...

...chi lavora con le mani 'e un operaio,chi lavora con le mani e con la mente 'e un Artigiano,chi lavora con le mani e con la mente e con il cuore 'e un Artista!!!

San Francesco di Assisi



Animated Pictures Myspace Comments
Welcome Myspace Comments

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Η Γυναίκα!

Θέλω να πιστεύω, οτι η συχωρεμένη θα βλέπει απο ψηλά όλη αυτή την έμπνευση που έχει σκορπίσει σ' όλο τον κόσμο και θα γελάει αυτάρεσκα. Αλλωστε πάντα ήταν άνθρωπος ανατρεπτικός και η διαφορετικότητα την ενέπνεε και δεν την απέτρεπε.
Μια γυναίκα, που η ίδια έγινε σύμβολο, έστω και μετά θάνατο, όπως συμβαίνει μ όλους του μεγάλους, αλλά έγινε!

Ανεξάρτητη,ανεπιτήδευτη,ασυμβίβαστη,παθιασμένη και στη ζωή και στις ιδέες, ανυπότακτη, ανυπάκουη, όλα τα "α" τα στερητικά τα 'χε πάνω της. 
Προήλθε απο την μίξη δυο αντίθετων πολιτισμών (Γερμανοεβραίος ο πατέρας-Ισπανομεξικανή η μητέρα) , έγινε κι η ίδια, απο μόνη της, πρέσβειρα της δικής της χειμαρρώδους ιδιοσυγκρασίας.
Ανάπηρη στο σώμα απο παιδί, με ακόμα χειρότερα, το τρομακτικό δυστύχημα που της συνέβη στα 18 της χρόνια, που αντί να το βάλει κάτω, βρήκε τρόπο ν' αντισταθεί και να μεγαλουργήσει. Έκανε τους αφόρητους πόνους της χρώμα, δύναμη και δημιουργία. 
Δημιούργησε μία δικιά της τεχνοτροπία και ξόρκισε τις πληγές της ζωγραφίζοντάς τες. Λοιδόρησε μέχρι και τα τραύματα του κορμιού της, ζωγραφίζοντας το θώρακα που φορούσε μετά το ατύχημα για να μπορεί να στηρίζεται ο κορμός της!
Οπως είπε στον Αντρέ Μπρετόν, οταν της πρότεινε να εκθέσει τα έργα της στο Παρίσι χαρακτηρίζοντάς την σαν "αυτοδίδακτη σουρεαλίστρια", "δεν ζωγραφίζω  όνειρα ή εφιάλτες, αλλά τη δική μου πραγματικότητα".
Αγάπησε με πάθος κι αγαπήθηκε. Εζησε μία αντισυμβατική ζωή χωρίς προκαταλήψεις, με εθισμούς, σε μια δύσκολη εποχή που αυτά δεν επιτρέπονταν και δη στις γυναίκες. 
Δεν μείωσε την ελευθερία της για ν αρέσει και να γίνει αποδεκτή. Επέβαλε τον τρόπο ζωής της ακόμα και στο ντύσιμό της. Εγινε το σύμβολο του Μεξικού και η Πρέσβειρά του

Μέχρι και το θάνατό της δεν αντιμετωπίζεται ως ζωγράφος, ουτε απο το κοινό ούτε απο τους κριτικούς, αλλά ως η συζυγος του Ντιέγκο Ριβέρα. Πρόλαβε να δει την δουλειά της ν' αναγνωρίζεται, μόνο σε μία έκθεση στο Μεξικό και λίγο μετά πέθανε, σε ηλικία μόλις 47 ετών! Ενω δεν πούλησε παρά ελάχιστα έργα της εν ζωή, μετά θάνατον ,αναγνωρισμένη πια, οι τιμές των έργων της εκτοξεύονται και συναγωνίζεται τις τιμές του Πικάσο. 
Η μετά θάνατον αναγνώρισή της και η άκρατη "Φριντομάνια" που επικρατεί σ' όλα τα επίπεδα Τέχνης, έδωσε την απάντηση σ όσους κριτικούς και δημοσιογράφους αναζητούσαν "την αυθεντική έκφραση της λαϊκής δημιουργίας" στα έργα της και την καθιέρωσε στην παγκόσμια συνείδηση.


Οπως και νάχει η Μαγκνταλένα Κάρμεν Φρίντα Κάλο ι Καλντερόν,Φρίντα (Φρίδα, κανονικά διαβάζεται στα Μεξικάνικα) Κάλο,Οι φεμινίστριες την έχουν λάβαρό τους, διότι είναι η μοναδική γυναίκα μέσα στον ωκεανό των ανδρών ζωγράφων. Οι ομοφυλόφιλοι τη θαυμάζουν, διότι είναι πρόσωπο του περιθωρίου που κατόρθωσε και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια, σε πείσμα του κατεστημένου. Οι κομμουνιστές τη λατρεύουν, διότι υπήρξε δική τους. Κι ολος ο κόσμος υποκλίθηκε στη προσωπικότητά της, πρόλαβε να ζήσει τόσα πολλά όσα δεν φτάνουν σ άλλους όσες ζωές και να ζήσουν

Μ' αυτές τις σκέψεις και το θαυμασμό γι αυτή την αδάμαστη γυναίκα, προέκυψε κι αυτή η ασυνήθιστη  δημιουργία, όταν είδα ένα μετρίου μεγέθους τουρτόδισκο και πάλευα στα χέρια μου ένα μαύρο χαρτί.

 Αφαιρετικά λοιπόν, αλλά άκρως χαρακτηριστικά, θεωρώ ,βγήκε το "πορτραίτο της Μεξικανής ζωγράφου. 
Στη συνέχεια τακτοποιώντας τα εργαλεία της κουζίνας και προσπαθώντας να βάλω κάπου ένα μεταλλικό σουβλί για σουβλάκια με ξύλινη βάση, είδα πόσο ταίριαξε οταν στερεώθηκε υποτυπωδώς πάνω του ο τουρτόδισκος.

Ετσι, το κόλλησα στο πίσω μέρος, κάλυψα μ' άλλο ένα μαύρο χαρτόνι  κι όλο μαζί, το στερέωσα στο στόμιο ενός μπουκαλιού από άρωμα, που κάποια στιγμή είχα κάνει decoupage με λουλουδάτο ριζόχαρτο και κρακελέ δύο συστατικών (εφέ πορσελάνης) και έμοιαζε τόσο με μπούστο και λουλουδάτο φόρεμα! Αλλωστε και η ίδια είχε υιοθετήσει το ντύσιμο των ιθαγενών Τεχουάνα, που έγινε το σήμα κατατεθέν της.


Μ αυτή την δημιουργία λοιπόν με πρότυπο αυτή τη γυναίκα θέλω να ευχηθώ σ όλες τις γυναίκες που καθημερινά αγωνίζονται, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

16 σχόλια :

  1. Πολύ ωραία η δημιουργία σου Χαρά μου!
    Σε ποιον δεν αρέσει η Φρίντα Κάλο;
    Έξυπνο να την φτιάξεις επάνω στον τουρτοδίσκο.
    Και η βάση κι ο τρόπος που το στερέωσες, μοναδικός.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η δημιουργία ειναι η χαρά και ο γάμος του τυχαίου Ρένα μου! Το ένα εφερε το άλλο χωρίς προηγούμενη σκέψη και τ αποτέλεσμα με ξαφνιασε κι εμένα.
      Φιλάκια πολλά σ εσένα και τις μικρές φτιάχτρες

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη δημιουργία και επίσης όμορφο το αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Χρόνια πολλά και σε σένα που τιμάς τις Γυναίκες αλλά και σε όλες μας.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσα χρόνια μετά, τόσοι αγώνες κι ακόμα παλεύουμε για τ αυτονόητα Αννα μου. Ακόμα η γυναίκα ψάχνει τη θέση της στον κόσμο, στην εργασία και ακόμα χειρότερα στην οικογένεια.
      Τίποτα δεν είναι δεδομένο εν ετ ει 2024
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. Χρόνια μας πολλά!
    Φυσικά και γιορτάζουμε κάθε μέρα, αλλά μια υπενθύμιση δεν βλάπτει!
    Πανέμορφη η αφιέρωση και η δημιουργία σου!
    ΑΦιλάκια αγάπης από την Στεφανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι θαπρεπε κανονικά, να γιορτάζουμε κάθε μέρα Στεφανία μου,αλλά δυστυχώς η θέση της γυναίκας στις μέρες μας δεν είναι ακόμα κατοχυρωμενη και εξισωμένη με τους άνδρες. Η βία κατα των γυναικών γίνεται πιο ωμή και πιο αποτρόπαια σαν να βρισκόμαστε χρόνια πίσω.
      μακάρι να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα προς την ισότητα και την αναγνώριση της θέσης της στον Κόσμο.
      ΑΦιλάκια πολλά με την αγάπη μου

      Διαγραφή
  4. Πανέμορφη η Φρίντα σου, Χαρά μου. Χρόνια Πολλά για σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΡΙΑ ΣΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ. Βλέποντας το σχόλιό σου θυμήθηκα....ΖΗΤΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ,ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ

      Διαγραφή
  5. Μεγάλη, ιστορική ημέρα μνήμης και παρακαταθήκης αγώνων. Φυσικά, Χαρά μου, η τέχνη θα ήταν αδύνατον να απουσιάζει ή να σταθεί ουδέτερη απέναντι στη γυναίκα και το κίνημά της.
    Τα έργα σου, κορίτσι μου, αποτυπώνουν απόλυτα το στίγμα της αναφοράς σου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου όπως έγραψα παραπάνω και στα κορίτσια παρά τα χρόνια που έχουν περάσει αι τους αγώνες που προηγηθηκαν η γυναίκα ακόμα αγωνίζεται να επιβληθεί στην κοινωνία επι ίσοις όροις και ακόμα χειρότερα στη σχέση της. Τόσες γυναικοκτονίες στις μέρες μας μόνο σεβασμό στη γυναίκα και στην προσωπικότητά της δεν το λες.
      Ας ελπίσουμε οτι το μέλλον θα μας διαψεύσει, μακάρι!
      Την αγάπη μου

      Διαγραφή
  6. Ωραίο αφιέρωμα και ωραία δημιουργία....ας έχουμε χρόνια καλά !!!!
    Με αγάπη.....Ράνια η ανώνυμη εξ Εξαρχείων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχα καλώς τα παιδιά τ ατίθασα των Εξαρχείων!
      ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ, όπως το λες Ράνια μου, γιατί τί να κάνεις τα πολλά τέτοια που είναι; Δυστυχως ακόμα η γυναίκα προσπαθεί να επιβληθεί σαν ισότιμος άνθρωπος στην οικογένεια και στην κοινωνία
      Φιλιά πολλά απο την Ζακυνθια φίλη σου

      Διαγραφή
  7. Χαρά μου, την Φρίντα Κάλο, μου την γνώρισε η μεγάλη μου εγγονή, η Βίκυ μας- (Βαρβάρα) που είναι πρότυπο της, για την αντίδρασή της της γυναίκας αυτής στα κατεστημένα και την δύναμη της ψυχής της να κάνει αυτό που αγαπούσε!
    Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου, όπως και η δημιουργία σου για την μέρα που μας ανήκει! Καλή δύναμη σε όλες μας!
    Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις Χαρούλα μου...καλό σου ξημέρωμα με την αγάπη μου πάντα φιλιαααα! 🧡🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Φρίντα Κάλο είναι πηγή έμπνευσης και δύναμη για νέους, για ΛΟΑΤΚΙ, για γυναίκες που υποφέρουν γιατί είναι σημείο αναφοράς και δύναμης. Χαίρομαι που είσαι σφουγγάρι και διψάς για μάθηση μικρή μου μαθήτρια και το λέω με θαυμασμό αυτό, γιατί το αποδεικνύεις όλα τα χρόνια που γνωριζόμαστε <3
      Φιλάκια πολλά λατρεμένη μου

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτική η ιδέα σου και η δημιουργία, όπως και η ιστορία της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας που αφιέρωσες στην ημέρα της Γυναίκας.
    Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, κάθε μέρα!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριαννάκι μου πόσο χαίρομαι που σε βλέπω εδώ.
      Σ ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια για το αφιέρωμά μου σ αυτή την μοναδική γυναίκα.
      Για μένα είναι πρότυπο και την σκέφτομαι κάθε φορά που λιποψυχώ.
      Νάσαι καλά να χαίρεσαι την κάθε στιγμή, να μου φιλήσεις την ΑΘηνούλα σου, σε φιλώ κι εσένα με αγάπη πάντα <3

      Διαγραφή

Είμαι αδιόρθωτη! Αλλά πέστε κάτι...ποτέ δεν ξέρεις...