...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Αντί καθρέφτη!

 Θα διακόψω λίγο τον ορυμαγδό πετρωτών, γιατί η αλήθεια είναι, οτι δεν ασχολήθηκα μόνο μ αυτή την τέχνη, αλλά και με τη ζωγραφική και οχι μόνο 😉
Παρόλη την αφόρητη ζέστη με την υπερβολική υγρασία, παρόλη τη διάθεση και τα σκαμπανεβάσματά της, παρόλα τα κατάλοιπα του covid που δε μ άφησε παραπονεμένη, βρήκα το χρόνο και να ζωγραφίσω.

Το ένα πορτραίτο μου το είχε ζητήσει ευγενικά η αδελφή της νύφης μου και ουτως ή άλλως ήθελα να της κάνω ενα δώρο, γιατί σε κάθε μου πάθημα ήταν η πρώτη που μου έδινε τη συμβουλή της (καθότι φαρμακοποιός) και βρισκόταν δίπλα μου στο Νοσοκομείο.
 Ευχής έργον ήταν λοιπόν, να της κάνω ενα τέτοιο δώρο, που σήμαινε πολλά γι αυτήν
Η Αναστασία, είναι απο τα τυχερά παιδιά που μπορεί στη γέννησή τους να μη στάθηκαν τυχερά, η πορεία της ζωής τους όμως ήταν απρόσμενα καλή! Να σε διαλέγουν μέσα απο ενα τσούρμο παιδάκια που αποζητούσαν διακαώς μια οικογένεια να τ αγαπήσει, γνωρίζοντας εξ αρχής πιθανά προβλήματα, αυτό είναι δώρο θεόσταλτο.
Ετσι, η "Διαλεχτή" μας μεγάλωσε απο βρέφος μέσα σε αγάπη απ όλους και ποτέ δεν ένοιωσε να ξεχωρίζεται. 
Καμαρώνουμε όλοι για την πρόοδό της, τις ευαισθησίες της, την καλή της καρδούλα και μακάρι η τύχη νάναι πάντα στο πλευρό της. 
Μάνα γίνεσαι ξενυχτώντας για το παιδί σου, αγωνιώντας γι αυτό, προστατεύοντάς το, κάνοντας όνειρα γι αυτό και δίνοντάς του χώρο ν ανοίξει τα δικά του φτερά, που εσύ θα τουχεις δυναμώσει για να πετάξει λεύτερο για τους δικούς του ανοιχτούς ορίζοντες


Το άλλο πορτραίτο ήταν έκπληξη για όλους.
Ο τετράχρονος μικρός, παιδί φιλικής οικογένειας (ανηψιός της κολλητής της κόρης μου) μας έχει καταπλήξει με την εξυπνάδα του και την ετυμολογία του. Ενα παιδί που απο μικρό ξέφυγε απο τη μπεμπίστικη ομιλία, που χρησιμοποιεί λέξεις που σε ξαφνιάζουν για το πού τις έχει ακούσει και το πόσο καλά ξέρει πού να τις εντάξει! 
Σίγουρα τα παιδιά στις μέρες μας είναι πιο έξυπνα απ ό,τι εμείς, γιατί έχουν άλλες προσλαμβάνουσες και πηγές γνώσης, πόσο μάλλον οταν μεγαλώνουν σ' ενα υγιές και εκπαιδευμένο περιβάλλον που το αντιμετωπίζουν σαν ίσο και οχι σαν χαζοπούλι ! Του μιλάνε, του εξηγούν τις απορίες του, του διευκρινίζουν, του ξεχωρίζουν το καλό απο το κακό, το εκπαιδεύουν σωστά οχι ως στρατιωτάκι αλλά ως μελλοντικό ενήλικο. Κι ολα αυτά ο μικρός Διονύσης τα ρουφάει σα σφουγγάρι, τα αφομοιώνει και σ αποστομώνει με τις κουβέντες του και τη γλύκα του, που παραμένει παιδική και αθώα.
Είναι ένας απο τους πιστούς θαυμαστές μου και με διαφημίζει κιόλας..."η κα Χαρά είναι καλλιτέχνης"!!χαχαχα  Μου ζητάει διάφορα κατά καιρούς (θυμάστε το πειρατικό καράβι; ε, μετά απ αυτό κι ένα κράνος Βίκινγκ και τελευταία ενα σπαθί, που ομως δεν έφτιαξα ακόμα), πάντα με ευγένεια και γαλιφιά, με ρίχνει στο φιλότιμο οταν μου λέει " ελα τώρα κα Χαρά, δε νομίζω νάναι τόσο δύσκολο για σας"!!!! Αντε μετά να του αρνηθείς!!!χαχχαα 
Οταν μου έστειλε λοιπόν η θεία του, τη φωτογραφία αυτή με το πρασινο παπιγιόν,αμέσως την αποθήκευσα να τον ζωγραφίσω.
Χάρηκα διπλά οταν η αποκάλυψη άρεσε σ όλη την οικογένεια και στους φίλους τους, αν και έχασα αυτό που πραγματικά ήθελα. Η αποκάλυψη στον μικρό να γίνει παρουσία μου, να δω αυτά τα φωτεινά ματάκια να λάμπουν. Τα είδα βέβαια εκ των υστέρων, αλλά η πρώτη στιγμή είναι μοναδική!
Οπως είπε κι αυτός όταν τον ρωτησε μία φίλη "ΕΣΥ είσαι ο μικρός που ζωγράφισε η κα Χαρά;" κι έτρεξε στη θεία του και της είπε χαμηλόφωνα "εχω γίνει διάσημος"!! 
Εύχομαι να συνεχίσει έτσι και να γίνει πραγματικά διάσημος, με το μυαλό του και όποια πορεία επιλέξει ν' ακολουθήσει.


και αφου ολοκλήρωνα την ανάρτηση, ψάχνοντας πίσω στην ενότητα "Ζωγραφική" διαπίστωσα οτι, δεν είχα συμπεριλάβει δύο  άλλα πορτραίτα (9 &10/22), επίσης αγαπημένα και ξεχωριστά και σκέφτηκα οτι ειναι ευκαιρία να συμπεριληφθούν εδώ:
Η ΙΩΑΝΝΑ εγγονή της λατρεμένης μου νονάς, που έφυγε χωρίς να ζήσει τις χαρές που της χρωστούσε η ζωή, δώρο για το γάμο της. Πορτραίτο με κάρβουνο 😉


Και η ΚΑΤΕΡΙΝΑ, το κορίτσι του ανηψιού μου που μ άρεσε πολύ η γκριμάτσα της και τα έντονα χρώματά της, πορτραίτο με χρωματιστά μολύβια 😍


Και κάθε φορά, που κάτι ανάλογο βγαίνει απο τα χερια μου, σκέφτομαι πόσο τυχερή είμαι για τον Ανθρωπο που συνάντησα στη ζωή μου κι άλλαξε τα πάντα και το πόσο ξεροκέφαλη επέμενα να μην θέλω να ζωγραφίσω με χρωματιστά μολύβια και τις λοιπές τεχνικές, κολλημένη στην αγαπημένη μου ακουαρέλα. 
Αλλά ...η Μαρία και τους κουλούς και τους ανυπάκουους πείθει και ζωγραφίζουν τελικά 😉 ή τουλάχιστον έτσι θέλει να με κάνει να πιστεύω...οτι τα κουτσοκαταφέρνω 😊



12 σχόλια :

  1. Τι τα κουτσοκαταφέρνεις αγαπητή, εσύ είσαι μέγας καλλιτέχνης, όπως λέει και ο μικρός ....τί πορτραίτα είναι αυτά;;;;; είσαι ταλέντο !!!
    Μπράβο, μπράβο, χίλια μπράβο, ολοζώντανα !!!!
    Καλή συνέχεια, σε φιλώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνω δοκιμή να δω αν εχουμε ξανά πρόβλημα! Ευτυχώς όχι. Ράνια μου δε ξέρω αν εχω τόσο ταλέντο ,οταν βλέπω άλλα και μου πέφτουν τα σαγόνια, η αλήθεια ειναι οτι προσπαθώ οτι κάνω νάναι όσο το δυνατόν άρτιο. Κατά πόσο το καταφέρνω οι κριτές είστε εσείς αλλά ο δυσκολότερος ο ίδιος μου ο εαυτός,μονίμως ανικανοποίητος. Πάντως μια χαρά την παίρνω έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.Τωρα τί θα είχε γίνει αν ξεκινούσε νωρίτερα θα παραμείνει ερωτηματικό ;)
      Φιλάκια πολλά αγαπημένη μου

      Διαγραφή
  2. Πολύ πετυχημένα όλα τα πορτραίτα σου, Χαρά μου, ειδικά μπράβο για του παιδιού γιατί το να ζωγραφίσεις παιδιά θεωρείται πολύ δύσκολο!
    Πολύ καλά κάνεις και ασχολείσαι με τόσα δημιουργικά και πρωτότυπα θέματα και μπράβο και για τα υλικά που χρησιμοποιείς!
    Καλό δημιουργικό Σεπτέμβρη θα ευχηθώ πάντα με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας!
    ΑΦιλάκια φωτεινά και χαρούμενα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου αγαπημένη ασχολούμαι μ ό,τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον γιατί βαριέμαι εύκολα. Θεωρώ αν είχα μόνο μία διέξοδο θα την είχα εγκαταλείψει προ πολλού.
      Χαίρομαι που σ αρεσαν τα πορτραίτα μου. Στο φβ βάζω και τις φωτογραφίες γαι σύγκριση,εδώ με ξέρετε καλλίτερα και θεωρώ οτι δεν χρειάζεται.Χαίρομαι που επιδοκιμάζεις την προσπάθεια στον μικρό, εμπιστεύομαι τη γνώμη σου ,και τη θέλω πάντα
      Αφιλάκια γλυκά και φθινοπωρινά!
      Τι ωραία που μυρίζει το νοτισμένο χώμα!

      Διαγραφή
  3. Ομολογουμένως τα πορτραίτα που ζωγράφισες μόνο ομιλούντα δεν είναι. Πολύ πετυχημένα όλα...Το έχεις το ταλέντο Χαρά μου και η δασκάλα σου το είδε γι αυτό επέμεινε. Να είσαι καλά να ζωγραφίζεις και να μας τα δείχνεις
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Αννουλα μου για τα ενθαρρυντικά σου λόγια χαίρομαι πολύ που σ άρεσαν τα έργα μου. Τα έκανα με αγάπη το καθένα ξεχωριστά και η αγάπη αυτή μου αποδόθηκε και απο τους κατόχους τους.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. Χαρά μου, λιώνω στην κυριολεξία! Ναι λιώνω έκθαμβος, καλή μου φίλη! Εδώ δεν μιλάμε για πορτραίτα, κορίτσι μου αλλά, καθώς σωστά λέει η Άννα, μιλάμε για φωτογραφίες. Δηλαδή κινηματογραφική απεικόνιση. Σχεδόν μιλούν τα πρόσωπα. Πως τα καταφέρνεις, κορίτσι μου! Τι λεπτότητα είναι αυτή, τι λεπτομέρεια, τι αισθητική στο χρώμα.
    Μαγεμένος δηλώνω, Χαρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω νόμιζα πώς έλυωνες απο τη ζέστη, γιατί εγω ακόμα λυωνω!χαχαχχα το λάτρεψα το σχόλιό σου Γιάννη μου. Είσαι πολύτιμος φίλος και το λέω μετά φόβου γνώσεως και πολύ αγάπη. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

      Διαγραφή
  5. Είναι αλήθεια ότι Χαρά μου ότι δεν είχαμε την χαρά να δούμε πολλά από την ζωγραφική σου. Για εμάς που δεν έχουμε φέης μπούκ ήταν ότι ομορφότερο είδαμε. Πολύ σωστά το έλεγε το Μαράκι μας η δασκάλα που έβλεπε πέρα από ότι έβλεπες εσύ και όλες οι μαθήτριες της και βγήκε δικαιωμένη, από ότι βλέπουμε από τα έργα τα δικά σου και των άλλων μαθητριών.
    Ένα και ένα τα πορτραίτα σαν να σου μιλάνε είναι και πόσο εκφραστικά τα βλέμματα τους.!! υπέροχα όλα!! δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο!!
    Εκεί είναι που ο καλλιτέχνης δείχνει την μαγεία της ζωγραφικής και του ταλέντου του.
    Μπράβο βρε αγάπη μου !!
    Την αγάπη μου πάντα κορίτσι μου και να κάνεις ότι αγαπάς αγαπημένη μου φιλιαααα! 🧡😘🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχω κι αλλα αγαπημένη μου. Ο,τι έχω σας τα δείχνω. και μια που το αρχέιο μου είναι ανοργάνωτο, μιλάμε για άστα να πάνε δηλ. ευελπιστώ αν κάποια στιγμή απουσιάσω να υπάρχουν εδώ, γι αυτό δε σταματώ να το τροφοδοτώ, αν και καμιά φορά παρασύρομαι απο την εικόνα οτι την έχω ανεβάσει αλλά το κάνω εστω και ετεροχρονισμένα.
      Αχ τι εχει τραβήξει κι αυτή η δασκάλα! Δε ξέρω αν εχει άλλη όμοια μαθήτρια, αλλά η γράφουσα εχει αποδειχθεί πολύ μουλάρι, που πάσχισε πολύ η έρμη να την πείσει και να την κάνει να ζωγραφίσει! Και φυσικά την ευγνωμονώ, γιατί δεν πίστευα ποτέ οχι οτι θα ζωγράφιζα, αλλά ουτε περνούσε η ιδέα απο το μυαλό μου οτι θα κατάφερνα να φτιάξω εστω και σε καρικατουρα πορτραίτο! Ας την εχει ο Θεός καλά,γιατί τόσο δοτικό ταλαντουχο άνθρωπο δεν έχω ξαναδεί.
      Φιλάκια πολλά Ρουλιώ μου αγαπημένο

      Διαγραφή
  6. Αν αυτό δεν είναι μύηση στα άδυτα της τέχνης, αν δεν αποκαλύπτει το ταλέντο που δίνει κίνηση στο χέρι, υποκινούμενο όμως και από τον μέσα εαυτό…..εε τότε δεν ξέρω πώς να ονομάσω το χάρισμα. Δεν θα πω άλλα, τα έργα μιλούν από μόνα τους!
    Μεγάλο φιλί με ένα ακόμα μεγαλύτερο μπράβο!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το λογοτέχνη μου!!! Μου έλειψες Αννικάκι
      Σε αγκαλιάζω με ζέση και ευγνωμοσύνη που είσαι εδώ πάντα δώρα φέρουσα, οχι ως Δαναός, αλλά σα φίλη ακριβή!

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...