...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Απόκριες ήρθαν πάλι, καλωσήρθες τρελό Καρναβάλι!

Δεν θα γίνω κουραστική με το να επαναλαβω πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός, το διαπιστώνετε κι εσείς
 καθημερινά!
Είτε έτσι είτε αλλιώς φτάσαμε στην έναρξη του Τριωδίου και ως είθισται την "πανηγυρίζω", ελλείψει άλλου πανηγυρισμού, με ανάλογου ύφους πετρωτά.
Εχω δηλώσει οτι αυτά τα πετρωτά τ αγαπώ λίίίγο παραπάνω μια που αποδίδουν μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με ιδιαίτερες ενδυμασίες και περίτεχνες κομμώσεις.
Οσο έχω λοιπόν την ευχέρεια να βρίσκω ιδιαίτερες πέτρες, βότσαλα γυαλάκια θα συνεχίζω.
Κάπως έτσι λοιπόν μ α αυτό το σκεπτικό και τον ίδιο ενθουσιασμό έγιναν κι αυτά τα δύο που εκθέτω σήμερα:



Δεν είναι ομορφα; τι λέτε; Και να μη το λέτε,εχετε τα δίκια σας και σας τα αναγνωρίζω γιατί απο τις φωτό λίγα πράγματα μπορείτε να διακρίνετε, μακάρι να γινόταν απο κοντά να τα βλέπατε  και θα διαπιστώαντε ιίδοις όμμασι πόσο ταίριαξαν όστρακα, κοχύλια, πέτρες, γυαλάκια, ματάκια της θάλασσας, καβουροδαγκάνες, ακόμα και ...πλακάκια!


Κάποιοι ,αρκετοί θα έλεγα συνεχίζουν να πιστεύουν οτι μπορεί ν αναβιώσει ένα ευπρεπές Καρναβάλι αλά παλαιά και προσπαθούν και πασχίζουν γι αυτό. Εγω πάλι διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί οι εποχές άλλαξαν,τα προβλήματα του κόσμου μεγάλωσαν και πού κέφια για χορούς και διασκεδάσεις και συνήθως ότι πεθαίνει δύσκολο ν αναστηθεί!
Θυμάμαι οταν ξαναγύρισα στη Ζακυνθο τι χαμός γινόταν επι δεκαπενθήμερο, ειδικά το τελευταίο, υπήρχαν συνάδελφοι που έρχονταν κατευθείαν απο τους χορούς στο γραφείο με τους χαρτοπόλεμους! Τα Κέντρα διασκέδασης πολλά, οι Σύλλογοι ακόμα περισσότεροι που διοργάνωναν χοροεσπερίδες, σε κάποιες μάλιστα απαραίτητο το μασκάρεμα. Έπρεπε να κλείσεις τραπέζι απο νωρίς γιατί αλλιώς ,αν είχες κάποιο γνωστό, να σ ε στρίμωχνε σε κάποιο ακόμα κι εκτός αίθουσας, ετσι για να μην σε κακοκαρδίσει! Στους δρόμους κυκλοφορούσαν μάσκαρες, όπως και γίνονταν επισκέψεις μασκαρεμένων στα σπίτια, γνωστών εννοείται, όπου προσπαθούσες να καταλάβεις ποιός κρύβεται κάτω απο τη μάσκα. Τωρα όλ αυτά εξασθένησαν τόσο πολύ που θαρρείς οτι εχουν περάσει στη λήθη μιας πολύ μακρυνής εποχής κι όμως ήταν τόσο πρόσφατα!

Φοβάσαι ν ανοιξεις την πόρτα σου, οχι να δεχτείς μασκαρεμένο!
Οταν το κέφι χαθεί και οι ανθρωποι που έκαναν το γέλιο να βγαίνει αβίαστο, με το ζόρι δεν γίνεται αναγέννηση!
Οι γονείς μου εκτός απο τα Κέντρα διασκέδασης που πήγαιναν μάσκαρες, κατέβαιναν μασκαρεμένοι στον Καρνάβαλο μέχρι τον προηγούμενο χρόνο της αρρώστιας και του θανάτου του πατέρα μου δηλ. το 2012! Και μιλάμε για ηλικίες δυσθεώρητες για μας 😉
Απο μέρες ετοίμαζαν τις ενδυμασίες για να εναλλάσσουν να μην αναγνωρίζονται και κανόνιζαν την παρέα που θα πήγαιναν. Οταν δε πήγαιναν με το πρόσωπο, έδιναν ρεσιτάλ χορού στο Κέντρο διασκέδασης! Ηταν κι ενα απωθημένο γιατί όσο ήμασταν μικρά, εγω κι ο αδελφός μου, δεν μας άφησαν ποτέ, παρόλο που μέναμε με τους παππούδες μας στο σπίτι. 
Ετσι έβγαλαν το άχτι τους μετά την ενηλικίωσή μας.
Τώρα όλ αυτά που προανέφερα έχουν εκλείψει. 
Ειδικά τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε Κέντρα διασκέδασης και όσα ακόμα υπάρχουν (πολύ μικρότεροι χώροι απο άλλοτε) είναι σαν σκόρπια διαδήλωση απο κόσμο. 
Κάτι που περισσότερο σου προκαλεί λύπηση, παρά χαρά κι ενθουσιασμό. 
Ασε πια τους Συλλόγους... Ουσιαστικά ανύπαρκτοι.
Ετσι κάποιες ομάδες καρναβαλιστών κανονίζουν σε μικρότερους χώρους κάποιες βραδυές να μην περάσει σωτάκουα το Καρναβάλι!
Είναι κρίμα η Πάτρα που έμαθε το Καρναβάλι απο Ζακυνθινούς της εποχής (του εκ ζακύνθου εμπόρου Μωρέττη), να το έχει εξελίξει τόσο πολύ και νάναι το μεγάλο της οικονομικό ατού και η Ζακυνθος να προσπαθεί να συγκρατήσει ό,τι μπορεί να κρατηθεί!
Το μόνο παρήγορο οτι ακόμα διατηρούνται οι ΟΜΙΛΙΕΣ κι οχι μόνο διατηρούνται αλλά τα περισσότερα χωριά εχουν δικούς τους λαϊκούς θιάσους και εκτός απο τις ήδη καταγεγραμμένες γράφονται και παίζονται νέες απο νέους συγγραφείς.
Κάτι είναι κι αυτό!
Σας εύχομαι λοιπόν ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ για τον καθένα μέχρι την επόμενη φορά 💓

10 σχόλια :

  1. Καλησπέρα Χαρά μου. Χρόνια πολλά, κορίτσι μου, καλή Αποκριά να έχουμε. Εντάξει, μην προσπαθείς καν να κάνεις σύγκριση των ημερών αυτών με τις παλιότερες μέρες. Ούτε καν. Μόνο σε κάποιες συγκριμένες πόλεις της Ελλάδας θα δεις να διατηρείται μια όμορφη ατμόσφαιρα εποχιακή.
    Όλα τα άλλα τα έφαγε το καβούκι μιας φοβικής κοινωνίας.
    Τα πετρωτά σου τα αγαπώ, τα θαυμάζω. Το δεύτερο δε, είναι όνειρο. Πολύ ωραίο.
    Φιλιά πολλά, καλή μου φίλη με την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννη μου ειναι κάτι που το ψάχνω γιατί αυτή η μεγάλη αλλαγή.
      Ευτυχώς που κάποιες Πόλεις λόγω φοιτητών περισσότερο διατηρούν ακόμα Καρναβαλικές εκδηλώσεις.
      Γιατί εδώ επήλθε αυτή η εντυπωσιακή μεταστροφή ειναι κάτι που ακόμα δεν είμαι σίγουρη να δώσω απάντηση.
      Καλό Μήνα νάχουμε με υγεία

      Διαγραφή
  2. Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι στην περιγραφή της αποκριάτικης γιορτής, μετά την εύγλωττη παρουσίαση σε λόγο και έργο. Όσο κι αν προσπαθούμε όμως Χαρά μου να φέρουμε πίσω εκείνη την όμορφη εποχή, ¨περσινά ξινά σταφύλια¨ Όχι μόνο χάθηκε η διάθεση για κάθε δρώμενο, αλλά η καθαρά εμπορική εκμετάλλευση της Αποκριάς, μάλλον απωθεί. Έτσι έμειναν στη μνήμη μας τα ¨παλιά καλά χρόνια¨ τότε που ο σιορ Καρνάβαλος σκόρπιζε τη χαρά και τη διασκέδαση.
    Εξαιρετικά, όπως πάντα άλλωστε, τα πετρωτά σου, έτοιμα για το Βενετσιάνικο γάμο (αν γίνεται ακόμη και δεν το έσκασε η νύφη)
    Χρόνια πολλά Χαρά μου! Καλή Αποκριά!
    Την αγάπη μου πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες Αννίκα...περσινά ξυνά σταφύλια. Χάθηκε το αυθόρμητο και ανεπιτήδευτο, χάθηκε ο ενθουσιασμός. Μέρες πριν οι δικοί μου έσπαγαν τα τηλέφωνα με τις παρέες τους και έκλειναν τραπέζια. Ηταν πιο πλούσιοι; ΟΧΙ Ηταν λιγότερο αγχωμένοι, είχαν λιγότερες υποχρεώσεις να τους πνιγουν, διασκέδαζαν και με τα λιγότερα. Εμείς ξωκύλαμε σ όλα τα επίπεδα
      Αρκεί αν σκεφτείς πώς ηταν ο Καρνάβαλος χρονια πριν! Ουτε πανάκριβα κοστουμια ούτε εντυπωσιακά άρματα.Αυτοσχέδια όλα αλλά με χιουμορ και καυστική διάθεση
      Ο Βενετσιάνικος Γάμος ακόμα γίνεται αλλά εντυπωσιάζει πια μόνο τους ξένους ,ειναι κάτι που επαναλμαβάνεται χωρίς να εχει να προσθέσιε κάτι χ΄ρονο με το χρόνο και ακόμα και οι στολές του ειναι πιο ευτελείς απο των πρώτων χρόνων. Η δικιά μου αραχνιάζει στη ντουλάπα...και είναι τόσο ωραία!
      Τλπ Καλό μήνα αγαπημένη μου και σ εσένα με υγεία

      Διαγραφή
  3. Καλή Αποκριά Χαρά μου. Κοίτα ...μπορεί να μη γίνονται τόσες γιορτές και πανηγύρια όπως παλιά αλλά γίνονται. Εμείς μείναμε πίσω για διάφορους λόγους αλλά τα παιδιά μας όπως μπορούν μετέχουν και ντύνονται με στολές και χορεύουν και πάνε στην παρέλαση. Μην ξεχνάς ότι τα χρόνια πέρασαν και μια νέα νοοτροπία έχει αναπτυχθεί. Δηλ. αφού συμβαίνουν κακά στη χώρα πρέπει να συμπάσχουμε και όχι να είμαστε χαρές και πανηγυρια. Ότι πιο ισοπεδωτικό δηλ που μπορούσε να συμβεί.
    Εσύ όμως με τα πετρωτά σου μου κλέβεις την καρδιά
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδιά σήμερα ,ευτυχώς που συνεχίζουν κι αυτά ,εστω και διαφορετικά, ειναι εντελώς αλλιώς απο εμάς Αννα μου
      Και πάλι καλά να λέμε, αλλωστε ετσι αλλάζουν τα πράγματα απο γενιά σε γενιά.
      Φιλιά πολλά με την αγάπη μου

      Διαγραφή
  4. Ε καλα.Ποιος αλλος θα το απεδιδε τοσο ομορφα?Εξαιρετικα τα πετρωτα σου Χαρα μου.Οσο για τα γλεντια περασμενα μεγαλεια διηγωντας να τα κλαις.Καλο τριωδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Λιτσα μου, διηγώντας τα κλαίω
      Λυπάμαι που μαζί με τους δικούς μας, μια ολόκληρη εποχή έκλεισε οριστικά

      Διαγραφή
  5. Πόσο χαίρομαι Χαρά μου, να βλέπω τα πετρωτά σου και μάλιστα και αποκριάτικα!
    Καλές απόκριες να έχουμε με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας!
    ΑΦιλάκια γιορτινά και χαρούμενα!
    Στεφανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω νάξερες πόσο χαίρομαι να βλέπω την παρουσία σου ανάμεσά μας Στεφανάκι μου!
      Αφιλάκια γλυκά και πρωτομηνιάτικα!

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...