε από μοναχό του;
-Όσκε αφέντη θα σου πω τι μου εκαπιτάρησε. 'Ενας χεσμένος άρχινισε να το βαρεί  πετρίες, κι άμα το ρώτηξα τί του φταιξε το φανάρι, "Κάτου οι  μεγάλες μαϊστρες" μου φούγιαζε!
Εμαλινάρησα μα τον Άγιο!Ευτυχώς που ήτουνα μοναχό του το μουρλοφαντιασμένο και δε με κουλουμώσανε καμία δεκαρία απο δαύτα! Έκαμα το σταυρό μου που μόνε μόνε δεν ηύρηκε καμία πετρία το ζωντανό και τάφηνε σέκο,γιατί κάλλιο τόχα να συντριφτώ απο το Ξηνταβελόνη,παρά να γυρίσω σπίτι μετά απο τέτοιο κάζο!
-Τι λες μωρέ θεοβουρλισμένε;Ποίος θεοτούμπης ήταν ευτός ο "επαναστάάάτης" πού νάμπει ο διάολος στο βρακί του και να μη βγαίνει;Ποίες "μαϊστρες" βαρεί το θεόμουρλο,του Κουμούτου για του Ψημάρη;Μη του ρθε ιδέα οτι είμαι κανένας μπενεστάντες από εκειούς; Αλλά άλλος δε φταίει παρά εσύ ο αγούρμαστος,σουχω πωμένο χίλιες βολές να μη πηγαίνεις από τη Κουτσουπία,που είναι μαωμένοι εκειοί οι διάσκατζοι!Αλλά πούύύ εσύύύ, τη δουλειά σου,γαϊδούρι κλάνει!Κι αντακάπου απο κειές τσι μερίες!Γιατί γλέπεις εκεί είναι μαωμένες και οι μποτέγες που σ΄'  έχουνε αβεντόρο,χώρια  που είσαι αβελίδος και ιναμοράτος με τα βελέσια!Μήγαρις δε σε ξέρω μουρλοπούπουλο;


-Δε νογάω αφέντη μου μα την Κυρά τη Σκοπιώτισσα,κι εμένανε κόπηκε το αίμα μου έτσι που πετάχτηκε απο τη καντουνάδα το γλυκιάρικο κι εβάρειε απάνου καταπάνου. Είναι που του εφινίρανε οι πέτρες και σταμάτησε, αλλιώτικα ακόμα θα με κυνήγαε!
-Πάμε μωρέ να φύγουμε,γιατί αν μείνουμε εδώ και μου ξεφουρνίσεις κι άλλα,θα κάμω φονικό,πάμε καλιά μας π' ανάθεμα το Λουμπάρδο!
-Ναίσκε αφέντη,τσακίζουμαι ο καψερός και μόλις γυρίσουμε θα τρέξω στο φαβραρείο του Οβραίου  να φτιάξω το φανάρι.Κι εσύ αφέντη μη ξαστοχήσεις το μπαγιασόν σου και το μπαστούνι σου,ναιιι αφέντη; μπουχός εγίνηκα κι εφύγαμε!
-Ναίσκε τώρα σ'  έπιασε ο πόνος μη μαυρίσω από τον ήλιο βεραμέντε! Ω στρατσίες που θες μωρέ κλαπαύτη,που αφού μ έκαμες ξύδι κι αγκλεούρι,τώρα τάχα μου νοιάζεσαι μη με κάψει ο ήλιος! Εγω ολοένα έχω ταράντουλο από τη σύγχυση, αν θες να ξέρεις. Άμα ξαναλάχει να μην είσαι κόμε σι ντέβε,να πας να ξαγορευτείς για δε θα εύρει άλλη ώρα,από λιντερίτσινο θα πας κακομοιριασμένε μου. Δελέγκου φόρειε τη γιατέκα σου,πάρε τη βίκα, μη γκανιάσουμε στο δρόμο για νερό και σαρτοκοπάμε τσου όχτους και βιάσου,δε θέλω άλλη άργητα,θα με πιάσει λάνια!
-Λακίζω αφέντη μου και δε λογιάζω τσι φωνές σου,γιατί νογάω πως δε τσι πιστεύεις, στη φούρκα σου τσι λες.


Αμπαντονάρω εγώ οτι αναστήθηκα από λεχωνούδι στο αρχοντικό σου,αντίς κατεβήκανε οι αντενάτοι μου απο το Πλεμοναρίο; και αντίς μεγάλωσα τι ασύσταγο ήμουνα; δεν είχα αφιδοσύνη πουθενά και αντίς μ'  επιαντάριζε η συχωρεμένη η μάνα μου,τση εφούγιαζες: "Αστο μωρή Ζαμπέλα,μη το ξεσυνερίζεσαι, παιδί είναι,τι θέλεις να στέκεται στυλιάρι; Το ντεζόρντινο φέρνει ενόρντινο,μη σκιάζεσαι ,δεν είναι κανένα παρμένο να ξεμπουριστεί"
Κι εκείνη από σέβας ελόγου σου,άφηνε τη βέργα και τσι γλύτωνα
Ηύρεμα ήσουνα για τη φαμελιά μου αφέντη,αλλιά,θα διακονεύανε.
Ούτε με ξεχώρισες ποτέ από τα παιδία σου!μέχρι και πορτάδα δική μου έφτιανα,κι οχι αμούτσι μήτε μπιστιού...εν τη παλάμη!και ρούχα αφόρια από τα παιδία είχα,δεν ήμουνα κανένας ρούνιας,σα κάτι άλλα και η παδέλα σας ,απ' ο,τι είχε,πάντα είχε και για μας. Ακόμα και στα γράμματα μ' αμπωσίες μ έστελνες,μη τηράς που δε τ' αγάπαγα κι έκανα γανιό κι αριβάριζα τάχατες με το σκόλασμα σαν γάτα μπανιάδα! Κι αν δεν ήσουν ελόγου σου,τοκιστής και σουλατσαδόρος στα ρεπάρα,θάμουνα! Και τσι αρρώστιες μου ελόγου σου πρόντος!γιατί ήμουνα κι ατάλικος ο καψερός. Τώρα σέρνε μου όσα δε σέρνει το αφανοσάρωμα,ξέρω οτι δεν είσαι αιρεσιάρης κι άμα έχεις γκιούστο,αναγνωρίζω το δικό μου το σμπάλιο.
-Πάμε μωρέ θρασίμι και με λαϊμισες,μπρι μας πάρουνε τα ζουμία και μας κομπαρίρει και κανένας κομπέβελος και  μας αντισκόψει. Τρέξε μία πιλάλα να ηφέρεις τη λάτα,να βγάλουμε λάδι λαμπάντε από την πίλα και τη μπότσα για τη Βερντέα,να τσι γιομίσουμε. Θυμού να κόψουμε αλιφασκιά για την αγκούσα και να φέρουμε το κακάβι για γάνωμα στη Χώρα,όπου νάναι θα γυρίσουμε να ξεκαλοκαιριάσουμε!
-Ούλα θα τα κάμουμε αφέντη μου,μη σκιάζεσαι και ευτούνα θα πάρουμε και μποκέ για τη σιόρα Γκιοβάννα θα κόψουμε  και γιουλάκια θα τση μαώξω,  να τα βάλει στο κόνισμα, να σχωράει το σιορ πάρε τση!
-Αμποδάτε χαρές!Ντούνκουε,να νετάρουμε μπρι πιάσει ντάβανος!Πάμε περικοπά,εβράδυωσε.

Pebble art By Χαρα Θ.

16 σχόλια :

  1. Δυο φορές το διάβασα και το απόλαυσα. Η δημιουργία σου δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη γιατί είναι υπέροχη αλλά μπήκε σε δεύτερη μοίρα με τόση ομορφιά που διάβαζα.
    Σ'ευχαριστώ γι αυτό
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννουλα μου,Εσυ που είσαι και κοντοχωριανή δε θα σου ήτουνα τέλεια άγνωστο! Χαιρομαι διπλά αν το απόλαυσες και χαίρομαι που για μια φορά επεσκίασε το κείμενο την εικόνα,γιατί αξίζει να θυμόμαστε αυτά που μας ανέθρεψαν ακι τώρα αναγονται στις καλένδες!
      Φιλιά πολλά πολλά κι απο μένα,θα στα φέρει ο αέρας,εκτός κι αν φέρει τη Ζάκυνθο ολόκληρη

      Διαγραφή
  2. Λες και άνοιξα τα φτερά μου και βρέθηκα στο Τζάντε! Ναι σου λέω Χαρά μου! Μια φορά πήγα στο Μικρό Νησί, καλεσμένοι απ τον αγαπημένο μας κουμπάρο και πραγματικά το απολαύσαμε. Τώρα εδώ μας βάζεις για τα καλά στην ατμόσφαιρα και στην ποιητική διάλεκτο το νησιού. Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, μια δυο φορές δεν φτάνουν για να κάνω τη μετάφραση αλλά ειλικρινά το απόλαυσα.
    Μαζί με τις δημιουργίες σου που πάντα κουβαλούν το φως της καρδιάς σου.
    Καλησπέρα Χαρά μου. Να μας το κάνεις αυτό καρδιά μου. Να νιώθουμε ότι ταξιδέψαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου αυτή την ανάρτηση στην αφιερώνω,όπως σου έταξα απο την προηγουμενη,για να σου ικανοποιήσω την επιθυμία της αμαξάδας! Θυμάμαι οτι σε πρωτογνώρισα στην ανάρτηση για το Μικρό Νησί και χάιρομαι που εκείνη η πρώτη επαφή εξελίχθηκε τόσο όμορφα και μου γνώρισε ενα πολύ ταλαντούχο και ευαίσθητο άνθρωπο!
      Αν εχεις άγνωστες λέξεις τίθεμαι στη διάθεσή σου !
      Και νάσαι σίγουρος οτι θάναι και δική μου χαρά να συνταξιδέυουμε όσο το επιτρέπουν οι καταστάσεις,πάντα με ούριο άνεμο και μπουνάτσα !
      Καλό Σαββατοκύριακο συνταξιδιώτη του ονείρου!!!! <3

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα τσι αφεντιάς μας και βεραμέντε διαβάζω και ματαδιαβάζω και εκειόνε τον βουρλισμένο τον Αλιβίζο πολύ τονε συμπάθησα.
    Μα κι ο αφέντης; Δε λέω πως ήτουνα ούλοι οι αφεντάδες στιτσαρισμένα μουλάρια (δεν βρήκα άλλη λέξη) αλλά ένα ρετζιμέντο τόχε παναθεμά τον. Κι αφού μ’ έπιασε μια πρεμούρα να το διαβάσω, είπα να ανοίξω και κανα λεξικό, μπας και καταλάβω, έτσι για να μην κογιονάρω τον εαυτό μου.
    Λοιπόν Χαρά το χαμόγελο από ώρα δεν λέει να φύγει. Θυμήθηκα τον σιορ Δημητράκη και την σιόρα Τασία (καλή τους ώρα) την δεκαετία ’80-’90 όταν για εφτά χρόνια τα καλοκαίρια στην αυλή του σπιτιού που μας νοίκιαζε ξημερώναμε με τις ιστορίες που τελειωμό δεν είχαν και τα γέλια ακούγονταν παραόξω απ’ τον Λαγανά. Ωω να σε χαρώ τι μου θύμησες!
    Όμορφες εποχές Χαρά μου!
    Πως ζωντανεύουν μέσα απ’ το κείμενο οι εικόνες, μεγεθύνουν το συναίσθημα κι η ψυχική διάθεση παίρνει έναν τόνο πιο μουσικό. Ένα τόσο εκφραστικό και πλούσιο λεξιλόγιο τι κρίμα να αλλοιώνεται, να χάνεται.
    Όσο για το έργο σου…σούμπλιμο! Στουπέντο! Καταπληκτικό με λίγα λόγια!
    Μια τεράστια αγκαλιά και ευχές για καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι θα σου θυμιζα το σιορ Δημητράκιη και τη σιόρα Τασια μετά τόσα χρόνια,ποιός να μου το έλεγε! Κια οχι μόνο αυτό αλλά με αποστόμωσες με τις λέξεις που θυμάσαι απο αυτούς!!!
      Αννικάκι μου είσαι απόλαυση!
      Μπορεί ο Λαγανάς να μην είναι πια αυτός που θυμάσαι και θυμάμαι κι εγω, αλλά δ ε παύει νάανι ο μαγικός κόλπος που ζήσαμε ομορφες στιγμές και σε περιμένει όποτε θες να τον ξαναζήσεις, μ αλλη συντροφιά, με νεώτερη ομιλία,αλλά με την ίδια αγάπη και ζεστασιά πάντα!
      Φιλάκια πολλά και σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,για άλλη μια φορά και τωρα πιο θερμή λόγω της αναβίωσης μιας γλώσσας που αφήσαμε δυστυχώς πίσω

      Διαγραφή
  4. Ω! Χαρά μου, τι μας έχεις σήμερα, ολόκληρο διήγημα με ειδικό λεξιλόγιο και ξεχωριστή πετροεικονογράφηση!
    Ένα ακόμη τεράστιο Εύγε και από μένα, με ευχές καρδιάς να συνεχίσεις έτσι δυναμικά να δημιουργείς και να μοιράζεσαι!

    ΑΦιλάκια χαμογελαστά και δυναμικά! :) <3 :k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχα σήμερα προσφέρω άρτον και θεάματα Στεφανάκι μου!
      Μακάρι να εχω τη δύναμη να συνεχίζω και όπου με βγάλει ;)
      Οι ευχές σου πολύτιμες και τα φιλιά μου θερμότατα

      Διαγραφή
  5. Πόσο μου αρέσει να διαβάζω αυτά τα κείμενά σου που μας προσφέρεις κατά καιρούς, Χαρά μου, και χαίρομαι που λόγω των γαλλικών και των λίγων ιταλικών μου, καταλαβαίνω την σημασία των λέξεων...όχι πως δεν με δυσκολεύουν κάποιες...αλλά ενθουσιάζομαι και αφού θαυμάσω και το υπέροχο πετρωτό σου, ξαναδιαβάζω το κείμενο και χαίρομαι διπλά!
    Νά'σαι καλά!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου εξομολογηθώ οτι κι εγω θάθελα να γράφω συχνότερα στα ζακυθινά,αν και με τη χρήση λεξικού,μη νομίζετε οτι ούτε εγω έφτασα τις περισσότερες εκφράσεις,αλλά δεν είναι όλα τα θέμα που μου προκαλούν αυτή τη διάθεση
      Και αν δε μου κάνει η εικόνα το κλικ,δεν είναι εύκολο να ταιριάξω το λόγο με το ζόρι.
      Πάντως θα το ξανατολμήσω,υπόσχομαι!
      Οσο για τα Γαλλοιταλικά,πράγματι βοηθάνε κάποιον να κατλάβει καλλίτερα αφού οι περισσότερες λέξεις είναι παραφραση των Ιταλικών
      Φιλιά πολλά Μαριάννα μου

      Διαγραφή
  6. Πολύ θα ήθελα να σ άκουγα να τα λες όλα αυτά που έγραψες, Χαρά μου.
    Κάνε ένα βιντεάκι σε παρακαλώ να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη ντοπιολσλιά!
    Δεν τα κατάλαβα όλα, αλλά στο περίπου έβγαλα νόημα.
    Το πετρωτό, υπέροχο, τί να πω;
    Καταπληκτικό όπως πάντα.
    Δεν έχεις αφήσει κανένα θέμα παραπονεμένο.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχχαχαχα εχω και τη φωνή την κατάλληλη ;) να κάνω το βιντεάκι αλλά ποιόν απο τους δύο να κάμω;;; χαχαχαχχαα ιδού που εχω τας αναστολάς!
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ

      Διαγραφή
  7. Τώρα να πω ότι κατάλαβα την Ζακυνθινή διάλεκτο Χαρά μου θα ήταν ψέμα... όμως είναι αλήθεια ότι κατάλαβα και μάλιστα πολύ καλά τα ραδικοβλάσταρα.. τις πατάτες και τα κρεμμύδια..ένα διερμηνέα για τα υπόλοιπα δεν θα έλεγα όχι..χι..χι..
    Με κάλυψε όμως για την άγνοια μου στην ντοπιολαλιά της πατρίδας σου, το πετρωτό σου που σίγουρα έχεις σχέση με το θέμα του..και που θα θαυμάζω πάντα αυτή την τεχνική στις δημιουργίες σου..η άμαξα σου τα έχει πει από μόνη της χωρίς διερμηνέα..Χαρουλάκι μου..
    Να είσαι πάντα καλά να προσέχεις τος εαυτό σου. και να κάνεις ότι αγαπάς..
    Καλο σου ξημερωμα κορίτσι μου..την αγάπη μου πάντα φιλιααα ❤😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βρεις χρόνο κορίτσι μου πέρασε από μένα σε περιμένει μια έκπληξη..🌼

      Διαγραφή
    2. Οχι για να δεις πως καταλαβαίνουμε εμείς τους Κρητικούς!!!!χαχαχχαχαα
      Φιλιά πολλά αγαπημενη μου

      Διαγραφή
    3. Ηρθα και δεν εξεπλάγην καθόλου γιατί δεν περίμενα κάτι λιγότερο ;) Συνέχισε ακάθεκτη μικρή μου ζωγράφε <3

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...