...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Πιερότος

 Ο Πιερότος είναι ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της παντομίμας και της παλιάς ιταλικής Κομέντια ντελ άρτε. Η προέλευσή του είναι από τον Πεντρολίνο, θεατρικό χαρακτήρα που από τα τέλη του 16ου αιώνα ερμηνεύονταν από τους ιταλικούς θιάσους ηθοποιών που έπαιζαν στο Παρίσι, γνωστοί ως Κομεντί Ιταλιέν. Το όνομά του Πιερότου είναι υποκοριστικό του Πιέρ.



Ο χαρακτήρας του στη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα - στην ποίηση, τη μυθοπλασία και τις εικαστικές τέχνες, καθώς και σε έργα για το θέατρο, την οθόνη και τη μουσική σκηνή - είναι αυτός του λυπημένου κλόουν, που βασανίζεται από έρωτα για την Κολομπίνα, που συνήθως του ραγίζει την καρδιά και τον εγκαταλείπει για τον Αρλεκίνο. Παραδοσιακά, ενσάρκωνε τον αφελή, τίμιο υπηρέτη που πάντα βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της τιμιότητας και της ειλικρίνειάς του.

Ο Πιερότος παρουσιάζεται χωρίς μάσκα, με λευκό πρόσωπο, φορά μια χαλαρή λευκή μπλούζα με μεγάλα κουμπιά και φαρδιά λευκά παντελόνια. Μερικές φορές εμφανίζεται με ένα περιλαίμιο και καπέλο, συνήθως με στενή στεφάνη και φαρδύ στρογγυλό χείλος, πιο σπάνια με κωνικό σχήμα. Πολύ συχνά, δεν φοράει ούτε κολάρο ούτε καπέλο, μόνο ένα μαύρο σκούφο. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του Πιερότου είναι η αφέλειά του: θεωρείται ανόητος, συχνά γίνεται στόχος για φάρσες, αλλά παρ 'όλα αυτά όλοι τον εμπιστεύονται.

Κατά τους δύο πρώτους αιώνες της ιστορίας του ο Πιερότος επικράτησε στην ευρωπαϊκή σκηνή ως απλοϊκός, αλαφροΐσκιωτος και αλλοπαρμένος.

Εν ολίγοις, ο Πιερότος έγινε το εναλλακτικό εγώ του καλλιτέχνη, ειδικά του περίφημου αποξενωμένου καλλιτέχνη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, με τη φυσική του αφέλεια, το λευκό του πρόσωπο και το κοστούμι, που υποδηλώνει όχι μόνο την αθωότητα αλλά και την ωχρότητα των νεκρών. Η μορφή του λυπημένου κλόουν επηρέασε τη μουσική και τη ζωγραφική στη δημιουργία ενός χαρακτήρα γεμάτου νοσταλγία και μυστήριο.

...

Αυτή είναι η ιστορία του Πιερότου που ενέπνευσε το δικό μου ταπεινό έργο, απο ένα κεφαλάκι μπομπονιέρας κι ένα μπουκαλάκι μινιατουρα απο Πατρινό ηδύποτον 😋. Ο πηλός έντυσε όλη τη δημιουργία για να δώσει το αποτέλεσμα της στολής του, χρωματίστηκε και για επιβράβευση του  δόθηκε ένα κόκκινο  μπαλονάκι στο χέρι

Ιδού τα στάδια της δημιουργίας του:


Πηγή άντλησης των πληροφοριών για τον Πιερότο: Βικιπαίδεια

20 σχόλια :

  1. Μα....πού τα σκέφτεσαι ;;;; απορώ....
    Τέλειος ο πιερότος σου !!!!
    Την αγάπη μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψέ με Ράνια μου κι εγω απορώ, πώς ακόμα λειτουργεί το μυαλό μου προς θετική κατεύθυνση ;(
      Καλές Αποκρές

      Διαγραφή
  2. Τέτοιες μέρες δεν θα μπορούσε να λείπει ένας πιερότος που σίγουρα θα τον ζήλευαν όσοι επιθυμούσαν να ντυθούν πιερότοι!
    Άψογη κατασκευή, μπράβο Χαρά μου!

    ΑΦιλάκια γιορτινά και πολύ χαμογελαστά! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο "Καρναβάλι" που ζω η αλήθεια ειναι ο πιερότος έλειπε Στεφανία μου,αλλά έστω και για λίγες ώρες, όσες κράτησε η κατασκευή του,τουλάχιστον αχνογέλασα!
      Καλό Σαββατοκύριακο νάχετε,αφιλάκια γλυκά

      Διαγραφή
  3. Ευτυχώς που δεν πτοείσαι , Χαρά μου!
    Τί να πω για τον πιερότο σου?
    Υπέροχος και πολύ εκφραστικός !
    Αντιστάσου σθεναρά !
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ πτοούμαι και παραπτοούμαι αλλά όλο υπάρχει μία αχτίδα φωτός κι αυτή την παίρνω μέσα απ αυτά Ρένα μου. Αλλο ένα έχω φτιάξει και τίποτ άλλο,δεν ξέρω αν υπάρξει στη συνέχεια που απο την άλλη βδομάδα έρχεται έξωθεν βοήθεια ;)
      ΜΑΚΑΡΙ! Γιατί οι αντιστάσεις έχουν καμφθεί καιρό τώρα και ας μην είναι ορατές τόσο μακρυά.
      Φιλάκια πολλά
      Υ.Γ Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο μικρός θ ανέβει Παρασκευή .Και λέω καλώς εχόντων γιατί είχαμε ατύχημα και μ αυτόν! Στραμπουληξε άσχημα το πόδι του στο μπάσκετ και είναι με μπότα. Οψώμεθα...

      Διαγραφή
  4. Αχ ψυχή μου, σε ευχαριστούμε πολύ για όλες αυτές τις όμορφες πληροφορίες, ειδικά μέρες που είναι. Και πώς περνάμε και δεν καταλαβαίνουμε και πολλά, δυστυχώς. Ο πιερότος σου είναι εκπληκτικός, όμορφος, εκφραστικός. Και είδα και τα στάδια της δημιουργίας του αγαπημένη μου φίλη, για να τα χαρώ.
    Σε ευχαριστούμε. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο κι εγω Γιάννη μου,ζω τις μέρες αυτές μέσα απο τουτο το εργαλείο. Τις Απόκριες τις βλέπω εικόνες στο φβ. Δε μπορώ να πω οτι μου λείπουν.Εχουν φθαρεί τόσο πολύ τα έθιμα που δεν μου κάνει καν διάθεση να κατέβω στη Χωρα να κάτσω ορθοστασία και στρίμα για να δω ανέμπνευστα και διεκπεραιωτικά γκρουπ. Ακόμα και το κέφι ειναι προκάτ ;(. Ετσι προσπαθώ να τις αναβιώσω μέσα απο τα έργα μου.
      Φιλάκια πολλά αγαπημένε μου φίλε

      Διαγραφή
  5. Ο καημένος ο Πιερότος! Ρομαντικός και ονειροπόλος! Μες την ευπρέπεια της θλίψης του, με εκείνο το πάντα θλιμμένο χαμόγελο αποθαρρημένος απ’ τη ζωή και την αγάπη, να προσπαθεί να κτίσει την ευτυχία μέσα απ’ το βλέμμα των άλλων και να ελπίζει. Όμορφη η δημιουργία σου Χαρά μου, με μεράκι, ψυχή, αισθητική και αγάπη.
    Μια μεγάλη αγκαλιά και πολλές πολλές ευχές για Καλή Αποκριά!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου μοιάζουμε αγαπημένη μου ΑΝνίκα με την περιγραφή σου.Λες να μ οδήγησε αυτή η ομοιότητα ενδόμυχα;;; Καθόλου απίθανο! Πολλές φορές έχω διαπιστώσει εκ των υστέρων οτι κάτι άλλο μ οδήγησε στην πραγματοποίηση ενός έργου. Τρίτη αίσθηση ,που λενε ;)
      Νάσαι καλά αγαπημένη μου για τα καλά σου λόγια,.Σ ευχαριστώ για την πολύτιμη αγκαλιά σου
      Ανταποδίδω με θέρμη

      Διαγραφή
  6. Χαρά μου, ο πιεροτος σου είναι άψογος!
    Πάντα συμπαθουσα αυτό τον χαρακτήρα!
    Μπράβο σου!!! Χχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είτε πετρωτά κάνεις Χαρούλα μου , μιλάω για την προηγούμενη ανάρτηση σου που δεν μπόρεσα να σχολιάσω την κοπελιά και τον ερωτευόμενο νέο με το λουλούδι στο χέρι.
    Και δεν κάνεις έτσι απλά μια ανάρτηση, αλλά η γραφή σου είναι εκείνη που ντύνει τις δημιουργίες σου...
    Είτε με τον πηλό ασχολείσαι, κάνεις μικρά χειροτεχνικά θαύματα κάθε φορά.
    Οταν βλέπω τι λεπτοδουλειά χρειάζεται για να γίνει μια κατασκευή, δεν γίνεται να μην αναρωτηθώ πως τα καταφέρνεις και το αποτέλεσμα είναι πάντα μια ομορφιά! Γεια στα χέρια σου Χαρούλα μου.
    Ααααα κοίτα να δεις που έχουμε το ίδιο μπουκάλι και από τον ίδιο τόπο δωράκι φίλης, αλλά δεν θυμάμαι όνομα... 😭
    Αγαπημένη μου να περνάς καλά με ότι δημιουργείς, να σου δίνει δύναμη για να ξεπερνάς τα δύσκολα.
    Καλή Σαρακοστή Χαρά μου, στέλνω με αγάπη,🧡 αγκαλιά🤗 και φιλί μεγάλο! 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως ακριβώς το λες Ρουλάκι μου, "ο,τι μου δίνει δύναμη" και την έχω τόόόση ανάγκη αυτό τον καιρό! Φιλάκια πολλά αγαπημένη μου και μια μεγάλη αγκαλιά. Ανοιξη μπαίνει,ας ανοίξει λίγο και η ρημάδα η καρδιά μας

      Διαγραφή
  8. Είναι μια ομορφιά!!!
    Να είσαι καλά και να χαρούμε τα πασχαλινά σου εξαιρετικά έργα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαιρουλα. Ελπίζω να μου έρθει όρεξη για τα πασχαλινά γιατί μέχρι στιγμής η ψυχή μου ειναι μαύρη και απο προσωπικά βιώματα και απ όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και πού διάθεση για χαρά!

      Διαγραφή
  9. εχω στερεψει πια απο λογιααααααααα
    μα τι εργαααααααααααααα
    εισαι μια και μοναδικηηηηηηηηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι μία απο εσάς αγαπημένη μου Σοφία, τίποτα περισσότερο αλλά σ ευχαριστώ απο καρδιάς ακόμα κι οταν δεν έχεις λόγια, όπως εδώ! <3

      Διαγραφή
  10. Τέλειος ο πιερότος πολύ όμορφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...