...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Μεγαλοβδόμαδο ...αλήστου μνήμης

 Βρισκόμαστε στα μισά του ζακυθινού Μεγαλοβδόμαδου,κι εγω όπως πάντα κάνω ενα βήμα μπρος και δέκα πίσω (και λίγα λέω, κρύβω χρόνια) κι αν και τίποτα δεν είναι πια το ίδιο, μέσα μου γίνονται διεργασίες πολλές. Ανασταίνονται πρόσωπα, εικόνες, συναισθήματα, μυρωδιές.

Χρόνο με το χρόνο οι παιδιακίσιες αναμνήσεις βαραίνουν όλο και περισσότερο τους ώμους μου, με λυγάνε, με συγκινούν, με κάνουν και αναπολώ αλλά και να ευγνωμονώ που τα έζησα!

Εμείς δεν είχαμε ποτέ Λαζαράκια αλλά ήταν η αρχή των σχολικών διακοπών κι αυτό έδινε νότες χαράς στη μέρα αυτή! 
Οι τελετές αρχινάγανε από του Βαγιώνε! Δε θα σταθώ στις Ακολουθίες, τί ένοιαζε ένα μικρό παιδί οι Ακολουθίες με τ' ακαταλαβίστικα λόγια και την πολύ ορθοστασία! 
Με γκρίνια ξύπναγα να πάμε στην εκκλησία αλλά ήταν το δέλεαρ για το δαχτυλίδι  που θα φτιάχναμε γυρνώντας στο σπίτι  φέρνοντας το βαγί ! και δεν ήταν ανάγκη να χαλάσουμε εκείνο που θα πήγαινε στα κονίσματα κατευθείαν, αφού ο νιότσολος του χωριού θα έφερνε με την κόφα το βαγί σπίτι-σπίτι σ όλο το χωριό, όσο απομακρυσμένα κι αν ήταν τα σπίτια! 
Κακώς που δεν έμαθα ποτέ τούτο  το περίτεχνο τύλιγμα μέχρι να γίνει δαχτυλίδι, αλλά ποτέ δεν είναι αργά 😉.
Στο σπίτι επικρατούσε αναστάτωση καθαριότητας! Όλα γίνονταν από την αρχή, να πλυθούν, να αεριστούν, να κολαριστούν  ναναι έτοιμα για τη μεγάλη Γιορτή. Οι αυλές και όπου υπήρχαν μάντρες και πεζοδρόμια ασβεστώνονταν, μέχρι και οι κορμοί των δέντρων! 
Ολ αυτά για τους μεγάλους τα παιδιά απολάμβαναν τις διακοπές τους,(αν και κάπου κάπου μ έχωναν κι εμένα να ξεσκονίζω τα έπιπλα που από τότε σιχάθηκα τα λιονταρίσια πόδια των τραπεζοκαθισμάτων) με νηστεία μεν, διακοπές δε! 
Τα δύσκολα άρχιζαν από την Μεγάλη Τετάρτη! Από εκεί τέρμα το ρεπόσο και αρχή των εκκλησιασμών 😤
Μεσημεριάτικα ξεκινάγαμε ποδαράτο με τη συνονόματη γιαγιά μου για τα Ευχέλαια. 
Προσπαθώντας να προλάβω το γρήγορο βήμα της, γκρινιάζοντας τί ήθελαν λειτουργίες μεσημεριάτικα με τραβούσε από το χέρι να προκάμουμε. 
Να προκάμουμε να πάμε να ξαγορευτούμε στο σεβάσμιο παπά Γαλάνη, που όλες μου οι αμαρτίες συμπυκνώνονταν στο ερώτημα "αν έφαγα τα γλυκά που έκρυβε η μαμά μου στη σερβάντα"! Πολύ αργότερα έμαθα οτι δεν ρωτάει μόνο αυτό ο παπάς κι έπεσα στη λούμπα, μ αποτέλεσμα να μου απαγορεύσει την θεία κοινωνία 😡 Έμεινα με την απορία, γιατί ναναι τόσο κολάσιμη η αγνή αγάπη, αφού αυτή κήρυττε κι ο Χριστός και γι αυτή σταυρώθηκε😟 .Τλπ δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.
Κι αφού τέλειωνε το ξαγόρεμα, εγώ τέλειωνα γρήγορα, δεν είχα να πω και τίποτα, οπότε όσο καθυστερούσε η γιαγιά μου, φεύγαμε γραμμή για τον Αγιο να μυρωθούμε. 
Κι αφού αγιάζαμε, γραμμή πάλι για την επιστροφή.
Η άλλη μέρα Μεγάλη Πέμπτη, η θεία Κοινωνία ήταν μη διαπραγματεύσιμη, αλλά έτσι ήταν και πιο κοντά, η έστω και για λίγο, λύση της νηστείας, αφού δεν μου αρνιόνταν να αρτηθώ μ' ενα κουλουράκι. 
Πάλι με τα πόδια, πάλι με γκρίνια, πάλι τραβηχτή  από το χέρι πηγαίναμε με τη γιαγιά στον Αγιο Λάζαρο. Ήταν η πιο κοντινή μας εκκλησία, παρ όλα αυτά ακόμα κοιτάζω τα πόδια μου νομίζοντας οτι θ αντικρύσω τα  λευκά καλτσάκια με τα καμούφα, ματοχυλισμένα από τα καινούργια παπούτσια που με χτυπούσαν και πώς θάταν άλλωστε δυνατόν, αφού ήταν αφόρια! 
Κοινωνισμένες λοιπόν, κλαίουσα εγώ  από τον πόνο στις φτέρνες, πίνοντας κάτι σε ζουμί (δε θυμάμαι τί ακριβώς αφου η μέρα αυτή το φαγητό είναι αγκινάρες γεμιστές και κουκιά) προσπαθώντας να μου αποσπάσουν την προσοχή για να σταματήσω να κλαίω, ήθελαν όλοι να δουν το "χρυσό μου δόντι", κι εγώ σαν γύφτος το δειχνα κάθε φορά και καμάρωνα που λαμποκόπαγε και θαύμαζαν οι αναζητούντες το!

Βράδυ Μεγάλης Πέμπτης και τα 12 Ευαγγέλια στον Αγιο ήταν  δυσβάσταχτο ακόμα και στη σκέψη! Πόσες ώρες ορθοστασία σε μία εκκλησία γεμάτη μέχρι τον πρόναο από κόσμο, σαν σαρδέλες ο ένας δίπλα στον άλλον, που σ' έπιανε λιποθυμιά από τη ζέστη, το στριμωξίδι και το λιβάνι; Για καλή μου τύχη, η γιαγιά μου η χωραϊτισσα που πήγαινε εξ αρχής, είχε το στασίδι της κι έτσι φτάνοντας στον 10ο Ευαγγέλιο που καταφθάναμε  ν' ακούσουμε το "Σημερον κρεμάται επι ξύλου" μετά το 11ο Ευαγγέλιο, από τη μοναδική φωνή του Γιώργη του Μαλλαρίτση που κράταγες και την αναπνοή σου από αυτή τη φωνή που σου τρυπούσε τα κατάβαθα της ψυχής σου και συναισθανόσουν το θείο δράμα, όλο και κάπως ξαπόσταινα κι άντεχα! Αυτή η φωνή έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου και καμιά άλλη δε την έφτασε ποτέ. Ισως έτσι την θέλει η ανάμνηση που έφτιαξε ένα μικρό παιδί, ποίος ξέρει ! Αποκαμωμένη πια απ όλη την ημέρα έπεφτα ξερή για ύπνο στο γυρισμό.

Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν και είναι το αποκορύφωμα του ζακυθινού Μεγαλοβδόμαδου! 
Ηταν αυτή που έστω κι άγουρο παιδάκι, περίμενα ολόκληρο χρόνο! θάταν βέβαια  παράτολμο να με τραβάνε και στην Αποκαθήλωση, αλλά στις 2 το μεσημέρι, ακόμα κι αν ήμασταν νηστικοί αφού τραπέζι δεν στρωνόταν, στο Σταυρό πηγαίναμε απαράβατα. 
Τα μαγαζιά άπαντα κλειστά. Αυτά με τα είδη διατροφής άνοιγαν μετά το πέρασμα του Σταυρού, μετά τις 2 το μεσημέρι δηλαδή, αλλά όλα όμως ήταν στολισμένα με κλάδους φοινίκων, κάτι που σήμερα διατηρείται από ελάχιστους .   
Η μέρα αυτή έχει κάτι το απόκοσμο
Ο ήλιος κρύβεται μέσα στα σύννεφα, κι όχι από καπρίτσιο για να παίξει μαζί τους, απλά κρύβεται! σαν να είναι βλασφημία να φανερωθεί τέτοια μέρα, όταν στους δρόμους της Πόλης "περπατεί" ο Σταυρωμένος! 
Ένα μαυρόασπρο πλήθος κατάκλυζε την Πλατεία του ποιητή, η μέρα πένθιμη και απαιτούσε και η ενδυμασία να ομολογεί πένθος. 
Έτσι οι άνδρες με κοστούμι και μαύρες γραβάτες, οι γυναίκες με μαύρα ταγιέρ, ήταν ένα πλήθος που ήταν εξοικειωμένο το μάτι μου να βλέπω. Ήταν η μοναδική μέρα που απαγορεύονταν τα φιλιά χωρίς νάχουμε πανδημία, απλά κάθε τέτοια εκδήλωση αγάπης θεωρείτο φιλί προδοσίας. 
Αυτό λοιπόν το μαυροντυμένο πλήθος χωρίς νάχει κάποιο οικείο νεκρό αλλά όλοι είχαν τον ίδιο, αμίλητοι και υπομονετικοί έξω από την είσοδο του ναού περίμεναν...και ξαφνικά το μεγάλο τύμπανο της Φιλαρμονικής ορίζει την έναρξη του "Ινα τι εφρύαξαν έθνοι" και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην είσοδο  του Αγίου Νικόλα του Μώλου που ο Σταυρός σκύβει να περάσει και να βγεί στην Πλατεία. 
"Η περιφορά του Εσταυρωμένου" ακουαρέλα μου

Κι αφού ολοκληρώνεται το μουσικό κομμάτι αργά, βουβά και ρυθμικά υπο τον ήχο του τύμπανου ξεκινά η μεγάλη περιφορά  κι εμείς να τρέχουμε να τον προλάβουμε σε συγκεκριμένα πόστα, μέχρι να γυρίσει ξανά στην πλατεία και να γίνει η "ευλογία του σύμπαντος" από το Δεσπότη πάνω στο πάρκο. Καρφίτσα νάπεφτε στην πλατεία θ ακουγόταν ,τόση σιωπή, σα να μην υπήρχε άνθρωπος ήταν σχεδόν ανατριχιαστικό (δε θα τολμήσω σύγκριση με το σήμερα σε τίποτα απ όλ αυτά). 
Και μετά, πάλι σιωπηλά, γινόταν η αποχώρηση. Οι ευχές για "Καλή Ανάσταση" ανταλλάσσονταν σχεδόν συνωμοτικά, λες και θα χαλούσαν τη μαγεία της στιγμής που ζήσαμε.
Το βράδυ εκείνο, είχε μεγάλη αναμονή και αγωνία, μην αποκοιμηθώ και μου φύγουν οι γονείς μου  χωρίς να τους ακούσω και δε με πάρουν. Ήμουν τύπος και υπογραμμός για κείνη τη νύχτα γιατί ήξερα οτι θαταν η τιμωρία μου να μη με πάρουν στον Επιτάφιο, αν ήμουν ανυπάκουη. 
Σχεδόν όλο το χρόνο είχα αυτή την απειλή, γιατί ήξεραν το απωθημένο μου. 
Έτσι γύρω στις 3 το ξημέρωμα κατεβαίναμε ξανά στη Χώρα για την περιφορά του Επιταφίου, μέσα σε μία φύση που οργίαζε προετοιμάζοντας την επερχόμενη Ανάσταση. 
Οι μυρωδιές μεθυστικές από λεμονανθούς,  πασχαλιές ,φιορ ντ αμόρε και γλυτσίνιες οχι τσίκνας όπως στις μέρες μας! 
Η νύχτα αυτή τόσο διαφορετική από το μεσημέρι, λες και πρόκειται γι άλλη μέρα, άλλο μήνα ακόμα! Οι ξύλινες ταμπέλες των μαγαζιών που άλλαζαν σκωπτικά τις ιδιότητες, Οι ήχοι, οι ψαλμωδίες το "Ω γλυκύ μου έαρ" να διαχέεται στην ατμόσφαιρα σα θρήνος, αλλά και σα μύρο, ο κόσμος με τα κρεμασμένα πεύκια στα μπαλκόνια και τ αναμμένα κεράκια να γλυκαίνουν το μέσα σου. Κάποιοι αγουροξυπνημένοι να προβάλουν και να σταυροκοπιούνται από τις μισάνοιχτες γρίλιες των παραθύρων και κάποιοι ξένοι, ελάχιστοι τουρίστες της εποχής, ξαφνιασμένοι, απορημένοι: τί γυρεύει όλος αυτός ο κόσμος μεσ' το ξημέρωμα στους δρόμους! 
Και ξαφνικά, εκεί που μπαίνει ο Επιτάφιος ξανά στη Μητρόπολη και περιμένεις όλα να ησυχάσουν κι ο κόσμος να διαλυθεί ησύχως, ενας εκκωφαντικός θόρυβος από πήλινα που σπάνε μαζικά, καμπάνες να χτυπάνε χαρμόσυνα, ήχοι από παντού να σηματοδοτούν τη 'ΓΚΛΟΡΙΑ" της πρώτης Ανάστασης. 
Ήχοι χαράς και να μπαίνει στη Χώρα το πρώτο σφάγιο! Αφού  μέχρι  το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου και πριν τη Πρώτη Ανάσταση σφάγιο δεν υπήρχε στα κρεοπωλεία (ας μη κάνουμε σύγκριση με το σήμερα) 
Έτσι έζησα και τον Τσάκαλο, που ανάερα θυμάμαι ένα τρελό τρέξιμο του χειρόκαρου τσι Μέσα Μερίες, με το σφαγμένο δαμάλι, να προλάβει νάναι πρώτος που φέρνει κρέας στο κρεοπωλείο στο Γιοφύρι! Παίζει νάταν και από τις τελευταίες χρονιές αυτό το αντέτι, έκτοτε τα τσιγκέλια γεμάτα και τα εστιατόρια ακόμα περισσότερο!  
Ονόματα και εικόνες αχνές μεν, ανεξίτηλες δε, στο παιδικό μυαλό. 
Και οι ευχές πια φωναχτά και χαρούμενα για Καλή Ανάσταση με το ματζέτο του Επιταφίου στα χέρια να επιστρέφουμε στο σπίτι και πριν πέσουμε για ύπνο (εγω δηλ. γιατί οι μεγάλοι άρχιζαν για τις ετοιμασίες της ημέρας αφού ήδη είχε ξημερώσει για τα καλά) να σπάμε το δικό μας πήλινο "για τη σκάση των Οβραίωνε" όπως έλεγε η γιαγιά μου 

Από εκεί και πέρα δεν με πολυενδιέφερε  η συνέχεια και συμπαθάτε με, εγω είχα ολοκληρώσει μέσα μου, παρ όλα αυτά η Ανάσταση στη Χωρα, αν και ήταν μια ακόμα ταλαιπωρία, ειδικά η επιστροφή με το μποτιλιάρισμα που μας καθυστερούσε από τη γλήγορη επιστροφή και την ανυπομονησία να φάμε επιτέλους τα εδέσματα της βραδυάς και να φιρίρουμε τα κόκκινα αυγά, που είχαμε κοκκινήσει τα χέρια από τη βαφή των ρούχων που τα βάφαμε για να κολλήσουμε τις χαλκομανίες, να μην ανυπομονούμε ; Με το Χριστός Ανέστη και το ρολόι του Φόρου να χτυπά 12 ακριβώς, 

Η Ανάσταση στην Πλατεία Αγίου Μάρκου

δεν ακολουθούσαμε την πομπή, αλλά πηγαίναμε περικοπά να προλάβουμε να πιάσουμε θέση ν ακούσουμε το "Αρατε πύλας" από το Σκοπιώτη τον Επισκοπόπουλο, αγαπημένο φίλο των δικών μου που με στεντόρια φωνή απαντούσε από μέσα από την κλειστή πόρτα, μέχρι να την κλωτσήσει ο Δεσπότης και να μπει θριαμβευτικά το Νιο φως στην Εκκλησία!

Η Κυριακής τση Λαμπρής είχε εκκλησιασμό, αλλά ήταν ένας ακόμα πριν το τέλος, μεσημέρι με αυγολέμονο, ύπνο και τ' απόγευμα ένα  πανηγύρι μας περίμενε .Το πανηγύρι του Αγιου Λαζάρου με την περιφορά της Παναγίας της Γαλανούσας. 
Θα μου πείτε τόσο πολύ θρήσκα ήμουν από μικρή; Οχι βέβαια, ούτε τώρα ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο! για μένα εντύπωση έκαναν ο κόσμος, οι πάγκοι με τα πλαστικά ευτελούς αξίας παιχνίδια, οι ατέλειωτες ουρές περιμένοντας τις φρεσκοτηγανισμένες φυτούρες, οι μποτέγες που υπήρχαν τότε μπάντα κι άλλη του δρόμου κι έψηναν κι ο κόσμος που καθόταν στις μπανκάδες και τρωγόπινε και τέλος οι φωτίες! Αυτοσχέδια πυροτεχνήματα από ντόπιο τεχνίτη, ο Μουσολίνι, το κάψιμο του Ιούδα, η ρόδα, αυτά περίμενα να απολαύσω κι οχι το Κήρυγμα της αγάπης του Δεσπότη που λίγα καταλάβαινα απ όσα έλεγε
Γενικά, από την Κυριακή τση Λαμπρής άρχιζε μία σειρά πανηγυριών, που με χαρά συμμετείχαμε, γιατί η θρησκευτικότητα συνδυασμένη με την αναγέννηση και τη σύμπραξη της φύσης έδιναν μία μοναδικότητα ανεπανάληπτη . 
Ετσι η εικόνα στα Ξεροβούνια, το πανηγύρι στο Βόιδι τη Νιά Δευτέρα, της Χρυσοπηγής τη Νιά Παρασκευή και του Αγίου Λύπιου την Κυριακή του Θωμά, ήταν και παραμένουν τ' αγαπημένα μου γιατί το λιβάνι που διαχέεται στην ατμόσφαιρα μαζί με τις μοσχοβολιές των φυτών και των δέντρων υπο τους ήχους της φιλαρμονικής που συνοδεύει το Κόνισμα, συνθέτουν έναν ύμνο στη ζωή και την ελπίδα και ξορκίζουν το θάνατο, εκτός του ότι και από τα τρία βλέπεις τη Ζάκυνθο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και την ξαναγαπάς! Λίγο τόχεις;

Τώρα ολ αυτά που μου λείπουν, που έχουν ριζικά αλλάξει, προσπαθώ να τα διατηρήσω ζωντανά με τη φλόγα που τα έζησα και τα αποτύπωσα για πάντα στην καρδιά μου. Ο καθένας αυτές τις Μέρες τις νοιώθει διαφορετικά, ανάλογα με τα βιώματα και τα συναισθήματα που του γεννάνε, Καλή Ανάσταση λοιπόν  με λιγότερες Σταυρώσεις!

22 σχόλια :

  1. Δεν διάβασα μια απλή ανάρτηση σε ένα μπλογκ σήμερα εδώ! Όχι, ούτε καν!
    Σήμερα, ανοίγω την καρδιά μου να πω ότι, διάβασα ένα συγκλονιστικό λογοτεχνικό χρονογράφημα, που έρχεται να σταθεί επάξια δίπλα στα δημιουργήματα εκείνα μεγάλων λογοτεχνών του λαού μας. Ναι Χαρά, σήμερα εδώ νόμιζα ότι διάβαζα Λουντέμη. Το λέω και δεν είναι υπερβολή! Μήτε κολακεία. Το λέω με κάθε ευθύνη.
    Γιατί είδα ένα ξετύλιγμα ζωής και αναμνήσεων των Παθών και της Λαμπρής, βγαλμένο από τις μύχιες παραδόσεις ενός ιδιαίτερου νησιού και μιας αληθινής εκφραστικής καρδιάς σαν τη δική σου.

    Με πήγες χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970, όταν και εγώ ζούσα, κατ' αναλογίαν βέβαια, ίδιες στιγμές με τη μορφή της γιαγιάς μου να δεσπόζει στο εορταστικό.
    Δεν είχαμε βέβαια στη φτωχογειτονιά της Αθήνας τέτοια ατμόσφαιρα αυθεντική. Το μόνο που θα πρόσθετα ήταν τα εγκώμια που έψελνα με την αγοροπαρέα στην Αγία Μαρίνα καθώς στόλιζαν οι γυναίκες τον επιτάφιο. Ναι! Τότε έψελνα, τότε το ένιωθα απ την καρδιά μου.
    Από το 1978, προστέθηκε σε όλο αυτό και το Νεκροταφείο ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή καθώς ο τάφος του πατέρα μου καρτερούσε το κεράκι του μαζί με τα ονόματα των λοιπών χαμένων της οικογένειας. Μέχρι τότε, ο πατέρας μου, ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή, μάς πήγαινε στην περιφορά του επιταφίου εκεί που είχε μπάντα του Δήμου γιατί λάτρευε τα εγκώμια.
    Επίσης θυμάμαι, τον ίδιο, την ώρα που σηκωνόταν ο σταυρός, σπίτι βέβαια, δεν πήγαινε εκκλησία, κομμουνιστής γαρ, σηκωνόταν και ο ίδιος ορθός, να αποδώσει την ύψιστη τιμή στο σκήνωμά Του επί του Σταυρού.
    Χαρά μου, μάς γέμισες με ένα λογοτέχνημα, που μοσχοβολάει παράδοση, λιβάνι, ανθρωπιά, μνήμες, αξίες. Σε ευγνωμονώ για αυτό γιατί το θεωρώ πανάκριβη προσφορά αγαπημένη μου φίλη. Κείμενο διδαχής κυριολεκτικά.
    Ευχαριστώ Χαρά μου για ότι μού χάρισες.
    Καλή Ανάσταση καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένε μου Γιάννη, το σχόλιο σου εκτός από άκρως εντυπωσιακό, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και κολακευτικό για μένα αλλά δε μπορώ να το δεχτώ γιατί τότε προσβάλω τον αγαπημένο μου λογοτέχνη που δεν φτάνω ουτε στο νύχι του ποδιού του! Μπορεί νάμαι επηρεασμένη από την αγάπη μου στη λογοτεχνία, από τα σχολικά μας χρόνια που τότε τα καλολογικά στοιχεία ήταν εκ των ουκ άνευ, από τις αναλύσεις κειμένων και γενικά από τα διαβάσματά μας της Νεοελληνικής Γραμματείας που πάντα ήταν το αγαπημένο μου μάθημα γιατί μας έβαζε σε κόσμους ονειρικούς που εμείς τα παιδιά της επαρχίας αποκομμένα από τα αστικά κέντρα ήταν το μέσον μας για το ταξίδι στη φαντασία που ούτως ή άλλως οργίαζε. Μπορεί λοιπόν το γράψιμό μου νάναι επηρεασμένο αλλά ποτέ συγκρίσιμο με μεγάλα λογοτεχνικά κείμενα. Παρά ταύτα η ματαιοδοξία μου λειτούργησε και με συγκίνησε και σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Οσο προχωράει ο χρονος και τα πράγματα και οι συνήθειες γύρω μας αλλοιώνονται και παραποιούνται ολο και γιγαντώνεται η παιδική μνήμη που θέλει να θυμάται ο,τι πρωταντίκρυσε ίσως και κάτω απο το πρίσμα ενός εξωραϊσμού αλλά αν κρίνω απο την αντιμετώπιση που είχαν στο γραπ΄το μου άνθρωποι συντοπίτες και συνομήλικοί μου κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και δε τα έκανα εγω να μοιάζουν ωραιότερα.Ηταν εκείνες οι εποχές που μέσα στη λιτότητά τους ολα τα αναδείκνυαν στα κανονικά τους μέτρα χωρίς φτιασίδια και τουριστικοποίηση αλλά με μεγάλη θρησκευτικότητα και προσήλωση στην τοπική παράδοση. Οσο για την πίστη παρότι ειναι κάτι πολύ υποκειμενικό, εχω διαβάσει κι εχω συνομιλήσει με πολλούς αριστερούς οτι αυτές οι Μέρες αντιμετωπίζονται απ όλους πιστεύοντες ή μη με την ανάλογη βαρύτητα και είναι μια διαστρεβλωμένη άποψη οτι οι Κομμουνιστές ήταν άπιστοι. Τλπ οι μέρες πέρασαν χωρίς να ξεπεράσουμε τους φόβους μας,αλλά φέτος υπήρξε μία χαραμάδα φωτός που μας έδειξε ξανά το δρομο προς αυτά που αγαπάμε να ξαναζούμε. Σ ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που μου αφιέρωσες, και σου στέλνω για άλλη μια φορά την αγάπη μου και τις ευχές μου για κάθε καλό προσωπικό και οικογενειακό <3

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη, η περιγραφή σου είναι λογοτεχνική, Χαρά μου.
    Τη διάβασα αργά αργά για να ζήσω όλα όσα περιγράφεις.
    Και να μη πάω εφέτος στην εκκλησία, με κάλυψες και νε το παραπάνω.
    Όμορφα χρόνια και δεν το καταλαβαίναμε δυστυχώς.
    Τα μικρά παιδιά τί θα έχουν να θυμούνται άραγε;
    Να είσαι καλά και καλή Ανάσταση .
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες Ρένα μου "Όμορφα χρόνια και δεν το καταλαβαίναμε δυστυχώς" ή νομίζαμε οτι θάταν πάντα έτσι,αλλά εμάς απο τη στιγμή που μπήκε ο πρώτος τουρίστας του μαζικοποιημένου τουρισμού ,πέρασε οδοστρωτήρας πάνω απο τα ήθη και τις παραδόσεις μας και παραδοθήκαμε αμαχητί σ εμια υποκουλτουρα που δεν είχε τίποτα να μας προσφέρει αντί να προσφέρουμε εμείς σ εκείνους την ιδιαιτερότητά μας. Οσο για τα νέα παιδιά, ουτως ή άλλως δηλώνουν άθεα, τωρα αν στο μέλλον κάνουν κι αυτά τη δική τους στροφή προς ότι τα γαλούχησε στην ανάπτυξή τους...μακάρι νάχουμε φυτέψει ένα σποράκι μέσα τους και να καρπήσει ακόμα και οταν εμείς δε θα μπορούμε να το δούμε. Με λυπεί πολύ αυτό το γεγονός της πλήρους απομάκρυνσης αλλά μόνο για τον εαυτό μου μπορώ πια νάμαι υπεύθυνη
      Φιλιά πολλά Αναστάσιμα

      Διαγραφή
  3. Πολύ συγκινητική η ανάρτηση σου σήμερα. Αλήθεια συγκινητική όχι μόνο γιατί έγραψες όλα όσα έζησες τέτοιες μέρες σαν παιδί με όμορφο λογοτεχνικό τρόπο και με τα ιδιώματα της γλώσσας σου που ηχούν υπέροχα, αλλά γιατί όσα παιδιά σαν και μένα ζήσανε στην πρωτεύουσα τα παιδικά τους χρόνια δεν έχουν τέτοια γραμμένα στις αναμνήσεις τους.
    Κρίμα που χαλάρωσαν οι παραδόσεις και τα έθιμά μας ακόμη και στα νησιά και στις επαρχίες. Κρίμα...
    Σ'ευχαριστώ Χαρά μου γι αυτό το ταξίδι στο χθες της παιδικής σου ηλικίας. Παραστατικότατο και αξιόλογο με πήρες μαζί και γύρισα και εγώ εκεί κοντά σου σαν παιδί.
    Καλή Ανάσταση Χαρά μου με τις μνήμες σου γερές και με νέες αναμνησεις να συνεχίσουν να ''γράφουν''.
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Αννουλα μου γλυκειά ότι ολα τα παιδιά εχουν κάτι να θυμούνται απο την παιδική τους ηλικία, ίσως οχι οπως της επαρχίας αλλά πάντα υπάρχει αυτό το κάτι που κάνει την παιδική φαντασία και μνήμη να κρατιέται απο κάπου. Τα έθιμά μας πάντα ήταν ιδιαίτερα και μοναδικά αλλά δυστυχώς χρονο με το χρόνο όλο και αλλοιώνονται και παραμορφώνονται , ας ελπίσουμε οτι κάτι θα μείνει να μας θυμίζει στο τέλος.
      Φιλάκια πολλά με όλη μου την αγάπη και Αναστάσιμες ευχές

      Διαγραφή
  4. Θύμησες παλιές, αγαπημένες μνήμες, γεμάτες τρυφερότητα που όσο παλιώνουν τόσο γίνονται πολύτιμες. Αυτά που χτίζουν τις μικρές μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Η γιαγιά, στην πρώτη δεκαετία μας η πραγματική μας φίλη, η δασκάλα μας κι ο συμβουλάτοράς μας, με τόση γνώση και σοφία. Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθεις την πιο μεγάλη συγκίνηση, όταν οι μνήμες γεμίζουν φως και νοσταλγία. Κι αν ακολουθείς ακόμη τις ίδιες διαδρομές, σίγουρα θα ρίχνεις κλεφτές ματιές στις χαραμάδες του χρόνου διαπιστώνοντας πως όλα ήταν εμπειρίες για την ωριμότητα. Το πιο όμορφο οδοιπορικό των χρόνων της αθωότητας, εκεί που ακόμα είναι χτες και μυρίζει ο τόπος νοσταλγία.
    Καλή Ανάσταση Χαρά μου με υγεία και ανάταση ψυχής!
    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη Αννίκα μου <3 Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν εγω άφησα κάτι στα παιδιά μου να θυμούνται,να συνδέονται,όπως οι δικοί μου σ εμένα. Κι αν άλλαξαν οι εποχές πάντα οι νεώτεροι έχουν αναφορές απο τους μεγαλύτερους. Εγω θά είμαι;;;εκανα κάτι σωστό; θα συνδέονται οι αναμνήσεις τους μαζί μου; Βλέπω που απομακρύνονται απο τα έθιμά μας κι απλά τα βλέπουν σαν φολκλόρ και στεναχωριέμαι. Τί θαχουν να θυμούνται αυτά; Προσπαθησα, οχι με επιβολή αλλά με τη συντροφικότητα και με την εξιστόρηση των δικών μου αναμνήσεων, άφησα άραγε κάτι μέσα τους; Κι αυτό το κάτι θα τους γαργαλάει στο μέλλον ή θα ξεραθεί πριν καν βλαστήσει; Ειναι σκέψεις που με απασχολούν γιατί θάθελα η ζωή τους νάχε τις ρίζες όπως η δική μου, να μην είναι μετέωρα στο φύσημα του ανέμου. Δεν είναι πρόοδος το ξεριζωμα,αλλά ο πολλαπλασιασμός και το αυγάτεμα ;) Εμείς δυστυχώς τα εκχωρίσαμε όλα στην μαζικοποίηση και την κακώς εννοούμενη παγκοσμιοποίηση.
      Φιλάκια πολλά αναστάσιμα

      Διαγραφή
  5. Τι όμορφες θύμησες!! και τι όμορφα παιδικά χρόνια που πέρασες Χαρά μου;
    Αλλά εκεί που σε θαυμάζω είναι η ντοπιολαλιά της γραφής σου στις αναμνήσεις σου τζόγια μου!!
    Πόσο τυχερή είσαι που τα έζησες όλα και που τα θυμάσαι!!Και τι καλά που τα έγραψες εδώ στο σπιτικό σου να μείνουν εδώ ανεξίτηλα, τα διαβάζεις όταν περάσουν τα χρόνια και οι θύμησες ίσως ξεθωριάσουν.
    Τ α λόγια σου θα βρίσκονται εδώ να στα ξαναθυμίζουν, μαζί με αυτά και η ακουαρέλα σου!
    Καλό Πάσχα να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου που αυγατύνουν αγαπημένη μου! Καλή Ανάσταση παντού με υγεία ειρήνη στον κόσμου και αγάπη 🧡Χαρούλα μου φιλιααα σε όλους!! 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες Ρουλάκι μου ήταν πολύ όμορφα τα παιδικά μου χρόνια και ας μην ειχαν τις ανέσεις και την ευμαρεια του σήμερα, αν και τωρα ξαναγυρίσαμε λίγο πίσω σ εκείνα τα χρόνια που πρέπει να σκεφτόμαστε καλλίτερα τις κινήσεις μας,αλλά πια ειμαστε καλοζωισμένοι και μας κακοφαίνεται. Τότε δεν θα μας απασχολούσαν ολ αυτά που μας απασχολούν σήμερα.και με τα λιγότερα ήμασταν ευτυχισμένοι.Σήμερα οσα περισσότερα έχεις τόσα περισσότερα θέλεις και πάντα ανικανοποίητος μένεις. Τρέφουμε το σώμα χωρίς να μας απασχολέι η ψυχή.Κρίμα!
      Χριστός ΑΝέστη, καιρός ν αναστηθούν κι ο΄τι εχει απομείνει στις στάχτες της ψυχής μας, ίσως βγεί κάτι αξιόλογο
      Φιλιά άπειρα

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφες αναμνήσεις και πόσο ενδιαφέρουσες για μας που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην πρωτεύουσα......αυτό το βαγί που κάθε χρόνο το διαβάζω και ποτέ δεν το έχω δει από κοντά !!!!!!
    Σ ευχαριστώ πολύ γι αυτή την ανάρτηση και για το ταλέντο σου ΚΑΙ στο γράψιμο !!!! Καλό Πάσχα και πολλά φιλιά !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βαγί Ρανια ειναι ο κλώνος του Φοίνικα που το χειμώνα του μαζέυουν όλα τα κλαδιά όπως κάνουν τη λεβάντα για τις ντουλάπες (σαν μπουμπούκι δηλ.) ωστε τα εσωτερικά νέα κλαδιά του να μη γίνουν πράσινα οπως τα εξωτερικά αλλά να μείνουν υπόλευκα προς το κίτρινο και μαλακά. Αυτά κόβουν τις παραμονές του Πάσχα και οι νιοντσολοι (νεωκόροι) των εκκλησιών φτιάχνουν τις βαγιοφόρες και τα διάφορα διακοσμητικά που στολίζουν τις εκκλησίες ανήμερα του Βαγιώνε (αλογάκια, ήλιους, φιόγκους, σταυρούς, κ.λ.π. περίτεχνα). ΑΝ κάνεις μια αναζήτηση στο Google πιστεύω οτι θα κάνεις εικόνα τι εννοώ ;)
      Φιλάκια πολλά με αγάπη

      Διαγραφή
  7. Ο πιο πολύτιμος θησαυρός, οι παιδικές μας αναμνήσεις. Κι όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύτιμος γίνεται. Διαβάζω και κάνω εικόνες και είναι σαν να'χω ζήσει κι εγώ μαζί σου αυτές τις στιγμές. Θες που κάποιες αναμνήσεις ταιριάζουν με τις δικές μου, θες που τις περιγράφεις τόσο όμορφα, θες που σ'αγαπώ τόσο πολύ... όλα αυτά μαζί μου γλυκαίνουν την ψυχή και με γεμίζουν ελπίδα. Σ'ευχαριστώ κοριτσάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι λατρεμένη μου! Ο λα μας τα πλούτη η παιδική μας ηλικία και οταν ήταν καλή ειναι ακόμα μεγαλύτερος ο θησαυρός που κουβαλάμε και μας κάνει να μη θέλουμε να ξεχάσουμε. Χαίρομαι πολύ κάθε φορά που διαπιστώνω κοινούς δρομους , ίσως γι αυτό ήρθε η στιγμή κάποτε να τεμθούν ;) <3 Φιλάκια πολλά και χαίρομαι που βλέπω σχόλιό σου εδώ <3

      Διαγραφή
  8. Muy bonita pintura de tematica de Semana Santa.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίες οι παιδικές σου αναμνήσεις που με τόση γλαφυρότητα μας εξιστόρησες.
    Καλή Ανάσταση!
    Να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πέρασαν οι μέρες σα νερό,πόσο μάλλον που ήθελα να κρατήσουν περισσότερο μια που μου έφεραν το καλλίτερο δώρο που θα μπορούσα να ελπίσω,το κορίτσι μου! Τωρα βαδίζουμε με βήμα ταχύ Ελένη μου για το Καλοκαίρι των στιφών , που καθόλου δε μ αρέσει. Μεγαλώνω και παραξενεύω :(
      Την αγάπη μου πάντα

      Διαγραφή
  10. Οι αναμνήσεις μας είναι ο θησαυρός μας φίλη μου. Μας περιγράφεις με τόση αγάπη όλα αυτά κι εγώ ξέρω καλά τι σημαίνουν οι αναμνήσεις . Καλή Ανάσταση χρυσοχέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Γεωργία το ζακυθινό Μεγαλοβδόμαδο ειναι ο λόγος που με κάνει να δικαιολογώ οτι κακό έχει μεσολαβήσει τον υπόλοιπο χρόνο στο Νησί μου! Είναι ο μόνος λόγος που το υπερασπίζομαι σθεναρά, γιατί στην παραμόρφωσή του εμείς οι ίδιοι συμβάλαμε, δεν έφταιξε κάπου το Νησί. Το Νησί το βιάζουμε καθημερινά χωρίς αιδώ, ομως αυτό εξακολουθεί να μας υπενθυμίζει τί του οφείλουμε!
      Αναστάσιμες αγκαλιές

      Διαγραφή
  11. Πλούτος για την ψυχή μας, οι νεανικές μας αναμνήσεις Χαρά μου και εσύ σήμερα με ένα ακόμη εξαιρετικό και λεπτομερέστατο κείμενο, μας θύμισες πώς γιορτάζαμε κάποτε!
    Καιρό είχες να μας δείξεις και μια ακουαρέλα σου και αυτή, η τόσο παραστατική έδεσε υπέροχα με το χρονογράφημα σου!
    Καλή Ανάσταση να έχετε όλοι σας με πολλά ΑΦιλάκια καρδιάς και με ευχές αγάπης και χαράς να σας συνοδεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ΑΝέστη αγαπημένη μου Στεφανία! Η αλήθεια οτι εχω να πιασω μολύβι ή πινέλο παραπάνω απο δύο χρόνια :( Παρότι μέσα μου το επιθυμώ αναλώνομαι σε διάφορα άλλα, που θεωρώ πιο εύκολα ή ακόμα και με το φόβο της αποτυχίας δεν το τολμώ. Μου λείπει πολύ η ζωγραφική, αλλά αναζητώ και την παρέα που θα μ εμπνεύσει ;) Μέχρι τότε απασχολώ τα χέρια με άλλα υλικά,αλλά χάρηκα που την ξεχωρισες και της έδωσες μία θέση στην όλη διήγηση ;) <3
      Αφιλάκια γλυκά

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...